Herhangi bir bankadan konut, ihtiyaç, taşıt alımı için bireysel kredi kullanan kişilere muhakkak banka tarafından hayat sigortası yapılır. Nedeni ise; yaşam kaybı veya diğer maluliyet durumlarında, banka kredisine bağlı olarak yapılan hayat sigortası kredi borcunun teminatı olmasıdır. Kaç liralık hayat sigortası yapılacağını ise 2 şey belirler. 1- Kredi başvurusunda bulunanın yaşı. 2- Çekilecek olan kredi tutarının ne kadar olduğu dur.

Kredi vadesi boyunca senelik olarak yenilenen hayat sigortasının ilk taksiti ise doğrudan kredi miktarından düşülür. Bankalar tarafından kesilen bu hayat sigortaları ise tüketicinin bilinçli olması durumunda iptal ettirmesi ile de sonlana bilir. Hatta, alınan mahkeme kararı sonrasında tek bir dilekçe doldurarak, toplam kesilen hayat sigortası bankadan dahi geri alınabilir. Nasıl mı alınır? Tüm cevaplar yazımızın devamında bulunmaktadır.
Neler Var?
Kredi Çeneklere Uygulanan Hayat Sigortası Nedir? Yapılması Zorunlu Mu?
Ev yada araba mı alıyorsunuz? Elinizdeki paranız yeterli gelmiyor, bankalardan kredi kullanmak mı istiyorsunuz? Peki kredi çektiğinizde sizlere yapılan hayat sigortasını biliyor muydunuz? Yukarı da da bahsettiğimiz üzere bankalar sizlere vermiş olduğu krediye bağlı olarak yaptıkları hayat sigortası, kredi borcunuzu teminatı olarak yapılmaktadır. Yani banka ödemelerinizi güvence altına almış olur. Allah korusun ama herhangi bir vefatınız durumunda, ödeyemediğiniz kredi borcunuzun kalan tüm miktarını kredi şirketleri öder. İşte bu yapılan uygulama da hayat sigortası olarak adlandırılmaktadır. Yalnız yaşam kaybı dışında önemli bir konu daha bulunmaktadır. Oda geçirmiş olduğunuz ciddi derecedeki hastalıklar ve kazalar olmaktadır. Kısaca şu şekilde söyleyebiliriz.
- Hayat sigortası yaptırdınız ve bu süre içerisinde yaşam kaybı yada iş göremeyecek duruma geldiniz. İşte bu andan sonra geçerli olan teminat tutarınız ödenmektedir.
Teminat tutarı dediğimizde ise; çekilen kredinin kalan borç miktarına ve aylık kredi faiz oranlarına göre yıllık azalmaktadır. Hayat sigortası yaptırmanız halinde, vefat durumunuzda, geçerli olan teminat üzerinden kredi borcunu sigorta ödemiş olur. Bu ödeme sonrasında eğer varsa kalan miktar da geride kalan aile fertlerine ödenir. Daimi olacak şekilde iş görmemezlik durumunuzda ise; yine borcunuzu hayat sigortası öder. Varsa kalan miktarınız, ödemeyi sakat kalmış, krediyi çeken kişiye yapar. Hayat sigortasının ne olduğunu ve hangi amaçla yapıldığını öğrendiğimize göre şimdi ikinci sorunuzun cevabına geçelim isterseniz. Hayat sigortası yapılması zorunlu mu?
- Hayır, hayat sigortası zorunlu değil, isteğe bağlı olmaktadır.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre Evet isteğe bağlı ama şunu söyleyebiliriz? Kendi fikrimizce hayat sigortası yaptırmanız sizler için daha avantajlı olmaktadır. Neden mi? Şimdi siz diyeceksiniz ki, hem kredi ödeyeceğim, hem de hayat sigortası eklenecek üzerine ödeyeceğim miktar yükselecek. Evet doğru ama sizlere örnek olarak şu şekilde anlatayım. Krediyi çektiniz, hayat sigortası yaptırmadınız? Belli bir süre sonra aniden bir kaza nedeni ile yada herhangi bir sebepten dolayı yaşamınızı kaybettiniz. EEE borcunuz ne olacak. Bu durumda siz vefat ettiniz diye borcunuz silinmeyecek tabii ki. Geride kalan aileniz mecburen borcunuzu ödemek zorunda kalacak. Onlar için ne kadar zor bir durum, sizin vefatınıza mı üzülsün, yoksa bıraktığınız borçlara mı?
