Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

SSK BAĞKUR Emekli Sandığı Hizmet Birleştirmesi Nasıl Yapılır?

SSK (4/A) BAĞKUR (4/B) ve Emekli Sandığı (4/C) devlet memurları dahil olmak üzere hizmet birleştirmesi yapabilirler. Nasıl yapılacağınız bilmeyenler için e-Devlet üzerinden 3 adımda yapılması gerekilenleri anlattık. Hizmet prim geçmişi birleştirme nasıl yapılacağına geçmeden öncede bir kaç konuya açıklık getirme ihtiyacı duyduk. Bunlar neler derseniz?

SSK BAĞKUR Emekli Sandığı Hizmet Birleştirmesi Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirme nedir? Yapmanız durumunda emekli olmanıza etkisi doğrudan ne olur? Hizmet birleştirme yapanlar hangi statüden emekli olacağını nasıl hesaplama yapabilir? Son olarak da e-devlet haricinde SGK üzerinden hizmet birleştirme yapacaklar için dilekçe örneğine yer verdik. Tüm bu merak edilenlerle birlikte hizmet birleştirme hakkında farklı sualleri olanlar için birde ücretsiz yardım verdiğimizi bilmenizi isteriz.

Neler Var?

Hizmet Birleştirme Nedir? Emekli Olmaya Etkisi Ne?  (SSK BAĞKUR Memur)

Herkesin kafasında aynı sorular hizmet birleştirme nedir? Emekli olmaya etkisi ne kadar? İnanın bende sizler kadar bu konuyu merak ederek sıkı bir araştırma yaptım. Ve öneminin gerçekten büyük olduğunu öğrendim. Sizlerin de bu soruların cevaplarını doğru bilmeniz son derece önemli olmaktadır. Aksi taktirde bu işlem sizlere avantaj sağlamak yerine, zarara da uğrayabilirsiniz. Geri dönüşümü olmayan hatalara girmemeniz adına hizmet birleştirmesi nedir? Bu sorunuzu cevaplayalım.

Hizmet Birleştirme: Daha önceki yıllarda, birden fazla farklı sigorta kollarında çalışan kişilerin bu yıla kadar toplam çalışma sürelilerinin birleştirilmesi anlamına gelmektedir. Yani SGK 4/A, BAĞKUR 4/B Devlet memuru olarak çalışmış olduğunuz sektörlerin birleşmesidir.

Konu hakkında daha açıklayıcı bir örnek verecek olursak; Diyelim ki, yaşınız 18’di SGK yani 4/A prim ödemeli bir lokantada garson olarak işe başladınız. 3 yıl kadar yani 21 yaşınıza kadar bu şekilde çalışma hayatınız devam ettiniz. 3. yılın sonunda, baktınız ki lokantacılık hakkında kendinizde yetenek fark ettiniz. Bende bu işi yapabilirin deyip, kendinize ait olan bir dükkan açtınız. Güzel bir şekilde dükkanınız işlemeye başladı. Emekli olana kadar da kendi işinizi yapmaya karar verdiniz. Kendinize ait olan bir işletmeye sahip olmanız halinde prim ödemeniz 4/B BAĞKUR olarak gözükmektedir. Bu durumda diğer 3 yıl ki çalışma hayatınızda var olan SGK 4/A prim ödemelerinizi BAĞKUR ödemelerinize ilave edilerek ”Hizmet Birleştirmesi” yapılmış olur. Peki şimdi bu yapılan hizmet birleştirmesinin emekliliğe etkisi var mı? Ne işi yarar? Şimdi bu sorularınızı cevaplayalım.

Hizmet Birleştirmenin Emekli Olmaya Etkisi Nedir? Bildiğiniz üzere ülkemizde 1.10.2008 tarihi öncesinde birden fazla sosyal güvenli kurumu vardı. Fakat belirlenen tarih sonrasında tüm kurumlar birleştirildi. Tek çatı altında SGK olarak faaliyet göstermeye başladı. Eğer geçmiş dönemlerde hatırlarsanız devlet memurları için oluşturulmuş olan hastaneleri de tek bir isim altında toplayarak. BAĞKUR 4/B, SSK 4/A  sigortalılar içinde faaliyet göstermeye başladı. Her ne kadar isimleri değişmiş olsa da bu tarih öncesi ve sonrasın da bu 3 guruba ait olan emekli olma şartları arasında halen bir farklılık bulunmaktadır. Bu durumda emeklilikte,

  • İlk bakılacak olan önemli husus ilk işe giriş tarihinize göre emekliliğin hesaplanması
  • İkincisi ise geçmişte varsa eğer ödenecek olan prim ödemeleri olmaktadır.

Bu hizmetten yararlanmanız halinde, yani hizmet birleştirmesi yaparak emeklilik yaşınızı maalesef ki değiştiremezsiniz. Fakat geçmiş dönemlerde prim borcunuz bulunuyor ise bu formülü kullanabilir, emekli olma hakkına sahip olabilirsiniz. Görmüş olduğunuz üzere burada hizmet birleştirme devreye girer. Ve emekli olmanıza da etkisi bu kadardır.

  • 3600 gün prim ödemesini tamamlamanız da emekli olacağınızı da biliyor muydunuz? Bence bu konuyu da bir araştırın derim. Belki de bakmışsınız şuan emekli olmuşsunuz. Sizlere yardımcı olmak adına 3600 Gün Prim Ödemeyle Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplamasını dahi yaptık. Adresimizden gerekli bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Vermiş olduğumuz bu bilgiler ne kadar karışık gözükse de sizler için aslında bir çok avantajları bulunmaktadır. Bundan dolayı da içeriğimizi lütfen dikkatlice okuyalım, sormak istediklerinizi, aklınıza takılanları bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bizde uzman arkadaşlarımız sayesinde sizlere en kısa süre içerisinde dönüş sağlamış oluruz. Bizi takip etmeye devam edin. Şimdi sıra geldi geçmiş dönemlerinizde ki farklı statülerde prim ödemeleriniz varsa eğer, hizmet birleştirme işlemi için başvuruyu ne zaman yapmanız gerekmektedir.

Hizmet Birleştirme Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Biliyorum ki, bir çoğumuzun hayalinde ileri ki dönemlerde rahat bir hayat geçirebilmek adına emeklilik vardır. Umarım şuan ki, hayat şartlarına göre bu sadece hayallerde kalmaz diyerek, konumuza başlamak istiyorum. Hizmet birleştirmenin ne olduğunu, emekliliğe bir etkisinin olup olmadığını yukarıda detayları ile gördük. Şimdi sıra geldi hizmet birleştirme başvurusu ne zaman yapılmadır? Bu konuyu sizlere doğru aktarabilmek için neredeyse Sosyal Güvenlik uzmanlarının tamamına ulaştık. Baktık gördük ki, hepsinin ortak olarak bu konuya vermiş oldukları cevap hemen hemen aynı. Emekliliğinizin son 1 yılında yapılacağını söylemektedirler. Yani daha detaylı bir örnek verecek olursak, diyelim ki 2025 yılında emekli olacaksınız. Hizmet birleştirme başvurusunu emekli olacağınız tarihe 1 yıl kala yani 2024 yılında yapılacağını söylediler. Sebebine gelecek olursak, çalışma hayatındaki değişikliklerden dolayı nereden ve nasıl emekli olacağının kesinleşmesi son yıl belirleniyor olmasıdır. Hayat şartlarından dolayı İlerleyen zaman içerisinde bakarsınız arada farklı kurumlarda çalışabilecek olmalarıdır.

  • Emekli oldunuz. Fakat hala bir iş ile uğraşmak istiyor ve kendinize ait bir dükkan yada iş yeri açmak istiyorsunuz. Belki de hayalinizde emekli olduğunuzda yapacağınız bir iş var. Elinizde ki sermayeniz yetersiz gelmesi halinde Emekliler Bankalardan En Fazla Kaç Lira Kredi Çekebilir? biliyor musunuz? Göz atmanızda fayda var derim. Ona göre ayağınızı yorganınıza göre uzatmış olursunuz.

Bu sayede ilerleyen zamanlarda 2 defa hizmet birleştirme yapmış olmazsınız. Varsayalım ki şuan emekli olacağınız tarih geldi çattı. Hizmet birleştirme için de başvuruda bulundunuz. Başvurunuz onaylandı. Peki ya şimdi bu durumda hangi kurumdan hangi şartlarda nasıl emekli olacaksınız? Diyeceksiniz ki, tabi ki şuana kadar en son çalıştığım statüde emekli olacağım. Fakat bence bu düşüncede yanılıyorsunuz. Neden mi? Bunu da sizlere ben söylemiyorum değerli arkadaşlarım. Yazımızın devamında aşağıda sizlerde göreceksiniz. Bu konuyu kanunlar belirlemektedir. Gelin hizmet birleştirme yapılarak hangi kurumdan emekli olunur? Detayları ile hep beraber görelim.

Hizmet Birleştirme Yapılarak Hangi Kurumdan Emekli Olunur? Hesaplama Yaptım

Evet herkesin aklında aynı düşünce. Hizmet birleştirme talebinde bulunduğumda en fazla olduğum statü tarafından yani son bağlı olduğum statü olarak, emekli olacağım diye düşünmektesiniz. Fakat emin olun ki yanılıyorsunuz arkadaşlar. Nedeni öğrenecek olursan eğer ki yeterli bir prim ödemenizi en son statüye göre yapmadıysanız. Emekli olacağınız statü değişe bilinmektedir, arkadaşlar. Peki ya geçmiş döneminde BAĞKUR 4/B veya SSK 4/A gibi prim ödemeleriniz buluyor ise neye göre hangi statüden emekli kanun kapsamında olabileceksiniz. Bakalım görelim.

  • Tahmin ettiği yaştan çok daha erken emekli olmak isteyen arkadaşlarımız. Hiç bilmediğiniz hastalıklardan dolayı çevremizde milyonlarca kişi erken emekli olabildiğini biliyor muydunuz? Şayet sizlerde Hangi Hastalıklardan Malulen Emekli Olabilirim? Şartları Nedir? diye merak ediyorsanız. Linke tıklamanız yeterli olacaktır.

Kanunlara gelecek olursak. Bu konuda hizmet birleştirmesi 2 kanuna bağlı olmaktadır. Sizlerin hangi kanuna tabi olmanız ise sizin işe giriş tarihinize bağlı olmaktadır. Nasıl mı?

  1. Konu ile alakalı olan ilk kanun 1 Ekim 2008 öncesi çıkan 2829 sayılı kanundur.
    • Şayet bu sigorta tarihinden önce sigortanız varsa, çıkan kanun gereği hizmet sürenizin son 7 yılının 3,5 yılı çalışma sürenizce hangi statüde fazla görünüyor ise onun üzerinden emekli olabilirsiniz.
    • Gelin şimdi bunun hesabını da hep birlikte yapalım.
    • Yılda 365 gün olduğunu ele alarak hesaplama yapacak olursak,
    • Toplamda 7 senede 2.555 gün yapmış olur.
    • Çıkan sonucu yarıya bölersek te 1277 gün yapmış olur.
    • Bakıldığında yapmış olduğumuz bu hesaplamaya göre emekli olacağınız zaman 1278 gün hangi statüde yer alıyorsa onun üzerinden emekli olabileceksiniz.
  2. Birinci kanunu anladığımızı umut ederek ikinci kanunumuza geçebiliriz diyorum. 2008 yılı sonrasında çıkan kanun ise 5510 sayılı kanun olmaktadır.
    • 2008 tarihinden sonra iş başı yapan arkadaşlarımız, hangi statüde emekli olabileceğinin hesaplamasını toplam prim günü hangisinde daha fazla ise onun üzerinden emekli olacaklarını söyleyebilir.
    • Bu tarih sonrası iş başı yapanların hangi statüde emekli olacağını ise toplam olarak hangisinin daha fazlaysa o statü üzerinden emekli olunmaktadır.

Kanunlara göre hangi kurum üzerinden hizmet birleştirmesi yapılarak emekli olunacağını da bu şekilde öğrenmiş olduk. Bu bilgiden sonra da son olarak sizlere aktarabileceğim önemli bir bilgi daha hizmet birleştirmesi nasıl yapılır? Başvurular nereye yapılacak? Dilekçe örneği ile birlikte detaylar yazımızın devamında bulunmaktadır.

Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır? 4/A 4/B 4/C (e-Devlet & Dilekçe Örneği)

Buraya kadar ziyaret ettiğinize göre sizlerde hizmet birleştirmesi yapmayı düşünüyorsunuz. Hangi statüde çalışma hayatına devam ederseniz edin başvurular aynı şekilde olmaktadır. Yani SGK yeni adı ile 4/A, BAĞKUR yeni adı ile 4/B ve on olarak Devlet memuru yani yine yeni adı ile 4/C hizmet başvurularını yapabileceğiniz 2 yöntem aracılığı ile yola çıkabilirsiniz. Fakat bunu nasıl yapacağınızdan önce önemli olan bir konuyu sizlere tekrar hatırlatmak istiyorum. Hizmet birleştirme başvurularınızı ne zaman yapmanız gerektiğiniz bu yolda gerçekten çok önemli olmaktadır.

Çünkü, genel olarak yaptığım araştırmalarda bir çok internet sayfası bu konu hakkında insanlara yanlış bilgi verdiğinden dolayı şuan mağdur olan bir çok kişi bulunmaktadır. Değerli emekli adaylarımız. Yine tekrar tekrar söylüyorum. Hizmet birleştirme başvurularınızı emekli olacağınız tarih itibari ile  1 yıl kalınca yani 1 yıl önce yapmanız gerektiğini yine sizlere hatırlatıyorum. Özellikle de prim eksiği olanlar emekli adayları, emekli tarihini<in gelmesine 1 yıldan az kaldığı zaman hizmet birleştirmesi yapmalısınız. Peki şimdi o vakit geldi. Sizin hesaplarınıza göre emekli olmanıza tam 1 yıl kaldı. Pek hizmet birleştirmesini nasıl yapacaksınız? Bunun için sizlere 2 yöntem olduğunu girişte söylemiştim.

  1. İlk birincisi e-devlet üzerinden olmaktadır.
  2. İkinci ise şahsen SGK binasına giderek dilekçe yazmanız halinde başvuruda bulunabilirsiniz. Sizler için dilekçe örneğini de kendim bizzat hazırladım Prim-Hizmet-Birleştirme-Talep-Dilekçe-Örneğine buradan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bildiğiniz üzere birçok işlemimizi artık e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz. Şayet sizlerin hala bir e-devlet şifreniz yoksa PTT Gitmeden İnternet’ten Bedava İlk Defa e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? bilgi alarak anında şifre sahibi olabilirsiniz. Bu sayede sizlerde tüm işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Hizmet birleştirme için başvuru işlemini e-devlet üzerinden nasıl yapacağınıza gelecek olursak. Bu başvuru için sistem 2 farklı sayfa oluşturulmuştur. Oluşturulan bu sistemin 1 tanesi kamu görevlisiyken bu görevden ayrılanlar vatandaşlarımız için. Bir diğeri ise 4/1-A ve B, 506 SK GM 20. madde sandığı çalışanlar için yer almaktadır. Oluşturulan her 2 gurup için de hizmet birleştirme e-devlet sayfasının bağlantısını sizler için aşağıya bırakacağım.

  1. Kamu görevlilerin hizmet birleştirme başvurusu için buradan giriş yapabilirsiniz.
  2. 4/A-B çalışanları için hizmet birleştirme başvurusu için buradan giriş yapabilirsiniz.

Vermiş olduğumuz bağlantıya tıklamanız halinde otomatik sayfa direk karşınıza çıkacaktır.

blank

Sisteme-giriş

Ardından ”TC kimlik Numaranız” ve ‘‘Şifreniz” istenecektir. Ben sizler için kolaylık olması adına görsel olarak aşağıda paylaşım yaptım. Seçenek olarak 2. yolu izledim. yani 4/A-B çalışanları için giriş yaptım.

blank

e-devlet-giriş-sayfası

Karşınıza çıkan ekran üzerinde, sizlere ilk olarak kimin için başvuru yaptığınız sorulacaktır. Resimde de gördüğünüz üzere kendim için olan kutucuğu işaretleyip arkasından ”Sorgula” diyerek devam edelim.

blank

KENDİM-İÇİN-SORGULA

Sorgula dediğimiz de 2. adıma geçmiş oluyoruz. Burada kimlik  otomatikman karşınıza çıkarak, borçlanma birleştirmesi yapılacak olan hizmet kolları da ekranda çıkmış olacaktır. Bunlar ise; 4/1-(a) (SSK)  4/1-(b) (BAĞKUR) Hizmeti 4/1-(c) (ES) Hizmeti ile Borçlanma Hizmeti ve  Sandık (506 SK GM 20) Hizmeti olmaktadır.

blank

BİRLEŞTİRİLECEK-HİZMETLER

Bunlarda hangilerinde birleştirme yapacaksanız yanlarındaki kutucuğu tıklayalım.

blank

Devam-ET

Tıklamamızla birlikte ilgili kuruma ait sicil numaramızı ve güncel tarihli olarak çalışma belgemizi de sayfa üzerinde belirtelim. Arkasından ”Devam Et” diyelim.

blank

Sicil-Numaranız-ve-Çalışma-Belgesi

Son olarak ise iletişim bilgilerinizi girmeniz gerekecektir. İletişim bilgilerinizi de eksiksiz girmeniz halinde karşınıza ön izleme yaparak, ekran üzerinde kontrollerimizi sağlamanız gerekecektir. Yapmanız gereken tek işlem sadece bu kadar. Vermiş olduğumuz yolu izlemeniz halinde e-devlet üzerinden hizmet başvurusunu yapmış olacaksınız. Sonucu vermiş olduğunuz iletişim adresleri üzerinden tarafınıza bilgilendirme mesajı olarak gelecektir.

Evet, arkadaşlar konumuzun sonuna geldik. Sizlere bugün burada hizmet birleştirme nedir? Nasıl yapılır? Ne zaman başvuru yapılması gerekiyor? gibi sorularınızı tam anlamı ile cevapladığımı düşünüyorum. Aklınıza takılan farklı hizmet birleştirme ile alakalı sorularınız olabilir. Bunları lütfen bize hiç çekinmeden aşağıda bulunan yorumlar kısmında iletebilirsiniz. Sizlere ne kısa süre içerisinde uzman arkadaşlarımız tarafından cevaplar sağlanacaktır. Şimdiden sizlere hayırlı olsun dileklerimizi iletiyoruz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın