Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Yanlış IBAN Hesaba Gönderilen EFT Fast Nasıl İptal Edilir? İade Olur Mu?

Bir çoğumuz internet bankacılığını kullanmaktayız. Bizlere sağlamış olduğu kolay para havale/EFT imkanı da gerçekten çok hoş. Son dönemler de hele bir de FAST özelliğinin gelmesi 7/24 para gönderme imkanı da sağlamaktadır. Bizlere sunulan tüm bu imkanlar para göndermek isteyenler için gerçekten çok güzel gözüküyor. Tabi bu aynanın görünen ön tarafı. Birde görünmeyen arka tarafına gelince bu teknolojiyi bazen yanlış kullanabiliyoruz. Bu konuda en çok karşımıza çıkan ve rastladığımız yanlış hesaba para gönderme gelmektedir.

Yanlış IBAN Hesaba Gönderilen EFT Fast Nasıl İptal Edilir? İade Olur Mu?

Yanlış hatalı olarak para gönderme işlemleri çoğu zaman aslında kendi bilimcimizce yapılmakta. Neden mi? Para transferi yapılacak olan IBAN numarasını girdiğinizde mutlaka alıcının da ismini girmeniz gerekmektedir. Kısaca hem IBAN hesap numarasını hem de alıcı isim soy ismini yanlış girme olasılığımız nerede ise sıfır diyebilirim. Fakat buna rağmen göndermiş olduğumuz para transferini iptal edebilirsiniz. Hatta benim gibi sizlere de çeşitli sebeplerden dolayı sonradan iptal ettirmek isteyebilirsiniz. Ne yalan söyleyeyim ben yardım amacıyla göndermiş olduğum parayı daha sonrasında dolandırıldığımı düşündüğümden dolayı iptal ettirmek istedim. Akbank bankasından farklı bir banka olan Yapı Kredi bankasına bu işlemi gerçekleştirmiştim. Bu içerikte iptal ettirmek için nasıl bir yol izlediğimi sizler için detayları ile paylaştım. Sizlere bu konuda izlediğim yolu anlatmadan önce ilk olarak yanlışlıkla para gönderme işleminin geri iadesi oluyor mu? Şahsen kendim müşteri hizmetlerinden almış olduğum bilgiye istinaden bunu sizlere yazımızın içeriğinde anlatacağım. Daha sonra gönderdiğimiz para iadesini nasıl hangi şart dahilinde alabiliriz bunu paylaşacağım.

Önemli Bilgi: Dolandırıldığınızı düşündüğünüzde Cumhuriyet savcılığına başvuru nasıl yapılır? Bunu sizlere dilekçe örneğiyle de sayfamda yer verdiğimi belirtmek istiyorum.

Neler Var?

Yanlış Hatalı IBAN Hesap Numarasına FAST İle Gönderilen Para Geri Alınabilir Mi?

Yanlış hatalı IBAN hesap numarasına FAST ile gönderilen para transferleri geri alınabilir mi? Bu sorunuzun cevabı sizin para gönderme işlemini nasıl yaptığınıza göre değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı da sizlere EFT, FAST ve havale yöntemlerine göre 3 şekilde yanıtlamak istiyorum. Yanlış hatalı olan para transferleri geri iade edilir mi? Cevabını bu 3 yol haricin de bir de dolandırıldığınızı hissediyorsanız? Her ne şekilde para göndermiş olursanız olun nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinizi de anlatmak istiyorum.

  1. İlk olarak FAST ile gönderilen para iadesi %50 olasılıkla geri alındığını söyleyebilirim.
  2. Yanlış para gönderme transferiniz EFT ile oldu diyelim. Gönderilen yanlış para iadesi hafta sonu yada mesai saati dışında ise geri almanız mümkündür.
  3. %50 olasılıkla havale olarak yapmış olduğunuz yanlış para göndermelerinin geri iadesi alınabilir.
  4. Şayet dolandırıldığınızı hissediyorsanız EFT, FAST yada havale yolu ile gönderilen paraların geri iadesi alınabilir.

Başka bir hesaba yanlış ve hatalı olarak gönderilen paraların iadesi yapılır mı? geri iadenin geri ödenme olasılığının ne olduğunu sizlere açıkladığımı düşünüyorum. Sıra geldi şimdi yukarıda vermiş olduğumuz bu 4 yol ve her ne nedenle gönderilen paraların iadesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlatmaya.

Yanlışlıkla FAST Yolu İle Hatalı Gönderilen Para İadesi Nasıl Geri Alınır?

Yanlışlıkla FAST yolu ile hatalı gönderilen para iadesi nasıl geri alınır? %50 ihtimal ile geri alabileceğinizi yukarıda söylemiştim. Şimdi bunu sizlere şahsen yaşamış olduğum tecrübeye göre anlatmak istiyorum. Fakat öncesinde FAST nedir? Bunu açıklama gereği duyuyorum. Açıklamam sayesinde bana kalırsa FAST yolu ile gönderilen hatalı para iadesinin %50 olasılıkla nasıl geri alınabileceğini daha iyi anlamış olacaksınız. FAST ne demek. Fonların anlık ve sürekli transferi kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Farklı tüm bankalara bu sistem sayesinde para transferini 365 gün 7/24 saat nerede ise anında gerçekleştirme imkanını bizlere sağlar. Buda şu anlama geliyor. Karşı tarafa yani alıcıya FAST üzerinden yaptığınız para gönderme işlemleri yanlışlıkla dahi olsa anında geçmiş olur. Bunun açıklamasını yaptığımıza göre şimdi gelelim FAST ile gönderilen para transferleri neden %100 değil de %50 olasılıkla geri alınabiliyor?

FAST ile göndermiş olduğunuz para alıcının hesabına anında geçmiş olur. Siz yanlış olduğunu fark edip iade için başvuruda bulunsanız dahi görüşme sağlayana kadar paranız alıcının hesabına geçmiş olacaktır. Dolayısı ile para alıcının hesabına düştüğünden dolayı ancak alıcı geri iade için onay vermesi halinde paranızın iade işlemi gerçekleşmiş olur.

Dedim ya bunu sizlere şahsen kendim yaşadığım için anlatacağım diye. Benim FAST ile Yapı Kredi bankasına yapmış olduğum işlemin iadesinde bu şekilde bir prosedür ile karşı karşıya kaldım. İade için benim nasıl bir yol izlediğimi sorarsanız  aşağıda vereceğim adımları sırası ile attım.

  1. Öncelikle para transferini gerçekleştirmiş olduğum Akbank müşteri hizmetlerini aradım.
  2. Konuşma esnasında bana sunulan hizmetler arsında bulunan çalıntı ve hatalı işlem tuşuna bastım.
  3. Doğrudan karşıma direk müşteri hizmetleri temsilcisi çıktı. Bu kişiye hatalı olarak yanlışlıkla farklı İBANA para gönderdiğimi yaptığımı söyledim.
  4. Müşteri temsilcisi o anda direk karşı bankaya yanlış para gönderme yapıldı bilgisini iletti.
  5. Son olarak ta bana karşı bankada olan işlemimin sonucunu sorgulaya bilmem adına da bir referans kodu verdi.

EE peki sonuç ne oldu diyorsanız, para gönderdiğim karşı taraf iade talebime olumlu bir cevap vermediğinden dolayı üzülerek söylüyorum benim yaptığım işlem ne yazık ki olumlu olarak sonuçlanmadı.

Ben bu işlemi yaptığımda ilk etapta gönüllüydüm. Tabi her ne kadar gönüllü para gönderme işlemi sağladıysam sonrasında dolandırıldığımı bizzat hissettim. Peki, siz de benim gibi dolandırıldığınızı düşünüyorsanız FAST dahil tüm yanlış hatalı para göndermelerinizin iadesini nasıl sağlayabilirsiniz. Hazır yeri gelmişken şimdide bunu açıklamak istiyorum. Daha sonrasında ise diğer hatalı para transferlerinin iadesi nasıl oluyor buna geçerek konumuzu sonlandıralım.

Para Gönderdiğiniz Kişi Tarafından Dolandırıldığınızı Düşünüyorsanız Ne Yapmanız Gerekir?

EFT, FAST yada havale yoluyla para transferi yaptığınız kişi tarafından dolandırıldığınızı düşünüyorsanız eğer ne yapmanız gerekir? Bu konuda bizlere 2 seçenek sunuluyor. Bunlardan birincisi ilk olarak karşı taraf görüşme sağlayıp, anlaşmaya gidilmesidir. Bu konuda öncelikli olarak bizim önerimiz yanlış IBAN para gönderdiğiniz kişi ile irtibata geçip gönderilen paranın iadesini talep etmeniz olacaktır.

Tabi bunu yapmadan önce ilk olarak yanlış para göndermiş olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini aramalısınız. Müşteri hizmetlerine hatalı yanlış para transferi yaptığınızı söyleyip bilgilendirin. Öncelikle müşteri hizmetleri sizin yerinize yapmış olduğunuz işlemin iadesi için alıcı ile iletişime geçmiş olacaktır. İadenin kabul edilmesi için de yine sizin için onay alacaktır. Bu işlemi yaptınız, fakat sonucunda hiç bir şey elde edemiyorsanız eğer işte o zaman işi yargıya taşımanız gerekecektir. Ben bunu yaptım iade sağlanmadı yargıya nasıl taşıyacağız diyorsanız. Bunun içinde atmanız gereken adım Cumhuriyet savcılığına giderek suç duyurusunda bulunulmanız gerekecektir. Suç duyurusunu da Cumhuriyet savcılığına 2 şekilde yapabilirsiniz. Bunlar;

  1. Yazlı olarak dilekçe vermeniz,
  2. Sözlü olarak kendinizi ifade etmenizdir.

Eğer ki dolandırıldığınızı düşünüyorsanız, bunu iddia edecek elinizde kanıtınızın da olması gerekmektedir. Mesela para gönderdiğiniz kişiye ait olan IBAN hesap numarası. Buna ilave olarak karşı taraf yani dolandırıcı tarafından size para göndermenizi teşvik edici yazışmalar varsa tüm bu yazışmalar. Dolandırıcı olduğunu düşündüğünüz karşı taraftan sizi aldatıcı olarak para göndermeyi teşvik edici yazının çıktısının elinizde olması gerekir. Bu gerçekten son derece önemli olmaktadır. Bu sayede eliniz daha güçlü olur. Şimdi diyelim ki bu belge elinizde bundan sonra ne yapmalısınız. Belge ile birlikte nasıl bir şikayet dilekçesi doldurmanız gerekiyor. Bunu da size bir dilekçe örneği ile aşağıda göstereceğim.

……………….  CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

Şikayet Eden

Adı Soyadı:

TC Kimlik Numarası:

Adres ve Telefon Bilgileri:

Şikayet Edilen 

Adı Soyadı:

TC Kimlik Numarası:

Adres ve Telefon Bilgileri:

(Şayet şüpheli kişi belli değilse eğer bu bölüme faili meçhul yazmanız yeterli olacaktır.)

Suç                       : Nitelikli dolandırıcılık

Suç Tarihi         :

Açıklamalar     : 

…../……/2022 tarihinde şikayet edilen şüpheli ………………………… benden ………………………… göndereceğini vaat etti. Bunun içinde benden ………………………… TL para göndermemi istedi. Benden talep edilen parayı ………………………… vermiş olduğu IBAN numarasına ………………………… banka aracılığı ile gönderdim. Fakat, para göndermeme rağmen söz konusu olan ürünü göndermedi. Karşı taraf yani şüpheli ile bir daha irtibat kuramadım. Beni her yerden engelledi. Bundan dolayı da göndermiş olduğum para iadesini alamıyorum. Sonuç olarak dolandırıldığımı düşünüyorum. Gerekli incelemenin başlatılması, karşılıksız olarak hesabımdan gönderilen paranın iadesi için gereğinin yapılmasını arz ediyorum.

Deliller             :

WhatsApp görüşme kaydı

IBAN hesap numarası

…………/……….…/………………….…

Şikayet Eden

Adı Soyadı:

İmza:

Bu şekilde bir dilekçe hazırlayarak savcılığa verebilirsiniz. Tabi bu örnek bir dilekçe. Suç duyurusunu ve açıklama kısmını kendinize göre düzenleme yapabilirsiniz. Hazırladığınız dilekçeyi ikametgah etmiş olduğunuz il/ilçe Cumhuriyet savcılığına elden teslim edebilirsiniz. Peki ya savcılığa bu şekilde suç duyurusunda bulunduk diyelim. Bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek?

  • Öncelikli olarak savcılık suçun gerçekten işlenip işlenmediğini araştıracaktır.
  • Sunmuş olduğunuz deliller gerçekten suçun işlendiğini kanıtlar nitelikteyse eğer savcılık şüpheli hakkında iddianame hazırlamış olacaktır.
  • En son olarak ise iddianame mahkemeye gönderilecektir.

Sonuç olarak eğer yeterli delil elde edilmezse takipsizlik kararı veriliyor. Şayet yeterli olacak şekilde delil elde edilirse de 6 ila 12 ay arasında bir mahkeme süreci başlamış oluyor.

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak İçin Herhangi Bir Ücret Ödeneği Bulunuyor mu?
HAYIR! Bu konuda her hangi bir ücret ödemesi olmaz!
Savcılığa Yapmış Olduğum Suç Duyurusunun Takibini Nasıl Yapabilirim?
Bu konuda soruşturma gizli olduğu için e-Devlet üzerinden takip etmeniz mümkün değildir. Fakat savcılık tarafından size verilen dosya numarası ile birlikte yine savcılığa giderek, bu numara üzerinden suç duyurunuzun takibini yapabilirsiniz. Böylelikle hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz.

Dilekçe örneği ve merak edilen sorularınızı da yanıtladığımıza göre şimdi son olarak özellikle ileri tarihli yanlış hesaba gönderilen EFT işlemi iptal edilebilir mi? Hep birlikte bunu görelim.

Özellikle İleri Tarihli Yanlış Hesaba Gönderilen EFT İşlemi İptal Edilebilir mi?

Farklı bankalar arasında yapılan para transferine EFT ismi verilmektedir. Bunun açılımı ise Elektronik Fon Transferi şeklindedir. Bu transfer işlemi FAST ve Havale işlemine nazaran bir nebze daha geç gerçekleşmektedir. Hele bir de mesai saatleri dışı olan hafta içi 17:30 ila 09:00 arası ve cumartesi pazar işlem yaptıysanız, bu defada yapmış olduğunuz işleminizi bir sonraki iş gününe aktarmış olur.

EE hal böyle olunca bir nevi ileri tarihli EFT yapmış oluyorsunuz. Şunu sizler enet bir şekilde söyleyebilirim. Kesinlikle mesai saatleri dışında gerçekleştirilen EFT işlemleri anında iptal edilebilir. Anında paranızı o an geri almanız mümkündür. Şayet elinizi çabuk tutarsanız, mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri alıcının hesabına geçmemesi durumunda yine %100 olarak iptal edilebilmektedir. Her şekilde bu EFT işlemleri için ise şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz.

  • Mesai saatleri içinde yapmış olduğunuz EFT işleminin iptal durumu varsa eğer direk bankanızın müşteri hizmetlerini aramanız gerekecektir.
  • Mesai saatleri dışında yapmış olduğunuz EFT işlemleri için ise mobil internet bankacılığı veya yine bankanızın müşteri hizmetlerini aramanız gerekecektir.

Mobil internet bankacılığı üzerinden bekleyen EFT iptali için ise mobil internet bankacılığınız üzerinden atmanız gereken adımlar şu şekilde olacaktır.

  • İlk etapta öncelikle mobil internet bankacılık uygulamanıza giriş yapmanız gerekecek. Mobil İnternet Bankacılık Uygulaması Nedir? Nasıl Kullanılır? bağlantıya tıklamanız halinde erişim sağlayabilirsiniz.
  • Açılan ekranda bulunan ”MENÜ” tuşuna tıklamalısınız.
  • Bu adımda menüdeki ”Transfer Talimatları” menüsüne girmelisiniz.
  • Bekleyen EFT işlemini bularak üzerine tıklamalısınız.
  • Son olarak ”İptal Et” demeniz halinde işleminiz tamamlanmış olacaktır.

Sırasıyla atacağınız bu adımlar sayesinde yanlış hesaba göndermiş olduğunuz bekleyen EFT işleminiz o an hemen iptal edilmiş olacaktır. Yine konu hakkında kafanızı karıştıran sorularınız varsa bizimle paylaşabilirsiniz.😉

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın