Kripto para madenciliği nedir? Kripto para madenciliği nasıl yapılır? 2022 yılında kripto paraların fiyatlarının ciddi artışlar göstermesi, bir çok insanın bu sektöre ilgi duymasına sebep olmuştur. Biz de sizler için, kripto para madenciliğinin sunduğu fırsatları ve kazanç imkanlarını araştırdık.
Neler Var?
Kripto Para Madenciliği Nedir?
Kripto para madenciliği; madencilik yapmak için tasarlanmış, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözmesidir. Bunun sonucunda ise kripto para transferlerine onay verilir. Bu transferler de bu işlem sonrasında blokchain defterine işlenir. Tüm bu işlemlerin sonucunda, yeni üretilen kripto paralar ile ödüllendirilir. Bir bilgisayar ve İnternet erişimine sahip herkes, teorik olarak madencilik yapabilir. Kripto para madenciliği nedir? Kısa ve öz olarak bu şekilde tanımlanabilir. Peki, kripto para madenciliği nasıl yapılır?
Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?
Günümüzde kripto para madenciliği yapmanın çok farklı yolları vardır. Başlangıç yatırım maliyeti, işletim maliyeti ve teknik bilgi gereksinimleri açısından incelendiğinde bu yöntemler 4’e ayrılır. Kısaca bu yöntemleri inceleyelim.
1- ASIC Madenciliği
Prof Of Work (İş Kanıtı) konsensüsünde üretilen Bitcoin, Litecoin gibi kripto paraların madenciliğinde kullanılan yöntemdir. Bu madencilik yönteminde yüksek hesaplama kapasitesine sahip olan çok sayıda işlemciden oluşan ASIC cihazlar kullanılmaktadır. Hem cihaz maliyetlerinin yüksek olması, hem de üretim esnasında elektrik sarfiyatı ve çalışan cihazların soğutma maliyetleri sebebiyle özellikle düşük bütçeli yatırımcılar için cazip bir madencilik türü değildir.
2- GPU Madenciliği
Ekran kartları işlemcilerinin (GPU) kullandığı madencilik yöntemidir. Ekran kartlarında bulunan Grafik İşlemci Birimi (GPU) hesaplamaları yapar, işlemleri doğrular. Etherium, Zcash gibi Prof Of Work modeli ile üretilen kripto paraların tüm işlemlerinin doğrulanmasında bu tür ekran kartları kullanılmaktadır. Fiyatları ASIC cihazlarına göre daha uygundur. Fakat çok sayıda ekran kartı kullanmak gerektiğinden düşük bütçeli yatırımcılar için bu madencilik türü de çok uygun değildir.
3- Prof Of Active
Özellikle madencilik sistemleri hakkında yeterli teknik bilgi ve bütçeye sahip olmayanların da madencilik yapabilmelerine imkan sağlayan bir yöntemdir. POA (Aktiflik Kanıtı) algoritması için bir bilgisayar ve kesintisiz İnternete sahip olunması yeterlidir. Madencilik yapılan ağlarda ödül bulunduğunda, aktif olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılması için pahalı madencilik donanımlarına, teknik bilgiye ve yüksek enerji tüketimine gerek yoktur. Bu avantajından dolayı yeni kripto para projelerinde sıklıkla tercih edilir.
4- Havuz Madenciliği
Birlikten kuvvet doğar sözünün kripto para madenciliğine uygulanmasıdır. Yeterli miktarda donanım, teknik bilgiye ve bütçeye sahip olmayan kişilerin bir araya gelmesiyle oluşturulan madencilik havuzlarında üretim yapılmasıdır. Kripto para madenciliğin en kolay ve en maliyetsiz yoludur. Donanım, internet bağlantısı ve enerji sarfiyatınız olmaz. Bu nedenle oldukça kârlı bir yöntemdir.
Sizlerin de görmüş olduğu gibi kripto madenciliği günümüzde 4 ana şekilde yapılmaktadır. Bunların içlerinden en düşük maliyetli olanı ise havuz madenciliği olmaktadır. Havuz madenciliği yapmak isteyenler için ise FNC POOL şirketi sunduğu proje ve imkanlarla ön plana çıkmaktadır. Bunun nedenleri ise;
- Her bütçeye uygun yatırım imkanı sunması,
- Yapılan yatırım miktarına göre tatminkar bir kazanç planına sahip olması,
- Altyapısı sağlam, farklı özelliklere sahip bir kripto para üretimi ile havuz hizmeti sunması bu avantajlardan öne çıkanlar olarak sıralanabilir.