Pazarda Tezgah Nasıl Açılır? Şartları Nelerdir?
Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımız için pazar kültürü oldukça önemlidir. Belediyeler tarafından belirlenmiş olan kapalı veya açık pazarlarda tezgah açmak, kazanç bakımından da yüksek kar marjına sahip olmaktadır. Üstelik iş tecrübesi yada herhangi bir okul okumanıza gerek yok. Sizlerde giyecek, yiyecek, ev eşyası gibi ürünler ile pazarda tezgah kiralamak yada satın almak mı istiyorsunuz?

İstanbul, Ankara, Bursa büyükşehirlerimiz dahil olmak üzere kapalı ve açık pazarlarda tezgah kiralamanın yada satın almanın bazı şartları bulunmaktadır. Sosyete pazarı, sokakta tezgah fiyatları ve pazarcılıktaki günlük kazancınıza kadar 2022 yılına ait olan tüm bilgiler yazımızın içeriğinde bulunmaktadır.
Neler Var?
Pazarda Tezgah Nasıl Kiralanır?
Pazar alışkanlığımız ve pazarcılık mesleği vatandaşlarımız tarafından ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Pazar yerlerinin devamlılığını ve düzenini sağlamak, gerekli olan yönetmenlikleri yapmak belediyelerin sorumluluğu altındadır. Belediyeler pazar kurulacak alanların yerlerini belirleyip bölümlere (parsellere) ayırmaktadır. Ayırmış olduğu bu yerlerden pazarcılara yer tahsis etmektedir. Açık pazarlarda belirlenen yerler genellikle kiralanır. Bu durum kapalı pazarlarda ise değişmektedir.
Pazarcılar kira ödemektense, kapalı pazarlardaki tezgah yerlerini satın almaktadır. Sonrasında ise, belediyelerin belirlemiş olduğu günlerde, her hafta aynı yerlerinde satışlarını yapmaktadırlar. Bütün bunların sonucunda pazar tezgahı açmak isteyen vatandaşlarımız bulunmuş oldukları il ve ilçedeki belediyelere müracaatta bulunmaları gerekmektedir. Pazarda tezgah kiralamak için aşağıdaki yollar izlenmektedir.
- Pazar yerlerinden kiralanacak olan tezgahlar belediyelerin ilan duyurularından ve internet üzerinden yapılmaktadır.
- Yapılmış olan bu duyurular tahsis tarihinden en az bir hafta önce yayımlanmaktadır.
- 1 hafta geçerlilik süreci bulunmaktadır.
- Diğer ilan bilgileri ise konu ile ilgili olan meslek odalarına gönderilmektedir.
- Başvurular verilmiş olan kayıtlı odalara yapılmaktadır.
- Sonrasında odalar başvuruları belediye başkanlığına iletmektedir.
- Pazar tezgahını kiralayacak olan vatandaşlarımız, talep edilen belgeleri temin ederek bulundukları il veya ilçedeki belediye başkalığına teslim etmeleri gerekmektedir.
- Başvuruda bulunduğunuz tarih itibari ile değerlendirmeye alınarak en geç 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
- Yapılan başvuru değerlendirmenizi,
- Zabıta Amirliği
- Hesap İşleri Müdürlüğü
- Hal Memurluğu
- Konu ile ilgili olan meslek odası temsilcileri tarafından yapılmaktadır.
- Değerlendirme sonucu olumlu ise, odalara bildirimleri yapılmaktadır.
- Pazar tezgahı kiralama başvurusu uygun görülen vatandaşlarımızın bağlı oldukları zabıta amirliği tarafından duyurulmaktadır.
- Başvuruları olumlu olan kişiler, belirlenmiş olan gerekli görülen depozito ve ücretini ödedikten sonra pazar yeri tahsis belgesini almaktadır.
- Pazar yeri tahsis belgesini almadan pazar tezgahı açmak, kesinlikle yasak olmaktadır. Eğer açar iseniz, hakkınızda belirlenmiş olan cezai uygulamalar başlatılmaktadır.
Bu vermiş olduğumuz yol üzerinde ilerleme yapabilirsiniz. Pazar yerinizin tahsisi olduğu taktirde sınırlı hak, tapu kütüğüne tescil edilerek 10 yıl süre verilmektedir. Yalnız pazarda tezgah kiralamak için bilmeniz gereken bazı şartlarda bulunmaktadır.
Sizler için sermayesiz farklı iş fikirleri vermek gerekir ise, 5 Kuruş Sermayem Yok Sermayesiz Parasız İş Nasıl Kurarım? adresinden ulaşım sağlayarak fikir alabilirsiniz.
Pazarda Tezgah Kiralama Şartları Nelerdir?
Her il ve ilçede belediyeler tarafından belirlenmiş olan sokak aralarında veya cadde üzerlerinde kurularak haftanın belirli günlerinde pazar hizmeti verilmektedir. Sizlerde bu işi yapmak istiyorsanız, satmak istediğiniz ürün gurubunu belirleyip, pazarda tezgah kiralamak yada satın almak zorundasınız. Tabi ki bu iş için sizlerden istenilen bazı şartlar olacaktır. O şartlar ise şu şekildedir.
- Pazar yerinden tezgah kiralamak yada satın almak istediğinizde Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
- Pazarda satış yapmak için belediyeye vermiş olduğunuz ürün gurupları haricinde farklı ürünlerin veya malların hiçbir şekilde satışı yapılmamaktadır.
- Satış yapmak ve tezgah açmak isteyen kişilerin bulaşıcı hiç bir hastalığı olmaması gerekmektedir.
- Yine satış yapmak isteyen kişinin vergi mükellefi olduğuna dair belgesi olması gerekmektedir.
- Sebze ve meyve ürünlerini hem üretip hem de satışını yapmak istiyorsanız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sistemde kaydınız olması gerekmektedir.
- Belediyeler tarafından belirlenen gün ve saatler içerisinde hizmet vermek zorundadırlar. Belirlenmiş olan gün ve saatler haricinde satış yapmak kesinlikle yasaktır.
- Belediyeye pazar tezgahı açmak için başvuruda bulunan kişinin, daha önceden kira sözleşmesinin iptali ve feshi gibi kararların verilmemiş olması gerekmektedir.
Belediyelerin belirlemiş olduğu şartlara uygun iseniz pazar tezgahı verilmektedir. Verilen tezgahlar kiralama süresi boyunca pazarcılık yapacak kişinin üzerine zimmetlenmiş olur. Bilmeniz gereken bazı hususlar da bulunmaktadır.
- Pazar tezgahlarında kendi yetiştirdiğiniz organik ürünlerinizin satışları için, belirlenmiş özel yerler bulunmaktadır. Kendi ürünleriniz için oralardan tezgah kiralamanız ve satın almanız sizler için daha iyi olacaktır.
- Belirlenmiş olan satış alanları tahsis yolu ile işletilmektedir. Yapılmış olan bu tahsis bağlı olan belediye sınırları içinde bulunan ve diğer pazar yerlerinde satış yerleri bulunmayan kişilere öncelikler verilmektedir.
- Semt üzerlerinde kurulan pazarlarda tezgah sahiplerine ayrılan bölümlerin yeteri kadar dolmamış olması yada üreticiler tarafından talep gelmemesi durumunda diğer başvuruda bulunan vatandaşlarımıza imkan sağlanmaktadır.
- Yine semtlerde kurulan pazarlarda üretici kişilere tahsis edilecek olan satış yeri sayısı, toplam satış yeri sayısının %20 sinden az olmayacak şekilde ayarlanmaktadır.
- Belirlenmiş olan pazar yerlerinde bir pazarcıya doğrudan veya dolaylı olarak maksimum 2 adet satış alanı tahsis edilmektedir.
- Uygulanan bu tahsis işlemleri belediyelerin görevlendirilmiş oldukları kişiler tarafından yapılmaktadır.
Pazar yeri tezgahı kiralamak yada satın almak için bilmeniz gereken şartları öğrenmiş olduk. Şimdi gelelim, pazar yeri satın almak veya kiralamak için gerekli olan sizlerden istenilen bazı evrak ve belgelerin neler olduğuna.😉
Pazar Yeri Satın Almak Yada Kiralamak İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Pazar yeri satın almak yada kiralamayı düşünüyor iseniz, belediyeye başvuruda bulunmadan önce istenilen gerekli olan evrakları tamamlamanız gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi belediyeye müracaatta bulunduktan sonra Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıt olmanız gerekmektedir.
Ayrıca sizlere önemli bir bilgi vermek gerekir ise bu kayıt sayesinde devlet tarafından verilen kredilerinden de yararlanabilmektesiniz. En düşük faiz oranı ile alabileceğiniz Esnaf kredisinin çekebileceğiniz en yüksek maksimum limiti 200.00 TL olmaktadır. Geri ödemenin nasıl olacağı ve daha fazla ayrıntılı bilgi için TESKOMB Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama Robotu 2022 adresinden bilgilere ulaşım sağlayabilirsin. Bütün hesaplamalar 2022 yılı şuan için geçerli olmaktadır. Emin olun ki doğru bilgilerdir. Bilgi almanızı tavsiye ederim.😉 Pazar yeri satın almak için esnaf odasına kayıt yaptırmanız gerektiğini söylemiştim Esnaf Odası Sicil Kayıt Ücreti Ne Kadar? Gerekli Belgeler Evraklar Neler? kayıt yaptırmak için gerekli olan tüm bilgiler içerikte mevcuttur. Şimdi gelelim pazar yeri satın almak yada kiralamak için gerekli olan belge ve evrakların neler olduğuna, ilk olarak belediyenin istediği evraklar,
- Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi
- Pazar yeri sahibine ait olan son 1 yılda çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
- Pazar yeri kira kontratı
- Belediyeye herhangi bir borcunuzun yada cezanızın bulunmadığına dair belge
- Pazar yeri müracaatında bulunmak istediğinize dair talep dilekçesi
- Vergi levhası fotokopisi
- Gıda satışında bulunmak istiyorsanız eğer, portör muayene kartı
- Esnaf odası kayıt belgesi
- Pazar yeri sahip olacak kişiye ait olan ikametgah belgesi
- Pazar yeri şartnamesi ve yönetmenliğine uyulacağına dair sözleşme
- Ticari sicil gazetesi ve imza sirküleri
- meslek odası sicil kaydı
olarak belediyelerin istemiş olduğu evraklar bu şekilde belirlenmiştir. Esnaf odasına kayıt olmak için istenilen belgeler ise,
- Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi
- İkametgahınızın bulunduğu nüfus müdürlüğünden alınmış olan ikametgah il muharebesi
- Vergi dairesine kaydınızı yaptırdıktan sonra vergi levhanız
- Adınıza oluşmuş olan BAĞ-KUR kaydınız
- 2 adet vesikalık fotoğrafınız
- Esnaf Odasına toplam maliyet olarak ise 1.000 TL civarında para ödemeniz gerekmektedir.
Sicil kaydınızı oluşturmak için istenilen belgeler ise şu şekildedir.
- Vergi dairesine kayıt yaptırdığınızı gösteren belge
- İkametgahınızın bulunduğu ev adresiniz
- 3 adet vesikalık fotoğraf
- Size verilen IBAN numarasına yatıracağınız ücreti gösteren dekont
- Esnaf sicil kaydı için dilekçe doldurmanız gerekmektedir.
Bunların yanı sıra pazar yeri tezgâhı için vergi dairesinden istenilen bazı evraklarda bulunmaktadır.
Pazar Tezgahı İçin Vergi Dairesinden İstenilen Evraklar Nelerdir?
Pazarcılık sektörüne adım atacaklar için ”Basit Usul” vergi yöntemi kullanılmaktadır. Vergi dairesinin istediği evrakları tamamladığınız taktirde pazar tezgahını açabilmektesiniz. İstenilen evraklar ise,
- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- İşe Başlama Beyannamesi
- Pazar yerinin size ait olduğuna dair belediye tarafından verilen emlak değer belgesi
- Pazar tezgahının kira kontratı
- Ticari faaliyet için kullandığınız araç varsa noter satışı ve faturasını
vererek başvuruda bulunabilirsiniz. Açık ve kapalı pazar nasıl kiralanır? istenilen şartlar ve evraklar nelerdir? Bunların bütün bilgilerini sizler için ayrıntılı bir şekilde yukarıda vermiş bulunmaktayız şimdi gelelim pazarcılık yapmak için gerekli olan malzemelerin neler olduğuna.
Pazarda Tezgah Satın Almak İçin Ne Yapmalı?
Pazar tezgahı satın almak istiyorsanız eğer yapmanız gereken belediyenin vermiş olduğu ilan ve duyuruları takip etmektir. Belediyeler belli zaman aralıklarında pazar yerlerinin satışa sunarlar. Satışlar ihale yöntemi ile yapılmaktadır. Zaman zaman birebir satışlarda olmaktadır. Pazar tezgahı satın alma işlemleri yaklaşık 1 ay sürmektedir. Belediye tarafından verilmiş olan tahsis işlemleri yerel gazetede ilan edilmek zorundadır. Belediyenin resmi internet sayfasında duyurusu yapılmaktadır. Ayrıca ilan panosun en az bir hafta asılı kalmaktadır. Meslek kuruluşlarına bildirimleri yapılmaktadır. Pazar yerinin kurulacağı yere dair olmak üzere istenilen şartlar ve son başvuru tarihlerinin bilgisi verilmektedir.
Pazar yeri satın almak isteyen kişiler bizzat kendileri belirtilen tarihe kadar başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Belediyenin görevlendirmiş olduğu kişiler tarafından incelemeye alınarak olumlu sonuç alan kişiler kuraya katılmaya hak kazanmış olurlar. Kura hakkını kazananların listesi ilan panosunda ve belediyenin resmi internet sayfasında 7 iş günü olarak yayımlanır. Bunun yanında kura işlemine katılma hakkı kazanamayan kişiler itiraz edebilirler. Bunun için belirlenmiş olan listeye itiraz etmek isteyen kişilerin son günü ve kuranın yapılacağı tarih belirlenir. İtirazlar belediye tarafından tekrar değerlendirmeye alınarak belirlenen güne kadar karara bağlanmış olur. Kura işlemleri noter huzurunda başvuruları onaylanıp listede isimleri bulunan tüm adaylar tarafından yapılmaktadır. Yapılan kura sonucunda listeler yine internet üzerinden ve panoda yayımlanır.
Siz esnaflar için çok güzel bir fırsatı kaçırmamanızı öneririm. PARAF Esnaf Kredi Kartı Başvuru sizi zorlamayacak taksit imkanları ile yüksek getirilere sahip olabilirsiniz. Şiddetle sizlere tavsiye ediyorum. Gerekli olan tüm bilgiler adreste sizler için bulunmaktadır.
Pazarda Kullanılması Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?
Pazar yerlerini satın alan yada kiralayan kişiler şahsen kendileri tarafından kullanılması gerekmektedir. Herkes tarafından kolayca görülebilecek bir şekilde tanıtım levhası konulmalıdır. Belediyelerin izni olmadan yerlerde değişiklikler yapılmamaktadır.
İnsanların kullandığı geçiş yollarında mal tanıtımları ve satışlar yapılmamaktadır. Pazarda tezgah hangi ürünler ile tezgah açmaya karar verdiyseniz gerekli olan malzemeler ise ona göre değişmektedir. Yiyecek ve giyecek tezgahları için farklı ihtiyaçlarınız olmaktadır. Genel olarak gerekli olan açık pazardaki malzemeleriniz,
- Çadır
- Şemsiye
- Katlanabilir ürün tezgahı
- Para çantası
- Hesap makinası
- Gıda üzerine satış yapacaksanız terazi
- Giyim sektörü için askılar ve askılıklar
- Sehpalı masa
- Güzel görünümlü göze hitap eden hoş masa örtüleri
- Tanıdım ve para etiketleri
olmaktadır. Satış yapacak kişilerin kendilerine göre ihtiyaç ve reklamları olmaktadır. Poşetleriniz ve giyim sektöründeki mankenleriniz gibi.
Pazar Tezgahı Kiralama Ve Satın Alma Fiyatları Nedir?
2464 saylı belediye gelirleri kanununa göre üretici ve semt pazarlarındaki tezgahların tahsis bedeline belediyeler karar vermektedir. Pazar yeri kiralama fiyatları pazarın bulunduğu il, ilçe, semt, konumuna ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak bir fiyat belirtecek olursan eğer pazar yeri kiralama fiyatları 400 TL‘den 5.000 TL‘ye kadar görülmektedir.
- 2 metre bir tezgah ortalama 400 TL
- 4 metre tezgah fiyatı ise, 600
- 6 metre alana sahip olan pazar tezgahı ise 800 TL
- Ön ve arka tezgahın tamamını kapatan ve 8 metrelik alandan başlayan tezgahların kira bedelleri, 1000 TL’den başlamaktadır.
Pazar tezgahı satın alma fiyatları ise, 5.000 TL den başlayıp, 50.000 TL ye kadar çıkmaktadır. Pazarlık ticaretin en zevk verici yanlarından biridir. Sizlerde pazarlık yapmayı ihmal etmeyin. Ayrıca pazarlık yapmak sünnettir.😉
Pazar yeri satın alan tahsis sahiplerinden belediye gelirleri kanununa ve pazar yerleri hakkındaki yönetmenliğin 15 ve 16. maddelerine göre belediyelerin pazarcı esnafından tahsis ücreti dışında herhangi bir başka ücret talep edilmemektedir. Depozito, başvuru ücreti, kira bedeli diye bir ücret alamamaktadır. Tahsis ücreti ise pazarın kurulduğu gün için alınan işgaliye harcı olmaktadır.
Eğer elinizde pazar tezgahı kurmak için bir sermayeniz yoksa 800 900 1200 Puana Kredi Veren Bankalar (KESİN SONUÇ)bankalardan yarım alabilirsiniz. Sizler için gerekli olan tüm bilgiler yazımızın içeriğinde mevcuttur.
İyi Bir Pazarcı Nasıl Olur? Pazarcıların Günlük Kazançları Ne Kadardır?
Günümüzde pazarda tezgah açma işi oldukça kar marjı yüksek olan bir iştir. Bulunduğumuz ortamda mutlaka belediyemize bağlı bir semt pazarı olmaktadır. Semt pazarlarının vatandaşlarımız için çeşitliliği bir çok ürün olmakla birlikte uygun fiyatlarda alış veriş yapmakta mümkün olmaktadır. Bu yüzden vatandaşlarımızın büyük bir kısmı her hafta pazara çıkmaktadır. İyi bir pazarcı olarak kazancınıza kazanç katmak için,
- Müşterilerinize karşı güler yüzlü olmalısınız, onları tersleyici bir harekette bulunmamalısınız.
- Pazarcılık yorucu bir iş imkanıdır. Bu yüzden sabırlı olmalı ve güzel kazançlar elde edebilmek için girişimci olmalısınız.
- Gıda sektöründe pazarcılık yaparak yüksek getirilere sahip olmak isterseniz eğer, müşterilerinize taze ve kaliteli ürünler sunmalısınız ki her hafta size gelsin 😉
- Her haftanın belirli günlerinde pazar tezgahı kuracağınız için, satışlarında kalıcılığı sağlamak istiyorsa eğer, kaliteden hiç bir zaman ödün vermemelisiniz.
- Müşteriler kaliteye önem verdiği kadar, güler yüz, tatlı dil ve samimiyet konularında da oldukça hassas olmaktadırlar.
- Müşteriler ile empati kurmaya çalışın, pazarcılık yapmadan önce sonuçta sizde birer müşteriydiniz değil mi? Size nasıl davranılmasını istedi iseniz, sizde müşterilerinize o şekilde davranmaya özen göstermelisiniz.
- Giyim tezgahı açacak iseniz modayı ve renkleri takip etmeniz gerekmektedir. Günümüzde renkler ön planda olmaktadır.
Pazar tezgahı kiralayan yada satın alan kişiler pazarcılık sektöründe çok büyük paralar kazanması mümkündür. Pazarcılık sektöründe su, elektrik, gaz, güvenlik gibi bakım onarım gibi giderleri olmamaktadır. Bu yüzden maliyet oranı oldukça düşüktür. Kazancı ise bir o kadar fazla olmaktadır. Yiyecek gıda ürünleri, giyecek kıyafet ürünleri yada ev ihtiyaç malzemeleri olmaksızın kazancınız neredeyse % 100 olmaktadır.
Bu durumda en önemli konu malları aldığınız fiyatlardır. Yiyecek olarak sebze ve meyveleri toplu satış yapan hallerden aldığınız taktirde yüksek getirilere sahip olabilirsiniz. Giyecek olarak ise yine toptan satış yapan yerlerden kilo ile almanız sizin için çok büyük bir fırsat olmaktadır. Örnek olarak İstanbul’da bu şekilde toptan kilo ile satış yapan firmalar oldukça fazladır. Sizler ile birlikte ortalama hesap yapacak olursak,
- Örnek olarak halden toplu olarak aldığınız biberin fiyatı 2 TL
- Sizin pazarda satışa sunduğunuz fiyat ise, 4 TL‘dir
- Günde 400 kilogram biber sattığınızda
- 1600 TL’lik bir satış olmaktadır.
yarısını maliyete saysak bile çok güzel bir getiriye sahip olmaktasınız. EEE şimdi yapmanız tek gereken kaliteli malzemeler ve güzler yüzünüz ile müşteriyi çekmek ve çok fazla paralar kazanmaktır. Bundan kolay başka bir iş imkanı var mı? sizce. Şimdiden sizlere bol bol müşteriler dileriz.😉