Eğer kredi çekerken hayat sigortası yaptırmış olsaydınız. Geride kalan aileniz hiç bir şekilde bu durum ile karşılaşmamış ve hatta ödemiş olduğunuz miktarlar, onlara geri iade edilmiş olacaktı. Bu sayede sizin acınızı en hafif bir şekilde atlatmış olacaklardı. Neyse tabi ki bu durum herkesin kendi düşüncesi ve fikridir. Saygı duymak lazım. Ben sizlerle sadece kendi şahsi fikrimi paylaşmış oldum.😉
Sizler de kredi imkanlarından yararlanmak isterseniz? Önemli bir bilgi vermek isterim. Şayet kredi onay konusunda tereddütleriniz varsa Kesin Onaylı İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır? Hangi Bankalar Veriyor? sizler için araştırmasını yaptık. Umarım fayda görürsünüz.
Bu önemli bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra. Şimdi sıra geldi kredi çekerken yapılan hayat sigortası nasıl geri alınır. Gelin hep birlikte yapılan işlemleri aşama aşama görelim. Ne dersiniz?
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Nasıl Geri Alınır?
Bazı bakanlardan kredi çekerken zorunlu olarak hayat sigortasının talep edildiği durumlarda da karşılaşmaktayız. Peki zorunlu olarak hayat sigortası yaptırdınız. Daha sonra iade talebinde bulunabilir misiniz? Şimdi gelelim bu sorunuzun cevabına. Kredi çekerken yaptırmış olduğunuz hayat sigortasının geri ödemesini 2 farklı yol ile alabilirsiniz.
İlk birincisi krediyi çekmiş olduğunuz bankaya başvuruda bulunup, dilekçe yazarak, ikincisi ise; tüketici mahkemesine başvuru da bulunarak, her iki yol ile de başvurularınızı yapabilirsiniz. İzleyeceğiniz yolda şu şekilde olmaktadır.
- Hayat Sigortasını Geri Alma Dilekçe Örneği: Kredi çekmiş olduğunuz bankaya gittiniz. Kredinizin bittiğini ve ödemiş olduğunuz hayat sigortasının geri iadesini talep ettiniz. Burada yapmanız gereken dilekçe yazmak olacaktır. Yazacağınız dilekçe örneğini ise; Hayat Sigortasını Geri Alma Dilekçe Örneğinde görebilirsiniz. Dilekçenin işleme alınabilmesi için vereceğiniz gereken bazı bilgiler bulunmaktadır. O bilgiler ise şu şekildedir.
- Kredi kayıt numaranız
- poliçe numaranız ve tarihiniz
- Sizlere yapılan hayat sigortasının ismi
- Gerekçeleri ile birlikte uygulanan sistemden ayrılma nedeniniz
- Hayat sigortası yapılan kişinin adı, soyadı
- Son olarak imzanızı atmanız halinde dilekçenizi verebilirsiniz.
- Tüketici Mahkemesine Başvurarak Geri Alma: Vereceğimiz bu 2. yol kredi kullanmış olduğunuz banka, yapılan hayat sigortasının iadesinde sizlere zorluk çıkarması halinde yapılmaktadır. Bu durumda yapmanız gereken bağlı olduğunuz kaymakamlık binalarına giderek, Tüketici Hakem Heyetlerine yine dilekçe yazarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu işlemi internet üzerinden buradan da yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapacağınız işlem sırası ile şu şekilde olmaktadır.
- İlk olarak sizlere vermiş olduğumuz link üzerinden giriş sağlamanız gerekmektedir.
- Giriş yaptıktan sonra karşınıza böyle bir ekran çıkacaktır. Resimde de görmüş olduğunuz üzere ok işaretinin gösterdiği yerden giriş yapmalısınız.
- Uygulamaya git dedikten sonra yine karşınıza resimdeki gibi bir ekran açılacak.
- Tüketici başvuruları üzerinden giriş sağladıktan sonra sizlerden istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekecektir.
- Bilgilerin tamamını doldurduktan sonra aşağıda resimde görmüş olduğunuz üzere taahhütnameyi okudum kısmını onaylayıp, kaydet tuşuna basarak işleminizi tamamlamış olacaksınız.
İzlemeniz gereken yol bu şekilde olmaktadır. Bilgilerinizi kaydetmeniz halinde yine aynı sayfa üzerinden Tüketici Hakim Heyetine başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuruda yazmanız gereken dilekçe örneği ise Tüketici Hakim Heyeti Hayat Sİgortası Geri Ödeme Başvuru Dilekçesi şeklinde olmaktadır.
Yapmış olduğunuz başvurunun sonucu en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmış olur. Bu sayede banka zorunlu olarak sizlere gerekli ödemeyi yapmaktadır. Peki bu çekilen kredinin hayat sigortası nasıl hesaplanır? Şimdi bunu görelim.
Kredi Hayat Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Bankalara kredi için başvuruda bulunduğumuzda önümüze bir sürü evrak sunuyorlar. Yanılıyor muyum? Bazen otomatik olarak, işlemler çabuk olsun diye direk okumadan imzalıyoruz. Genel olarak yapılan bir tür uygulama bu şekilde. Nasıl konut kredisi kullandığımızda dask, konut sigortası önümüze sunuluyorsa, herhangi bir kredi imkanından yararlanmak istediğimizde zorunlu olmayan ama bizlere sunulan hayat sigortası ile karşı karşıya gelebiliyoruz.
Peki bu hayat sigortasını kabul ettiğimizde ödemelerimiz ve miktarı nasıl hesaplanıyor. Hesaplama tam olarak şu şekilde yapılmaktadır.
- Kredi başvurusunda bulunan kişinin yaşına
- Cinsiyetine,
- Sağlık durumuna
- Kullanmış olduğu kredinin miktarına
göre hesaplama yapılmaktadır. Bu hesaplamaya göre ihtiyaç kredisini baz alırsak eğer, 2022 yılı için ortalama fiyatlar aşağıdaki tablo üzerinde gösterilmektedir.
2022 Yılı Hayat Sigortası için Ortalama Ödenecek Tutar | ||
Kredi Türü | Kullanılan Kredi Miktarı | Hayat Sigortası İçin Yıllık Ödenen Miktar |
İhtiyaç Kredisi | 50.00 TL | 200 ile 300 TL arası |
Konut Kredisi | 150.00 TL | 500 ile 1.000.00 TL arası |
Araç Kredisi | 100.00 TL | 400.00 ile 800.00 TL arası |
Söylediğimiz gibi bu fiyatlarda değişiklikler olabilir. özellikle bazı bankalara ve sigorta şirketlerine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Bankalar sigorta şirketleri ile anlaşama yaparak dolaylı yönden sigorta yapabilmektedirler. Konumuz krediyken sizlere önemli bir bilgi vermek istiyorum. Faizsiz olarak kredi imkanınız olduğunu biliyor muydunuz? 4 Bankadan Faizsiz Kredi Nasıl Alınır? (Tüketici Finansmanı)sizlerde faydalanmak isterseniz tüm bilgiler vermiş olduğumuz adres içeriğinde bulunmaktadır.
Hayat Sigortası İptal Edilir Mi?
Konumuzun sonuna gelmişken, konu hakkında sizlere son olarak verebileceğimiz bilgi. Hayat sigortasının iptali olacaktır. Kredi kullanmaya karar verip bir bankaya müracaatta bulundu iseniz. Kredi alma aşamasında banka sizin bilginiz ve isteğiniz dışında sizlere hayat sigortası yaptı ise iptali söz konusudur. Bu yapılan hayat sigortası sizin ödemeniz gereken kredi tutarına yansıtıldı. Ve siz bunu bir kaç ay geçtikten sonra fark ettiniz. Bu durum karşısında yukarıda da belirttiğimiz üzere direk Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunabilirsiniz.
Başvuru için gerekli olan dilekçe örneğini yukarıda sizler için paylaşmıştık. Yapmanız gereken işlemler için oradan yola çıkabilirsiniz. Bu durumda eğer siz farkında olmadan bir kaç ay hayat sigortası ödemesi yaptı iseniz. Ödemiş olduğunuz miktarı da alma hakkınız bulunmaktadır.
Sizlere tekrar tekrar üzerine bas basa belirtiyorum. Her ne olursa olsun hayat sigortası yaptırmanız kredi başvurunuz için olmasa da günümüz şartları açısından yapılması önemlidir. Yine söylüyorum bu benim şahsi düşüncem. Allah korusun başınıza bir şey geldiğinde yaptırmış olduğunuz hayat sigortası sayesinde aileniz güvence altında olmuş olur. Bende yaptırdım. Hatta bu konuda sizlere hiçbir gelir belgem olmadan, almış olduğum kredi miktarını ve nasıl aldığımı anlattım. Şayet sizler de böyle bir imkandan faydalanmak isterseniz. Yapmanız gereken Akbank Gelir Belgesiz 100 Bin TL Kredi Nasıl Aldım? adresini ziyaret etmek olacaktır.
Bu bilgiden sonrada konumuzu böylelikle bitirmiş olduk arkadaşlar. Kafanızda soru işaretleri varsa eğer bizimle paylaşırsanız hep beraber çözüm bulabiliriz. Soru, görüş ve düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorumlar kısmından paylaşım yapabilirsiniz. 😉