Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Ölen Bir Kişinin Kredi Borçları Ne Olur (TÜM CEVAPLAR)

Ölen Bir Kişinin Kredi Borçları Ne Olur (TÜM CEVAPLAR)

Bir çoğumuz ev yada araba gibi ciddi bedel ödemeleri isteyen mal alımları için bankalardan kredi çekmekteyiz. Çekmiş olduğumuz bu kredilerin ödemeleri 120 ay kadar çıkmaktadır. Yani seneye bu süreyi vurur ise 10 yıla tekabül etmektedir. Oldukça uzun bu ödeme zarfında ne yazık ki ölüm gibi hadiseler kredi borçlusunun başına sıklık ile gelen üzücü olaylardan bir tanesi oluyor. Kimi kredi kartı borcu ile kimi ise ev yada konut gibi kredilerinin ödemelerini yaparken hayatlarını kayıp etmektedir. Vefat durumu ise bazen yaşlılık çoğu zaman ise ölümcül hastalıkların başı olan kanser ve kalp yetmezliği gibi badire sonucunda yaşanmaktadır. Peki, bu üzücü durumlarda bankalar ölen kişiye ait devam eden kredi ve kredi kartı borçlarını hakkında ne gibi bir işlem yapmaktadır? Yani ölen kişinin devam eden borcu ödenmezse ne olur.?

Neler Var?

Ölen Kişinin Borcu Silinir Mi?

Nakit ihtiyacı olan birçok kişi kredi yoluyla ihtiyacını karşılamaktadır. Hayatın normal işleyişi olarak da her 10 kişiden 1 i kredi borcu tükenmeden ne yazık ki vefat ediyor. Öyle ki bankalar da bu kadar çok kaybı karşılayamayacağı için bir takım önlemleri kredi öncesi alıyor. Kredi çeken kişinin yaşı, ağır bir hastalığı olup olmadığı belirleniyor. Buna göre yaş sınırını aşan kimselerden teminat şartı mutlaka istenir. Yaş sınırını geçen müşterinin ölümü durumunda kefili borcu ödemek durumunda kalır. Ya da ipotekli mallarına el konulur. En kötü ihtimal tüm borçları varislerine ödetilir. Peki hangi vefat durumunda borçlar silinir mi ona bakalım.

  • Kişinin hayat sigortası yaptırması durumunda bazı sigorta şirketleri karşılamakta bazıları ise sözleşmesine birkaç koşul ekleyerek bu durumu kabul etmezler. Sigorta şirketlerinin de  böyle bir şartı olmasa bile hangi durumlarda borcu ödemek istemez. Onu da yazımızda belirttik.

Ziraat Bankası 70 Yaş Üstü Kredi sizleri yaş sınırına takılsanız dahi kredi olanağı sağlayacaktır.

Kanserden Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Her vefat eden kişinin borçları sigorta şirketlerince karşılansaydı; Şuan hayat sigortası başvurularında patlama olurdu. Bazı şirketler sırf ödeme yapmamak için sözleşmesine şartlar koysa da kimi içinde kişinin ölüm sebebi bu durumu etkiler. Yani bu durumların başında;

  1. İntihar, kendi kendine ölüme sebebiyet verme vardır. Olağan, normal bir ölüm olmadığı için kalan borcu şirketin karşılamayacağı kesindir.
  2. Bir diğer ölüm ise bilinen ölümcül bir hastalığın olmasıdır. Bu hastalıklara örnek verecek olursak; beyin tümörü, her türlü kanser ve lösemi tarzı hastalığa sahip olan kişilere teminatsız kredi verilmez. Yani bu şekilde ağır bir hastalığı olan kimse ancak kefil veya ipotek karşılığında kredi alabilir. Aksi durumlarda  kredinin kendisine verilmesi pek mümkün değildir. Çünkü ölüm riski yüksek kimselerin borcunu bilerek bankalar ve sigorta şirketleri ödemek istemezler.

Ölen Kişinin Ödediği Kredi Borcu Geri Ödenir Mi ?

Bankalar müşterisine kredi verdiği durumlarda kredi notuna, siciline, sağlık ve yaş durumuna önem verilir. Bu neden ile belli bir üst yaş sınırını kredi verecekler için arar. Yaş sınırı içerisinde kredi alan fakat çeşitli nedenlerden ötürü ölen kişinin ise ödediği kredi borcu belli durumlarda geri ödenir. Bazı durumlar ise hayat sigortası kapsamına girmediği için ne yazık ki geri ödenmez. Peki vefat edip hayatını kaybeden kredi yada kredi kartı borcu olan kişinin borcu hangi durumlarda geri ödenir, toplu olarak geri sigorta teminatın ödenir mi?

  • Trafik kazası
  • İş kazası
  • Afetlerde hayatını kaybetme
  • Savaş benzeri durumlarda vefat etme
  • Ani kalp kriziyle sonuçlanan ölümler de sigorta şirketlerinin ödeme karşısında itiraz edemediği durumlardandır.

Fakat şaibeli ölümler de bazı kurumlar mahkeme yoluna başvurarak ödeme yapmayabilirler. Örneğin; kanser hastası bir kimse  hastalığını gizler kredi çeker vefat ederse, şirket şüpheli görür araştırılması istenirse, hastahane kayıtlarına bakılır, hasta olduğu anlaşılırsa borç yakınlarına ödetilir. Veya kişinin mallarına el konulur. Borç kalan yakınları borcu ödemek istemezlerse  mirası red etme (reddi miras) hakkı vardır. Bu yolla yakını hem mirastan hem de borçtan muaf olur. Sadece kredi borcu değil; kart borçları da aynı şekilde mirasçılara ulaşır, borcun ödenmesi talep olunur.

Ölen Kişinin Telefon, Elektrik Borcu Silinir Mi?

blank

Babanız yada annenizin ölüm halinde bütün miras birinci derecede yakınlarına kalmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu kalan mirastan hak sahibi olurken borçlardan da sorumlu tutulacağınız dır. Ölen babanız yada anneniz hiç fark etmeden şayet kalan mirası kabul ediyorsanız diğer kalan elektrik ve herhangi Vodafone veya Avea yad Turkcell hattına kalan borçları da kabul etmiş olursunuz. Ölen kişinin kredi borcu için hayat sigortası yapıldığı gibi herhangi bir aboneliğe bu sigorta işlemi yapılmadığından ötürü ölen kişinin telefon yada elektrik veya doğal gaz ile su gibi kalan borçları miras almayı kabul eden kişiye kalır. Reddi miras yapmadığınız taktirde kısacası bu borcu silinir mi sorusunun cevabı kesinlik ile hayırdır. Kredi Kartı Aidatı Geri Alma Dilekçe Örneği İle Başvuru yaparak bugün borçlarınızı yarına bırakmamak adına önlem almış olabilirsiniz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları - 11 Yorum
  1. metin durmaz dedi ki:

    35 bin tl kredi çekmiş babam . ödemeye devam etti. 24 bin tl kalmış borcu . işci emeklisi idi kendisi. 1 ay önce yoğun bakıma yattı ve kalp yetmezliği sebebi ile vefat etti. bu borcu banka silermi ..

    1. Admin dedi ki:

      Hastalığı şayet sigorta kapsamında ise borç silinir.. Tamamen doktor raporuna bağlı. Tavsiyem doktor raporunu sigorta poliçenize göre düzenletmeniz.

  2. Hakan unluer dedi ki:

    Babam 03/12/2019 kakp kırızınden vefat etti bir kerdisi 02/12/2019 bitmis bir krediside devam ediyor hayat sogortasi var is bankasi 2007 yılında kalp stendi takıldığı icin ödeme yapmıyor babamın düzenli olarak kullandigi sadece tansiyon ilaci var di oda dogustan tansiyonu hep yuksekti onu dusurmek icin ne yapmaliyim

  3. Yusuf dedi ki:

    38 yasinda birisi evi ipotek göstererek ve hayat sigortasi yaptirarak 150 bin tl kredi kullandi ve bunun 50 bin tlsini odedikten sonra kalp yetmezligi sebebi ile vefat etti. Esi ve 3 çocuğu, babasi ve 3 kardesi var. Kredi borcu ne olir sigorta sirketi karsilar mi ya da ipotek ev banka tarafindan satilir mi yasal mirasçıları borcu ustelnemz ise ne olur

    1. Admin dedi ki:

      Hayat sigortasının normalde karşılaması gerekiyor. Ama, sigorta poliçesinde yer alan ölüm şartlarına bakılması gerekiyor. Genelse kanser hastalıklarını kapsamamaktadır.

  4. Arslan dedi ki:

    Merhabalar, benim babam vefat etti ve birkaç sene önce kredi çekmişti ve şimdi ödediği krediyi geri almak mümkünmü

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta poliçesi kapsamında yer almaya nedenlerden ötürü vefatı halinde evet

  5. Seyfullah Gümüş dedi ki:

    merhaba Annem yüzbinlira kıradi çekti seneye 70 yaşına gireceği için Hayat sigortasından muaf olduğu söylendi budurumda ilerleyen yıllarda Annemin vefat etmesi durumunda kıredi borcu silinirmi

    1. Emre ADIN dedi ki:

      Şayet, mirası ret ederseniz silinir.

  6. Erhan dedi ki:

    Kız arkadaşımın babası kredi çekti Ocak 2019 da Şubat 2019 da kanser teşhisi konuldu devamında Nisan 2019 da kredi faizler düştüğü için yapılandırıldı ve geçtiğimiz ay Temmuz 2020 de vefat etti. Bu durumda kredi ödemesi devam ediliyor mu yoksa sigorta bu krediyi karşılamalı mı ? Yapılandırma olduğu için kredi kapanıp yeniden kredi çekildi gibi görülüyormuş doğru mudur ?

    1. Emre ADIN dedi ki:

      Genelde ölümcül hastalıklar sigorta kapsamına dahil olmaz. Ama, sigorta poliçenizde bu madde dahil mi bakmanız gerekir.

Bir Yorum Yazın