Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Yurt Dışındaki Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur? (Almanya Fransa)

Türkiye dışında Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde ikametgah eden ev hanımlarımız çalışmıyor, fakat emekli olmak istiyorsanız yapmanız gerekenler nelerdir.

Yurt Dışındaki Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur? (Almanya Fransa)

2022 yılında sizlerden ne gibi şart ve koşullar bekliyorlar. Emekli olabilmek için nereye ve hangi belgeler ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Tüm bu sorularınızın cevabını sizler için aşağıda cevapladık.

Neler Var?

Yurt Dışında İkametgah Eden Ev Hanımlarımız Nasıl Emekli olur?

Yurt dışında yaşayan ev hanımlarımız için 19 Temmuz 2018 yılında bir genelde çıkmıştı. Fakat çok büyük bir mağduriyete sebebiyet verdiğinden dolayı, gelen tepkilerden dolayı SGK 01 Ağustosta 2018’de iptal etmiştir. Bu durumda diğer genelgeye göre şartlar devam etmektedir. Yurt dışına çalışmaya giden bir çok vatandaşımız Türkiye’de emekli olma yollarını aramaktadır. Sizlere bu konuda yardımcı olmak adına tüm gerekenleri ayrıntıları ile içeriğinde bulunan bir yazı hazırladık.  Yurt Dışında Çalışanlar Türkiye’de Nasıl Emekli Olabilir? (Almanya, Fransa) linkine tıklayarak sizler için gerekli olan tüm bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz. Şimdi gelelim yurt dışında ikametgah eden ev hanımlarımız nasıl emekli olabilir? Yurt dışındaki ev hanımlığı sürelerini ülkemiz sosyal güvenlik kanunlarına göre;

  • Emeklilik
  • Malullük
  • Yaşlılık
  • Ölüm

hallerinde Türkiye’de geçmiş hizmet gibi değerlendirilmesini sağlamak amacıyla borçlanabilirler. Tabi bu borçlanma kapsamındaki süreler ise şu şekilde olmaktadır.

  • Yurt dışında geçen sigortalılık sürelerinin zamanı,
  • Belirlenen bu süreler arasında yada sonunda, bir yıla kadar olan işsizlik süreleri

ev hanımı olarak geçen süreler olmaktadır. Bu süreler içerisinde borçlanabilmesi için, borçlanma anında,

  • Türk vatandaşı olması gerekir.
  • Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olması gerekir.
  • Borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmesi gerekir.
  • Emeklilik için yazılı istekte bulunmak şart olmaktadır.

Tüm bunları yerine getirmeniz halinde emekli olmak için adım atmış oluyorsunuz. Peki diyelim ki, sizin yada ailenizden birinin ölümü gerçekleşti bu durumda süreç nasıl ilerlemektedir. Ölen sigortalı kişinin hak sahipleri tarafından borçlanma başvurusu yapılmaktadır. Bu yapılan borçlanma başvurularında hak sahibinin borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olması yeterli olmaktadır.

blank

Yurt-Dışında-İkametgah-Eden-Ev-Hanımlarımız-Nasıl-Emekli-olur

Ayrıca borçlanılmak istenilen ölen sigortalıya ait yurtdışı sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı aranmamaktadır. Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığı devam edenler ise söz konusu yasa ile getirilen düzenlemeden yararlanabilmektedirler.

2022 Yurt Dışındaki Ev Hanımlarımız Emekli Olabilmeleri İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Türkiye’de de  olsak, farklı bir ülkede de olsak çalışma hayatımızın sonunda rahata erebilmek için emekli olma yollarını aramaktayız. Genel olarak hepimizin düşüncesi aynı. Kimilerimiz geçimi için devamlı çalışmak zorunda. Kimilerimiz ise sonunda emekli olmak adına çalışma hayatını devam ettirmektedir. Peki ya ev hanımlarımız bu durumda ne yapsın. Aslında en büyük ve zor iş onların. Onların belli bir yaştan sonra rahat bir nefes alıp kendi paralarını harcamaları gerekiyor. Sizce de öyle değil mi? Bu benim kendi fikrim. Bu düşüncede olan yurt dışında emekli olabilmek için hayaller kuran ev hanımlarımızdan istenilen şartlar nelerdir? Şimdi hep beraber bu şartları görelim.

  • İlk olarak yukarıda da bahsettiğim üzere emekli olabilmeleri için ev hanımlarımız yazılı istekte bulunmaları şart olmaktadır.
  • Sigortalı bir işte çalışmaması gerekir.
  • Kendine ait düzenli aylık ek gelir olmaması gerekir.
  • Yurt dışı borçlanmasını engelleyen farklı bir durum olmaması gerekir.
  • Yurt dışı borçlanması için en az 18 yaşında olunması gerekir.

İstenen şartlar sadece bunlarla sınırlı olmaktadır. Yurt dışında yaşayan ve emekli olmak isteyen ev hanımlarımız SGK‘ ya borçlanma yaparak emekli olma hakkına sahip olmaktadırlar. Peki bu borçlanma neye göre nasıl hesaplanır diyen ev hanımlarımız için gerekli olan tüm bilgiler yazımızın devamında bulunmaktadır.

Türkiye’de kendilerine göre iş bulamayan vatandaşlarımız. Yurt dışında çalışmaya ne dersiniz. Her bir çok avantajdan yararlanmış olur, hem de düzenli ve yüksek gelirlere sahip olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Yurt Dışında Çalışacak Eleman Arayan Firmalar (Almanya, Fransa) adresinden gerekli bilgilere ulaşmak olacaktır. Bence kaçırılmayacak bir fırsat derim. Ve vermiş olduğumuz linke girip gerekli bilgileri almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Siz değeri arkadaşlarım ile bu önemli bilgiyi de paylaştıktan sonra şimdi diğer konumuza geçebiliriz. Yurt dışındaki ev hanımlarımızın borçlanması nasıl olur. Gelin hep birlikte görelim.

Yurt Dışındaki Ev hanımlarımızın Borçlanması

Ev hanımlarımızın borçlandıkları yurt dışı süreleri 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş hizmet süresi olarak kabul edilmektedir. Ev hanımlarının emeklilik şartlarını belirleyen, hatta 2018’e 38 sayılı 6 Kasım 2018 tarihinde çıkan genelge zorlaştırmalar getirilen bir genelge olmaktadır.

blank

Yurt-Dışındaki-Ev-hanımlarımızın-Borçlanması

Çıkan bu genelge sadece ev hanımları ile ilgili olan bir genelgedir. Ve bir çok kişi bu genelgeden sonra yine mağduriyet yaşamaktadır. Yurt dışında yaşayan e hanımlarımızın yaş ve prim gün sayısında zorlaştırmalar getirilen bir genelgedir. Getirmiş olduğu zorlaştırmalara gelecek olursak,

  • Diğer genelgelere göre Almanya’da 18 yaşını doldurduktan sonra süre içerisinden itibaren borçlanma yapılırken, yaş ve prim gün sayısında ikametgâh başlangıcı değil artık. Almanya’da ilk defa çalışmaya başlanılan tarihi yada ilk defa doğum yapmış olduğu tarih baz alınarak emeklilik şartları belirlenmektedir.

Şu şekilde örnek verecek olursak. Bir bayan evlilik yada başka bir neden ile 18 yaşında Almanya’ya gelmiş. Ama çalışma hayatına 18 yaşında değil de Almanya’ya gittiği tarihten 5 yıl sonra yapmış. İşte burada şart olarak bu devreye girmiş oluyor. Yani ilk defa çalışma tarihi baz alınarak şartlar belirlenmiş oluyor. Tabi bu sebepten dolayısıyla ödemesi gereken pirim gün sayısı da o tarihe göre belirlenmiş oluyor.

06-11-2018 TARİHLİ GENELGEDEN ÖNCE
Almanya’ya Geliş Tarihi  18 YAŞI TARİHİ Almanya’da Çalışmış Olduğu İlk Sigorta Tarihi Türkiye’deki Sigorta Tarihi
18-07-1987 01-02-1988 01.06.1993 01-02-2015
EV HANIMLIĞI DÖNEM ARALIĞI
SSK Kapsamında 5225 Gün Hesaplanarak 44 Yaşında Emekli Olabilir

Bu tabloya göre şu şekilde bir örnek verecek olursak, Almanya’yı baz alarak veriyorum ben. Bu söylediklerimiz diğer 20 ülkemiz içinde geçerli olmaktadır. Neden 20 ülke çünkü Yurt dışındaki sözleşmelerinde İLK SİGORTA GİRİŞİ Türkiye’de sayılan ülkeler. Bu genelge büyün hepsi için geçerli olmaktadır. Şimdi örneğimize geçecek olursak. 01 Şubat 1970 doğumlu bir bayan 17 yaşında gelin olarak Almanya’ya gitti. Türkiye’de hiç sigorta girişi yok. Olmuş olsaydı eğer bundan etkilenmiş olmayacaktı. Almanya’ya 17 yaşında gitti. Fakat 18 yaşında işe başladı. İşte o zaman yukarıdaki verdiğimiz tablodan etkilenmiş olacak. Yani 5225 gün hesaplanarak 44 yaşında emekli olabilecek. Şimdi gelelim diğer bir konuya.

06-11-2018 TARİHLİ GENELGEDEN SONRA
Almanya’ya Geliş Tarihi  18 YAŞI TARİHİ Almanya’da Çalışmış Olduğu İlk Sigorta Tarihi Türkiye’deki Sigorta Tarihi
18-07-1987 01-02-1988 01.06.1993 01-02-2015
EV HANIMLIĞI DÖNEM ARALIĞI
SSK Kapsamında 5675 Gün Hesaplanarak 50 Yaşında Emekli Olabilir

Bu genelgeyi ‘de sizlere şu şekilde örnek vererek anlatabiliriz. Yine Almanya’ya giden bir hanımımız. Tablo üzerinde gördüğünüz ilk sigorta tarihi 01.06.1993 te de hiç bir şekilde çalışmamış sigorta giriş tarihi yok. Fakat ilk çocuğunun doğumunu o tarihte yapmış. Yani ilk defa sigorta girişi olmuş. Şimdi gelelim genelgeye göre bu hanımımızı nasıl etkilediğine. Emeklilik yaşı 44 yaştan 50 yaşa çıkacak. Yani 6 yıl daha artmış olacak. Pirim gün sayısı da 5225 günden, 5675 güne çıkmış olacak. Bu ne anlama gelmiş oluyor. 6 sene sonra emekli olup daha fazla para ödemesine sebep oluyor. Bununla kalmayıp aynı zamanda o ev hanımımıza bağlanacak maaş belirli oranlarda düşmesine de sebep olacaktır.

Diğer bir hususa gelecek olursak,

SGK ya göre 06 kasımdan önce paranı yatırmışsın, emeklilik haklarını kazanmışsın. Fakat en geç 06 kasım tarihi itibaren emeklilik dilekçesi vermemişsin bu durumda 44 yaşında ve 5225 gün ile emekli olma hakkını kaybettiniz. Ret etseniz de idareye yazışma verseniz de SGK da böyle bir genelge olduğundan dolayı bütün çabanız boşa gider.

blank

Yurt-Dışındaki-Ev-Hanımlarımız-Emekli-Olabilmeleri-İçin-Aranan-Şartlar-Nelerdir

Tek yapmanız gereken 6 yıl sonra emekliliğe dahil olmamak için  takip etmeniz tarihi kesinlikle kaçırmamanız gerekiyor. Eğer sizler bu durum içerisindeyseniz tek yolunuz dava açmak olacaktır. Tabi ki bu davalarında garantisi yok. Burada da zannetmeyin ki dava sonunda kesin olarak net bir karar alabileceksiniz. Çünkü SGK itiraz edecek. Genelgeyi sunacak. Yargı yolunda da kazanmanız belli değildir.

Sizlerde yurt dışında çalışmak isterseniz Almanya İşçi Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır? OBM Başvuru Formunu doldurarak. Adres üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Bu bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra şimdi geçelim yurt dışında emekli olabilmek için ev hanımlarımızdan istenene belgelerin neler olduğuna.

Yurt Dışındaki Ev Hanımlarımızın Emekli Olabilmeleri İçin İstenen Belgeler ve Evraklar Nelerdir?

Ev hanımlarımız için emeklilik mükemmel bir fırsat olmaktadır. Neden mi? Aslında hayatımız boyunca bütün zorlukları sadece onlar çekiyor. Emeklilikte onların hakkı olduğunu düşünüyorum ben. Yurt dışındaki ev hanımlarımızda emekli olmak için bir çok şeyi göze almaktadır. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi kendilerini ekonomik yönden garanti altına almak istemektedirler.

blank

Yurt-Dışındaki-Ev-Hanımlarımızın-Emekli-Olabilmeleri-İçin-İstenen-Belgeler

Emekli olduklarında her ay düzenli bir şekilde maaş alacakları için hayat yaşantılarını ona göre hesaplarlar. Dediğim gibi buda en doğal hakları. Tabi en önemlisi de sağlığımız açısından para ödemeden sağlık hizmeti alma hakkı kazanmış olurlar. Peki ya yurt dışında yaşayan ev hanımlarımızın emekli olabilmeleri için gerekli olan belge ve evraklar nelerdir?

  • Yurt dışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanarak emekli olabilmeleri için
  • Fotoğraf
  • Künye bilgileri
  • Yurda giriş ve çıkış tarihlerinin kayıtlı olduğu pasaport
  • Pasaportun tüm sayfalarının fotokopileri
  • Emniyet müdürlüklerinden alınan yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren çizelgeler
  • İkametgahınızın bulunmuş olduğu ülke mercilerinden alınması gereken ikametgah belgesi
  • Türkiye’de yeminli tercüme barolarınca yada yurt dışında bulunan Türk temsilcilerince tercümanların yapmış olduğu, ve onayladığı ikametgahın alınması
  • Türk büyükelçilikleri, başkonsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikleri gibi temsilciliklerce düzenlenen ikamet belgelerinden

bulundukları durumlara uygun olan belgenin alınması ve diğer belgeler ile kuruma teslim etmesi gerekmektedir. Tabi  sürekli söylediğim üzere bu belgeler dahilinde başvuruda da bulunmanız halinde Yurt Dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi de yazmanız gerekmektedir.

Yurt dışında ikametgah ediyorsunuz. Fakat Türkiye’de bulunan bankalardan kredi alma imkanınızda bulunmaktadır. Nasıl mı? Ziraat Bankası Gurbetçi Kredisi Nasıl Alınır? (Almanya Fransa Hollanda)

aslında çok basit. Bence bu fırsatı kaçırmayın derim. 😉

Umarım vermiş olduğumuz bilgilerden yararlanabilmişsinizdir. Yurt dışında emekli olmak isteyen ev hanımlarımız için gerekli olan tüm bilgileri verdiğimizi umut ediyorum. Bizlere sormak istediğiniz sorularınız varsa eğer, aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın