Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

KOSGEB TKDK İŞKUR Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği (60 Bin TL)

Çiftçilikte en çok kazandıran sektörlerin başında mantar yetiştiriciliği gelmektedir. Düşük maliyetler ile kuracağınız bir kültür yada istiridye mantarhaneden ciddi gelirler elde edebilirsiniz. Hele birde TKDK destekleri ile hibe alarak işletmenizi kurup KOSGEB yada İŞKUR üzerinden işi ticarete dökerseniz bu kazanç fazlası ile artacaktır. İster evinizin bodrumda katında ister ise özel olarak kuracağınız bir üretim hane ile bu mantar üretimi sektörüne dahil olabilirsiniz. Sektör devletten destek almaktadır.

KOSGEB TKDK İŞKUR Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği (60 Bin TL)

Teşvikler alarak kurulan bir çok projede günümüzde yani 2022 yılında mevcuttur. Sizlere kazanç planları dahil olmak üzere pazarlama planlamasına kadar bütün mantar üretim konularına soru ve cevaplar ile değiniyoruz.

Neler Var?

KOSGEB Mantar Üretimi İçin Destek Veriyor Mu?

Ülkemizde bir çok kurum yeni kurulacak işletmeler için destek vermektedir. Ayrıca var olan ticarethanelere de şartların üretici tarafından sağlanması durumunda destek verilmektedir. KOSGEB Hayvancılık Kredisi Destekleri sağladığı gibi kültür, istiridye mantar üretimine de teşvik vermektedir. KOSGEB tarafından mantar üretiminin destek alıp alınmadığın öğrenmenin en kolay yolu kurum tarafından oluşturulan NACE kodları içerisinde sektörün var olup olmadığına bakmanız yeterlidir. Sizler için biz mantar üretimine ait NACE destek kodlarını bularak aşağıda yer verdik.

blank

Sizinde tabloda görmüş olduğunuz gibi KOSGEB;

  • A- TARIMİ ORMANCILIK VE BALIKÇILIK

Ana NACE kodu altında, 6 ‘lı NACE kodu olarak bilinen

  • 01.13.21 Mantar ve yer mantarları yetiştiriciliği

Adı altında ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ile desteklenmektedir. Hatta sizin de tam emin olmanız için sizlere KOSGEB destekleri ile kurulmuş olan bir mantarcılık sektörüne giren girişimcimizin işletme bilgilerini paylaşayım.

  • MTa mantarcılık Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi: Adliye Mahallesi, 1530 Sokak, Numara: 128 ARİFİYE / SAKARYA

KOSGEB tarafından oluşturulan diğer bir destek programı olan ”İleri Girişimcilik Destek Programı” ile de yine sektör aşağıdaki NACE kodları ile destek almaktadır.!

blank

Şimdi artık en çok merak edilen soru olan KOSGEB tarafından kültür, istiridye mantar TİCARETHANESİNİN destek alıp almadığını öğrenmiş olduk. Artık KOSGEB üzerinden mantar üretim tesisi kurmak için ne gibi aşamalar dan geçmemiz gerektiğine değinebiliriz.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Kursu

KOSGEB üzerinden 01.13.21 NACE kodları ile mantarcılık sektörüne dahil olmak istiyor iseniz ilk olarak bir girişimcilik belgesine sahip olmanız gerekir. Bu belgenin alınması için ise her ne kadar çiftçiler arasında ”KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Kursu” olarak da bilinse ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” ana adı ile düzenlenen eğitimlere dahil olmalısınız.! Bu eğitimi Kendi İşimi Kurmak İstiyorum Devlet destekleri ile diyen bütün girişimcilerin alması şarttır. Sadece, şayet Üniversite okumuş ve okuduğunuz dönemler içerisinde ” Girişimcilik Dersi ” alıp sertifika sahibi iseniz katılmanız gerekmez.!

KOSGEB Eğitimlerini almanızın size en kolay yolunu adımlar halinde bahsedeceğim. Kültür yada İstiridye mantarcılık sektörü birim tarafından hem ”Geleneksel Girişimcilik Desteği” hemde ”İleri Girişimcilik Destek Programı” tarafından destek aldığı için iki programa ait ”Girişimcilik Sertifikası” almanız sizin faydanıza olacaktır.

  1. Şayet yok ise bir PTT şubesinden e-devlet şifresi alınız. (2 TL)
  2. https://lms.kosgeb.gov.tr/login/login_page/index.html adresinden e-Devlet ile giriş yapınız.
  3. Giriş yaptıktan sonra sayfanın en altında yer alan ” Öne Çıkan Eğitimler ”bölümünden ilk olarak” Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” başlığın altındaki ”Eğitime Başla” diyelim
  4. Karşımıza çıkan 10 eğitim videosunu sırası ile izleyelim. Video sonlarındaki testlere katılık sorulara cevap verelim. Tüm videoları izledikten sonra ”Geleneksel Girişimcilik Sertifikası” sahibi olacaksınız.
  5. KOSGEB tarafından sizlere sağlanan bir diğer destek programı olan ”İleri Girişimcilik Destek Programı” imkanlarından yararlanmak için ise ”İleri Girişimcilik Eğitimi” başvurusunu aynı ekranda yapalım ve aynı şekil oradan da sertifikamızı oluşturalım.

Tebrikler, hiç yerimizden kalmadan halk arasında KOSGEB Mantar yetiştiriciliği kursu olarak bilinen ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini” tamamladınız. Pekala şimdi ne yapmalısınız? KOSGEB size ne kadar hibe vermektedir.

KOSGEB Kültür, İstiridye Destek Teşvik Oranları

KOSGEB Mantar üreticilerini iki program ile destek sağlamaktadır. Bunlardan bir tanesi ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ile 60.000 TL hibe bir diğeri de ”İleri Girişimci Destek Programı” ile 370.000 TL kadar hibe tir. Programın destek oranlarını gösteren tablo ise aşağıdaki gibidir.

blank

Tabloda sizinde görmüş olduğunuz gibi ”Kuruluş Desteği” adı altında gerçek kişilere 5.000 TL sermaye şirketlerinde 10.000 TL hibe verilmektedir. Ayrıca ”Performans Desteği” adı altında 1080 prim gününe sahip olanlara da işletmesinin ilk 12 ay sonunda en fazla 20.000 TL hibe verilmektedir. Buna ilaveten 30 yaşından aşağıya genç girişimci ise yada engelli, gazi, şehit yakını veya kadın girişimci iseniz ilk 12 ay sonunda ilaveten bir 5.000 TL daha hibe alabilirsiniz. Toplamda ilk mantar üretim tesisiniz için 30.000 TL hibe alabilmekte siniz. Aynı prim performansının işletmenizin 2. yılında da sağlar iseniz yine 20.000 TL + 5.000 TL daha hibe alarak toplamda 60.000 TL hibe alabilmekte siniz.

  • İleri Girişimcilik Destek Programına başvuru yapmanız halinde ise yukarıdaki tablodaki hibe harici aşağıdaki hibe imkanlarından da yararlana bilirsiniz.

blank

Mantar yetiştiriciliği ”İleri Girişimcilik Destek Programı” desteklenen sektörleri içerisinde ”Düşük” teknoloji düzeyinde yer almaktadır. Hali ile en fazla yerli üretime ait makine alımları için en fazla 100.000 liralık harcamanıza toplam 75.000 TL hibe alırsınız. Her iki program toplamında ise devletten 60.000 TL + 75.000 TL = 135.000 TL hibe alabilmekte siniz.!

Bu şartları sağladıktan sonra belirtilen destekleri elde edebilmek için;

  1. İlk olarak işletmenizi kurunuz.
  2. Daha sonra KOSGEB’e kaydınızı oluşturun.
  3. Başvuru işlemlerinizi bağlı olduğunuz kuruma yapınız.
  4. Size verilen tarihte KOSGEB iş planı projenizi sunum yapınız.

Hepsi bu kadar…

TKDK Mantar Desteği 2022 Şartları Nedir?

TKDK Avrupa Birliği Uyum kapsamında kurulmuş olan bir devlet kurumudur. Kurum IPARD-2 kapsamında belirlenen tam 42 ilimizde çiftçilerimizin projelerine hibe imkanları sağlamaktadır. Hibe miktarları çiftçimizin projesine ve yaşına göre %70 kadar çıkmaktadır. Kültür ve İstiridye mantar yetiştiriciliği de bu kapsamda desteklenen projeler içerisinde yer almaktadır. TKDK oluşturmuştur olduğu TEDBİR kodlarına mantar yetiştiriciliğini şu kod ile destek sağlar.

  • 302-1 Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması

Bu tedbir kodu ile Kültür, yada İstiridye mantar üretimi tesisi kuracak olan çiftçilerimizin mutlaka ilk olarak TKDK tarafından desteklenen 42 il içerisinde bu faaliyeti gerçekleştiriyor olması gerekmektedir. TKDK tarafından desteklenen 42 ilimiz aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

blank

Bu şanslı olan 42 il içerisinde iseniz IPARD-2 Çağrı ilanlarını kültür ve istiridye mantarı için hibe almadan önce takip etmeniz gerekmektedir. Başvuru işlemleri ancak yapılan hibe çağrısı ilanları ile başlamaktadır. Çağrı ilanlarının kurumun resmi İnternet sayfasının DUYURULAR bölümünden takip edebilirsiniz. Ayrıca başvuru sahibinin şu özellikleri taşıyor olması da kurum tarafından istenilmektedir.

  1. 18 yaşını doldurmuş 65 yaşından büyük olmamamı
  2. Devlete herhangi bir vergi yada sosyal güvenlik borcunun olmuyor olması
  3. İşletmenin uluslar arası standartlara uygun olarak kurulması
  4. Kurum tarafından yayımlanan iş planı projesine uygun bir formatta proje hazırlaması
  5. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçi olduğunuzu kanıtlayan belgenin alınması
  6. 10 kişiden az çalışan mikro işletme kurmanız gerektiğini
  7. Yapılan yatırım 5 sene boyun sürmesi gerektiğini

lütfen unutmayınız. Başvurular da bazı puanlamalar ele alınmaktadır. Bu puanlama cetveli içerisinde şayet 30 puan ve üzerinde yer alıyor iseniz devletin bütçesine göre hibe alabilirsiniz.

blank

Bu kapsamda TKDK yapılacak olan mantar yetiştiriciliği projelerine 5.000 ile 500.000 avroya kadar hibe vermektedir. Kurumun hibe miktarları illere göre değişikli göstermektedir. Buna göre ise;

  • Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, Isparta, Karaman, Kars, Mersin, Muş, Tokat, Yozgat illerimiz için belirlenen hibe miktarı %65 olmaktadır.
  • Afyonkarahisar, Amasya, Aksaray, Ankara, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Elazığ, Giresun, Kahramanmaraş, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa,
    Sivas, Trabzon, Uşak, Van illerimiz için destek oranı %55 olmaktadır.!

Başvuru yapmadan önce bilmeniz gerekenleri buradan bulabilirsiniz.

  • TKDK tarafından kültür ve istiridye mantar yetiştiriciliği için başvuru yol haritanız ise şu şekilde olmalıdır.

İŞKUR Mantar Yetiştiriciliği Kursu Ne Zaman Başlıyor?

Eğitim almadan kültür ve istiridye mantar yetiştiriciliğine girmenizi pek tavsiye etmem. Bunun en büyük nedeni ileride kuracağınız kültür mantarı tesisi için belediye tarafından istenilen mesleki belgesi tir. Sizlere bu amaç ile Türkiye’de ücretsiz olarak kurs veren bir kurum bulunmaktadır. Kurumumuz İŞKUR ‘tur. İŞKUR sadece sizlere mantar yetiştiriciliği kursu vermek ile kalmayıp birde katılım yaptığınız günler başına yevmiye de vermektedir. Bu imkanın haricinde sizlere şu olanakları da İŞKUR ayrıca eğitim süresince sağlar.

  1. Zaruri giderleriniz karşılanır. (Yemek, içme vb)
  2. İş kazası meslek hastalığı primleriniz ödenir.
  3. Genel sağlık sigorta primleriniz ödenmektedir.

Eğitimler İŞKUR tarafından tamamen ücretsiz olarak verilmektedir. Eğitimleri tamamlayan girişimci kursiyerlere MYK (Mantar Yetiştiriciliği Kursu) katılım belgesi verilir. Sizlere verilen bu belge Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Üniversite Onaylı bir belge yerine geçmektedir. İŞKUR mantar yetiştiriciliği kursu katılımı için şu şartlara uygun olmanız gerekmektedir.

  1. 18 yaşından büyük 65 yaşından küçük.
  2. En az ilk okul mezunu
  3. İŞKUR’a kayıtlı olmanız
  4. Herhangi bir yer de sigortalı olarak çalışmıyor olmanız

Kursa devam zorunluğun olduğunu lütfen unutmayın, ama kurum tarafından kabul edilebilir bir mazeretiniz olduğu taktirde 5 günlük sağlık izni kullana bilirsiniz. Tüm bu şartlara uyacağınıza dahil bir taahhütname imzalayacağımızı lütfen unutmayınız.

  • İŞKUR tarafından düzenlenen Mesleki Eğitim Kurslarının başlama tarihlerini ise BURADAN öğrene bilirsiniz. Ayrıca aynı ekrandan İŞKUR tarafından tüm kursların bilgilerine yine erişim sağlaya bilirsiniz.

60 Bin TL KOSGEB İŞKUR Engelli İş Yeri Açma Devlet Desteği verdiğini biliyor muydunuz?

Mantar Yetiştiriciliği İçin Gerekli Evraklar

  • Vergi levhası: Maliyeye kayıtlı olduğunuzu gösteren belgedir. İkamet ettiğiniz il ve ilçenin vergi dairesine başvurmanız gereklidir. Noter masrafları maliye ile giderler dahil 400-500 lira gibi bir bedel karşılığı vergi levhasına sahip olabilirsiniz.
  • Belediye ruhsatı: Belediyeden üretim  için ruhsat almak şarttır. Size verilecek olan ”kültür mantarı yetiştiriciliği” ruhsatıdır. Almak istediğiniz bu ruhsat için bir mekan bildirmeniz gereklidir. (müstakil ev bodrumu, çatı katı, depo, sera , çadır, ahır gibi) mekanlar için bu belge verilmektedir. Ruhsat bedeli metre kare başına 2.5 lira gibi bir miktardır.
  • Gıda ve üretim belgesi: Tarım, hayvancılık ve gıda bakanlığı tarafından verilen gıda üretimi için verilen bir belgedir. Ruhsat alındıktan sonra en geç bir ay içinde bu belge alınmalıdır. 150-200 arasında bir bedelle il müdürlüklerinden temin edilir.
  • ISO 9001- ISO 22000-2008 kalite güvenliği belgeleri: Büyük marketler ve restoranlar yurt dışı ihracat için gerekli olan bir belgedir. 1 yıllık bir süreçte denetlenen üretim yerine maksimum 4 bin lira karşılığında verilir.
  • İTÜ belgesi: Büyük marketlerin (migros) mal kimliği için gereksinim duydukları belgedir. İTÜ belgesi olan belgeler daha çok ihraç edilmekte olan ürünlerde bulunur. Bu belgeyle yatırım karınızı 2 katına çıkarabilirsiniz.

Resmi olarak mantar üretim tesisi kurmak için istenilen belgelerin neler olduğunu listeleme yaptıktan sonra konumuza videomuz ve sıklıkla merak edilen soruları yanıtlamakla son veriyoruz.

En çok merak edilenler;

  • Mantar Yetiştirerek Kaç TL Kazanabilirim?
    • 100 m2 lik bir mantar hane için yaklaşık 15 ton kompost alır size nakliye hariç maliyeti 17 ile 18 bin TL tir. Size ortalama 6 ton mantar verir. Kilosunu 5 TL den satarsanız 2 ayda ortalama 30 bin TL gibi bir gelir elde edersiniz. Elektrik ve su giderleriniz için ise 2 bin TL bir gider yaparsanız toplam size maliyeti 20 bin TL olacaktır!
  • Mantar Kompostu Kendim Mi Yapmalıyım? Dışarıdan Mı Almalıyım?
    • Kompostu kendiniz üretmeniz çok daha kar etmenize sağlayacaktır. Ama bunun için yatırımı ilk etaplarda çok fazla yapmamaya dikkat edin.
  • Mantar Hasat Süresi Kaç Aydır?
    • Hasat süresi 2 aydır. İlk hasat zamanı en fazla ürün alacağınız zamandır. Toplam 2 ile 3 hasat yapabilirsiniz.
  • En Fazla Mantar Verim Oranı Ne Kadardır?
    • Kültür mantarı için %25 İstiridye mantar yetiştiriciliğinde %40 olmaktadır.
  • Üretilen Mantarları Nasıl Satabilirim?
    • Bu tamamen size kalmış bir yetenektir. Bunun için pazarcılar ile yerel marketler ile görüşünüz.
  • Elimde Kalan Mantarları Ne Yapabilirim?
    • Kültür mantarının konservesini yapabilirsiniz. İstiridye mantarını kurutup daha sonra kullana bilirsiniz.
  • Bodrum Katı Mı? Tünel Tipi Üretim Hanemi Kurayım?
    • Bizim tavsiyemiz bodrum katıdır. Enerji bakımından bodrum katları size katkı sağlayacaktır. Maliyetleriniz çok daha aza gelecektir.
  • Mantarı Kütükte Mi? Samanda Mı? Yoksa Pamukta Mı? Üreteyim?
    • İlk tercihiniz elinizde hangi atık daha fazla var ise onu tercih ediniz. Ama kütük üzerinden yetiştirmeyi pek tavsiye etmiyoruz. Bunun nedeni yaklaşık bir 6 ay sonra verim alınmasıdır. Hem daha zor hem e az olur. Ancak çok daha uzun süreli verim alırsınız.!
  • Kültür Mantar Mı Yoksa İstiridye Mantarı Mı Daha Kazançlı?
    • Kültür mantarın pazarı daha çok istiridye mantarının ise satış fiyatı daha çoktur. Pazarınıza göre bunun sizin bilmeniz gerekmektedir.

Sormak istediğiniz farklı soruları da yorumlarda iletirseniz memnuniyetle cevap verebiliriz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları - 18 Yorum
  1. Ramazan Avci dedi ki:

    SELAMÜN ALEYKUM KÜLTÜR MANTARI USTASIYIM DANISMANLIK İSEYENLERE DANIŞMANLIK YAPILIR 0554 643 73 14 KÜLTÜR MANTARI KOMPOSTU TEMİİN EDİLİR

  2. Ahmed dedi ki:

    Kultur mantarini ıstanbul samandira kendi arazimde yapmak istiyorum bunun için devlet desteği alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Destek veren kurumların ve destekledikleri bölgeleri belirttik efendim. İstanbul için ne yazık ki yok. Ama üretim yerine ticaret hane kuracaksanız KOSGEB desteği o zaman alabilir isiniz.

  3. Ethem kürşad Yilmaz dedi ki:

    Merhabalar..
    Denizli Cal ilçesinde arazime kurmak istiyorum detayli bilgiyi ve yol haritasini nasil öğrenebilirim.

    1. Admin dedi ki:

      0-258-261-79-79 numaradan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

  4. Adem dedi ki:

    Merhaba ben Aydın ilinde kiraladığım bir arsa içerisinde mantar yetiştirmek istiyorum devlet hibe kredisini nasıl alacağım önce işletmeyi kurup sonra mı hibe kredisi alabiliyorum nasıl bir yol izleyebilirim

    1. Emre ADIN dedi ki:

      IPARD programı kapsamında çağrı ilanlarıyla destek alabilirsiniz. Size yardımcı olacak telefon numarası ise (0256) 231 09 71 budur.

  5. murat dedi ki:

    merhaba ben sakaryada istiridye mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum ve devlet destegi alabiliyormuyum

    1. Emre ADIN dedi ki:

      Bursa sınırları içerisinde bu işletmeyi kurarsanız evet destek alabilirsiniz. Size yardımcı olacak kurumunda iletişin numarası ise (0224) 243 85 35 budur.

  6. Adem dedi ki:

    Van bardakçı da istiridye mantarhanesi kurmak istiyorum da üretimden sonra bu ürünün satışını nasıl ve nereden yapabilirim.teşekkürler .

  7. Adem dedi ki:

    Merhabalar üretilen ürünlerin satışı hakkında bilgi verebilirmisiniz

  8. Gülay Yılmaz dedi ki:

    Merhaba mantar yetiştirmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    1. Emre ADIN dedi ki:

      Elbette oluruz, ne öğrenmek istiyorsunuz

      1. Melek dedi ki:

        Merhaba ben mantar yetistiriciligi kursuna katilip bu isi yapmak istiyorum.ve kredi borclarim var tkdk dan destek alma sansim varmidir?litfen yardimci olun.29 yasinda kadin girisimciyim.

        1. Emre ADIN dedi ki:

          Kredi borcu olmanız destek almanıza engel değil. Vergi borcunuz var ise hibe alamazsınız.

        2. Mustafa KORKMAZ dedi ki:

          Şanlıurfa birecik gelenesel girisimcilik ve ileri girisimcilik belgem var kültür mantarı yetistiriciligi yapmak istiyorum KOSGEB hibesi nasil alabilirim.

          1. Emre ADIN dedi ki:

            Tarım ürünleri üzerine hiç bir yetiştiriciliğe ne yazık ki KOSGEB hibe vermemektedir.

  9. Betül aytekin dedi ki:

    Adanada mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Ama 42 il arasında ne yazık ki adana yok. Nereye başvurabilirim? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor

Bir Yorum Yazın