Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

SGK BAĞKUR Prim Ödemesi Borcu Olanlar Nasıl Emekli Olur?

BAĞKUR, SGK ve Emekli Sandığı mensupları yaş haddini tamamlayıp prim eksiğinden dolayı emekli olamıyorlarsa onlara bir müjdemiz var. Son dakika gelişmesi kapsamında vereceğimiz bu müjdeli haberimizle erken emekli olabilirsiniz. Geçmiş dönemlere ait artık sadece askerlik ile doğum gibi prim borçlanmaları yer almaktadır. Yapmış olduğumunuz avukatlık stajı, yurt dışında okuduğunuz okul, haksız yere çeşitli nedenlerle yatmış olduğunuz hapis cezaların beratları dahi sizi erken emekli edebilmektedir. Erken emekli olmak için oluşturulan bu formüllerin detaylarının neler olduğunu aşağıda bulabilirsiniz.

SGK BAĞKUR Prim Ödemesi Borcu Olanlar Nasıl Emekli Olur?

Size uygun bir erken emeklilik formülü olması durumunda da ne kadar geçmişe dönük prim ödeyeceksiniz? İlk olarak bunun hesaplamasını yaptık. Sonrasında da nasıl geçmişe dönük prim borçlanmalarınızı ödeyebileceğinizi internet üzerinden tercih edenler için özellikle yer verdik. SGK 4/A, BAĞKUR 4/B ila 4/C devlet memurları eksik prim ödemelerini gerçekleştirerek nasıl emekli olabilir? Gelim şimdi tüm detayları hep beraber görelim.

Neler Var?

Geriye (Geçmişe Dönük) Prim Borçlanması Nedir?

Hepimizin hayalinde bir emeklilik var. Yaşımız ilerledikçe çalışmak bir çoğumuza zor geliyor. Ama sırf ileriki hayatımızı daha rahat geçirebilmek adına, emekli olabilmek için çalışma zorda olsa sürdürebiliyoruz. 2 tane önemli olan şartı sağlamamız halinde emekli olma hakkına sahip olabiliyoruz. Peki bu 2 şart nedir?

  • İlk birincisi ilk işe giriş tarihimize göre belirlenmiş yaşımız olmaktadır.
  • Bir diğeri ise yine ilk işe giriş tarihine göre belirlenen prim ödemesi olmaktadır.

Belirlenmiş olan bu 2 şartı taşımamız halinde BAĞKUR 4/B, SGK 4/A üzerinden emekli olma hakkına sahip olabiliriz. Fakat bazen bu 2 şartı sağlamamız halinde dahi ufak pürüzler çıkıp, dengeler sağlanmayabiliyor. Bu durumun ilk bilinen nedeni ise, emeklilik yaşımızın tamamlanması, fakat prim ödemelerimizin eksik olmasından kaynaklıdır. EE sonuç böyle de olunca bir çok vatandaşımız emekli yaşı gelse dahi, prim ödemesi eksik olduğundan dolayı bu olanaklardan istifade edememektedir.

  • Konumuz emeklilik olunca sizlere faydalı olacağını düşündüğüm bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Hangi Hastalıklardan Malulen Emekli Olabilirim? Şartları Nedir? linkine tıklamanız halinde bakarsınız şartlara uyum sağlıyorsunuz. İşte o zaman belki de emekli olma hakkı da sizler için doğmuş olacaktır. Bence bu fırsatı bir değerlendirin ve bilgi alın derim. Ne kaybedersiniz. Kazanacağınız çok büyük bir fırsat olabilir. Kim bilir?

Emeklilik yaşınız geldi. Hatta yaşınızı tam anlamı ile doldurdunuz. Fakat prim borcunuzdan dolayı emeklilik haklarınızdan yararlanamıyorsunuz. Bu durumda olan arkadaşlarımız için bazı yöntemler vererek hak sahibi olmalarını sağlayabiliriz. Nasıl mı?

