Türkiye'de uygulanan kanunlar doğrultusunda, engelli kişilerin hayatını kolaylaştırmak adına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) almadan sıfır araç almalarına imkan sunuyor. Bu imkanlar 2 şekilde uygulanıyor. İlk uygulama olarak en az %40 engelli rapora sahip olan kişiler belirlenmiş olan şartlara göre kendilerine ait sıfır araba alabilirler. 2. uygulama olarak ise %90 engelli raporu olan kişilerin yine gerekli olan şartlar doğrultusunda yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsamaktadır.

Ancak bu yaralanmış olunan vergi indirimi Katma Değer Vergisini (KDV) kapsamıyor. Yani engelli raporu ile özel tüketim vergisi (ÖTV) konusunda bir indirim alabiliyorsunuz. Ama KDV’de indirim yapılmıyor. Bunların haricinde engelli arabalarına sahip olduğunuz taktirde bir çok hizmetten yararlanmanız da mümkündür. 2022 yılında Engelli raporu ile hangi araçların alınabileceğini ve gerekli olan şartları öğrenmek istiyorsanız. Sizler için ÖTV hesaplama işlemleri ile birlikte, gerekli olan tüm bilgileri aşağıdaki yazımızda paylaşmış bulunmaktanız.
Neler Var?
Yüzde 40 Engeli Olan Bireylerin Sıfır Araç Alım Şartları Nedir?
Ortopedik engel üzerinden alınan %40 engelli raporu ile ÖTV indiriminden yararlanarak istediğiniz aracı satın alabilmektesiniz. Ayrıca engelli raporunuz ile almış olduğunuz arabada İSPARK gibi işletmelerde ücretsiz faydalanabilirsiniz. AVM’ler de çarşıda, caddelerde, parklarda, araçlarını engelliler için ayrılmış olan özel alanlara park edebilirsiniz. Raporunuz olduğunda sizler için bir çok avantajlarda bulunmaktadır.
Arabayı almak istiyorsunuz ama gerekli olan nakit paranız elinizde yoksa eğer. Sizler için düşük faiz uygulayan bankaların araştırmasını yapmış bulunmaktayız. Daha fazla detaylı bilgileri Engellilere Düşük Faizli Kredi Veren 5 Banka yazının içeriğinden alabilirsiniz. Tabii ki bu aracı alırken sizden istenilen bazı şartlara uyum sağlamanız gerekmektedir. İstenilmiş olan şartlar ise şu şeklidedir.
- Aracı satın alacak bireyin 18 yaşından büyük olması
- Almış olduğunuz aracın en az 5 yıl içerisinde satılmayacak olması, satıldığında ise ÖTV ödeneğini geri ödemesi gerekir.
- Hastaneden alınan kurul tarafından onaylanmış olan imzalı engelli raporunuz olması
- Almış olduğunuz aracı raporlu olan bireyin üzerinde olması
- 450.500 TL‘yi geçmeyecek bir fiyatta olması
- Ehliyetinde özel tertibatlı engelli aracı kullanabilir arka kısmında B sınıfı kod uygulaması yapılmış olması
- Alınmış olan aracın kullanılması için 2. bir kişiye kesinlikle verilmemesi
- Engel durumuna göre arabanın özel tertibatının gerçekleşmesi
bu şartları taşımış olan bireylerimiz ÖTV indiriminden yararlanıp istedikleri arabayı alabilirler. Yalnızca Özel Tüketim vergisi sıfır arabalarda geçerli olduğu için, 2.el araç alımlarınızda raporunuz bu konuda herhangi bir etkiye sahip olmamaktadır. İkinci el araba aldığında raporunda belirtildiği gibi iç aksamlarında düzenleme yapar. Kendine uygun bir hale getirdiğinde Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) den muaf tutulmuş olur.
Yüzde 90 Üzeri Engeli Olan Birey Yakınlarının Sıfır Araç Alım Şartları Nedir?
Sistemler değiştiği için raporlu araç alımlarında yeni bir sistem uygulanarak hastanelerden kare kotlu raporlar çıkartılmaktadır. Üzerinde ıslak imza bulunmayan hastaneler tarafından çıkartılmış olan karakoldu raporlar ile araç alınmaktadır. %90 ve üzeri olan raporlar 2 kısma ayrılmaktadır.
- 1. 90 ve üzeri raporlarda zihinsel veya psikolojik rahatsızlığı bulunmayan kişinin akli dengesi yerinde kendisi imza yetkisine sahip, raporda herhangi bir psikolojik veya zihinsel tanısı bulunmayan ve akli dengesine ait bir durum olmadığında rapor sahiplerinde kişinin kendi imzasıyla yada vermiş olduğu vekalet dahilinde ailesinden birileri araç alımını gerçekleştirmiş oluyor.
- 2. sistem ise; %90 üzeri raporlarda psikolojik veya zihinsel engel durumu olduğunda ise, verilmiş olan raporda bu hastalıktan bahsedildiğinde. Örnek olarak aklı dengesi yerinde olmayan (demans alzaymır gibi) rahatsızlıklar sonucunda bu konuyla ilgilenen sulh mahkemesi tarafından kişiye vasi atanması gerekiyor. Rapor sahibinin eşi veya çocukları tarafından mahkemeye gidilerek dilekçe veriyor.
”Dilekçe de rapor sahibi adına kişi kısıtlı olduğu için yani zihinsel engelli olduğundan dolayı evrak işlemlerini yürütebilmek için ben vasi olarak atanmak istiyorum.”
şeklinde bir dilekçe düzenleyip sulh mahkemesine başvuruda bulunuyor. Bu aşamada kurumlardan bilgi almak için yazılar yazılarak araştırma başlatılıyor. Engelli olan kişinin durumu ve vasisi olacak kişi kim olduğu hakkında bilgiler toplanıyor. Birlikte mi yaşıyorlar, nerede ikametgah ediyorlar gibi araştırmalar sonucunda kurumlardan gelen cevap doğrultusunda mahkemeye için hakim duruşma günü veriyor. Vasi olacak kişi mahkemeye katılarak talebi okunarak vasi atanmasında hukuki bir sakınca yoktur. Şeklinde karar yazılıyor. 10 günlük ailenin diğer fertleri tarafından itirazda bulunma süreleri oluyor. Eğer 10 gün içerisinde kimse itirazda bulunmadı ise karar kesinleşmiş oluyor. Bu sayede başvuruda bulunan kişi %90 ve üzeri olan yakınının vasisi olarak imza yetkisine sahip oluyor. Ancak ÖTV indirimden yararlanmak için araba alacaksa mahkemenin bilgisi dahilinde alması gerekiyor. Bunun için de sulh mahkemesine tekrar bir dilekçe yazması gerekiyor.
” %90 ve üzeri engelli olan (babam eşi kardeşim) kimse artık belirterek vasisi olarak ÖTV muafiyetli araç alabilmek için mahkemenizden izin talep ediyorum.”
gibi bir yazarak mahkemeye sunuyor. Hakim bununda kısa bir araştırmasını yaparak 2 hafta içerisine duruşma günü veriyor. Duruşma günü geldiğinde hakim araç alımında herhangi bir sakınca yoktur gibi izin kararı veriyor. Bu sayede istediği firmadan dilediği gibi arabayı alabiliyor.
Ama tatbiki bunlarda şartlar doğrultusunda oluyor. Alınan aracın gerekli olan tüm bilgileri (ruhsatı, plakası gibi) mahkemeye veriliyor. Ve bütün bunlardan sonra 5 yıl boyunca satmamak şartı ile istemiş olduğunuz arabaya sahip olabilirsiniz.
Yüzde 90 Oranının Altında Ortopedik Engeli Olan Bireylerin Araç Alımı!
%90 oranının altında engeli olan bireyler yani uzuvlarda vücudunda eksiklik veya kısıtlılık olan bireyler. Düz vites araç kullanmasına engel olan durumu olduğunda. Araçta tertibat olmasını ve zorunlu olarak otomatik vites araba kullanmasını gerektiren durumlardan faydalanabilmek için hastaneye başvuru yapmanız gerekmektedir.
ÖTV indirimli araç alımından faydalanmak için kurul (heyet) raporu çıkartmak istiyorum şeklinde başvuru nedeninizi söylemeniz gereklidir. Hastane yönetimi ortopedik doktoru buna göre değerlendirme yaparak açıklama kısmına özel tertibatlı araç kullanması gerekir veya gereklidir yazısının zorunlu olması gerekmektedir. Raporda uygundur, alabilir, kullanılabilir olasılığı ifade eden kelimler yazdığı taktirde ÖTV muafiyetinden yararlanılamıyor. Çünkü vergi dairesi açıklama kısmında yazılan ifadelere dikkat ediyor. Zorunluluğu belirtilen terimleri kullanılmasını istiyor.
Kurul tarafından almış olduğunuz bu raporlar sayesinde kendinize iş imkanı da yaratabilirsiniz. Üstelik KOSGEB desteklerinden yararlanarak Engelli İş Yeri Açma Devlet Desteği eğer aklınızda bir düşünce varsa gerekli olan tüm bilgiler vermiş olduğumuz adres üzerinde mevcuttur. İçeriğini okuduğunuz taktirde sizlere yardımcı olacağına eminim.😉
Tertibatlı durumlarda ise yani kişide kısıtlama olduğu durumlarda heyet açıklamaya sadece hareket ettirmesi aksamda özel tertibatlı araç kullanması zorunludur. Yazdığında ÖTV muafiyetinden yararlanmış oluyor. Bu durumda ise yönetmenlik rapor ve ehliyet istemektedir. Ehliyetinizin değişmesi gerekiyor. Aile hekiminize giderek İl Sağlık Müdürlüğüne girmek için talepte bulunuyorsunuz. Aile hekiminiz sizi yönlendirerek İl Sağlık Kuruluna giriyorsunuz sizin ortopedik engel durumunuza göre engelli sürücü belgesi hazırlanıyor.
Araç Kullanımı Yapacak Kişiler | MTV Muafiyeti | Kullanım İçin Araca Özel Tertibat Takılması Gerekli Durumlar | 5 Yıl Sonra ÖTV’siz Yeni Bir Araç Alınabilir mi? | |
Engelli oranı %90 ve üzeri | 3. dereceye kadar olan yakınları | VAR | HAYIR | EVET |
Engellilik oranı %90’dan az | Engelli raporuna sahip olan bireyin kendisi | VAR | Otomatik vites ve özel tertibat uygulanması gerekiyor | EVET |
Gazilerimizin veya şehitlerimizin 1. derece yakınları | 1. derecede olan yakınları | YOK | HAYIR | HAYIR |
Kısıtlama kodlarını da belirtiliyorlar. Nüfus ilçe müdürlüğüne gidip kimlik değiştirir gibi ehliyetinizi değiştirmeniz gerekiyor. Ayrıca yeni yönetmenliğe göre H sınıfı ehliyet kaldırıldı, böyle bir sınıflandırılma kalmadı. Onun yerine B sınıfı 10.02 engelli ehliyet sahibi olarak nitelendiriliyor. Yeni sisteme göre ehliyette kod uygulaması kullanılıyor. Almış olduğunuz ehliyette B sınıfı kodu ehliyetiniziz arka kısmına yazılıyor. Ehliyetiniz çıktıktan sonra kuruldan almış olduğunuz raporla birlikte istediğiniz arabayı ÖTV muafiyetinden yararlanarak alabiliyorsunuz.
Raporlu araç alımlarında, muafiyet kişi adına tanımlanmış bir hak olduğu için, kimin adına çıktı ise araç onun adına olması zorunludur.
ÖTV İndirimleri Hangi Araç Alımlarında Geçerlidir?
ÖTV indirimli hangi araçları alabiliyorsunuz. Bununla alakalı son 2 yıl önce değişiklikler oldu. Yönetmelikler değişti, limitler, seçenekler değişiklik gösterdi. Yeni 7061 sayılı kanuna göre herhangi bir motor sınırlaması yok. Motor sınırı olmaksızın yani (1.3-1.5-1.6-2000 veya c.c önemli değil) herhangi bir motor sınırlaması yok. Ancak rakam sınırlaması var. Sadece raporlu araç alımı yapmak isteyen engelli bireyler yada vasisi olan bireyler. 2022 yılı için belirtilmiş olan rakam arabanın normal satış fiyatının 450.500 TL’yi geçmemiş olması gerekiyor. Bu verilmiş olan fiyat ile hususi otomobil sınıfındaki bütün araçlardan ÖTV muafiyetinden yararlanmış oluyorsunuz.
Engelli raporunu aldığınız taktirde, yukarıda vermiş olduğumuz link üzerinden araştırma yaptı iseniz. Kendinize uygun işi belirlediğiniz ve belli bir süre çalışmış olduğunuz halinde ne zaman emekli olacağınızı merak ediyorsanız Engelli Emeklilik Hesaplama Robotu hesaplamasını buradan yapabilirsiniz.
Bu bilgileri de sizlerle paylaştıktan sonra şimdi sıra geldi engelli araç alımında ÖTV indirim hesaplamalarının nasıl yapıldığına. Daha açıklayıcı olması adına bu konu hakkında bir tabloda oluşturduk. Görmek isterseniz yazımızın devamını okumalısınız.
Engelli Araç Alımında ÖTV İndirimi Hesaplaması Tablosu
Engelli bireylerin en büyük sorunu olan ulaşım, engelli araç ÖTV indirimi kapsamında sunulan ayrıcalıklar sayesinde daha kolay hale gelir. Engelli araç satın alma süreci Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kriterler ve şartlar kapsamında gerçekleşmektedir. Engelli araç alabilme şartlarını taşıyan sürücüler, ÖTV ödemesinden muaf tutularak sıfır araç sahibi olabilir. Bireyin engellilik durumuna göre değişiklik gösteren oranlara sahiptir. Birde ÖTV miktarının hesaplaması yapılırken aracın motoruna bakılmaktadır. Şayet alınacak arabanın motoru 1.6 ise ise ÖTV oranı şu şekilde olmaktadır.
1.6 Motorlar İçin Engellilere Sıfır Araç ÖTV Oranı | |
70.000 TL Kadar | 30% |
70.000 TL İle 120.000 TL Arası | 35% |
120.000 TL Üzeri Araçlarda | 60% |
Şeklinde olmaktadır. Engelini tanımlayan özel raporu bulunan bireyler, istedikleri arabayı almaya hak kazanmış olurlar. %40 ile %89 arasındaki engelli için uygulan indirim %26.3 olarak belirlenmiştir. Satın alınmak istenen aracın fabrika fiyatı üzerine sadece KDV, tescil giderleri ve trafik sigortası bedeli eklenerek satış yapılır. Peki, engelli araç ÖTV indirimi hesaplaması nasıl olur? Engelli araç ÖTV indirimi göz önüne alır isek hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır.
BAYİ SATIŞ MİKTARI | SABİT ÖTV İNDİRİMİ | SİZE UYGULANAN ÖTV İNDİRİMİ
|
ARABANIN SİZLERE GELMİŞ OLAN MAALİYET ORANI |
150.000 TL | %26.03 | %39,045 | 110.550 TL |
200.000 TL | %26.03 | %52,06 | 147.940 TL |
250.000 TL | %26.03 | %65,075 | 184,925 TL |
300.000 TL | %2603 | %78,09 | 221,910 TL |
Hesaplamanın yapılması için bir aracın fabrika fiyatlarına vergi tutarlarının nasıl eklendiğini bilmek gerekir. İlk öncelik olarak aracın fabrika fiyatına ÖTV eklemesi yapılır. Bu tutar üzerinden %18 KDV hesaplanır. Tescil, plaka ve sigorta giderleri bu tutarın haricindedir. ÖTV muafiyetli fiyatını bulabilmek için bu işlemin tersi yapılarak ÖTV oranı hesaplanır. Ve fabrika satış fiyatından oran düşülünce geriye kalan ödeme sizin net miktarınız olur. Rapor durumuza göre hesaplama yapacak olursak ta;
%40 ile %89 Arası Engelli Vatandaşlarımız İçin Araç Hesaplaması:
2022 senesi göre ÖTV indirimden yaralanacağınız aracın miktarı en fazla 450.500 TL olması gerekmektedir. Belirlenmiş olan bu miktarın üzerine çıkmayacak şekilde istediğiniz aracı alabilirsiniz. Bu miktarda olan araç için uygulanan ÖTV indirimi yukarıda tabloda görmüş olduğunuz üzere sabit %26.3 olmaktadır. Yani aracın fiyatı 100 binde olsa 300 binde olsa aynı olmaktadır. Ayrıca bu ÖTV indirimi ile birlikte yine KDV indirimi de yapılmaktadır. Buna göre hesaplama işlemine geçecek olursak;
- Diyelim ki: 200.000 TL araç almak istiyorsunuz. Bu tutar size ÖTV indirimi ile 173.700 TL’ye gelecektir. Üzerine birde KDV indirimini eklersek %15 oranında olarak. Normal şartlarda %18 den 3 puan daha az olacağı için araç bu kez sizlere 171.489 TL‘ye gelmiş olacaktır.
%40 ile %89 arası engelli vatandaşlarımız için araç hesaplamasını yaptık. Şimdi birde %90 üzeri olan engelliler için bir hesaplama yapmaya ne dersiniz.
%90 Üzeri Engelli Vatandaşlarımız İçin ÖTV Hesaplaması:
- Almak istediğiniz araç diyelim ki: Bugünün şartlarına göre 200.00 TL olacaktır. ÖTV indirimi 21.000 TL olduğuna göre 200.000 – 21.000 = 179.000 TL olacaktır. Tabi birde buna %3 de KDV indirimini de eklemiş olursak 5.370 TL’ de oradan düşecek. Araç bu sefer sizlere 179.000 TL – 5.370 = 173.630 TL olacaktır.
Şeklinde hesaplama yapılmaktadır. Sizlerin istemiş olduğu araçların tutarları farklı ise bizlere hesaplama yaptırmak isterseniz eğer aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşım yapabilirsiniz. Bu hesaplamalar sonrasında sizlere 2022 engelli araç limitinin ne kadar olduğunun da bilgisini vermek isterim.
2022 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? Hangi Hastalar ÖTV’siz Araç Alabilir?
Engelli vatandaşlarımız için sağlanan bir çok imkan olduğunu sürekli sizlere söylemekteyiz. Bu imkanlar arasında %40 ve 90 özürlü engelli raporu ile ÖTV indirimli araba nasıl alabileceğinize dair olan tüm bilgileri yazımızın başından sonuna aktarmaya çalıştık.
%40 ve 90 üzeri engeli olan bireylerin hangi şartlar altında sıfır araba alabileceğinize dair tüm bilgileri yukarıda detayları ile birlikte ele aldık. Bizlere sormak istediğiniz sorularınızı çekinmeden yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Şimdi son olarak bu konu hakkında sizlere vereceğimiz bilgi ise, 2022 yılında engelli vatandaşlarımızın en yüksek araç limiti ne kadar olmaktadır. Bu sorunuzun cevabını sizlere şu şekilde açıklayabilirim.
- Alacakları Otomobillerden
- motor hacmi,
- kullanım amacı,
- motor tipi
- satış bedeli gibi çeşitli bir çok kritere göre değişen oranlarda ”Özel Tüketim Vergisi” alınmaktadır.
Fakat TC engelliler için ÖTV muafiyeti uygulayıp araçlara kolayca erişebilmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda da ”Özel Tüketim Vergisi” ile alakalı olan kanunlar dikkat dikkate alınmaktadır. Ve bu tebliğe göre
- 2022 yılında engelli vatandaşlarımız 450.500 TL’ye kadar olan tüm araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilmektedirler.
Bence bu mükemmel bir fırsat kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bununla birlikte sizlere önemli bir haber daha vermek istiyorum. Engelli vatandaşlarımıza bazı bankalarımızın uygulamış olduğu cazip imkanlar bulunmaktadır. Bunlar nelerdir? diye sorarsanız. Engelliler Konut Kredisi Nasıl Alır? Hangi Bankalar Verir? adresinde sizler için gerekli tüm bilgiler güncel olarak bulunmaktadır. Girip bilgi almanızda fayda var derim. Belki de bu sayede sizlerde sunulan imkanlardan yararlanabilirsiniz.