Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

KOSGEB Fabrika İmalat İşletme Kurma Hibe Devlet Desteği

Fabrika kurmak için KOSEB Devlet hibe desteği 2022 yılında 270 bin TL kadar çıkmaktadır. Bu teşvik miktarı açılış desteğiyle birlikte 65 ilave edilerek 335 bin TL kadar bulabilmektedir.

KOSGEB Fabrika İmalat İşletme Kurma Hibe Devlet Desteği

Sıfırdan anahtar teslim olarak kuracağınız imalat işletmenizi köyde dahi kursanız bu hibe teşviklerini alabilmektesiniz. Devletten verilen bu desteği nasıl alabileceğinizi ise siz genç, yaşlı bay ve kadın tüm girişimciler için adımlar halinde açıkladık.

Neler Var?

Fabrika Kurmak İçin Devlet Desteği 2022 Yılında Ne Kadar?

KOSGEB fabrika kuracak olan girişimci yatırımcılara hibe desteği vermektedir. Perakende satış yaparak iş yeri açacaklara göre bu miktar çok daha fazladır. Verilecek olan hibe miktarını ise açılacak olan fabrikanın üretim konusu belirler. Daha doğrusu işletmenin NACE kodu belirlemektedir. Böylelikle fabrika kuracaklara ne kadar hibe verileceği de belli olur. Peki siz kuracağınız fabrika için ne kadar KOSGEB den hibe desteği alabileceğinizi nasıl öğreneceksiniz.

  1. İlk olarak KOSGEB Desteklenen Sektörler Nelerdir? sayfasına gitmeniz gerekir.
  2. İlgili sayfada kuracağınız fabrikanın üretim konusunu sorgulatmalısınız. Sorgulatma işlemini ‘İleri Girişimcilik Desteklenen Sektörler’ içinde yapmanız gerekir.

KOSGEB NACE kodu sorgulama işlemini yaptıktan sonra iş fikrinizin hangi TEKNOLOJİ boyunda olduğunu göre bilirsiniz. (aşağıdaki örnek resimde olduğu gibi)

blank

Fabrika-Kurmak-İçin-Devlet-Desteği-Ne-Kadar

Buna göre iş fikriniz teknoloji düzeyine göre,

  • Düşük orta-düşük ise 100.000 TL kadar harcamalara, yerli makine alımlarına 90.000 TL hibe alırsınız. Yurt dışı makine alımları için ise 75.000 TL hibe alabilmektesiniz.
  • Orta-Yüksek seviyede ise 200.000 TL kadar makine alımlarına yerli olması durumunda 180.000 TL hibe alırsınız. Yurt dışı makine alınması halinde ise bu miktar 150.000 TL ile sınırlandırılır.
  • Teknoloji düzeyi yüksek olması durumunda ise makine alım desteği 300.000 TL kadar yapılan giderlerin 270.000 TL geri ödemeli hibe olarak verilir. Yurt dışı makine alanlara ise bu miktar 225.000 TL olmaktadır.

Yukarıda yer alan makine alım hibeleri haricinde bir de yeni fabrika kuran girişimcilere işletme açılış hibe desteği verilir. Bu hibe desteği oranı ise en fazla 65.000 TL olmaktadır. Verilen hibe miktarının tamamını 2 senelik program kapsamında alabilmeniz için ise aşağıda yer alan tablodaki kriterleri sergilemeniz gerekir.

blank

Yeni-Fabrika-Kuranlara-KOSGEB-Açılış-Destek-Miktarları-Ne-Kadar

İşletme kuruluş desteği olarak şayet gerçek kişi iseniz 5.000 TL hibe alırsınız. Sermaye şirketi olmanız durumunda yada;

  • Kadın girişimci
  • Engelli
  • Gazi
  • 1. derece şehit yakını

olmanız halinde işletme kuruluş desteği 10.000 TL olarak verilir. Diğer 2 senelik program kapsamında çalışanlarınızın pirim ödemelerine göre ise aşağıdaki hibe miktarları ödeme yapılır.

İşletmenin 1 ila 12 ay arasında

  1. 180 ila 539 gün prim ödemesi yapmanız durumunda 5.000 TL
  2. 540 ile 1079 gün pirim ödemeniz halinde 10.000 TL
  3. 1080 gün üzerinde pirim ödemeni durumunda ise 20.000 TL

İşletmenizin 12 ile 24 ay arasında

  1. 360 ile 1079 gün için 5.000 TL
  2. 1080 ile 1439 gün arasında olması halinde 15.000 TL
  3. 1140 gün üzerinde ise 20.000 TL

hibe alınmaktadır. Toplamda bu hibe miktarı iş koluna göre 65.000 TL kadar çıkar. Fabrika kuracaklara makine alımlarıyla birlikte ise en fazla verilecek olan hibe miktarı böylece 65.000 + 270.000 = 335.000 TL olacaktır. KOSGEB tarafından fabrika açacaklara verilen bu hibe miktarları sadece açılış ve makine alımları içindir. Bu desteklerin haricinde KOBİ olarak işletmeleri sürdürmeleri halinde yine KOSGEB bir çok destek programı sizlere sağlar. Bunların neler olduğunu ise,

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekler/3/destekler bu bağlantımızı ziyaret ederek öğrene bilirsiniz.

Peki, Fabrika kuracak olan girişimcilere verilen tüm bu hibe desteklerini KOSGEB’den nasıl alabilirsiniz? Ne yapmanız ve hangi şartları sağlamanız gerekir?

Üretim Yapmak İçin İşletme Kuranlar, Devletten Nasıl Hibe Desteği Alabilir?

KOSGEB geçtiğimiz senelerde bir karar aldı. Almış olduğu bu karar özellikle perakende satışı yapmak için iş yeri açacakları derinden etkiledi. Üretim yapmak için fabrika kuracakları ise bir hayli sevindirdi. Yapılan bu köklü değişikle perakende satışı yapacaklar böylece sadece açılış için en fazla 10 bin TL destek alabilecek. 2 Senelik program kapsamında çalıştırdıkları eleman prim ödemelerine istinaden ise 40 bin TL hibe alabileceklerdir. Kısacası, daha önceden verilen makine alımları artık verilmeyecekti. Fabrika kuracaklar için az önce saymış olduğumuz açılış desteklerine ilaveten makine alım destekleri de verilmeye devam edilecek. Üstüne üstelik bu miktar 300.000 TL gidere karşın 270.000 TL hibe olarak geri verilecekti. Perakende ve üretim konularında verilecek olan bu hibe desteklerin nasıl alınacağı ise aynı kalmıştı. Buna göre, her iki kesimde iş yeri kuracak olan girişimciler, işletmelerini faal bir hale getirmeden önce,

ilk olarak muhakkak girişimcilik sertifikası alması gerekmektedir. KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır? da bu belgenin alınması için neler yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz.

Girişimcilik sertifikası sahibi girişimciler KOSGEB hibe desteklerinden yararlana bilmesi için daha sonra diğer adımları da sağlaması gerekmektedir. Bunlar neler derseniz.

  1. İşletme sahibinin KOSGEB veri tabanına kayıt olması gerekir. E-Kobi Giriş de bu işlemin nasıl yapılacağı yer almaktadır.
  2. KOBİ beyannamesi doldurması istenilir. KOBİ Beyannamesi Doldurma sayfamda yine yapmanız gerekenler yer almaktadır.
  3. Daha sonra oluşturulan bu işlemlere ait çıktılar, işletmenize ait belgeler ile KOSGEB birimine başvuru yapılması
  4. Son olarak ise hazırlan KOSGEB iş planı projenizi kurula sunum yapmanız gerekir. KOSGEB İş Planı Örneği sayfamda nasıl bir proje hazırlanır bula bilirsiniz.

Böylece açacağınız fabrika için KOSGEB den devlet hibe desteklerini almış olursunuz.

Ne Fabrikası Kurabilirim? (Destek Almak İçin)

Ne fabrikası kurabilirim den ziyade bence hangi fabrikayı devlet destekleriyle açabilirim sorusunun yanıtını aramanız çok daha mantıklı. Böylelikle KOSGEB üzerinden toplamda 335.000 TL kadar hibe desteği alabilirsiniz. Peki, ne fabrikası kurarsanız devletten en fazla devlet hibe desteği alabilirsiniz. İşte, en fazla hibe desteği verilen o fabrika iş fikirleri.

  1. Diyotların, transistörlerin, diyakların, triyaklar, tristör, rezistans, ledler, kristal, röle, mikro anahtar, sabit veya
    ayarlanabilir direnç ve kondansatörler ile elektronik entegre devrelerin imalatı yaparsanız.
  2. Katot ışınlı görüntü tüpleri, televizyon kamerası tüpleri ve magnetronlar, klistronlar, mikrodalga tüpleri ve diğer valf tüplerinin, LCD ve plazma TV panelleri ve göstergelerin imalatı yapmanız durumunda
  3. Çıplak baskılı devre kartlarının imalatı
  4. Yüklü elektronik kart imalatı
  5. Kızıl ötesi sinyal kullanan iletişim cihazlarının imalatı
  6. Alıcı ve verici antenlerin imalatı
  7. Hırsız ve yangın alarm sistemleri ve kapı konuşma sistemlerinin diyafon, görüntülü olanlar dâhil imalatı
  8. Ses ve görüntü oynatıcı ve kaydedicileri, ev tipi video kameralar ve diğer görüntü kayıt veya görüntü çoğaltma
    cihazlarının imalatı
  9. Radyo ve televizyon imalatı
  10. Mikrofon, hoparlör ve kulaklıklar ile elektrikli ses yükselteçlerinin amplifikatörler imalatı
  11. Monitörler ve projektörlerin imalatı
  12. Video oyun ve konsolları imalatları
  13. Detektör imalatı
  14. Elektrik ölçüm aletlerin imalatı
  15. Hız ve mesafe ölçümünde kullanılan alet ve cihazların imalatı
  16. Isı ve sıcaklık ölçümünde kullanılan alet ve cihazların imalatı
  17. Işık, ışın ve renk ölçümünde kullanılan alet ve cihazların imalatı
  18. Meteorolojide kullanılan alet ve cihazların imalatı
  19. Hava, sıvı ve gazların akış, seviye, basınç veya diğer değişkenlerini ölçme ve kontrol etme için kullanılan aletlerin imalatı
  20. Gaz, sıvı veya elektrik üretim veya tüketim sayaçlarının imalatı
  21. Teçhizatlı çizim masaları ve makineleri ile diğer çizim, işaretleme veya matematiksel hesaplama aletlerinin imalatı
  22. Laboratuvar, kuyumculuk vb. yerlerde kullanılan hassas tartıların imalatı
  23. Sanayide kullanılan işlem kontrol amaçlı teçhizatların imalatı
  24. Telemetreler, teodolitler ve diğer arazi ölçümü, hidrografik, oşinografik, hidrolojik veya jeofizik alet ve cihazlarının imalatı
  25. eyrüsefere yardımcı telsiz cihazları ile uzaktan kumandalı kontrol cihazlarının imalatı
  26. Bys. ölçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazların imalatı
  27. Devam kayıt cihazları, zaman kayıt cihazları, parkmetreler; duvar ve kol saati makineli zaman ayarlı anahtarların imalatı
  28. Kol, masa, duvar ve cep saatlerinin, bunların makinelerinin, kasalarının ve diğer parçalarının imalatı
  29. Işınlama, elektromedikal ve elektroterapi ile ilgili cihazların imalatı
  30. Objektif merceği, levha ve tabaka halinde polarizan madde, renk filtresi, optik mercek, prizma, ayna ve diğer optik elemanlar ile dürbün, optik mikroskop, optik teleskop ve diğer astronomik aletler ile bunların aksam ve
    parçalarının imalatı
  31. Mikrofilm, mikrofiş ve diğer mikroform okuyucuların imalatı
  32. Sinematografik kameraların ve projektörlerin, diyapozitif ve diğer projektörlerin imalatı
  33. Fotoğraf makinesi imalatı (dijital, anında görüntü basan, dokümanların mikrofilm, vb. üzerine kaydedilmesinde, deniz altında, hava fotoğrafçılığında, adli tıp veya kriminolojik laboratuvarlarda, vb. kullanılanlar)
  34. Flaş lambaları, fotografik agrandisörler (büyütücüler), fotoğraf laboratuvarları için cihazlar, negatoskoplar (inceışıklı panel), projeksiyon ekranları, likit kristal cihazlar ile lazerlerin (lazer diyotlar hariç) imalatı

Tam 34 tane fabrika iş fikrinden hangisini kurar iseniz kurun KOSGEB’den en çok hibe miktarını alabilirsiniz. Artık aralarında seçim yaparak karar vermek ise size kalmış. Tabi illa bu Fabrika iş fikirleri üzerine bir işletme açacaksınız diye kaidenin de olmadığını yeniden hatırlatmak isterim. KOSGEB İleri Girişimcilik NACE Kodları içerisinden hangi fabrikayı açarsanız  açın yine KOSGEB den Devlet hibelerini alabilmektesiniz.

Sıfırdan Fabrika Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Sıfırdan fabrika kurma maliyeti ne kadardır? diyorsanız orada bir durmak lazım. Çünkü, günümüzde halı yıkama işletmeleri de fabrika olarak anılırken klozet üreten seramik işletmeleri de fabrika olarak geçmektedir. Bu nedenle sıfırdan fabrika kurma maliyetini hesaplamak için ilk olarak ne fabrikası kurulduğunu bizim bilmemiz gerekir. Ne fabrikası kurulduğunu bilmediğimiz için biz faklı bir bakış açısı ile bundan dolayı hesaplama yoluna gidiyoruz. Öyle ya! sıfırdan fabrika kurma maliyeti ne kadardır? sorusunun yanıtını aramak için buralara kadar gelmişsiniz. Bundan dolayı da yapacağımız bu hesaplamayı ise çalışacak insan sayısına göre yapmak istiyoruz. Buna göre, en az 10 kişi çalışır sayıya sahip fabrika kurduğunuz vakit.

Bürüt maaş + SGK Pirim + Gelir Vergisi + Damga Vergisi + Yemek + Ulaşım formülünü göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu formüle göre ise asgari ücretli 10 kişinin ortalama olarak maliyeti. Aylık 3.577 TL + 554 TL SGK vergi + İşsizlik Fonu 71 TL buraya kadar = 4.203 TL olur. Yemek + Ulaşım günlük 50 TL dersek. Aylık 26+50= 1.300 TL + 4.203 = 5.503 TL olur.

Toplam 10 kişilik bir fabrika için en az 55.5003 TL gibi bir aylık maliyetiniz olacaktır. Kurulacak olan işletmenin makine ve ekipman alımları. İşletmenin kirası ile açılış masrafları bu hesaplamaya dahil olmadığını bir kere daha belirtmek isterim. Bu masraflar ile bence en az 10 kişilik bir fabrika en az 300 ila 500 bin TL gibi rakama kurulur diye düşünmekteyim.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın