Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

KOSGEB Nitelikli Eleman Maaş Desteği Nasıl Alınır? Kaç Lira? Hesaplama

KOSGEB KOBİ işletmelere alacakları 4 tane nitelikli elemana maaş desteği sağlamaktadır. İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında Nitelikli Eleman İstihdamı olarak 2 yıl süreyle bu desteği sağlar. Fakat, KOBİ talep etmesi durumunda destek süresi 4 yıla kadar çıkmaktadır. Sağlamış olduğu maaş desteğinin oranı ise 75.000 TL olmaktadır. Kaç lira maaş desteğinin verileceğinin hesaplanması için de bir kaç faktör ön plana çıkar. Bunların en başında ise iş başı verilecek olan elemanın tahsil düzeyidir. Tahsil ve destek oranına göre bu hesaplama nasıl yapılacağını aşağıda bulabilirsiniz.

KOSGEB Nitelikli Eleman Maaş Desteği Nasıl Alınır? Kaç Lira? Hesaplama

KOSGEB maaş desteği hesaplamasının nasıl yapılacağı haricinde siz KOBİ’lerimiz için program dahilinde bir kaç başlığa daha yer verdik. Bunlar; Nasıl bu programa başvuru yapabileceğiniz, başvuru şartlarının neler olduğudur.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

KOSGEB nitelikli eleman maaş desteğini nedir? Yapılan bu destek iş yeri sahipleri için oldukça avantajlı bir durum olmaktadır. Bildiğiniz üzere etrafımızda işsiz kalan bir çok vatandaş bulunmaktadır. İşsizlik ile mücadele etmek amacı ile başlatılan bu proje kapsamında iş yerleri için nitelikli eleman çalıştırma ve iş gücünü arttırma kapsamında verilmektedir. İş yeri fark etmeksizin herhangi bir iş yerinde personel ihtiyacını karşılamak adına ve yeni personellerin istihdamını için verilen bir destek olmaktadır. Yani nitelikli eleman desteği KOBİ işletme sahiplerine ”İşletme Geliştirme Destek Programı” kapsamında verilmektedir. Bu sayede hem iş veren hem de çalışanların istihdama dahil olmalarını sağlamaktadır. Bu amaç kapsamında destek programı süresi içerisinde işe alacağı elemanlar nitelikli olması gerekmektedir. Yani

  • Üniversite mezunu
  • Yüksek okul mezunu
  • Meslek yüksek okul mezunu
  • 2 yıllık ön lisans mezunu
  • 4 yıllık lisans ve lisans üstü

eğitime sahip olan vatandaşlarımız için verilmektedir. Tabi bunun yanı işe alınacak olan nitelikli elemanlara sağlanmış olan maaş desteğinden yararlanabilmeleri adına, bazı şartlara da uygun olması da gerekmektedir. Sağlanan bu desteğin başvuru şartlarını da yerine getirdiklerinde program kapsamında verilen desteklerden yararlanabilirler.

KOSGEB tarafından sunulan destekten yararlanmak için nitelikli eleman desteği başvurusunda bulanabilmek adına istenilen şartlar ise;

  1. İstihdamda bulunacak olan kişinin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması  gerekmektedir.
  2. İşe giriş tarihinden itibaren son 12 ay yani 1 yıl içerisinde istihdam edilmemiş olması gerekmektedir.
  3. Yukarıda belirtmiş olduğumuz yüksek öğretim kurumlarından mezun olmanız gerekmektedir.
  4. İstihdama dahil olacak personelin tam zamanlı olarak çalışması gerekmektedir. Bu kapsama dahil olabilmek için geçici süre çalışmak yada yarı zamanlı çalışmış olmanız halinde kabul edilmez.
  5. KOSGEB’in sağlamış olduğu nitelikli eleman desteğinden yararlanacak olan KOBİ’lerin en az 5 personel çalıştırıyor olması gerekmektedir.
  6. Başvuruda bulunmanız halinde 45 gün içerisinde sahsınıza nitelikli eleman istihdamının yapılmış olması gerekmektedir.

Belirlenmiş olan bu şartlara uygun olan işletmeler için en fazla dört nitelikli eleman desteği verilmektedir. İstihdamda bulunan personel adaylarında verilen şartları sağlamaması ya da işyerinin 45 gün içinde personel istihdam etmemesi halinde destek başvurusu reddedilmiş olacaktır. İşletmeler desteğe başvurusunda bulunması halinde öncelik olarak işletmelerinin KOBİ vasfında olması gerekmektedir. KOBİ Ne Demek? Kısaca Açılımı, Özellikleri Nelerdir? (Nasıl Olunur?) adresimizde başvuruda bulunacak olan işletme sahipleri için gerekli tüm bilgiler mevcuttur. Destekten yararlanabilmek adına muhakkak bilgi almanızı tavsiye ederim. Böylelikle KOSGEB’in sağlamış olduğu nitelikli eleman desteğinin ne olduğunu ve hangi şartlarda verildiğini öğrenmiş  olduk. Şimdi sıra geldi KOBİ iseniz ve işletmenize alacağınız şartlara uygun olan nitelikli elemanlar için maaş desteği ne kadar alabileceksiniz? Hesaplaması nasıl yapılıyor? Yazımızın devamında bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

KOSGEB Nitelikli Elman Desteği Kaç Lira Veriliyor? Nasıl Hesaplaması Yapılıyor?

KOSGEB’in KOBİ’lere sağlamış olduğu nitelikli eleman desteğinin miktarı ne kadar diye merak edenler. Hesaplamaları neye göre nasıl hesaplanır diyenler. İşte sizler için araştırdığımız 2022 yılı en son bilgiler burada. Öncelikle şunu belirteyim, yapılan maaş desteğinin hesaplaması istihdamda bulunmuş olan çalışan kişin tahsil durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sırada KOBİ’nizin hangi faaliyet alanında iş yaptığı ve işletmesinin nerede olduğuna göre de yapılan desteğin oranı değişmektedir. Yukarıda da belirttiğim üzere bu uygulama İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında yapılmaktadır. İlk olarak Nitelikli Eleman Desteği olarak verilen programa ait destek miktarının 2022 yılında ne kadar olduğuna hep birlikte bakalım. Sonrasında ise verilecek olan maaş desteğinin nasıl ve ne şekilde hesaplandığını da görelim. Bunun için  aşağıda bir tablo oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz tablo üzerinde KOSGEB tarafından KOBİ’nizin durumuna göre verilen destek oranıdır.

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEK MİKTARI VERİLEN DESTEĞİN ORANI
Ar-Ge, Teknopark ve Tasarım Merkezi için 75.000 TL %60 oranında destek verilmektedir.
Diğer İşletmeler 50.000 TL

Özellikle yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere KOSGEB tarafından KOBİ’lerinize yapılacak olan destek oranı kişilere göre değişiklik göstermektedir. Bu kişiler ise;

  • İlk olarak kadın girişimci
  • Sonrasında engelli durumu,
  • 1.derece şehir yakınları olanalar
  • Ve son olarak gaziler

olarak nitelikli eleman alınması durumunda belirtilen bu kişilerin diğerlerine göre alacakları miktar daha fazla olmaktadır. Fark olarak ise %20 daha üzerine ilave edilir. Sonuç olarak %60 +%20 topladığımızda %80 oranına tekabül etmektedir. Unutmadan sizlere önemli bir bilgi daha verecek olursak, şayet işletmeniz için TÜRKPATENT’ den almış olduğunuz belgeler varsa bu belgeler sayesinde sizlere verilecek destek oranı yine %80 oranına kadar yükseltilmektedir.

İlk sorunuzu tüm ayrıntıları ile anlattığımı düşünüyorum. Şimdi ikinci sorunuza geçecek olursak. Yani KOSGEB nitelikli eleman desteğinin maaş hesaplaması nasıl olur. Gelin hep birlikte görelim.

KOSGEB Nitelikli Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

KOSGEB KOBİ’ler için nitelikli eleman maaş hesaplaması yaparken bazı kriterleri göz önünde bulundurmaktadır. Buda tabi ki işletmeniz için bir hayli önemli olmaktadır. Şimdi gelelim o kriterlerin neler olduğuna,

  • Şuan ki asgari ücretin net olarak kaç TL olduğu,
  • İşletmenize alacağınız nitelikli elemanın tahsil durumuna bakılmaktadır. Buna göre;
    • 2 yıllık yüksek okul yada ön lisans mezununa 1.25
    • Lisans mezunu olan nitelikli elemanlara 1.5
    • Yüksek lisans mezunu olan nitelikli elemanlara 1.75
    • Doktora mezununa olan elemanlara ise 2.00
  • SGK sigorta primine esas alınarak çalışma gün sayısına göre bölündüğünde günlük kazanç elde edilmiş olmaktadır.
  • Hesaplama formülü ise,  1-2 ve 3 maddede yer alan günlük tutardan düşük olanın yani en düşük maaşlar olan asgari ücretli olan bir elemanınızı olur ise bu elamanın SGK çalışma gün sayısına bölünmektedir. Çıkan elde edilen tutarı da muzun derecesi ile çarpıldığında alacağınız destek net olarak ortaya çıkmaktadır.

Nitelikli eleman maaş hesaplamasına sizlere tablo üzerinde bir kaç örnek vermek gerekirse:

Asgari ücret Çalışma Günü Tahsil Durumu
4.253 TL 30 gün Lisans mezunu nitelikli eleman 1.5
4.253 / 30 = 141,76 TL 141,76 * 1.5 = 212,64 TL
AYLIK VERİLECEK DESTEK MİKTARI
212,64 * 30 = 6.379,2 TL olmaktadır.

şimdi bu çıkan tutarı verilen destek oranına göre hesaplayacak olursak;

Destek Oranınıza Göre
Maaş  Destek Oranı
6.379 TL %60
3.827 TL

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu tabloda yapılan hesaplama işlemi 2022 yılındaki güncel asgari ücret üzerinden örnek verilerek yapılmıştır. Belirtilen destek oranına göre verilecek olan maaş miktarı da artış göstermiş olacaktır. Yani nitelikli elemanın maaş ve öğrenim durumu değiştikçe alınacak olan miktar da değişmektedir. Görmüş olduğunuz üzere Nitelikli Eleman Maaş Desteği kimlere hangi şartlarla kaç lira olarak verildiğinin hesaplamasını sizler için tablo üzerinde yaptık. Hazır konumuz KOSGEB destekleriyken sizlere önemli bir bilgi daha vermek istiyorum. İş Yeri Devir Almayı KOSGEB Destekliyor Mu? Kredi Burada! sayfamızdan işyeriniz için uygun görülmeniz halinde kredi desteği de alabilirsiniz. En azından vermiş olduğumuz linke girip bilgi almanızı tavsiye ederim. Bu önemli bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra şimdi konumuza devam edecek olursak, KOSGEB nitelikli eleman desteği ne kadar süre ile yani ay ve yıl olarak veriliyor.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar Süre İle Veriliyor? (Ay, Yıl)

KOSGEB tarafından verilen Nitelikli Eleman Desteği üst destek programı olan İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamı altında verildiğini bilmenizi istiyorum. Bu program kapsamında yer alan tüm desteklere toplam olarak 725.000 TL kadar hibe desteği verilmektedir. Şimdi sizler için buraya bırakmış olduğum bağlantı sayesinde verilen hibe ve destekleri göreceksiniz. Fakat bırakmış olduğumuz bağlantıya giriş yapmanız halinde hemen ardından ”DESTEK UNSURLARI” demelisiniz. Aşağıdaki resimde de görmüş olduğunuz üzere menü içerisinde hangi programa ne kadar hibe desteği sağlandığını görmüş olacaksınız.

blank

Destek-Unsurları

Sizlerle bu önemli bilgiyi de paylaştıktan sonra şimdi sıra geldi KOSGEB nitelikli eleman desteği ne kadar süre ile verilir sorunuzu cevaplamaya. İşletmenizin ekonomik olarak pay oranını yükseltmek amacı ve kapasitenizin geliştirilmesi ve daha çok istihdam edebilmeniz adına 24 ay süre ile destek verilmektedir. Ama şunu da belirtmeliyim diyelim ki destekten yararlandınız 24 ay bitti. BU 24 ayın sonunda tekrar talep etmeniz halinde, destek alınan işletmeye bir defa daha olmak üzere 2 yıl yani 24 ay daha destek sağlanmaktadır. Bu durumda toplam olarak Nitelikli Eleman Desteği 4 yıl yani 48 aya çıkmış olur.

  • Konumuz KOBİ iken sizler için faydalı olacağını düşündüğüm bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum.  İşletmeniz için nakde ihtiyacınız varsa yada kapasiteyi büyütmek isterseniz. Yapı kredinin KOBİ’lere sunmuş olduğu bir fırsat bulunmaktadır. Şayet sizlerde bu fırsatı değerlendirmek isterseniz tek yapmanız gereken Yapı Kredi KOBİ Esnaf Ticari Kredisi Başvurusunun nasıl yapıldığını bilmek olacaktır. Adım adım tüm detaylar vermiş olduğumuz bağlantıda mevcuttur.

Şimdi geldik KOSGEB tarafından verilen Nitelikli Eleman Desteği için başvuru işlemlerini nereden ve nasıl yapacağımıza. Aşağıda vermiş olduğumuz adımları takip etmeniz halinde kolaylıkla başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

KOSGEB Nitelikli Eleman Maaş Desteği Başvurusu Nasıl Yapılıyor?

Sıra geldi şimdi konumuzun en can alıcı noktasına. KOSGEB’in KOBİ’lerimize sağlamış olduğu nitelikli eleman desteği için başvuruyu nereye ve nasıl yapabiliriz. Evet işletme sahibi vatandaşlarımız sizlerde bu verilen destekten yararlanmayı düşünüyor iseniz, ilk olarak KOSGEB veri tapanına kayıtlı olmanız gerekmektedir. Şayet kaydınız yoksa da KOBİ Beyannamesi Doldurma 2022 sayfamızda yapmanız gerekenleri sırası ile resimler ile anlattık. Buradan bilgi alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şunu unutmamanız gerekir ki veri tabanına kayıt olmanız sadece bu destek için geçerli olmamaktadır. KOSGEB aracılığı ile sağlanmış olan  hemen hemen bütün devlet destekleri için geçerli olmaktadır. Şimdi veri tabanına kaydınızı yaptırdınız, bu aşamadan sonra yapmanız gerekenleri aşağıda sırasıyla paylaştım.

  • Öncelik ile yapmanız gereken bu bağlantıdan giriş yapmak olacaktır.
  • Bağlantıya giriş yapmanız halinde açılmış olan ekran üzerinde bulunan ”İşletme Geliştirme Destek Program” seçeneğine tıklayın.

    blank

    İşletme-Geliştirme-Destek-Programı

  • Açılan sekme üzerinde ”İşletme Geliştirme Destek Program Başvurusu” açılmış olacaktır. O sekmeye giriş yapın.

    blank

    İşletme-Geliştirme-Destek-Program-Başvurusu

  • Şimdi bu yolda sizden hangi sistem ile giriş yapmak istediğinizi soracaktır.
    • e-Devlet Şifresi
    • Mobil imza
    • e-imza
    • T.C Kimlik Kartı
    • İnternet Bankacılığı
  •  gibi seçenekleri sizlere sunacaktır. Şuan herkes e-devlet üzerinden bir çok işlemini gerçekleştirdiği için, bende e-Devlet üzerinden giriş yapmayı tercih ediyorum. Şayet sizlerin hala bir e-devlet şifreniz yoksa PTT Gitmeden İnternet’ten Bedava İlk Defa e-Devlet Şifresi alabilirsiniz. Hem de sadece 5 dakikanızı ayırarak.

    blank

    e-devlet-ile-giriş

  • Bu işlemi de tamamladıktan sonra, karşınıza çıkan Taahhüttü okuyup ”Kabul Ediyorum” butonuna tıklamalısınız.
    • Arkasından resimde de görmüş olduğunuz üzere ”Vergi/T.C. kimlik numaranızı” girmelisiniz.
    • Son olarak bu aşamada ”GİRİŞ” yapmanız yeterli olacaktır.

      blank

      kabul-et-ve-giriş-yap

Vermiş olduğumuz adımları sırasıyla takip etmeniz halinde son olarak karşınıza bir form çıkacaktır. Çıkan bu formu işletmenize uygun olacak bir şekilde doldurmanız istenecektir. Tüm işlemleri gerçekleştirip başvuru formunu eksiksiz doldurup onaylamanız halinde taahhütnameyi de onaylamış olacaksınız. e-devlet üzerinden yapmış olduğunuz bu başvuru öncelikle KOSGEB tarafından incelenemeye alınacaktır. İncelenme sonucu olumlu olması halinde sizlere gerekli bilgi verilecektir. Sonucunu yada farklı bir konuyu danışmak için 444 15 67 numaradan destek hattına ulaşarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Olumlu sonuç almanız halinde işletmeniz için Nitelikli Eleman Desteğinden yararlanmış olacaksınız. Destek başvurusu hakkında daha fazla detaylı bilgi almak için bize lütfen çekinmeden iletiniz. Aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşım yapabilirsiniz. Sizlere en kısa süre içerisinde dönüş sağlamış olacağız. Son olarak konu ile alakalı bir videoyu aşağıda 👇 sizlerle paylaşmak istiyorum. Ve sizlere şimdiden hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. 😉

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın