Yeşil Kart Nereden Nasıl Çıkarılır? Başvuru Şartları Nelerdir?
Hayatımızın en önemli 3 şeyi vardır. Bunlar, zaman, sağlık ve varlıktır. Bu üçünden bir tanesi eksik olursa hayat konforumuz en alt seviye ye düşer. Bu nedenle özellikle sağlığımıza son derece dikkat etmeliyiz. Her ne kadarda sağlığımıza dikkat etmiş olsak da kimi zamanlar elimizde olmayan kazalar dan dolayı hastaneye muhakkak yolumuz düşer. Bir çoğumuz da hastane olarak devlet hastanelerini tercih eder. SGK yada BAĞKUR gibi kayıtları olanlar için bu devlet hastanelerinin ücretsiz olduğunu hepimiz biliyoruz.
Peki ya hiç bir sigorta kaydınız yok ise? İşte o zaman gerçekten ihtiyacınız var ise yeşil kart devreye girer. Böylelikle yeşil kart sahipleri de Devlet hastanelerinden tamamen bedava olarak yararlanmış olurlar. Peki, bu harika karta 2022 yılında nasıl çıkarttırabiliriz? İşte, bilmeyenler için yeşil kart başvurusu nereye yapılır? Ve bununla birlikte en çok merak edilen diğer bir sorular ise kimlere verilmektedir? Belirlenmiş olan başvuru şartları nelerdir?
Neler Var?
Yeşil Kart Nedir? Kimlere Verilir?
Milyonlarca insanımıza umut olan ve maddi durumları el vermeyen insanlarımızın devlet desteklerinden yararlanabileceği imkanlardan biri de yeşil karttır. Peki yeşil kart nedir? diye soracak olursanız. 3816 sayılı Kanun gereği ile sosyal güvencesi olmayan, maddi durumları kötü olan, ve hiç bir geliri olmayan kişilere, ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeleri için devlet tarafından verilen bir belgedir. Sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu el vermeyen insanlar yeşil kart ile devlete bağlı hastanelerde, sağlık ocaklarında tedavi olabilme imkanları vardır.
Yeşil karta sahip olmak isteyip te başvuru yapan kişinin, hiç bir sosyal güvencesinin bulunmaması gerekir. 1475 sayılı iş kanununa göre belirlenen asgari ücretin vergi ve sosyal sigorta pirimi dışındaki miktarının, aile içindeki kişi başı gelir ortalamasının 1/3’ünün altında olması gereken kişilere yeşil kart verilir. Ayrıca Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Yeşil kartın verilme amacı fakirlik belgesine sahip olan kişilerin, devlet tarafından belirli ayrıcalıklardan faydalanmasını sağlamaktır.
Ayrıca yardım sever vatandaşlarımız tarafından, yoksulluk çeken kişilere yapılan bazı maddi yardımlar vardır. Maddi Yardım Yapan Zengin İş Adamları sitemizi ziyaret ederek gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Peki yeşil kart nereden ve nasıl alınır diye soracak olursanız eğer, haydi şimdi hep birlikte ne şartlar gerektiğini görelim.
Yeşil Kart Nereden Nasıl Alınır? Başvurusu Şartları Nelerdir?
Yeşil kart sahibi olabilmek için, öncelik ile istenilen bazı şartlar vardır. Eğer bu şartları karşılıyor iseniz, gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Bu gelir testi ikametgah etmiş olduğunuz il veya ilçelerdeki Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılmaktadır. Gelir testi sonuçlandığında bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunduğunuz taktirde;
- Belediye Mali işler Müdürlüğü
- Tapu Sicil Müdürlüğü
- Trafik Tescil Kayıtları
- Sosyal Güvenlik Araştırması
- Vergi Kayıtları
- Emniyet Araştırması
- Mahalli Araştırma
Bu kurumlar tarafından incelenip, onaylanması gerekmektedir. Ailenin durumu araştırılarak bir ay sonra başvurunuz sonuçlanmış olur.
Tabi ki yazımızın başında da söylediğimiz gibi bütün bunlardan önce başvuru şartlarına uyum sağlamanız gerekmektedir. Peki bu şartlar nelerdir şimdi hep birlikte onları görelim.
- Birlikte yaşamış olan ailenin kişi başı gelir ortalamasının net asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekmektedir.
- Başvuruda aileden bir kişi, 18 yaşını doldurmuş ve sağlık güvencesi var ise, anne ve babası bu kişi üzerinden sağlık hizmeti alabilir.
- Yeşil kart için başvuruda bulunan kişinin, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi herhangi bir kurumda sigortalı olmaması gerekmektedir.
- Başvuruda bulunan kişinin vergi yada çiftçilik kaydının bulunmaması gerekmektedir.
Başvuruda bulunup yeşil kart almak için gerekli olan bu şartları yerine getirildiği taktirde SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından 60/C-1 yani yeşil kartlı olarak GSS tesciliniz açılmış olacaktır. Başvuru şartlarının neler olduğunu görmüş olduk. Eğer sizlerde başvuru şartlarını taşıdığınızı düşünüp, başvuruda bulunmak istiyorsanız, Şimdi gelelim başvuru sırasında istenilen evraklar nelerdir?
Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Devletimizin vermiş olduğu imkanlardan yararlanmak için, yeşil kart başvurusu talebinde bulunduğunuz taktirde kurumlar tarafından istenilen bazı evraklar vardır. İstemiş oldukları evrakları tamamladığınızda taktirde başvuruda bulunabileceksiniz. Kurumların talep ettiği, evraklar şu şekildedir.
- Başvuruda bulunan kişinin, kimliği ve kimlik fotokopisi,
- Ailede yaşayan diğer fertlerin, kimlikleri ve fotokopileri,
- Başvuruda bulunan kişinin ikametgah belgesi,
- Muhtardan almış olduğunuz onaylı muhtaçlık belgesi,
- Başvuruda bulunan kişinin bakmakla yükümlü olduğu, engelli fertlerin, engelli raporu,
- Evdeki çocukların ve 18 yaşından küçük olanların okuldan almış oldukları öğrenci belgeleri,
- Başvuruda bulunan kişinin oturduğu evin kira sözleşmesi ve ya evi varsa tabu belgeleri,
- Ailede yaşayan diğer fertlerden çalışan varsa eğer yada yardım alan onların gelir belgeleri,
- Yeşil kart başvurunda bulunmak için, başvuru formunun eksiksiz ve yanlış doldurulmaması,
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan gelir testi.
Evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamladığınız taktirde, başvuruda bulunduğunuz yeşil kart talebiniz işleme alınmış olacaktır. İşlemler ve araştırmalar tamamlandığında size bilgi verilecektir. Peki yeşil kartı alma hakkı kazandığınızda size verilen sosyal yardımların neler olduğunu görelim.
Yeşil Kart Olanlara Verilen Sosyal Yardımlar Nelerdir?
Yaşam şartları kötü olup, hiç bir sağlık güvencesi olmayan kişiler, yeşil kart başvurusunda bulunduklarında. Bütün araştırmalar ve işlemler yapılıp yeşil kart almaya hak kazandıklarında, devlet tarafından verilen diğer sosyal yardımlardan da faydalanabilirsiniz. Özellikle de dünya genelinde yaşamış olduğumuz ekonomik sıkıntılar sonucunda devletin yardım eli uzatması halkımıza bir nebzede olsa rahatlık veriyor. Yeşil kart sahibi olduğunuz taktirde devletin verdiği, hangi sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz gelin hep birlikte görelim.
- Yakıt, kömür yardımı, yeşil kartlı olduğunuz taktirde ilk alacağınız yardım yakıt yardımı olacaktır. Yakın yardımından yaralanmak isteyen kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurduklarında 750 kg toplamda 30 çuval kömür yardımı alabilmektedir. Daha fazla bilgi almak için Devletten Yakacak Kömür Yardımı Başvurusu (Ne Zaman Dağıtılacak) sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
- Yeşil Kartlılara maddi para yardımı, durumları gerçekten çok kötü olan ve geçim derdi çeken yoksul ailelere maddi para yardımı yapılıyor. Bu yardım yapılırken ailede baba var ise çalışabilir durumda mı? Yaşamış olduğu sürekli olan hastalıkları ve tedavileri var mı? Bu gibi durumlar araştırılarak maddi olarak yardımlar verilmektedir.
- Sosyal ekonomik destek yardımı, bu yardım Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından verilen bir maaştır. Bu maaş aile bütünlüğü tehlikede olan çocuklara ödenmektedir. 0 6 yaş gurubu okul öncesi çocuğa 787.00 TL ilköğretimde eğitim gören çocuklar için 1.180 TL ortaöğretimde eğitim gören çocuklar için 1.250 TL yüksek öğretimde eğitim gören çocuklara 1.420 TL aylık maaş bağlanmaktadır.
- Aşı Parası, dünyaya gelmiş yeni bir bebek sahibi olduğunuzda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından aşı parası alabilirsiniz. 0-6 yaş gurubunda çocukları bulunan aileler bu ası parasından yararlanabilirler. Kız ve erkek çocuğu ayırt etmeksizin en az 72 ay olmak üzere, ayda 45.00 TL aşı parasından faydalanabilirsiniz.
- Doğum ve süt parası, yeşil kartlılara verilen yardımlar arasında, doğum yapan annelere devletimiz tarafından doğum ve süt parası yardımı yapmaktadır. Tek sefere mahsus olmak üzere, birinci çocuk için, 300.00 TL ikinci çocuk için, 400.00 TL üçüncü ve diğer çocuklar içinse, 600.00 TL yardımda bulunmaktadır. Ayrıca doğum yapmış olan anneye süt parası olarak 180 .00 TL tek sefere mahsus olarak yardımda bulunmaktadır.
- Tüberküloz hastalığı çeken kişilere verilen maaş, 1.460 TL olup yatağa bağlı olan hastalara ise 2.060 TL ödeme yapılmaktadır.
- Kronik hastalara elektrik yardımı, kronik hastalığı olan ve makinaya bağlı bir şekilde, yaşamını sürdürmeye çalışan ailelere verilen yardımdır. Bu hastalıkta olan hastalara aylık gelen elektrik faturasının 200. 00 TL sini devlet karşılamaktadır.
- Silikozis hastalığı olan kişilere verilen yardım parası hastalığın rapor durumuna göre değişmektedir. %15 ile %34 arası hafif silikozis olan kişilere 1.300 TL, %35 ile %54 orta silikozis olan kişilere 1.500 TL, %55 ve üzeri rapora sahip olan kişilere ise 1650 TL ödeme yapılmaktadır.
- Yeşil kart yardımı alan diğer bir yardım ise eşi yada çocuğu askere giden ailelere maaş yardımı yapmaktadır. Bunda belirlenen amaç ise, askere giden kişinin ailesi askerlik yaptığı dönemde kişinin ailesi maddi zorluk çekip zor durumda kalmalarını engellemektir. asker aile maaşı 400 TL tir.
- Öksüz ve yetim maaşı, anne yada babası vefat eden 18 yaş altı çocuklara verilen yardımdır. Anne baba ve eşi vefat ettikten sonra şartları taşıdığı takdirde yardım devam etmektedir. Çocuk başına 150 TL yardım sağlamaktadır.
- Engelli maaşı, eğer engelli raporunuz %40 ve üzeri ise engelli maaşı alabilirsiniz. Şartları taşıyan kişiler raporunuz 18 yaş ve üzeri olan engelli kişiler için %40-%60 arasındaysa 600 TL, %70 ve üzeri ise 910 TL eğer engelli olan kişi 18 yaş ve altında ise yine 600 TL ödenir.
- Dulluk maaşı eşi vefat eden kadınlara bağlanan bu yardım 2 ayda bir ödemekte olup 650 TL yardım desteği verilmektedir.
Devletimizin verdiği yardım desteklerinden biride boşanmış veya eşi vefat etmiş olan dul kadınlara verilen destektir. Boşanmış Dul Kadınlara Devlet Destekleri Ve Sosyal Yardımı Verilmektedir. Daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.
