
Girişimci istihdamını sağlamak amacı ile KOSGEB tarafından kurulmuş olan tek program ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” olmaktadır. İş fikrine sahip yeni iş yeri açacak olan bir çok girişimci bu program ile devletten hibe almışlardır. 2022 yılında da programın alt kolları olan ”Geleneksel Girişimci” ve ”İleri Girişimci” Destek Programı ile aynı şekilde girişimcilere hibe verilmeye devam edilmektedir. 30 yaşından ufak genç girişimciler ile engelli, gazi ve 1. derece şehit yakınları ile kadın girişimcileri her yıl olduğu bu yılda imtiyazlı bir şekilde destek verildiği programın içeri ise şu şekildedir.
Neler Var?
Geleneksel Girişimcilik Destek Programı
KOSGEB Desteklenen Sektörler içerisinde NACE kodları ile işletme kuracak olan bütün şartlara uygun olan yeni girişimcilere verilen destek programıdır. Program 2022 yılı itibarı ile 60.000 TL kadar hibe vermektedir. Kuruluş ve performans desteği adı altında verilen hibe miktarları ise aşağıdaki tabloda olduğu gibi girişimcilere sağlanır.
Kuruluş desteği olarak işletmesini ilk defa kuran girişimcilere 5.000 TL hibe verilmektedir. Bu girişimci şayet 30 yaşından genç ise ve gazi, engelli yada 1.derece şehit yakını yada kadın girişimci ise bu miktar 10.000 TL olmaktadır. Aynı şekilde kurulan işletme sermaye şirketi ise bu kez işletmenin ilk kurulduğu an girişimciye 10.000 TL ilaveten 30 yaşından genç ve gazi, %40 oranında engelli veya 1. derece şehit yakını yada kadın girişimci ise bu miktar 15.000 TL olarak verilmektedir. Diğer hibe olarak verilen destekler ise 1. ve 2. performans dönemi olarak iki şekilde girişimcilere verilir.
- 1. Performans Dönemi: İşletmenin 1. ile 12. ay arasındaki geçen dönemdir. Bu aralıkta girişimci kendisi ile birlikte şayet 1080 gün pirim ödemesi performansı sergilerse kurum 12. ayın sonunda 20.000 TL hibe ödemektedir.
- 2. Performans Dönemi: İşletmenin 12. ayı ile 24. ayı arasındaki faaliyet gösterdiği zaman aralığıdır. Bu zaman aralığına girildiğin de kurum yine kuruluş desteği olarak girişimciye 5.000 TL hibe verir. Bunun yanı sıra girişimci 30 yaşından geç girişimci ise veya gazi, engelli, 1. derece şehit yakını yada kadın girişimci ise bu miktar 10.000 TL olarak verilmektedir. Bu dönem sonunda işletme sahibi girişimci 1440 yada onun üzerinde bir pirim ödeme gününe ulaşırsa 20.000 TL daha hibe verilmektedir.
Bütün bu kritere sahip olan girişimci 24 ayın sonunda KOSGEB’den ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” kapsamında toplamda 60.000 TL hibe almış olur.
İleri Girişimci Destek Programı
Geleneksel Girişimci Destek Programına ilaveten iş fikri İleri Girişimci Destek Programı içerisinde NACE kodlarında yer alan girişimciler için oluşturulmuş bir destek programıdır. Şayet iş fikriniz ”İleri Girişimci Destek Programı NACE Kodları” içerisinde yer alıyorsa o zaman alacağınız makine ve teçhizatlar için toplamda 370.000 TL kadar hibe bu program dahilinde alabilirsiniz. Programın içeriği iş fikrinizin teknolojik düzeyine göre 3 ana kategoriden oluşmaktadır. Bu 3 ana kategoriye göre ise hibe alacağınız üst limit miktarı belirlenmektedir.
- Şayet iş fikriniz NACE kodlarında ”Düşük Orta-Düşük Teknoloji Düzeyi içerisinde ise en fazla 100.000 TL yapacağınız makine alımı için 75.000 TL hibe alırsınız.
- İş fikriniz NACE kodlarında ”Orta Yüksek Teknoloji Düzeyi” içerisinde ise bu kez 200.000 TL makine alımlarınız için 150.000 TL hibe program kapsamında alırsınız.
- NACE kodları içerisinde iş fikriniz eğer ki ”Yüksek Teknoloji Düzeyi” içerisinde yer alıyorsa bu kez 300.000 TL kadar olan makine ve ekipman alımlarınız için 225.000 TL kadar hibe almış olursunuz.
Bu programda dikkat edilecek en önemli unsur ise alınacak olan makine ve ekipmanların Sanayi Bakanlığı’nın ”YERLİ MALI TEBLİGATI” ‘na uygun olarak alınmasıdır.
İleri Girişimcilere verilen bir diğer destek ise arzu etmeleri halinde ”Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu” desteğidir.
Bu destek ile ihtiyaç duyacağınız danışmanlık destek harcamalarınızın 10.000 TL kadar kısmının 7.500 TL miktarını yine KOSGEB’den hibe olarak geri alabilmekte siniz.
selamlar benim 5 yıl üstü 2500tl kredi kartı borcum ve daha önce adıma olan limited şirketten (son 5 yıldır kapalı) çekler yazılmıştı bunlar nasıl bi engel teşkil eder.Yeni kuracağım iş icin kosgebe başvurdum bu engeli asmam konusunda (borclarimi kapatsam) kosgebden faydalanabilirmiyim tşk.