Herhangi bir alım- satım işlemi için genellikle bankalardan kredi alınarak, eksikler kapatılmaktadır. Öncesinde basit bir işlem olan kredi çekmek, ödeme aşamasına gelindiğin de bireyleri zorlamaktadır. Hatta birçok vatandaşımızın bu borçları ödeyememesinden dolayı sicili bozuk olmaktadır. Ve bu süreçte borcuna ödeyemeyen kimselerin aklında ilk soru borcumu ödeyemedim. Herhangi bir borçtan hapse girilir mi? sorusudur.

Muhakkak ki borcundan dolayı kimse böyle bir durumda kalmak istemez. Ancak bankalar böyle bir durumla karşılaştıklarında borcu karşılamak için nasıl bir yol izlenmeli? Sizler için tüm yönlerini araştırdık. Ve kaleme aldık. Hiçbir vatandaşımızın borçlu konumundan suçlu durumuna düşmesini istemeyiz. Lakin bu tür durumlarda neler yapılabilir yer verdik.
Neler Var?
Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?
Nakit ihtiyacınızı anında gidermek bazen mümkün olmuyor. Böyle durumlarda finansman desteği almak için ilk seçeneğimiz bankalar oluyor. Fakat bazı koşullara bağlı olarak borcunuz aksayabiliyor. Bu sebepler hastalık, kaza, işsizlik gibi durumlardan meydana gelse de ne yazık ki, bankalar çoğu zaman bu mazeretleri kabul etmiyor. Karşı karşıya kaldığınız aksilikler karşısında neler yapılmalı dilerseniz biraz bahsedelim. Ödenecek borcunuzun herhangi bir bankanın şubesinden ihtiyaç kredisi aldığınızı farz edelim; şartlar başlarda uygundu fakat bu süreçte işsiz kaldınız ve ödemeleriniz başladı. Bankanın bu ödemeyi sağlaması için yasal işleme gitmesi gerekir. İlk adımımız borcunuzu ödeyemediğinize dair bir mazeret bildirmelisiniz.
- 11 Haneli TC Kimlik No İle Kredi Notu Sorgulama e-Devlet üzerinden sorgulamasını kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca sadece bununla kalmayıp notunuzu öğrendikten sonra KKB Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? (Hemen Öğren) imkanınızda bulunmaktadır.
Bu hususta müşteriye tolerans olarak borç erteleme süresi 90 gün verilir. Yine bu sürede kendini toparlayamayanlar başka bir bankadan borç kapatma kredisi için başvuruda bulunabilir. Bu önerdiğimiz ikinci adımla biraz fazla ödeme yapar. Fakat zamandan kazanırsınız. Eğer ikinci bir bankadan da bu olanağı sağlayamadı iseniz. İpotek veya kefil teminatınız devreye girecektir. Yasal süreç başladığında ilk önce uyarı verilir. 90 gün aşıldığında hakkında işlem başlatılır. İcra, haciz ve ne yazık ki kırmızı kalem işlemlerine maruz kalırsınız. Bu idari takibe dahil olmamak için çektiğiniz kredi tutarına, bütçenize ve ödeye bileceğinizden fazla kredi almamaya çalışın. Borcunuzu ödeyemezseniz hapse girer misiniz? sorunuzun cevabı aşağıdaki başlık altında bulunmaktadır.
Borcum Ödenmezse Hapse Girer miyim?
Mağazalardan aldığınız ufak tefek borçlarınız, ödenmeyen faturalar, kredi borçlarının ilk yasal süreci 3 ay sonra başlar. Biliyorsunuz ki toplum içerisinde icra ve hacze maruz kalmakta üzüntü verici bir durumdur. Hele ki borcundan dolayı hapse girmekte utandıran bir eylemdir. Her borç durumunda hapse girilmeyeceği gibi bazı borçlar yüzünden de hapse girilebilmektedir. Bu durumları açıklayalım. Yeni yapılan düzenlemelere göre bankaların vade ve kredi limitlerine düzenlemeler yapıldı. Artık her borçlu ceza evine girmeyecek. Örnek verecek olursak 10 bin borcunuz var ödeyemediniz. Mazeret bildirmeniz halinde 90 gün borcu erteleme hakkınız var.
Ödeyememe durumunuz devam ediyorsa, yasal süreçte yapılandırma şansı verilir. Yani borcunuz daha az ücretlere bölünebilir. Ancak bu imkanda sağlanamıyorsa kesin ipoteğe el konulur. Kefil teminat olarak kullanılmış ise borç ne yazık ki kefile ödetilecektir. Borcunuzla ilgili olarak hapis cezası verileceğini düşünüyorsanız; her borç hapis cezası ile sonuçlandırılmıyor. Bu karar anayasanın 38.ci maddesi yoluyla vatandaşlara iletilmiştir. Bu maddeye dayanarak kişinin herhangi bir sözleşmeden dolayı hürriyetinden alı konulması mümkün değildir. Ancak bazı durumlar istisnadır. Bu durumları tek tek yazımızın devamında sıralayacağız.
Borçlu Kimse Hangi Durumlarda Hapis Cezası Alır?
Bu resmi işlerde işlemler icra ve iflas kanununa göre şekillenmektedir. Bu maddeler;
- Alacağı olan kimseyi zarara uğratma düşüncesiyle borcunu ödeyemeyenler,
- iflas ve konkordato işlerinde kendi menfaatince hareket edenler,
- Ticari işletmelere yöneticinin görevlerini yerine getirmemesi,
- Aczine kendi fiiliyle neden olanlar ve bilerek durumunu güçlendirenler,
- Müflisin mallarını teslim etmeyenler,
- Kendisine sözleşme ile teslim edilen malları geri vermeyenler,
- Ticaret kurallarına aykırı iş yapanlar,
- Gerçek dışı beyanda bulunanlar,
- Mal beyanından sonra malda ve kazançta ki farklılıkları belirtmeyenler,

Vaktinde Ödenmeyen Borç Devredilebilir mi
- Borçlu kimsenin ödeme şartına uymayarak aykırı hareket etmesi,
- Velayet durumlarında çocuk teslim kararına uymamak,
- İcra dairesince alınacak olan malları teslim etmemek,
- Ayrılık sonrası alınan karara bağlı nafakayı ödememek,
- Bir işin yapılıp yapılmama hususuna bağlı irtifak haklarına ve ilan kararına aykırı gelmek.
- Sermayeyle iş yapan firmaların iflasını tetikleyen ödemeleri yapmamak.
- İhale işlerinde vaadi edilen kararlar karşısında ihaleye fesat karıştırıp açık artırmadan çekilenler hapis cezasına çarptırılır.
bu durumlar karşısında hapis cezası alabilirsiniz. Peki ya vaktinde ödenmeyen borçlarınız devredilebilir mi? Haydi gelin şimdi hep birlikte bunu görelim.
Vaktinde Ödenmeyen Borç Devredilebilir mi?
Banka kredisinden dolayı kırmızı kalem yemiş olabilirsiniz. Bu işlem sizin kredi notunuzun düşmesine ve bir süre kredi alamamanıza sebep olabilir. Fakat sicili düzgün vatandaşı düşünen bankalar kredi devretme yöntemiyle müşterilerin sıkıntısını gideriyor. Yani şöyle; Akbank a 20 bin borcunuz var. 3 aydır ödeyemiyorsunuz. Ve zamana ihtiyacınız var.
Kırmızı kalem yemeden yani 90 günü aşmadan başka bir bankaya başvurabilirsiniz. Başvurunuz da kredi borcunuzu bu bankaya taşımak istediğinizi söylemeniz halinde , banka borcunuzu kapatır. Yeni bir hesap açarak ödemeleri buradan yapmanızı sağlar. Böylece birkaç ay vakit kazanmış olursunuz. Böylece bu boşlukta işlerinizi düzeltebilirsiniz. Bol kazançlı günler dileriz.
Merhaba
Ben yurt dışında ikamet etmekteyim. 2006 yılında bir kadın ile evlendim. 15.000 euro’luk senet mehir olarak verdim. Kadının arsızlığı yüzünden boşandık ve kırk dekar tarla içeride bulunan 100 gr altın aldı. Üstelik bu senedi icraya vermiş. Ben çalışamıyorum ve sosyal parası ile geçiniyorum. Başka hiçbir gelirim yok ve hiç bir gayrimenkulümde yok. Anlayacağınız beş kuruş param yok. Bu avukat bana ne yapabilir?
Teşekkür ederim.