- Yaşlılık maaşı, 65 yaşını doldurmuş kişilere verilen 65 yaş ve üzeri yaşlılık maaşıdır. Bu yardım her ay düzenli olarak 765 TL olarak verilmektedir.
- Gebelik yardımı, yeşil kartı olan vatandaşlarımıza gelen yardımlardan biride gebelik yardımıdır. Gebelik yardımı bebek bekleyen ailelerin yüklerini bir nebzede olsun hafifletmektir. Gebelik yardımı ayda 45 TL olarak dokuz ay boyunca 405 TL ödeme sağlanacaktır.
Bütün bu yardımlardan faydalanabilmek için hepsinin ayrı ayrı şartları vardır. Şartları taşıdığınız taktirde verilmiş olan, size uygun sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz. Bu yardımlar PTT aracılığı ile vermiş oldukları hesaplara yapılmaktadır. Peki yeşil kart sağlık sigortası sorgulaması nasıl yapılmaktadır.
Yeşil Kart Sağlık Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Zor durumlar yaşayan ve maddi olarak yeterli gelire sahip olmayan kişiler, yeşil kart çıkartmak için başvuruda bulunarak, sigorta hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilirler. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmayı sağlayan yeşil kart sorgulama işlemleri şu şekillerde yapılmaktadır.
- İnternet üzerinden e-Devlet yoluyla,
Yeşil kart sorgulamalarını Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir uygulaması olan SPAS yolu ile yapabilirsiniz. Bunu yaparken izlemeniz gereken yollar sırayla şu şekildedir.
- Türkiye.gov.tr adresine giriş yaparak başlayabilirsiniz.
- Arama butonundan Sosyal Güvenlik Kurumuna giriş yaparak
- Sayfayı aşağı doru kaydırdığımızda Sağlık Uygulamaları bölümünü göreceksiniz. Oraya giriş yaparak
- SPAS (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) Müstahaktık Sorgulama bağlantısına tıklayarak
- Sisteme giriş yaptığınız taktirde, istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
sorgulama yaptıktan sonra, eğer yeşil kartınız onaylanıp aktif hale gelmişse, 60/c1 pirimi hazine tarafından karşılanmaktadır, yazısını göreceksiniz. Yeşil kartınız aktif hale gelmemişse 0000-Müstehaktır yazısını görmüş olursunuz. Böylece gerekli takipleri buradan yapmış olursunuz.
- Telefon ile alo 170 (Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler iletişim merkezi) arayarak
İnternet kullanmayan yada internet üzerinden arama yapmak istemeyenler ise, telefon ile sorgulama yaparak öğrenebilir. Bunun için Alo 170 hattını yada bağlı bulunduğunuz, Sosyal Güvenlik Kurumunun telefonunu mesai saatleri içerisinde arayarak istemiş olduğunuz bilgileri, sorarak öğrenebilirsiniz.
- Sosyal Güvenlik Kuruluna kendiniz giderek öğrenebilirsiniz.
Başvuru yapmış olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek bilgi alma talebinde bulunabilirsiniz. Başvurunuz inceleme aşamasındaysa eğer, bu yöntemi kullanarak çok fazla zaman kaybetmiş olursunuz. Tavsiye ettiğimiz en sağlıklı ve hızlı yöntem ise e-Devlet yöntemi ile yapılan sorgulamalardır.
Yeşil Kartın İptal Olma Durumları Nelerdir?
Her hangi bir şekilde Kanunun dışında sağlık güvencesi sağlayan veya aylık gelirleri kanun kapsamı dışına çıkmış ise yeşil kart sahipleri, yeşil kartlarını almış oldukları kuruma geri vererek iptal ettirmek zorundadırlar. Yeşil kartı olan kişiler, yine yenileme ve başvuru işlemi gibi kartı aldığı makama bir dilekçe ile başvuruda bulunarak yeşil kartını iptal ettirmek istediğini beyan ederek talepte bulunur. Bu işlem karşısında kart sahibinin dilekçesi kabul edilir ve yeşil kartı kurum tarafından geri alınır.