Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Katılım Bankaları Hangileri? Ev Araba Kredisi Almak Caiz Mi?

Helal mı? Haram mı? ile sürekli gündem olan katılım bankaları hangileri? Bu bankaların uyguladığı kâr oranlarıyla kredili ev yada araba almak caiz mi? Helal yoldan taksitli olarak konut yada araç almak isteyenlerin en merak ettiği sorudur.

Katılım Bankaları Hangileri? Ev Araba Kredisi Almak Caiz Mi?

Bu yüzden Ziraat ve Vakıf gibi katılım bankalarından finansman kullanacaklar için yanıtladık. Bu yanıtı verdikten sonra da Türkiye’deki katılım bankalarından işlem sağlamak isteyenlere avantajları nelerdir. 2023 yılına ait güncel kâr oranları ne kadar olduğu ile başvuru yapma yolundan bahsettik.

Neler Var?

Katılım Bankaları Gerçekten Faizsiz Mi? Farkı Nedir?

Katılım bankaları gerçekten faizsiz mi? Diğer bankalardan farkı nedir? İlk önce buna bir açıklık getirmek istiyorum. Katılım bankaları gerçekten faizsiz değil arkadaşlar. Yada şöyle demem daha doğru olur. Katılım bankaları bedavaya para vermiyor. Günümüzde borç paralar bile bedavaya verilmezken, bir bankanın bedava para verdiğini düşünmekte zaten çok da doğru beklenti olmaz. Peki farkı nedir? Neden katılım isini aldı, faizsiz kredi veriliyor diyorsanız. İşte o arada işin rengi biraz değişiyor. Farkı ise ilk olarak şu oluyor.

  1. Faiz = kâr payı adı olarak uygulanıyor.
  2. Harici olarak verilen taksitli nakit para herhangi bir hizmet veya taşınır/taşınmaz alımına verilmektedir.

Bunlar ise nerede ise aklınıza gelebilecek bir çok kalemde oluşur. Neler derseniz.

  1. Sağlık
  2. Tatil
  3. Beyaz eşya
  4. Doğum
  5. Düğün
  6. Elektronik alet alımları
  7. Ev
  8. Araba
  9. Tarla
  10. Arsa
  11. Umre
  12. Haç

Kısacası faturalandıra bileceğiniz, yada nerede ise elle tutulur gözle görülür ekonomik bir değeri olan alımlar için de diyebiliriz.

Normal bankalar da ise hepimizin bildiği gibi size taksitlik kredi verililer. Siz ne yapmak isterseniz yaparsınız sizi sorgulamazlar. Tamamen normal bankalar ile katılım bankaları arasındaki fark budur. Şimdi iş bu şekilde olunca verilen finansman herhangi bir alım için verildiği zaman dinen de ortaya bir soru çıkıyor. Bu soru ise bu şekilde para kullanımı caiz mi? Helal mı? Bunun da açıklamasını kendimce ve din adımlarının düşüncelerine yönelik yaptıkları görüşlerine göre aşağıda yer verdim.

Ziraat, Vakıf Gibi Katılım Bankaları Dinen Caiz Mi? Haram Mı?

Ziraat yada Vakıf katılım diye reklamlarda sıkça görmüş yada duymuşsunuzdur. Bazı din adamlarının vaazların da da dinlemişliğiniz olabilir. Her nerde duymuş yada görmüş olsanız da konu ama hep aynı. Katılım bankaları dinden caiz mi? Helal mı? Haram mı? Cevabı ise gerçekten çok çelişkili. Bu yüzden bir çok din adamı da buna ne yazık ki net olarak cevap veremiyor. Helal diyeni de gördüm, haram diyeni de. Peki helal diyen neye göre diyor. Haram diyen neye dayanarak diyor.

  • Helal Diyen Din Adamları: Banka sizin yerinize alım yapıyor. Size verilen parayı da kendi kâr paylarını koyarak geri ödeme olanağını sağlıyor.
  • Haram Diyen Din Adamları: Banka size koyduğu paraya adı kâr payı olsa da nihayetinde belirlemiş olduğu bir faiz ile veriyor.

Kaç tane katılım bankalarından para almak dinen caiz mi? Haram mı? Helal mı? Diye video izlediysem hepsinin açıklaması bu ikisinden ibaret. Peki siz hangisinden yanasınız? Lütfen bunu yorum atarak bizle paylaşın.

Bana katılım bankaları dinen caiz mi? diye soruyorsanız açıkçası bende biraz muallaktayım. Ama sanki caiz değil tarafım biraz daha ağır basıyor. Belki de sizlere helal diyerek günaha girmekten de çekiniyor da olabilirim. Sanırım bu tamamen katılım bankalarından finansman desteği alacakların olaya nereden baktıklarına göre değişiyor. Her neyse, biz hadi bir de Türkiye’deki katılım bankaları hangileri bir ona bakalım. Belki sağladıkları avantajların neler olduğunu da görünce düşüncemiz değişir.

Türkiye’deki Katılım Bankaları Hangileri? Size Sağladığı Avantajları Neler?

Türkiye’deki katılım bankaları hangileri için çok fazla bir sayı gösteremeyeceğim. Size sağladıkları avantajlar için de yine aynı şekilde elle tutulur fazla bir şey sunamayacağım. Elimde olmayan bu nedenlerden dolayı gerçekten kendimi üzgün hissediyorum. Keşke Türkiye’de çok daha fazla katılım bankası olsa. Bu bankalar da diğer bankalara nazaran daha fazla sizlere avantaj sağlıyor olsaydı. Bende burada sizlere ballandıra ballandıra anlatıyor olabilseydim. Ama dediğim gibi ne yazık ki yok. Yine de Türkiye’deki katılım bankaları hangileri? Size sağladığı avantajlar neler bunları az da olsa yer vermek istedim. İlk olarak Türkiye’deki BDDK listesinde yer alan katılım bankaların hangileri olduğunu listeleyelim.

Türkiye’deki Katılım Bankaları Hangileri:

  1. Albaraka Türk
  2. Kuveyt Türk
  3. Türkiye Emlak
  4. Türkiye Finans
  5. Vakıf Katılım
  6. Ziraat Katılım

BDDK listesinde yer alan şuan için toplamda 6 tane katılım bankası vardır. Bu katılım bankaları kimin? Ortaklık payları ne kadar diye de merak edeceğinizi düşündüm. Bunun içinde size bir tablo hazırladım.

Banka Adı Ortalık Payları
Albaraka Türk Yabancı ortaklık: %62.2 yerli ortalık: %0.98 halka açık ortaklı: %36.90
Kuveyt Türk T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü : %18.72 İslam kalkınma bankası: %9 Wafra İnternatıonal: %9 Gerçek ve tüzel ortaklar: %1.04
Türkiye Emlak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
Türkiye Finans Saudi National Bank: %67,03 Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.: %10.57 Diğer ortaklar: 22.40
Vakıf Katılım Vakıflar Genel Müdürlüğü %100
Ziraat Katılım T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hangi Katılım Bankaları Daha Güvenilir?

Türkiye’de toplamda 6 tane katılım bankası bulunmaktadır. Bu bankaların çoğu yerli sermaye ile kurulmuştur. Bazıları da yabancı ortaklıklara sahiptir. Sermaye yapısı her ne olursa olsun, hepsi BDDK tarafından lisanslı olarak faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla Devletin kontrolleri ile faaliyet göstermektedir. Bu nedenle tüm katılım bankaları güvenilirdir. Hangi katılım bankaları daha güvenilir diyorsanız. Bu güvence hepsi için aynıdır. Tabi siz siz; Albaraka, Kuveyt, Türkiye emlak ve finans ile Vakıf ve Ziraat katılım bankaları harici hayali bir bankaya başvuru yapmazsanız.

Katılım bankaların güvenilirliği konusunda benim bir endişem bu nedenle hiç yok. Siz de herhangi bir endişeye girmeyin bence. Düşüneceğiniz şey ise bana kalırsa şu olmalı. Hangi katılım bankaları daha güvenli yerine, hangisi çok daha avantajlı olarak finansman sağladığı. Bu yüzden Türkiye’de yer alan tüm katılım bankaların bu kâr oranlarını bir araya getirdim. Ufak bir de geri ödeme planı da sizin için hesaplama yaptım.

Tüm Katılım Bankalarının Kâr Oranları Kaç? (Bu Ay İçin Güncel)

Tüm katılım bankaların kâr oranları farklıdır. Bu nedenle bu kâr oranlarını bütün katılım bankalarına göre ayrı bir şekilde tabloda belirttim. Katılım bankaların kâr oranlarını 12 24 ve 36 ay olarak ayrı bir şekilde yer verdiğimi de bilmenizi isterim. Tabi bütün katılım bankaların finansmanlarına ait bu kâr oranlarını sizlere kaç olduğunu paylaşmakla da kalmadık. İçlerinden en çok tercih edilen için bir de hesaplama işlemini de yaptığımı da bilmenizi isterim. Sonrasın da nasıl başvuru yapabileceğinizi de yine anlattım.

Katılım Bankaları Kâr Oranları ŞUBAT 2023

Banka Adı 12 Ay Vade 24 Ay Vade 36 Ay Vade
Albaraka Türk %1.99
Kuveyt Türk %1.94
Türkiye Emlak %1.85 %1.99
Türkiye Finans %1.79
Vakıf Katılım %1.91
Ziraat Katılım %1.94

Mevcudiyetteki katılım bankaları içinde başvurusu bana göre en basit olan Türkiye Finans katılım bankasının geri ödeme planını oluşturdum.

Türkiye Finans Katılım Bankası Finansman Geri Ödeme Planı
Miktar Vade Taksit (TL) Toplam Maliyeti (TL)
50.000 TL 6 8.970,93 TL 53.825,55 TL
12 4.771,06 TL 57.252,69 TL
18 3.378,66 TL 60.815,91 TL
20 3.101,68 TL  62.033,62 TL
24 2.688,08 TL 64.514,04 TL
28 2.394,77 TL 67.053,63 TL
30  2.278,18 TL 68.345,62 TL
36 2.008,57 TL 72.308,51 TL

Türkiye Finans katılım bankasının geri öde planındaki imkanlara başvuru nasıl yapacaksınız? Biliyorum, ilçede iseniz özellikle sizin de benim yaşamış olduğum şube olmama şikayetiniz olacak. Aslında bu hiç dert değil. Çünkü Türkiye Finans, oluşturmuş olduğu tek bir forum ile bu sorunu çözüyor. Şayet bunun için https://basvuru.turkiyefinans.com.tr/?pn=dc bu sayfaya girerseniz. Ardından

blank

yukarıdaki resimde de görmüş olduğunuz alanlara,

  1. T.C. Kimlik Numaranız
  2. Cep Telefon Numaranız

girilirse, ön başvurunuz anında işleme alınır. Findeks KKB notunuza göre ön başvurunuz olumlu sonuçlanırsa da, banak görevlileri sizi arayarak, ikametgahınıza kadar gelir.

Türkiye Finans katılım bankası İnternet bankacılığı hesabınız oluşturulur. Daha sonra istenilen belgeleri de tedarik etmeniz durumunda hemen finansman başvurunuzu oluştura bilirsiniz.

Gerek Duyulan Belgeler:

  • Ehliyet, nüfuz veya pasaport.
  • Maaş yazısı.
  • Finansman kullanılacak olan konuya ait proforma faturası.

Bu 3 belgeyi hazırladığınıza an daha önce onay alan finansman böylece kullanılabiliyor olacaktır.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın