Sigortalı çalışıp belirli bir sayıyı dolduran veya SSK yada BAĞ-KUR dan emekli olan bir kişinin ölümü halinde eşi ve çocuklarına bağlanan maaşa ölüm aylığı denmektedir. Söz konusu geride kalan aile fertlerinin mağduriyetini gidermek ve ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bugün bu konuyu ele alarak ölüm aylığı miktarı ne kadar? Kimler alabilir? Dul ve yetim maaşı almak için aranılan şartlar neler? tek tek araştırdık.

Sizlere kapsamlı bir yazı hazırladık. Yakın zamanda sizlerin de başına yakın bir ölüm gelmiş ve bu konu hakkında hiçbir bilgimiz yok diyorsanız? 2022 yılına ait olan başvuru belgeleri ve hesaplama tablosunu bulacağınız yazımızı inceleyiniz.
Neler Var?
Ölüm Aylığı Miktarı Kimlere Ne Kadar Verilir?
Ölüm maalesef genç ve yaşlı ayırt etmeden her ailenin başına gelen bir durumdur. Hele ki ölen kişi evin geçimini sağlayan anne, baba ise geride kalanlar için hayatla mücadele etmek epey güç. İşte bunlar düşünülerek devletimiz tarafından, ölüm (dul) aylığı bağlanmaktadır peki bu aylıktan kimler faydalanabilir?
- Eşi vefat etmiş olan ve başka bir evlilik yapmadığı müddetçe kadın yada erkek vatandaşlarımız dul aylığından yararlanabilir.
Devletimizin vermiş olduğu imkânlar bunlar ile sınırlı kalmamakla birlikte eşi vefat etmiş olan dul kalmış bayanlarımıza Boşanmış Dul Kadınlara Devlet Destekleri Ve Sosyal Yardımı Verilmektedir yardımda bulunarak destek çıkmaktadır.
- Anne yada babasını kaybeden kız çocukları evli değil ve sigortalı bir işte çalışmıyorsa yaş sınırlaması olmadan ömrü boyunca yetim aylığından faydalanabilir.
- Baba yada annesinin vefat ettiği tarihinde evli olan kız çocukları, daha sonra her hangi bir sebeple boşanması durumda ölüm aylığından faydalanabilir.
- Yada vefat tarihlerinde sigortalı bir işte çalışıyor ve sonrasında bırakır ise yine yetim maaşından yararlanabilmektedir.
- Anne yada babasını kaybetmiş olan erkek çocukları, 18 yaşına kadar kesintisiz bir şekilde yetim aylığı almaktadır. Lise ve dengi derecede öğrenim görmesi halinde 20 yaşına kadar. Eğer öğrencilik hayatı devam ediyor, yüksek öğrenim görüyor ise, bu süreç 25 yaşını doldurana kadar yetim maaşı alabilmektedir.
- Erkek çocukları, aylık almakta iken sigorta kapsamında hiçbir şekilde bir işte çalışmadığı müddetçe, okulu davam ettiği taktirde 25 yaşına kadar faydalanmaktadır.
- Vefat etmiş olan sigortalı vatandaşımızın anne ve babası da ölüm aylığından faydalanabilmektedirler.
- Hiç bir sosyal güvencesi ve geliri olmadığı taktirde,
- Üzerlerine kayıtlı hiç bir mal varlığının olmadığında ölüm aylığından yararlanabilmektedirler.
- Ölen kişinin anne ve babası 65 yaş üzerinin altında ise, ölen kişinin eşi ve çocuklarından geriye kalan miktarı almak zorundadırlar. 65 yaşın üzerinde iseler belirtilen şartları taşıdıkları taktirde, ölen kişinin ailesinden geriye kalan miktarı değil, normal şartlardaki ölüm aylığı bağlanmaktadır.
- Sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği tespit edilen çocukların yaşına evli olup olmadığına bakılmadan ölüm aylığından ömür boyu yararlanabilirler. Ayrıca sitemizi ziyaret ederek Öksüz ve Yetimlere Devlet Yardımları Nelerdir? (Tüm Yardımlar)devletimizin sunmuş olduğu şartları ve koşulları taşıdığınız taktire yardımlardan faydalanabilirsiniz.
Yani kısacası devletimizin vermiş olduğu bu imkanlar, yetim ve dul kalmışlara hatta ölen kişinin ihtiyaç sahibi anne ve babasına ölüm maaşı bağlanmaktadır. Bu bağlanmış olan ölüm miktarları ise şu şekildedir.
- Kişinin eşine eğer çocuğu yoksa %75 çocuk var ise %50,
- eğer bir çocuk varsa anneye %60 çocuğuna ise %30 ,
- iki çocuk var ise eşe %50 çocuklara kişi başı %25 ,
- bekar veya dul olan 2 kız çocuğu var ise %25 yalnız çocuk tek kız ise %50,
- 65 yaş üzerinde yardıma muhtaç maaşı bulunmayan yaşlı anne ve babası var ise ölen kişinin maaşından %25 i kadar aylık bağlanacaktır.
Yetim aylığı, dul aylığı diye bir çok isim ile adlandırılmış olan ölüm aylığı, 2022 yılında enflasyon oranı ile birlikte olup, 8.36 oranında zamlandı. Bunun sonucunda yüzde 75 oranına göre en yüksek ölüm aylıkları 5.200 TL olarak belirlendi. En düşük ise 1.500 TL olarak belirlenmiş oldu. Peki bu aylıktan yararlanabilmek için hangi şartları taşımamız gerekiyor. Şimdi o şartların neler olduğunu hep birlikte görelim.😊
Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Aranılan Şartlar Nelerdir?
Vefat eden kişinin ailesine maaş bağlanması için devletinde aramış olduğu bir takım şartlar vardır. Bunlara tek tek bakacak olursak eğer,
- Kişinin SGK veya BAĞ-KUR emeklisi olması hiç önemli değildir. Ölümün gerçekleştiği süreçte kendisinin emekli olması geride kalan yakınlarına maaş bağlanması için yeterlidir.
- Gelelim sigortalı olup vefatı gerçekleşen kişi de hangi şartların gerektiğine, minimum 1800 gün kişinin sigorta priminin yatması gerekmektedir.
- 4/1-(a) sigortalı olarak çalışmış olan kimselerin her türlü borçlanma süreleri hariç minimum 5 sene sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bulunmalıdır. Aynı zamanda malulen emekli olan ve devlet tarafından yaşlı aylığı alan kimselerin maaşları da yakınlarına vefatları halinde verilebilir.
- Vefat eden kişinin, sonrasın da kalan ailesinin yani çocuk ve eşlerinin hane gelirinin ortalaması düşük olduğu hallerde,
Ayrıca 2, bir ölüm aylığından da faydalanabilirsiniz. bütün bilgiler burada vermiş olduğumuz videoda anlatılmaktadır. Dinlemenizi tavsiye ederim.
Bütün bu şartlar doğrultusunda ek olarak ölüm aylığının bağlanması için 4A sigorta kapsamında çalışan sigortalılar için ön görülmüş olan her türlü borçlanma süreleri hariç tutularak
Ölen Kişinin Eşine Hangi Şartla Maaş Bağlanır?
Öncelikle eşi vefat etmiş hayatta bir başına mücadele etmek zorunda kalan kadınlarımız için ek bir gelir olmadan yaşamak imkansız. Hele çocukları da var ise, her türlü giderle çalışmadan baş etmek çok güç. İşte bu noktada geride kalan eşlerin mağduriyetinin en aza indirilmesi adına eşlere kocasının aylığının bir kısmı tahsis edilmektedir.
Ancak bu haktan faydalanabilmek için hanımların tek bir şartı sağlaması gereklidir. Bu koşul da evli olduğu kişi ile resmi nikahının mutlaka bulunması gerekir. Eğer eşinin vefatında resmi nikahı bulunuyorsa maaş hakkına sahip olur. Çocuk sahibi değil ise %75 ini alır.
Maaş bağlandığı taktirde başka bir resmi evlilik gerçekleştirmiş olduğunda bağlanmış olan maaş kesilir. İkinciye evlenmiş olduğu kişi vefat ederse, maaş alma hakkı yine doğmuş olur.
Vefat etmiş olan kişinin eşi zor günler geçiriyor, acısını hafifletecek ve kafasını dağıtmak için uğraş arıyor ise size güzel bir fikrimiz olacaktır. Üstelik iş kurmak için maddiyatınız ve mesleğiniz olmadan Kendi İşimi Kurmak İstiyorum (Param, Fikrim Yok! Ne Yapabilirim?) gerekli olan bütün bilgileri buraya bırakıyorum umarım faydasını görürsünüz.😉
Ölen Kişinin Maaşını Almak İçin Çocukları Hangi Koşulları Taşımalıdır?
Ölen kişinin çocuklarının da maddi giderlerini desteklemek maksadıyla maaşın bir kısmı da ölüm aylığı adı altında evlatlarına pay edilir. Lakin bu paylaşımı yapmak için çocuklarında bir takım kriterleri uyması zorunludur. Kız ve erkek çocuklar için şartlar farklıdır.
- Erkek çocuklar için; ilkokula giderse 18 lise ve dengi okula giderse 20, üniversite okuması halinde 25 yaşına kadar, bu destekten faydalanacaktır. Sigortalı bir işe başladığı an maaşı kesilecektir.
- Kız çocuklar için ise yaşam koşulları daha zor olduğundan koşullar daha uygundur. Bu şartlar arasında yaş sınırı yok çünkü kız çocuklar büyüyüp eşinden ayrılsa dahi dul haliyle anne ve babasının maaşına talip olabiliyor. Ölüm maaşını alabilmesi için sigortalı bir işte çalışmıyor olması, ve evlenmemesi gerekmektedir. Eğer ki evlenip ayrılma durumu gerçekleşse dahi dul olarak bu maaştan yine faydalanabilir.
Başvurularınızı nereye yapacağınızı bilmiyor iseniz müracaat edeceğiniz yer SGK‘ tır. İkinci olarak da Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığına (Mithat paşa Caddesi No:7 Sıhhiye/ANKARA) başvurunuzu yapmalısınız. Başvuru sırasında gerekli bazı evraklar vardır onlarda şu şekildedirler.
Ölüm Aylığı Başvurusu Ve Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Ölüm aylığı almak için başvurular şu şekildedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek, gerekli görülüp istenilen evrakları teslim edilir. Daha sonrasında başvuruda bulunacak kişi ölüm (dul, yetim) maaşı alım talebi dilekçesi doğru bir şekilde doldurulup imzalanarak teslim edilir.
Ve kurum tarafından kaydınız oluşturulmak üzeri işlemler başlatır. Talepte bulunmuş olduğunuz ölüm maaşı başvurusu sonucu PTT tarafından öğrenilir. Başvuruda bulunan kişi ikametgah ettiği yerdeki PTT te ye giderek sonuç bilgisini görevli olan kişiler tarafından öğrenir. Başvuru sırasında gerekli olan evraklar ise şu şekildedir.
- TC kimlik aslı ve fotokopisi,
- Nüfus Müdürlüğünden alınan vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Ölüm Aylığı talep dilekçesi,
- Noter tarafından onaylanmış, vefat eden anne, babanın veraset ilanı,
- Aylık bağlanacak her kişiye ait son güncel çekilmiş, 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Engelli malul çocuğu varsa eğer çalışma gücünü en az %60 olarak yitirdiğine dair verilmiş olan sağlık kurul raporu,
- Geride kalan eşler ve çocuklar arasında çalışan ve aylık maaş alanlar var ise her biri için gelir belgesi,
- Başvuruda bulunan kişinin her hangi bir yerde sigortasının olmadığını belirleyen e-devlet üzerinden alınmış olan belge,
- Öğrenci belgesi,
- Ölüm belgesini,
- Ziraat bankası tarafından açtırmış oldurduğunuz hesap numarası,
- Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi teslim etmeniz gerekmektedir.
Aynı zamanda müracaat işlemlerini kısa yoldan yapmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. e-devlet sistemi üzerinden başvuru formunu doldurarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Bu belgeler kuruma teslim edilerek yapılmış olan başvuru sonrasında, sigortalının vefat ettiği ayı takip eden diğer ay başında belirlenmiş olan aylık ödemesini almaya başlar. Ama tabii ki eğer vefat eden kişinin sigorta pirim borcu varsa önce borcun kapatılması gerekmektedir. Bununla ilgili sorgulamayı şu şekilde yapabilirsiniz?
Dul Ve Yetim Aylığı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Başvuruda bulunup gerekli evraklarınızı tamamladıktan sonra, tek yapmanız gereken beklemek olacak. Araştırmalar bittiğinde sonucu ALO 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler iletişim merkezini arayarak öğrenebilirsiniz. Arama sırasında sizlerden kimlik doğrulaması isteyeceklerdir. Bu doğrulama esnasında bütün bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde aktarılması gerekiyor. Bu sorgulamada başvuru yapan kişinin T.C. kimlik numarası vefat eden kişinin T.C kimlik numarası, ölüm tarihi, müracaat numarası ve başvuru tarihleri istenmektedir. Diğer sorgulama yapacağınız yöntem ise başvuruda bulunmuş olduğunuz Sosyal Güvenlik Şubesine giderek bilgi alabilirsiniz.
600 yetim aylığı var kiredi cekmek istiyorum