Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Kıdem Tazminatın Almanın 19 Tane Yolları Neler? Nereye Başvuru Yapılır?

Özel sektör bir iş yerinde kıdem tazminatı almanın yolları tam 19 tane olmaktadır. Böylece sadece 3600 yada 4500 gün prim ödemesiyle emekli olmak için beklemek zorunda değilsiniz. Evlilik, ayakta çalışamaz gibi hastalıklara ait raporlar yada askerlik gibi hallerde yasalar kapsamında işvereniz den kıdem tazminatı almak için talepte bulunabilirsiniz.

Kıdem Tazminatın Almanın 19 Tane Yolları Neler? Nereye Başvuru Yapılır?

Kıdem tazminatı almanın yollarından saydığımız bu seçeneklerin hepsinin nerede ise başvuru yolu da farklıdır. Bu nedenle kıdem tazminatı almak için başvuru yapacağınız bu 19 yoldan hangisine sahipseniz nereye ve nasıl başvuru yapabileceğini de anlatma gereği duyduk. Kendi isteğiyle yada aniden işten ayrılarak kıdem tazminatını işverene bırakmak istemiyorsanız, içeriğimizi detaylı bir şekilde bu nedenle okumanızı tavsiye ederiz.

Neler Var?

Özel Sektör İşyerinden Kıdem Tazminatı Almak İçin Ne Yapılmalıyım? Şartları Neler?

Çalışmakta olduğunu iş yeriniz özel sektör mü? Kıdem tazminatımı almak için yamam gereken nedir? diye merak mı ediyorsunuz? Tüm merak ettikleriniziz cevapları bizde. Yani burada! Kıdem tazminatınızı alabilmeniz için tam 19 hakkınız bulunduğunu biliyor muydunuz.? Şimdi sizlere tanınmış olan bu 19 haktan bahsetmek istiyorum. Öncelik ile bilmeniz gereken sizlere vereceğim 19 haktan yararlanmanız için bazı şartları taşımanız gerekecektir.

blank

Özel-Sektör-İşyerinden-Kıdem-Tazminatı-Almak-İçin-Ne-Yapılmalıyım

Şayet belirlenmiş olan şartlara uyum sağlamanız halinde kanunen çalıştığınız özel sektörde ki iş yerinizden nasıl kıdem tazminatı alacağınızı da yazımda paylaşacağım. Ama şuan öncelikle özel sektör olan iş yerinizden, hakkım olan kıdem tazminatını almak için başvuruda bulunamadan önce bilinmesi gereken 19 şart neler olmaktadır. Bunları size liste halinde gösterelim. Sizler de görün ki, hangi şarta uyum sağlıyorsunuz.

  1. İlk olarak yasalarda da belirtildiği üzere 3600 prim gününüzü doldurmanız halinde tazminat alma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi 3600 Gün Prim Ödemeyle Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplamasını dahi yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz. Adrese giriş yapmanız halinde gerekli olan tüm detayları görebilirsiniz.
  2. İkinci önemli konu ise yine 4500 prim ödemesine sahip olmanız halinde de tazminat alma hakkına sahip olabilirsiniz. Bunun yanında daha fazla prim ve yaş haddinden de kıdem tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır. Bununla ilgili olan tüm detaylara sizler için  aşağıdaki başlıklar altından daha detaylı ele aldım.
  3. Çalışmakta olduğunuz iş yerindeki iş veren tarafından şayet aylığınızı 2 ay yada daha fazla süre zarfında 15 yada üstü günden sonra ödeme yapması halinde,
  4. Yapmış olduğunuz bayram ve hafta sonu mesailerinizi işvereniniz en az %100 olarak ödeme yapmadığı taktirde,
  5. Yapmak ta olduğunuz işi yapamayacağınızı gösteren bir doktor raporuna sahip olmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkün olmaktadır. Buna örnek olarak, diyelim ki, ayakta bir iş makinası operatörüsünüz. Fakat bacaklarınızdaki rahatsızlıktan dolayı ayakta durmanız mümkün değil, Buna karşın bir rapor aldınız. Bu rapor ile kıdem tazminatınızı hakkınız ile alabilirsiniz.
  6. Çalışmak ta olduğunuz iş yeriniz tarafından SGK’ya sigorta prim ödemeleriniz yatırılmadığı durumlarda veya tam gün çalışmanıza rağmen işveren tarafından prim ödemeniz eksik olarak ödeme yapılması halinde,  Yani yarım çalışma günü olarak göstermesi durumunda,
  7. Zorunlu olarak ayda 270 saat yada üzerinde fazla mesai yapmanız isteniliyorsa,
  8. İşyerinizde işveren tarafından yada çalışan kişiler üzerinden tacizine uğramanız halinde,
  9. Vatani görevinizi askerlik durumunuzu yapmak için işten ayrılmanız gerektiği durumlarda,
  10. Kadın çalışanlarımız için resmi olarak nikah yapmaları halinde evlendikten sonra 1 sene yani 365 gün içinde işten ayrılmalarında kıdem tazminatı alma hakkına sahip olmaktadırlar.
  11. Çalışan işçi herhangi bir nedenden dolayı hayatını hayatını kaybetmesi halinde, geride kalan 1. derecede olan eşi, çocuğu yada akrabaları tazminatını alma haklarına sahip olmaktadır.
  12. Çalışanın bulaşıcı yani veba, kolera gibi ölümcül bir hastalık taşıması halinde. Yani zor ve zaman alan hastalıklara sahip olmanız halinde,
  13. İşveren tarafından sözlü olarak size hakaret ve tehditkar bir şekilde davranıyorsa bunu kanıtlamanız halinde  kıdem tazminatınızı almaya kanunen hak kazanmış oluyorsunuz.
  14. Hakkınız olan hafta tatilleriniz ve yıllık hak etmiş olduğunuz olan izinleriniz işveren tarafından verilmediği hallerde,
  15. Çalışmakta olduğunuz işyerinden 1 hafta yada daha fazla süreyle üretim/hizmet faaliyeti durması halinde, bundan dolayı da işveren size ücretsiz izine çıkarttı ise tek taraflı olarak iş sözleşmesini fesih edebilir. Bundan dolayı da tazminat alma hakkına sahip olabilirsiniz.
  16. İş veren il birlikte yapmış olduğunuz sözleşmede, belirtilmiş olan tarihlerde aylığınıza zam yapacağınız taahhüt bulunmuş. Fakat bu zammı sizin aylığınızda uygulamamış olması halinde,
  17. Çalıştığınız özel sektörde yaptığınız iş diğer çalışan arkadaşlarınız ile aynı olup. Fakat onlara zam verilip, size farklı bir maaş uygulaması yapılıyor ve zam uygulamadığı hallerde,
  18. Asgari ücretin altında sizlere maaş ödenmesi halinde, keyfi olarak hak ettiğiniz kazançtan farklı sebepler göstererek kesinti uygulanması halinde,
  19. İşveren tarafından size veya ailenize karşı suç unsuru olacak bir davranışta bulunup, hapis cezası alması durumunda,

Özel sektörde çalışmış olduğunuz iş yerinizden tazminat almak için yapmanız gereken tam 19 tane sebebi sizler ile paylaştım. Bunlar sizin yasal haklarınız olduğundan dolayı çalıştığınız işyerinden kıdem tazminatı almak istiyorsanız. Yukarıda paylaşmış olduğumuz  19 husustan herhangi birinin oluşması sizler için muhakkak gerekmektedir.

Görüyorum ki, kıdem tazminatınızı alıp işten ayrılmayı kafanıza koymuşsunuz. Peki ben bu durumlardan herhangi birine sahibim. Bunun için başvurumu nereye ve hangi yollarla yapacağım diyorsanız? İşte cevabımız!👇

Kıdem Tazminatı Almak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Kıdem tazminatınızı almak istiyorsunuz? Fakat nereye başvuruda bulunacağınızı bilmiyorsanız. Sizlere bu konuda yardımcı olabiliriz. Kıdem tazminatı alabilmeniz için başvuruda bulunmanız hak edilişinize göre farklılıklar olmaktadır. Dolayısıyla yukarıda da belirttiğimiz üzere ”Özel Sektör İşyerinden Kıdem Tazminatı Almak İçin Ne Yapılmalıyım? Şartları Neler?” başlığı altında belirttiğimiz gibi, kıdem tazminatı alma hakkınıza göre başvurunuzu da nereye yapacağınızı bu konulara göre ele alalım. Sizler için daha açıklayıcı olsun diye aşağıya da bir tablo oluşturdum. Bu tablo sayesinde kolaylıkla, kıdem tazminatınızı alabilmeniz için hangi yolu izlerseniz, başvuruda bulunacağınız kanalı da tabloda görmüş olacaksınız.

KIDEM TAZMİNATINIZI ALABİLME NEDENLERİNİZ KIDEM TAZMİNATINIZI ALABİLME NEDENİNİZE GÖRE BAŞVURUDA BULUNACAĞINIZ KANALLAR
3600 gün üzerinden tazminat alma hakkınız Bulunmuş olduğunuz il veya ilçedeki SGK binasına gidilerek 3600 prim gününüz ile tazminat alabileceğini gösteren yazı alınır. Çalışmakta olduğunuzun işyerinin personeline giderek almış olduğunuz kağıdı teslim etmelisiniz.
4500 gün doldurmanız halinde kıdem tazminatınızı almanız Yine 25 yıl sigortalık sürenizin dolması halinde 4500 gün priminizin olduğunu gösteren belge bağlı olduğunuz SGK dan alınır. Yine çalışmakta olduğunuz özel sektör personel işlerine teslim edilerek, hem emekli olmuş olursunuz, hem de kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
Devamlı yapmış olduğunuz işi rahatsızlığınızdan dolayı yapamayacağınız hale geldiğinizde Çalıştığınız işi yapamayacağınızı gösteren, teşhisi koyulmuş olan rapor doktor tarafından almanız gerekir. Şayet iş yerinden gerek duyulması halinde heyet raporu da istenebilmektedir. Almış olduğunuz raporu ilk etapta iş yerinizde bulunan doktorunuza teslim etmeniz gerekir. İşyerinde bulunan doktor, gerekli görüşmeleri sizin adınıza yapmış olur. Sonrasında personel işleri müdürü sizi odasına çağırır. Sözleşmeniz iki taraflı olarak fesih edilmesini ister. Ve böylelikle kıdem tazminatınızı alma hakkına sahip olursunuz.
Vatani görevinizi yani askerlik yapmak için işten ayrılmanız halinde Adresinize, yada e-devlet üzerinden askerlik celp belgeniz geldiğinde, bu belgeyi alarak, yine işyerinizdeki personel işlere başvurunuzu yapabilirsiniz.
Çalışmakta olan kişi yaşamını kaybetmesi halinde 1. derece yakını anne, baba, eşi, çocuğu ölüm belgesiyle işçinin çalışmakta olduğu işletmeye giderek, personel işlerine başvuruda bulunabilirler.
Bayan çalışanların resmi nikah kıymaları halinde Resmi nikahınızın yapıldığı tarih itibarıyla 365 gün yani 1 yıl içinde nikah cüzdan fotokopinizle yine personel işlerine bakan birime başvuruda bulunabilirsiniz.
Bulaşıcı hastalık taşımanız halinde Bulaşıcı hastalık yani ölümcül olarak konulan tanı belgesini alarak. 1. derece yakınınız çalışmakta olduğunuz personel şefliğine teslim etmesi gerekmektedir.
İş veren tarafından sigorta prim ödemeleriniz ödenmiyor yada eksik ödenmesi halinde Yan tarafta belirlenen tüm bu haller çekişmeli sebepler olmaktadır. Bu hallerde  iseniz , iş hukuku avukatlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru yaparken kanunen kıdem tazminatı alabilmesi için doğan hakka ait belge getirmeniz gerekmektedir. Buna detaylı bir  örnek vermek gerekirse; diyelim ki; maaş ödemesinin yapılmadığını gösteren bordronuz. Sigorta ödemenizin yapılmadığını gösteren 4A dokümanınız gibi..
Zorunlu olarak ayda 270 saat yada üzerinde fazla mesai yapmanız halinde
Çalışmakta olduğunuz işyerinizde tacize maruz kalmanız halinde
İş veren tarafından hakaret yada tehditlere maruz kalmanız halinde
Çalışmakta olduğunuz iş yerinde yedi günden fazla olacak şekilde işiniz durdu ve bu durumdan dolayı ücretsiz izine çıkarılmanız halinde
İş sözleşmenizde zam verileceği hükmü olmasına rağmen belirtilen tarihte zam yapılmaması halinde
Aynı işi yapmanıza rağmen diğer çalışan arkadaşlarınızdan farklı düşük aylık almanız halinde
İş veren tarafından keyfi olarak aylığınızdan kesinti yapılması halinde
Çalışan yada ailesine yönelik suçlardan dolayı işverene hapis cezası alınan mahkeme kararları olması halinde

Çalışmakta olduğunuz iş yerinden kıdem tazminatı almak için ne yapmalısınız? Başvurular tazminat alma konusuna göre nerelere nasıl yapılır? Bizlere sormuş olduğunuz bu sorularınızı detayları ile cevapladığımızı düşünüyorum.

Bu durumlarda işten ayrıldığınızda bazı hallerde İşsizlik maaşı da alabileceğinizi biliyor musunuz? İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nedir? (2022’de Ne Kadar) işten ayrılmanız halinde yapılacak olan kayıt mutlaka işsizlik parası alabilmeniz için vermiş olduğumuz adreste gösterdiğimiz şekilde yapmanız gerekecektir.

Evet arkadaşlar bu önemli olan bilgileri de sizlerle paylaştıktan sonra şimdi sıra geldi, işyerinden kendi isteği ile istifa edip ayrılanlar kıdem tazminatı almak isteyen arkadaşlar tarafından en çok merak edilen soruları cevaplamaya.

Kendi İsteğiyle (İstifa) İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Farklı bir çok nedenlerden dolayı kendi isteğini zile işten mi ayrılmak istiyorsunuz? İstifa edersem eğer çalışmakta olduğum iş yerinden tazminat alabilir miyim ? diye düşünüyorsunuz. Alabilirsem eğer yasalar kapsamında nasıl alabilirim? İşte şimdi tüm bu sorularınızın yanıtlarınız bu başlık altında bulabilirsiniz. Kendi isteğiyle işinden istifa edip ama çalıştığı yerden tazminat almak isteyenler için tüm sorularını yazımızın devamında yanıtladık. Yukarıda bahsi geçen hususlardan bir tanesi dahi olmadan, kendi isteğiyle işine son verip istifa eden ama tazminat almak isteyenler için bu nedenler ise şu şeklide olmaktadır.

  1. Tabi ki yine burada önemli olan ilk şey 3600 gün prim ödemesi olmaktadır. 08.09. 1999 tarihi öncesinde 1 gün dahi olsun sigorta priminizi ödediyseniz. Toplamda 3600 gün  sigorta prim ödemesine sahipseniz. Kendi isteğinizle işi bırakacağınız, iş yerinizde en az 1 sene çalıştıysanız. Kıdem tazminatınızı ilgili personelden alabilirsiniz. Başvuruda bulunmak için ise ikametgahınızın bulunduğu yerde olan SGK binasına giderek 3600 günden kıdem tazminatı/emekli olabilir çıktısını alıp bunu çalıştığınız iş yerinde bulunan personel görevlisine bırakmanız yeterli olacaktır.

    blank

    Kendi-İsteğiyle-(İstifa)-İşten-Ayrılanlar-Kıdem-Tazminatı-Alabilir-Mi

  2. 4500, 5000 yada 7200 gün prim ödemesi + yaş haddinin dolmasıyla kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilirsiniz. Burada önemli olan ise
    1. İlk işe başlama tarihiniz,
    2. Cinsiyetine göre belirlenen emekli olma yaşı
    3. Ödenmesi gereken sigorta priminin gün sayısının ödenmesiyle kendi isteğiniz ile işi bırakarak yani istifanızı vererek kıdem tazminatı almaya hak kazanmış olursunuz. (Konu ile alakalı daha kapsamlı detaylar yazımızın devamında)

Kendi isteğiniz ile keyfe keder, çalışmış olduğunuz işe son verip, istifa ederek, kıdem tazminatı almayı düşünüyorsanız. Yukarıda belirtmiş olduğumuz 2 ihtimalin herhangi birinin sizde oluşması gerekmektedir. Aksi taktirde yine keyfe keder kafanıza göre işi bırakanlar iş verenin kendi inisiyatifi dışında kıdem tazminatını almaları mümkün olmamaktadır. Peki ya ayakta çalışamaz psikolojik hastalık raporları ile kıdem tazminatı nasıl alınır. Gelin şimdi hep birlikte bu sorunuzun cevabını detayları ile görelim.

Ayakta Çalışamaz Psikolojik Hastalık Raporlarıyla Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

İşverenler için hakları nasıl yasaklar ile korunuyor ise işçi hakları da yasalar kapsamında koruma altındadır. Bunun içinde işçilerimiz için İŞ KANUNU oluşturulmuş olmaktadır. Bu kanuna göre tüm haklarınızın olduğu detaylar burada yer almaktadır. Belirenmiş olan bu kanunlar içinde sağlık raporu ile  tazminat alacakları koruyan bir maddede yer almaktadır. Kanunlarda bulunan metin ise şu şekilde olmaktadır. ”Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.” İş kanununda yer alan maddeye dayanarak raporla emekli olmak isteyenlerinde var olması gibi.. Yapmış olduğu işi sağlık nedenlerinden ötürü yapamayacak hale gelmesi gerekmektedir. Bu maddeye örnek olarak kendi başıma gelen bir olayı sizlerle ile paylaşma istiyorum.

  • Arkadaşlar ile devamlı düzenli olarak halı saha maçları yapıyorduk. Başıma gelecek ya maç sırasında yaşadığım bir kaza sırasında kaval kemiğim kırıldı. Belli bir süre alçıda kaldı. Tedavi tamamlandı, raporum bitti işe başlamak zorundaydım. Fakat çalıştığım özel sektörde yapmış olduğum işi yapamamaya başladım. Çok zorladım. Ameliyatımı yapan Bozüyük Devlet Hastanesi ortopedi bölümü Op. Dr. İsa Türkay ÖZÇALABI doktorumuzun vermiş olduğu ”ayakta uzun süre duramaz” belgesini bana verdi. Vermiş olduğu bu yazılı belgeyi bende bizzat kendim işyerindeki  doktora elden verdim. İşyerinde görev alan hekimimiz ”İsmail TAŞ” bey efendi gerekli olan başvuruları ilgili birimlere benim adıma yaptı. Sonuç olarak her ne kadar ihbarımı alamasam da ihbarsız olarak kıdem tazminatıyla işten çıkışımı sağlamış oldu.

Geçirmiş olduğum talihsiz kaza sonucunda ameliyatımı başarılı bir şekilde gerçekleştiren İsa Türkay ÖZÇALABI doktorumuza  buradan bir defa daha teşekkürlerimi iletiyorum. Şayet sizlerin de benim gibi geçirmiş olduğunuz kazalardan kaynaklı yada her hangi bir şekilde sağlık nedenleriniz varsa. Bunu kanıtlayarak kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gerekilen bir husus bulunmaktadır. Bu husus ise şu şekilde olmaktadır.

  • İş kanununun 24/1 maddesinde de yer aldığı gibi sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir metni olmaktadır.

Yani bu metinde denilmek istenilen belirtilen önemli şey kanunlara göre benim tek bir doktordan aldığım raporun aslında herhangi bir geçerliliği olmamaktadır. Çalışmış olduğum özel sektör iyi niyetli insi fiyat kullandı. Bende iş verenimizin iyi niyetinden istifade etmiş oldum. Heyet raporu almaya gerek kalmadan, sadece götürmüş olduğum ayakta duramaz belgesiyle kıdem tazminatımı alarak kendi isteğim ile işime son verdim. Bu önemli bilgileri de sizlerle paylaştıktan sonra konumuzun sonuna doğru ilerliyoruz. Son olarak sizlere verebileceğim bilgi 4500 prim ödeyen kişiler için kıdem tazminatını alma şartları neler olmaktadır. Kimler bundan yararlanıp alabilir.

4500 Prim Ödeyen Kıdem Tazminatı Alma Şartları Neler? Kimler Alabilir?

3600 gün prim ile kıdem tazminatınızı almayı detayları ile sizlere anlattık. Şimdi hemen arkasından 4500 prim ile kıdem tazminatı nasıl alınır? Bu sorunuza cevap aramaya ne dersiniz? 3600 prim ödemesiyle hangi tarihte işe başlamanız gerekmektedir? Kaç yıl sigortalı olarak çalışmanız gerektiği gibi bir çok bilgiyi yukarıda sizler için ele aldık. Verilen bu fırsattan yararlanamayıp, tazminat alamayanlar için ise şimdi sıra 4500 gün prim ödemesiyle kıdem tazminatı hakkına nasıl sahip olacağına geldi. Bunun içinde yine aranan yaş şartı ve kaç yıl sigortalık geçmesi gerektiği ön planda olmaktadır. Şimdi tüm bunlara göre 4500 prim gününden tazminat nasıl alınabilir? diyen arkadaşlarımız için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar ise şu şekilde olmaktadır.

  • İlk olarak tabi ki yine 08 Eylül 1999 tarihi sonrasında işe başlayan arkadaşlarımız. 4500 gün pirim ödemesi ve 25 yıl sigortalık süresini doldurmuş olması gerekmektedir.

Burada yer alan tarih aralığından dikkat edilmesi gerekilen bir unsur bulunmaktadır. 1999 tarihi sonrasında sigorta prim ödemesi yapan bütün herkes 4500 gün ile 25 yıl sigortasını doldurarak emekli olamamakta. Ve ayrıca da kıdem tazminatı alamamaktadır. Neden mi? 2008 yılında sigortalık kanunlarında bir değişikliğe gidildi. Buna bağlı olarak ise 01 Ekim 2008 sonrası için 4500 gün prim üzerinden kıdem tazminatı alınması 5510 sayılı kanun ile değişmiş oldu. 08 Eylül 1999 ve 01 Ekim 2008 arasında sigortalı olarak iş başı yapıp. 25 yıl sigorta süresinin tamamlamış olmanız halinde. Kıdem tazminatı alabilmek için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru için izlemeniz gereken yolu ise sizler için aşağıda paylaştık.

  • Yukarıda belirtmiş olduğumuz tarih aralıklarında sigortası yatan arkadaşlarımız. Sigorta çalışma süresi dolanlar bulunmuş olduğunuz il veya ilçeye bağlı olan SGK binasına giderek bunu gösteren belge almanız gerekmektedir.
  • Almış olduğunuz bu belgeyi halen çalışmakta olduğunuz işyerinizin personel görevlisine elden teslim etmeniz gerekmektedir.

Yaşınızın ve priminizin dolduğu o gün başvuruda bulunmanız halinde tazminatınızı alarak emekli olabilirsiniz. Konumuz hakkında daha detaylı bilgi alabilmeniz için aşağıya bir video bırakmak istiyorum. Muhakkak izlemenizi gerekli bilgilere ulaşmanızı tavsiye ederim.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın