KOSGEB Hayvancılık Kredisi Destekleri (370 Bin TL Hibe)

Bir çok çiftçimiz tarafından eksik veya hiç bilinmeyen KOSGEB hayvancılık desteklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca kurumun tarımsal alandaki hibe olanaklarının neler olduğunu birlikte ele alacağız. Şayet ilgili içeriği dikkatli okursanız ilk olarak KOSGEB’in hayvancılığa vermiş olduğu tüm destekleri görmüş olacaksınız. Kanatlı (tavuk, ördek, kaz, bıldırcın) sektöründen tutunda her türlü büyükbaş ile küçükbaş hayvancılık desteklerinin neler olduğu NACE kodları ile burada bulabileceksiniz. Üstelik, tüm bu zengin içeriğe rağmen halen kafanızda soru kaldı ise bu soruları bizlere iletmeniz halinde cevap vereceğiz. Hadi şimdi başlayalım 😉
Neler Var?
KOSGEB Hayvancılık Kredisi Destekleri Nelerdir?
KOSGEB nerede ise bütün hayvancılık sektörünü desteklemektedir. Destek sağladığı hayvancılık alanına ait NACE kodlarını sizler için aşağıdaki tabloda paylaştık. Çiftçilerimizin KOSGEB alanında sağlamış olduğu hayvancılık destekleri hakkında yanlış bildikleri önemli bir husus vardır. Özellikle bu yanlış anlaşılan konuya ilk olarak burada açıklık getirmek istiyorum. KOSGEB hayvancılık alanında sağlamış olduğu destekleri canlı hayvan alımları için sağlamamaktadır. Sağladığı hibe destekleri ticari alanda imalat yada perakende satışı yapılması halleridir. Her iki ayrı iş kolu için de KOSGEB ayrı hibe programları uyguladığını bilmenizi isterim. Şimdi, gelin bu hibe imkanlarının neler olduğu geçmeden tablomuzun ne ifade ettiğine bir bakalım. Sonrasında ise KOSGEB’in hayvancılık hibe desteklerine nasıl başvuru yapılır birlikte görelim.
Sizin de görmüş olduğunuz gibi hayvansal ve tarımsal alandaki bir çok iş kolu burada yer alan KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde bulunmaktadır. Bu görmüş olduklarınız üst NACE kodlarının olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Bu üst destek kodlarının altında tarımsal ve hayvancılığa yönelik bir çok desteği KOSGEB’den alabilirsiniz. Kurumun siz çiftçilere sağlamış olduğu genel anlamda destekleri
- Hayvansal ve tarımsal imalata yönelik kurulan işletmeler, tesisler (CANLI HAYVAN ALIMI HARİÇ)
- Hayvansal, tarımsal alanda kurulacak olan ticarethaneler
olmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekir ise köyde, çiftlikte bütün beyaz, yada kırmızı et üretiminiz için istediğiniz ticarethaneyi KOSGEB hibe destekleri ile kurabilirsiniz. Yada, yine ürettiğiniz bütün tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesine yönelik imalat haneler yine KOSGEB hibe olanakları ile hayata geçirebilirsiniz. Bu konu sıklık ile bizlere sorulduğu ve bir çok kişi için yanlış olarak bilindiği için detaylı bir şekilde KOSGEB’in hayvansal ve tarımsal alandaki vermiş olduğu destek imkanları belirtmek istedim. Şimdi gelelim bu destek miktarlarının ne kadar kaç TL olduğununa.
KOSGEB Küçükbaş Hayvancılık, Tarım Destekleri Başvuruları
Şayet var olan bir işletme sahibi KOBİ değilseniz. Yeni bir girişimci iseniz o zaman destek başvuru için sizlere sağlanan programın adı ”Girişimciliği Geliştirme Destek Destek Programı” dır. Bu program sizlere 2 paket halinde destek vermektedir. Destek programlarının sağlamış olduğu hibe miktarı’da buna bağlı olarak farklıdır.
- Geleneksel Girişimci Desteği 60.000 TL kadar
- İleri Girişimci Desteği 225.000 TL kadar
Geleneksel mi yoksa ileri girişimci mi olduğunuz sektöre dahil olacağınız NACE koduna göre belli olmaktadır. Kabaca şöyle diyebilirim ama sizlere.
- Geleneksek Girişimci: Tarımsal ve Hayvansal alana ait ticaret hane kuracaklar.
- İleri Girişimci: Hayvansal ve Tarımsal alana ait üretim işlemesi kuracaklar.
Şimdi hangi destek programından yararlanacağımızı biliyoruz. Bu programları sizlere vermiş olduğu hibe miktarları ile tanıtacağım.
KOSGEB Hayvancılığa En Az Ne Kadar Hibe Desteği Veriyor?
KOSGEB desteklenen sektörler NACE kodları içerisinde yer alan ticari bir faaliyette hayvansal yada tarımsal bir ticarethane kuracaksanız bu destek programından yararlana bilirsiniz. Program 2021 yılı sonrasında tamamen değiştir. Değişiklik daha önceleri alınan alet ve edevat ile tartılır iken şimdi çalıştırmış olduğunuz işçilerin prim gün sayılarına göre belirlenmektedir. Buna göre şayet NACE kodunuz Geleneksel Girişimcilik içinde yer alıyorsa hayvancılık sektöründe en az aşağıdaki hibeleri alabilirsiniz.
- İşletme kuruluş desteği olarak 5.000 TL alırsınız. Sermaye şirketi kurar iseniz bu destek 10.000 TL olacaktır.
- İşletmenin ilk yılı 189 ile 539 arasında bir prim ödemesini yakarlar iseniz 5.000 TL alırsınız.
- Bu orana eğer işletmenin ilk yılı için 540 ile 1079 arası olur ise o zaman 10.000 TL alırsınız.
- İlk yıl eğer ki bu prim gün sayısı 1080 ve üzeri olur ise o zaman ilk yıl 20.000 TL hibe alacaksınız.
Toplamda ilk yıl en fazla alacağınız hibe 5.000 lira açılış giderleri için 20.000 TL en üst pirimi yakaladığınız için 5.000 TL de engelli, genç veya gazi yada şehit yakını olmanız durumunda 30.000 TL olacaktır (Sermaye şirketi için bu miktar 35.000 TL tir). İşlemenizin ikinci yılında ise;
- 360 ile 1079 arasında bir pirim gününe erişmeniz halinde 5.000 TL
- 1080 ile 1439 arasında olması durumda ise bu kez bu miktar 15.000 TL
- Eğer ki 1140 ve üzeri olursa bu kez 20.000 TL hibe alırsınız.
İkinci performans döneminde ise en fazla 20.000 TL prim gününden +5.000 TL genç veya engelli, gazi veya şehit yakını olmanız halinde 5.000 TL de açılış gideri olarak 30.000 TL olacaktır. Her iki dönemde bu miktar 30.000 + 30.000 = 60.000 TL hibe olarak sizlere yansıyacaktır.
Yukarıdaki resimde et, süt ve yumurta perakende satışı yapacaklara verilen destek programı görmektesiniz. Peki, üretime dayılı bir et işleme tesisi kuracaklara sağlanan en çok hibe imkanları ne kadardır?
Hayvancılığa En Çok KOSGEB Ne Kadar Hibe Veriyor?
KOSGEB hayvancılık alanında yeni işletme kuracaklara sağladığı diğer bir destek programı ise İleri Girişimcilik Destek Programı üzerindendir. Bu program üzerinde sizlerinde örnek NACE kodlarında görmüş olduğu gibi et üzerine bütün tesislerin Teknoloji Düzeyi düşük olarak gözükmektedir. Bu ise şu anlama gelmektedir. Kurmuş olduğunuz işletme için 60 bin TL haricinde en fazla olarak yapacağınız 100 bin TL makine alımına 75 bin TL hibe alabilirsiniz.
Tabi makine alımları için bazı şartları göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu ise RESMİ GAZETE‘de yayımlanan tebliğe uygun yerli malı alımlarına uygun bir şekilde bunun sağlanmasıdır. Şimdi her iki destek programı kapsamında hayvancılık alanına kaç TL hibe verildiğini biliyoruz. Peki, bu programın başvurularını NACE kodlarımıza göre nasıl yapabiliyoruz.
Her İki Destek Hibe Programına Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?
Destek başvurusu konusunda artık çok şanslısınız. Bunun nedeni artık bu programlardan yararlanmak için almanız gereken KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi başvuruları e-Devlet üzerinden İnternet üzerinden yapılmaktadır. Hatta başvuruları yapar yapmaz hemen eğitimleri yine İnternet üzerinden bedavaya sıra beklemeden alabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için bir e-Devlet şifrenizin olması yeterlidir. Eğer ki e-Devlet şifreniz var ise o zaman şu adımları sırası ile sergileyin.
- İlk olarak https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriniz.
- Aşağıdan ” Öne Çıkan Eğitimler ” bölümünden hangi destek programı alacaksanız onun ” Eğitime Başla ” butonuna basınız.
- Karşınıza çıkan bütün videoları izleyip sonlarındaki testleri yapınız.
- https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Applications adresinden sertifikanızı alınız.
Eğitimin nasıl alınması gerektiğini anlatan videoyu izlemenizi öneririm.
Eğitimleri aldıktan sonra işletmemizi kurmamız gerekir. Kurulum işlemleri Türk Ticaret Kanunlarına uygun bir şekilde yapılmalıdır. Belediye ruhsatını da çıkardıktan sonra şimdi hibe başvurusunda aşağıdaki sıralamaya uygun olarak buluna bilirsiniz.
- KOSGEB kayıt olma işlemini sağlayın. Burada https://www.devletkredi.com/e-kobi-giris/ bu işlemin nasıl yapılmadı gerektiği yer almaktadır.
- KOBİ beyannamesi doldurması yapınız. KOBİ Beyannamesi Doldurma da bu işlemin yine nasıl yapılacağı resimli olarak bulunmaktadır.
- Evraklarınızın çıktısını alarak işletmenize ait belgelerle birlikte bağlı olduğunuz KOSBEB il müdürlüğüne başvuru yapın
Evraklar kurum tarafından incelenir, eğer ki eksiksiz ise size burada KOSGEB İş Planı Örneği de bahsetmiş olduğum projenin hazırlanıp sunulması istenilir. Sunum sonrasında ise projeniz onay alırsa hibe imkanlarından yararlana bilirsiniz.
İyi akşamlar Sakarya’da kendi arsama at çiftliği kurmak istiyorum bir bayan girişimci olarak kosgepten destek alabiliyormuyum
Üzgünüm ama alamazsanız, Tarım İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmanızı öneririm.
Merhaba güneydoğu bolgesinde büyükbaş hayvan çiftliği kurmak istiyorum. Bayan girişimci olaraknerelerden hibe ya da destek alabilirim?
KOSGEB’den yok ama TKDK dan bir çok proje ile var. Hangi ildi oturduğunuzu keşke söyleseydiniz de size telefon numarası vererek yönlendirme yapsaydık.
merhabalar ANKARA da ikamet etmekteyim boks antrenörüyüm bir çok milli sporcu yetiştirdim küçük bir spor salonu açtım 1 yıldır çalışıyorum ama covid19 çok etkiledi kirayı bile ödemekte zorlanıyorum bu sporcuların geleceği söz konusu ülkemizi Avrupa ve dünya da en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz spor salonumuzu büyütmek için yardımlarınıza talibiz
Benim 100 hayvanlık bi işletmem var bunlar küçük baş hayvan traktör yem karma aletleri gibi bi çok eksiğim var bu yüzden desteğe ihtiyacım var nasıl bi yol izlemeliyim
Ben şuan genç girişimci olarak mağaza işletiyorum yanlız hayvan yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Kosgebden herhangi bir faydalanmadim nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Hayvan yetiştiriciliği için sadece destek alamazsınız efendim.
Iyi gunler hataydan yaziyorum ahir butmek icin hibe basvurusu nasil yapilir
Merhaba kosgeb girişimcilik belgem var hayvancılık kredisi alabilir miyim?