  1. Geriye dönük BAĞKUR ödemenizi isteğe bağlı olarak ödemeniz halinde,
  2. Sigorta kapsamındaki herhangi bir işe girerek, iş veren tarafından eksik olan prim ödemelerinizi gerçekleştirmeniz.
  3. 4/C devlet memuru kapsamında olan arkadaşlarımız için aylıksız olarak süre sınırı olmaması,
  4. Doktorlarımızın fahri asistanlıkta geçen süreleri baz alınarak.
  5. Avukatlarımız için staj yaptıkları bir yıl baz alınarak.
  6. 25.02.2011 tarihinden sonra kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri tamamlaması.
  7. Polis, komiser yardımcısı, subay da astsubay olarak atananların başarılı geçen eğitim sürelerinin tamamı.
  8. Erkeklerde askerlik yedek subaylık dahil olmak üzere borçlanma yapabilirler.
  9. Kadınlarda ise yapmış oldukları doğumun yada doğumların borçlanmalarını yaptıklarında.
  10. Mesleği dahilinde yurtdışında eğitime gidenler.
  11. Sigortalı iken tutuklanan, hapis cezası alan ve sonrasında serbest kalan 4/C hariç  hükümlüler.
  12. Çalışmakta oldukları iş yerinde herhangi bir sebepten dolayı yapılan grev zamanları.
  13. Mesleği için uzman ve usta öğreticilikte geçen süreler.
  14. Seçim kanunun gereği görevinden istifa etmiş kişilerin seçim yapılana kadar geçen süre için borçlanma yapabilirler.

Vermiş olduğumuz bu yöntemler sayesinde prim eksiğiyle emekli olabilme hakkına sahip olabilirsiniz. Yukarıdaki maddelerde arasında bahsi geçen 3. maddeden 14. maddeye kadar olan borçlanmalara ”Geriye yani Geçmişe Dönük Eksik Prim Borcu” ödemesi adı verilmektedir. Diğer ilk iki madde ileriye dönük prim ödemesi olduğundan dolayı geçmişe dönük prim ödemesi dahilinde bulunamazlar.

  • Hazır hükümlü olan vatandaşlarımızdan bahsetmişken devletimiz onlar işin 2022 Eski Hükümlüye İŞKUR KOSGEB Hibe Projesi desteği vermektedir. Şayet sizlerde eski hükümlü ve kendi işinizi kurmak istiyorsanız. Devlet desteklerinden yararlanarak, ilk adımı atabilirsiniz.

Peki şimdi bu durumda askerlik yada doğum gibi borçlanma yaparak, yani prim borçlanması ödeyerek kimler emekli olabilir? Tüm cevaplar yazımızın devamında mevcut.

Prim Borçlanması Ödeyerek Kimler Emekli Olabilir?

Emekli olabilmemiz için 2 temel şartın olduğunu yukarıda sizlere kısaca bahsetmiştik. Birinci yaş sınırımızı tamamlıyor olmamızdı. Bir diğeri ise belirlenmiş olan prim gün sayımızı da tamamlamış olmamızdı. Burada sizlere söylemem gereken önemli konu yaş sınırını doldurmayan arkadaşlarımız için ne yazık ki beklemekten başka bir çareleri olmadığını söyleyebilirim. Emekli yaşını tamamlamış olan, fakat geçmişe dönük prim borçları olduğundan dolayı, emekli olamayan vatandaşlarımız için borçlanma yaparak emekli olabilirler. Bunun için bazı imkanlarda sağlanmıştır. Peki ya bu imkanlar kimlere nasıl ve ne şekilde sağlanıyor. İşte SGK ve BAĞKUR’LU olanlar için detaylar;

1- Erkekler İçin Askerlik Borçlanması:

  1. Yedek subay olan vatandaşlarımızın okuldaki geçen süreleri,
  2. TSE adı altında eğitim alanların, harp okullarında geçen süre zarfları,
  3. Silah altında geçen er veya erbaş olduğunuz süre zarflarınızı geriye dönük olarak borçlanma yapabilirsiniz.

2-  Kadınlarımız İçin Doğum Borçlanması:

  1. Hamile olan ve sonrasında doğum yapan annelerimizin çocuğunun hayatta olması yani yaşama şartı aranmaktadır.
  2. Doğum borçlanması en fazla 2 sene olmaktadır.
  3. Bu imkanlardan yararlanacak olan annelerimiz. 2 yıl gibi süre yararlanmak için
    1. Doğum sonrası 8 haftalık,
    2. İkiz, üçüz gibi çoğul gebelik süresinde 10 haftalık süreleri,
    3. Doğuma 3 haftaya kalıncaya kadar çalışması durumunda, doğumun gerçekleştiği tarih sonrasında istirahat süresine eklenen süre dahil olmak üzere toplam 2 yıl olmaktadır.
  4. En fazla 3 çocuğu olan annelerimiz, 6 sene olarak doğum borçlanması yapılabilirler.
  5. Doğrum sonrasında ödeyeceğiniz prim ödemelerinizi muhakkak dikkate alınmanızı tavsiye ederim.
  6. Doğum anında veya sonrasında çocuğun vefat etmesi durumunda kalan süreyi annelerimiz borçlanma yapamaz.
  7. İkinci çocuk için doğum borçlanması yapmak isteyen annelerimizim için ilk çocuğunun doğumu sonrasında aradan en az 2 yıl geçmesi gerekmektedir. 2 yıl geçmesi halinde diğer çocuğu için doğum borçlanması yapabilmektedir.

Kimler Doğum Borçlanmasına Başvuruda Bulunabilir?

Kadınlarımız için doğum borçlanmasını 4 kategoride ayırabiliriz. Bu kategoriler ise, şu şekilde olmaktadır.

  1. SSK’ yani yeni adı ile 4/A olarak doğum öncesinde çalışan bayanlarımız.
  2. 4/1-A olarak doğum öncesi tarım işçisi olarak çalışan annelerimiz.
  3. BAĞKUR olarak yani yeni adı ile 4/B olarak doğum öncesi çalışan kadınlarımız.
  4. Devlet memuru olan  yani yeni adı ile 4/C kapsamında doğum zamanı devlet memurluğu yapan bayanlarımız doğum borçlanması yapabilirler.

3- Avukatların Borçlanması

üzerinde belirtilen avukatlar, sigortalı olmaksızın eğitim zamanında ilk 6 ay mahkemelerde kalan 6 ay da avukat yanında olmak üzere, toplamda 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları taktirde bu süreleri zarfını geriye dönük borçlanabilmiş olacaklardır.

4- 4/C kapsamında Aylıksız Geçen Süre Zarfını

5- Eğitim İçin Tıpta Uzmanlık Alarak Yurt Dışına Gidenler

6- Sigortalı Olarak Çalışırken Herhangi Bir Suçtan Tutuklanıp Sonrasında Berat Edenler Kişiler

7- Herhangi Bir Sebepten Dolayı Grevde Yapıta Bu Grevde Geçen Süre Zarfları

8- Doktorlarımızın Asistanlık Süreleri

9- Seçim Kanunları Gereği İstifa Edilmesi ve Sonrasında İstifa İle Seçimin Yapıldığı Tarih İtibariyle

10- Yurt Dışında Eğitim Alan Kişilerin Öğrenim Süreleri

11- Komiser, Komiser Yardımcısı, Polis, Subay, Astsubay Okulunda Okuyan Kişiler

12- Meleği İçin Usta ve Uzman Öğreticilikte Geçen Süre Zarfı

13- Sıkı Yönetim Kapsamında Tutuklanan ve Göz Altına Alınanlardan Berat Eden Kişiler

Geçmişe dönük olarak, Bu süreleri borçlanma yapıp emekli olabilirler. Geçmişe dönük olarak eksik prim ödemesi yaparak kimlerin emekli olabileceğini gördük. Yukarıda vermiş olduğumuz listeyi SGK’nın resmi internet sitesi üzerinden bilgiler alarak oluşturduğumuzu bilmenizi isterim. Sizlerde daha detayları ile görmek isterseniz bağlantısını bırakacağım. Vermiş olduğumuz bağlantıya tıklamanız halinde bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz. Şimdi geçelim diğer bir konuya geçmişe dönük olan prim borçlarının hesaplaması neye göre yapılır?

Geçmişe Dönük Prim Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Evet arkadaşlar geldik konumuzun en can alıcı noktasına. Geçmişe dönük olarak prim borçlanmasını kimlerin hangi şartlarda yapabileceğini yukarıda gördük. Şimdi sıra geldi bu geçmişe dönük olan prim hesaplamasının nasıl yapıldığına. İlk olarak şu bilgiyi sizlere aktarmak istiyorum. Biliyorsunuz ki e-devlet sistemi üzerinden bir çok işlemimizi rahatlıkla ve kolaylıkla yapabiliyoruz. Bu konuda da e-devlet harika bir hesaplayıcı bir program oluşturarak bizlere kolaylık sağladı. Bu sistem ile yukarıda bahsetmiş olduğum tüm zamanlar için geçmişe dönük kaç TL prim ödemesi yapabileceğini öğrenmiş olacaksınız. Bu sayede ödemesini yaparak sizlerde emeklilik için kolayca hesap yapabileceksiniz. 2022 yılı içerisinde belirlenmiş olan azami ve tavan tutarlarına göre bu hesaplamayı kolaylıkla yapabilirsiniz.

  • Benim hala bir e-devlet şifrem yok diyorsanız. Sizlere vereceğim yöntem ile anında şifre sahibi olabilirsiniz. Üstelik PTT dahi gidip saatlerce sıra bekleme derdi olmadan, ücretsiz alabileceğiniz bir yöntem. PTT Gitmeden İnternet’ten Bedava İlk Defa e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? vermiş olduğumuz bu adres üzerinden sizler için gerekli olan tüm bilgiler bulunmaktadır. Bu yolu izlerseniz halinde anında e-devlet şifresi alabilirsiniz.

Şayet ben e-Devlet uygulaması üzerinden geçmişe dönük prim borçlanması hesaplaması yapmak istemiyorum? diyorsanız da. Biz sizler için aşağıda bir tablo oluşturduk. Azami ve tavan tutarına göre yıllık hesaplama tablomuz.

Ödeyeceğiniz Primin Miktar Seçeneği Süreniz Borçlanma Yapacağınız Miktar
2022 YILINA AİT OLAN ASGARİ MİKTAR 30 gün 1.601 TL
60 gün 3.202 TL
90 gün 4.804 TL
120 gün 6.405 TL
150 gün 8.007 TL
180 gün 9.608 TL
210 gün 11.209 TL
240 gün 12.811 TL
270 gün 14.412 TL
300 gün 16.014 TL
330 gün 17.615 TL
365 gün 19.483 TL

2022 yılı için senelik olarak 1 yıl yani 365 güne göre bir hesaplama tablosu oluşturduk. Yapmış olduğum bu hesaplamada en fazla 1 yıla göre 19.483.00 TL ödeme yapmış olursunuz. Böylelikle şayet 2 yıl kadar bir prim ödemeniz bulunuyor ise 38.966.00 TL şeklinde bir ödeme yapacağınızı da bilmenizi isterim. Şayet farklı günleri için bir hesaplama tablosu oluşturmamızı istiyorsanız. Aşağıda yorumlar kısmında bizimle paylaşım yapabilirsiniz. Bizler sizin için en kısa süre içerisinde hesaplamasını yaparak cevap verebiliriz. Bu sebepten dolayı devamlı bizleri takip etmeye devam edin. En güncel haberleri sizleri doğru bilgiler ile bilgilendirmek adına aktarmaya devam edeceğiz. Prim borcunuzun miktarını öğrendiniz. Sıra geldi ödeme yapmaya. Bu ödemeyi internet üzerinden yapabileceğinizi de biliyor muydunuz?

İnternetten Geçmişe Yönelik Prim Borçlanması Nasıl Ödenir?

Yeni adı 4/A yani  SGK olan ve 4/B yani BAĞKUR prim borçlarınızı internet üzerinden kolaylıkla ödemesini yapabileceğinizi sizlere söyleyebilirim. Hatta, kredi kartı ile  gerekirse taksitlendirme yaparak ödemesini gerçekleştirebileceksiniz. Fakat Şunu söylemem gerekirse geçmiş dönemdeki borçlanmalarınızı internet üzerinden doğrudan ödemeniz mümkün olmamaktadır. Sebebine gelecek olursak eğer askerlik, doğum gibi geçmişe dönük prim borçlarınız için ilk olarak SGK binasına gitmek olacaktır. Yapacağınız işlem ise bir dilekçe yazarak borçlanacağınızı beyan da bulunmanız gerekecektir.

Aksi, taktirde SGK internet sistemlerinde adınıza ait olan borcunuz gözükmemektedir. Yani bakıldığında doğal olarak ta gözükmemesi gerekir. Düşünün talepte bulunmadan bu borçlar İnternet üzerinden gözükmüş olsa. Şuan yaş haddini bekleyen herkes sigorta borçlusu olarak gözükmüş olacaktır. Bu durumda ödeme yapmamaları halinde ise de adına çıkan ücreti fazlası ile cezalı ödemek zorun da kalmış olacaktır. SGK binasına geçmişe dönük borçlanma için dilekçe yazmaya gittiğinizde, yanınızda muhakkak borçlanma konusuna ait resmi evrakın olması da gereklidir. Örnek verecek olursak; Diyelim ki doğum borçlanması için dilekçe yazacaksınız yanınızda muhakkak doğum belgenizi görmeniz gerekecektir. Erkeklerimiz askerlik borçlanması yapmak için de teskeresini götürmesi gerekecek. Şayet okul için borçlanma yapmayı düşünüyor iseniz de muhakkak yanınızda diplomanız olması gerekecektir. Dilekçeyi vererek talepte bulundunuz. Sıra geldi ödemeye. Geçmişe dönük olarak prim borçlarınızı 3 farklı yöntemler dahilinde yapabilirsiniz. Bu yöntemler ise;

  • İlk olarak tabi ki bizlere kolaylık olan İnternet aracılığı ile olmaktadır.
  • İkincisi PTT’ ye giderek
  • Üçüncüsü ise banka şubeleri aracılığı ile yapabilirsiniz.

Vermiş olduğumuz seçenekleler arasında bulunan İnternet aracılığı ile ödeme sistemini tercih edenler kredi kartı ile ödeme yapabileceklerini de bilmelerini isterim. Yapacağınız işlemleri şimdi sizlere vereceğimiz yolu takip ederek kolaylıkla yapabilirsiniz.

  • Bu yolda ilk yapmanız gereken buradan direk adrese giriş sağlamak olacaktır.
  • Vermiş olduğumuz adres sayesinde direk e-devlet sistemine bağlanmış olacaksınız. Bu sisteme giriş yapabilmek için TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifreniz girmeniz gerekecek.

    blank

    e-devlet-sistemine-giriş

  • Giriş yağ dedikten sonra hemen menü üzerinde bulunan sigorta konumuzu seçelim.
    • Ben burada sorgu türüne ”4/1-B Kendi Nam ve Adıma Çalışma Tahsilatları” olan seçeneği seçtim.
    • Hemen arkasından sorgu tipine geçmiş dönem olduğundan dolayı ”BAĞKUR GEÇMİŞ DÖNEM” dedim.

      blank

      BAĞKUR-GEÇMİŞ-DÖNEM

  • Sayfanın sol alt kısmında bulunan ”Borç Sorgula” butonuna tıkladığımızda sizin de görmüş olduğunuz gibi mevcut geçmişe dönük olan borcunuz karşınıza çıkmış olacaktır. Bu ekran üzerinde bulunan ”Ödeme Yap” seçeneğine tıklayalım.

    blank

    borç-sorgula-ödeme-yap

  • Ödeme yap dediğimin anda direk ekranın ortasında borç tutarı ve ödenecek tutar karşınıza çıkmış olacaktır. Bu etapta ”ONAY” vermemiz gerekecektir.

    blank

    ödeme-yap

Onay işlemini de tamamladıktan sonra yeni açılan diğer bir ekranda kredi kartı bilgilerimizi isteyecektir. Ödemede kullanacağınız kredi kartı bilgilerini de girdikten sonra geçmişe dönük gözüken prim borcumuzu ödemiş olacaksınız. Ödemelerinizi gün içerisinde hatta çalışma saatleri dahilinde yapmanızı tavsiye ederiz. Zaman zaman internette aksaklıklar yaşanıp saat 22:00 ila 00:15 saatleri arasından yapılan ödemeleri kabul etmemektedir. Bu sebepten dolayı zamanında yapmanızı öneririz.

  • İnternet üzerinden yapılabilecek çok sayıda işlemler bulunmakta. Kolaylıkla yapabileceğiniz işlemlerin arasında 5 Dakikada İnternet Üzerinden İŞKUR İşsizlik Kaydı yaptırabilirsiniz. Nasıl yapılacağını sizlere adım adım uygulamalı bir şekilde adresin içeriğinde anlattım.

Peki ya şimdi buraya kadar her şey sorunsuz olarak tamam. Pandemi döneminde izine çıkarılan bir çok vatandaşımız bulunmaktadır. Bu dönemde nakdi olarak yardım alanlar yada kısa çalışma ödeneği alanların primleri ne oldu dersiniz? İşte cevap!👇

Pandemi Döneminde Nakdi Yardım Kısa Çalışma Ödeneği Alanların Primleri Ödendi Mi?

Maalesef ki dünya genelinde yaşanmış olan covid-19 hastalığı nedeni ile bir çok vatandaşımız işsiz kaldı yada iş hayatlarına belli bir süre ara vermek zorunda kaldılar. Kimlerimizde çalıştığımız yerlerde iş veren tarafından izine çıkartıldık. İşte bu pandemi döneminde izine çıkarılan vatandaşlarımıza kısa çalışma ve nakdi yardım ödeneği yapıldı. Normal şartlarda çalıştığım zaman içerisinde iş veren tarafından toplu izine çıkarıldığımızda primlerimiz kesintisiz bir şekilde ödenmiş oluyor. Dolayısıyla da o zaman kimsenin çalışma esnasında prim eksiği kalmış olmuyor. Peki ya bu pandemi zamanında kısa çalışma ödeneği verilenler  yada nakdi yardımla izine çıkarılanlar için bu durum nasıl oluyor. Sizlere bunu üzülerek söylüyorum ki durum pek tatmin edici değil. Yani ne yazık ki kısa çalışma ödeneği yada nakdi yardım ile izine çıkarılan vatandaşlarımızın halen primleri ödenmiş değildir. Kısacası şuan bu durumda olan kişilerin arada ödenmemiş bir prim boşluğu bulunmaktadır.

Etrafımızda bir çok tanıdığımız yaşamış olduğumuz bu pandemi döneminde işsiz kaldıkları yada izine çıkarıldığından dolayı kafalarda oluşan soru işaretleri için bu soruyu yanıtlamak istedim. Konu ile alakalı bizlere sormak istediklerinizi rahatlıkla paylaşabileceğinizi unutmayın. Son olarak yine konumuzla ilgili olan bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Eminim ki faydasını göreceksiniz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın