Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

KOBİ Ne Demek? Kısaca Açılımı, Özellikleri Nelerdir? (Nasıl Olunur?)

KOBİ ne demek? Kısaca açılımı nedir? nasıl olunur? Tüm bunları makale olarak özellikleri ile birlikte 2022 yılına uygun olarak ele aldık. KOBİ olma özelliğini belirleyici 3 ana unsurun olduğuyla başlamak istiyoruz. Bu özelliğe sahipseniz hangi şirketlerin KOBİ olabileceği ortaya çıkar. KOBİ nasıl olunur için belirleyici bu 3 nitelik ise şunlardan oluşur. 1- İşletme de çalışan personel sayısı 2- Yıllık net satış hasılatı 3- Senelik mali bilançonun toplamı.

KOBİ Ne Demek? Kısaca Açılımı, Özellikleri Nelerdir? (Nasıl Olunur?)

KOBİ olmak için belirlenen bu 3 değer arasında işyeriniz varsa, belirleyici kriterlere göre işletmeniz böylece Mikro, Küçük Ölçekli yada Orta Ölçekli KOBİ olarak görülür. Bunun en büyük avantajını da KOSGEB olmak üzere Halkbank gibi bankaların destek kredilerini alarak görürsünüz. Bu desteklerin neler olduğuna geçmeden önce, KOBİ bir işletme misiniz? Bunun sorgulamasını yapalım.

Neler Var?

KOBİ Nedir? Nasıl Olunur? Kimlere Verilir? Açılımı! (KOSGEB Tanımı)

KOİB nedir? Nasıl olunur? Kimlere verilir? Bunu açılımı ile birlikte KOSGEB tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre yanıtlayacağız. Bunun neticesinde ise işletmenizin ilk olarak KOBİ sınıfında yer alıp almadığını göreceksiniz. KOBİ iseniz de hangi KOBİ vasfına sahip olduğunuzu da öğrenmiş olacaksınız. İlk olarak KOBİ nedir? bunun tanımlamasını yaparak başlamak istiyoruz. KOBİ; KOSGEB tarafından Küçük ve Orta Ölçeklilerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması hakkında yayımladığı yönetmelikte şu şekilde tanımlamaktadır.

”Senelik 250 kişiden az çalışanı olan, yıllık mali bilançosu veya satış hasılatından herhangi birisinin 225.000.000 TL üzerini aşmayan işletmeler” 

Üretim yada hizmet sektörü ayrım yapılmaksınız çalışan, yıllık mali veya satış hasılatına göre bu 2 değere sahipseniz siz KOBİ’siniz. Böylece, KOBİ nasıl olunur ve kimlere verilir cevabını da bulmuş oldunuz. KOBİ açılımı ise; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler denilmektedir. Peki, neden küçük ve orta büyüklükteki işletmeler denilmektedir? Çünkü, KOBİ tanımlaması da çalışan ve yıllım mali bilanço ile ne satış hasılatına göre kendi içinde 3 sınıfa ayrılır. Bu sınıflandırmalar ise şunladır.

  1. Mikro
  2. Küçük
  3. Orta

Peki, yıllık çalışan, mali bilanço ve net satış rakamlarınıza göre işletmeniz hangi sınıfa ait KOBİ olmaktadır? KOSGEB KOBİ Tanımlaması Yönetmeliği bildirgesine göre birde bunları görelim.

Mikro İşletme Nedir? (KOSGEB Tanımı)

Mikro İşletme Nedir? Tanımını yine KOSGEB tarafından Bankanlar Kurulu Kararının 19/10/2005 tarihinde kararlaştırıp aynı tarihte resmi gazete de yayımladığı yönetmelik tebligatına göre yanıtlıyoruz. Mikro işletme; çalışan sayısının 0 ile 9 dahil olmak üzere arasında olan, yıllık mali bilançosu yada net hasılatından herhangi birisinin 3.000.000 TL aşmayan iş yerlerine denir. Bu kitrelere sahipseniz, siz bir mikro işletme KOBİ olmaktasınız. Bilmeyenler için aranan bu 3 özelliğin açılımı ise şu şekilde olmaktadır.

  • Mali Bilanço Nedir? İşletmenizin sene içinde sahip olmuş olduğu varlıklar ile bu sahip olunana varlıkların işletmeye sağladığı kaynakları göstermektedir.
  • Yıllık Net Satış Hasılatı Nedir? İşletmenizin, bürüt satışlardan, satış iskontoları ve iadeleri ile diğer tüm indirimlerin düşülmesi sonucu ortaya çıkan miktara denilir.
  • Yıllık İş Birimi (YİP) Nedir? Yıl boyunca işletmenizde tam zamanlı olarak çalışanlara denilir. İşletmenizin adınıza farklı yerlerde çalışanlarda buna dahil olmaktadır. Çalışanların SGK kayıtlı olması şarttır.

Resmi gazete yayımlanan bu yönetmeliğin üzerinde bir çalışan, mali bilanço ile yıllık net satış hasılatına sahipseniz de muhtemelen Küçük KOBİ sınıfında olabilirsiniz. Küçük KOBİ sınıfında olup olmadığınızı da yine aşağıda yer vermiş olduğumuz kriterlere göre sorgulama yapabilirsiniz.

Küçük KOBİ Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kimlere Denir?

Mikro KOBİ tanımlamasının bir üstünde Küçük KOBİ gelmektedir. Küçük KOBİ nedir? Özelleri nelerdir? Kimlere denilir? Yine bunları belirleyici unsur işletmenizde çalışan (YİP), Mali Bilanço ve Senelik Net Hasılat rakamlarınız belirlemektedir. Buna göre Küçük İşletme Nedir? İşyerinde çalışan sayısı 50 kişiden az 49 dahil, senelik mali bilançosu yada net hasılatı 25.000.000 TL üzerini geçmeyen işletmelere denilmektedir.

Çalışan sayınız böylece en fazla 49 olması durumunda yıllık mali bilanço yada net kazancınızın da 25.000.000 TL üzerine geçmemesi durumunda siz bir Küçük KOBİ olmaktasınız. Peki, çalışan sayınız 50 ve üzeri, yıllın net kazancınız yada mali bilançonuz da yirmi beş milyon üzerinde farzedelim, bu durumunda işletmenizin hangi sınıfta oluyor? Hala KOBİ olma şansınız var mı? Bununda cevabı yine bir alt başlık altında yer almaktadır.

Orta Büyüklükteki İşletme Tanımı Nedir? Kaç Kişi Çalışır? Yıllın Hasılatı Ne Kadar Olmalı?

Orta Büyüklükteki İşletme tanımı en üst KOBİ sınıflandırmasına girmektedir. Bundan dolayı Orta Büyüklükteki İşletme tanımı üzerinde bir işletme iseniz KOBİ sınıflandırmasına dahil olamazsınız. Orta Büyüklükteki işletme tanımı nedir? Bunu yine kaç kişi çalışır ile yıllık net hasılat yada mali bilanço verileriniz belirler. 2022 yılı için bakanlar kuru karına göre bu rakamlar ise şu şekilde oluşmaktadır.

İşletmesinden dönem içinde 249 dahil olmak üzere az çalışana sahip olan, yıllık mali bilanço yada net hasılası ise 25.000.000 TL aşmayan işyerlerine denir

Buna göre yıl için de 250 dahil üzerinde bir çalışanınız olur ve mali bilanço yada net hasılatınız sene içinde yirmi beş milyon TL üzerine çıkarsa hiç bir KOBİ sınıflandırmasına giremezsiniz.

KOSGEB tarafından da kabul edilen, 18.11.2005 tarihinde yayımlanan ve halen geçerliliğini koruyan resmi gazetedeki KOBİ tanımlamalarından herhangi birine sahipseniz, peki size bunların avantajları ne olur?

KOBİ Olmanın Avantajları Nelerdir? Şartları Neler? KOSGEB’e Göre!

KOBİ olmanın sizlere sağladığı avantajları nelerdir? Bunu ilk olarak KOSGEB için açıklamak istiyorum. Bunla beraber her ne kadarda yukarıda KOBİ olmanın şartları neler? Değinmiş olsam da bir daha üstünden geçmek istiyorum. KOBİ olmanın şartları neler ile ilk olarak başlayalım. Bunu tek bir cümle açıklamak gerekir ise; GİB kayıtlı olarak Türk Ticaret Kanuna uygun bir şekilde kurulmuş olan işletmelerin 249 kişiden az çalışanı senelik hasılatın veya net gelirinin 25.000.000 TL aşmaması tır. Bu şarta uygun bir işletme sahibi iseniz siz yukarıda tanımladığım gibi muhtemelen mikro, küçük yada orta büyüklükteki bir KOBİ siniz. KOBİ olmanız durumunda peki size KOSGEB aracılığıyla ne gibi avantajlar sağlanır?

  • KOSGEB KOBİ desteklerinden yararlanmanın ilk şartı işletmenizin NACE kodunun desteklenen kodlar içinde yer alması gerektiğini biliyor musunuz. İşletmenizin peki NACE kodu destekler için demi? Bunun öğrenmenin tek yolu KOSGEB Desteklenen Sektörler Nelerdir? sayfamızdan geçmektedir.

KOSGEB tarafından KOBİ işletmelere çeşitli programlarla bu avantajlar sağlanır. Programlara göre sağlanan avantajlar ise şunlardır.

  • Ar-Ge Teknolojik Üretim ve Yerleştirme Destekleri
  • İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri
  • KOBİ Finansman Desteği
  • Laboratuvar Hizmetleri
  • Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

Bunları yanı sıra özellikle ekonomik daralma zamanlarında istihdama yönelik faizsiz krediler de yer almaktadır. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı bunlardan bir tanesi olmaktadır. Sürekli olarak yenilen bu programa başvuru yapmanın şartı da dönemsel olarak değişebilmektedir. Bu desteklere başvurmanın KOBİ olmanın haricinde temel şartları ise şunlardır.

  1. KOSGEB veri tabanına kayıt olunması.
  2. KOBİ beyannamesi doldurulması yada var ise güncel olmasıdır.

En son yayımlanan bu desteğe ait şartlar ve verilecek olan desteğin açıklamasını ise videomuzda bulabilirsiniz.

 

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları - 1 YORUM
  1. Aliye Batu Saçak dedi ki:

    Merhaba Ben bir işyeri yeni eğitim kurumu açmak istiyorum

Bir Yorum Yazın