Malulen emeklilik nedir? Nasıl malulen emekli olunur? diye merak edenler için gerekli cevaplar yazımızda mevcuttur. Bazı hastalıklardan yada engelli olma sebebinden dolayı çalışamayan kişilere, sağlanan imkanlar arasında malulen emekli olma imkanı da bulunmaktadır. Sosyal güvencesi olan, herhangi bir iş yerinde, kurum yada kuruluşlarda sigortalı olarak çalışan kişiler. Yapmakta olduğu işi, devam ettiremediği hallerde, sağlık sorunlarıyla karşılaşması durumunda, malulen emekli olma hakkına sahip olmaktadır. Belli bir şartları taşıdıkları halinde aylık maaş bağlanmaktadır.

Şayet sizlerde bu şartlara uyum sağlıyor iseniz, malulen emekli olma hakkına sahip olabilirsiniz. 2022 yılında yeni yasaya göre malulen emekli olma şartları ve bağlanan maaş miktarını merak edenler için tüm bilgiler makalemizde bulunmaktadır.
Neler Var?
Malulen Emekli Maaşı Kimlere Bağlanır?
İlk olarak kısaca malulen emekliliğin ne olduğunu açıklamak gerekir ise, sigortalı bir kişi çalışmakta olduğu iş yerinde iş kazası geçirdi diyelim. Yada çalışan kişinin yine çalıştığı ortamdan dolayı meslek hastalığına yakalandığını varsayalım. Başına gelen bu talihsiz olaylar karşısında, yapmış olduğu işi yapamayacak hale geldi. iş gücü kaybına sebep oldu ve ciddi derecede sağlığını etkileyecek kayıplar yaşadı. İşte tamda bu noktada, sigortalı çalışan kişinin mağduriyetini gidermek amacı ile bazı sosyal haklar ve ayrıcalıklar tanınmaktadır.
Ayrıca sigortalı olarak çalıştığı esnada işini etkileyecek, ciddi derecede bir sağlık problemi yaşamış ve bazı hastalıklar ile mücadele ediyor ise yine bu kişilere sağlanan sosyal haklardan ve ayrıcalıklardan yararlanabilmektedirler. Sigortalı olarak çalıştığı durumlarda saymış olduğumuz bu talihsiz olaylar başına gelen kişiler, kendilerine sağlanan hak olarak emeklilik sisteminden faydalanabilmektedir. Kanunlara göre bu sisteme malulen emeklilik adı verilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 25. maddesine göre, malulen emeklilik maaşı kimlere bağlanır sorusuna gelecek olursak.
- Sigorta başlangıç tarihi üzerinden 10 yıl sigortalık süresini tamamlayan en az 1800 gün prim ödemesi bulunan sigortalılar.
- Çalışmış olduğu kurum yada kuruluştaki iş verenin talebi üzerine yada kendi başvurusu sonucunda 4a SSK, 4b BAĞKUR, 4c EMEKLİ SANDIĞI kapsamında çalışan sigortalılar iş kazası veya meslek hastalıkları sonucunda, çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden kişiler.
- Yaşamış olduğu talihsiz hastalıklar sonucunda yine işine devam edecek gücü yoksa, çalışmaya sağlığı el vermeyen kişiler.
Siciliniz bocuk olsa dahi bazı bankalar emekli olduğunuzda sizlere kredi avantajları sağlamaktadır. Peki bu avantajları sağlayan bankalar hangileri ve hangi şartlarda kredi verdiklerini merak edenler için 65 70 75 Yaş Üstü Yaşlılara Sicili Bozuk Emeklilere Kredi Veren Bankalar tüm sorularınızın cevabı burada😉
Kanunların sağlamış olduğu malulen emeklilik hakkından yararlanabilmektedirler. Yalnız aylık alabilmek için aranan bazı şartlarda bulunmaktadır. Bu şartların neler olduğuna gelecek olursak bilgiler aşağıda mevcut olmaktadır.
Malulen Emekli Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Hayatımıza uzun yıllar devam edebilmek için, bizlerinde dahil olmak üzere, genel olarak herkesin yaptığı şey sağlığına dikkat etmektir. Yanılıyor olamam. Hiç kimse sağlığına zarar gelsin istemez. Hele de bile bile sağlığını etkileyecek davranış ve hareketlerde bulunmaz. Fakat başımıza ne geleceğini neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Ola ki, ummadık bir zamanda çalışmış olduğumuz iş yerinde başımıza bir olay geldi ve çalışamaz hale geldik.
Yada herhangi bir hastalıkla savaşıyoruz ve çalışamayacak haldeyiz. Bu durumda malulen emekli olabilmek için bizler üzerinde aranılan şartlar nelerdir? diye merak edenler için cevabımız.
- Malulen emekli olabilmek için bizlerden istedikleri yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere ilk olarak SSK yada BAĞKUR başlangıcının üzerinden en az 10 yılı doldurmamız istenmektedir. Bu 10 yıl içerisinde en az 1800 gün prim ödememizin olması gerekmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurulu malul olduğumuza dair raporumuzun kurul tarafından onaylı bir şekilde olması gerekmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık kurulu tarafından iş gücü kaybımızı gösteren en az %60 ve üzerinin olduğuna dair raporun kurulca olay verilerek çıkarttırılması istenmektedir.
- Eğer iş yerinde yaşamış olduğumuz bir kaza sonucunda malulen emekli olmak istiyorsak, işe son vermemiz gerekmektedir.
- Malulen emekli olabilmek için şart koşulan pirim günümüz dolmadı ise, SGK’ ya hiçbir borcumuzun olmaması gerekmektedir.
- Başvurularımız yaparken muhakkak sebebini belirterek yazılı dilekçe vermemiz gerekmektedir.
- Rahatsızlığımız çok yüksek derecede ve bakıma muhtaç durumda isek, o zaman bizlerden 10 yıllık süre şartı istenmemektedir. Başvurumuzu gerçekleştirmek için sadece 1800 gün prim ödememizin olması bizler için yeterli olacaktır.
- Kendi iş yerimizde 4b BAĞKUR kapsamında çalışıyor ve malulen emekli olmak istiyorsak, iş yerimizi kapatmak zorundayız.
- BAĞKUR kapsamında malulen emeklilik başvurusunda bulunduğumuz taktirde, ödeme vadesi olup, günü geçen prim günümüzün olmaması gerekmektedir.
- 4c EMEKLİ SANDIĞINDA çalışıyor ve malulen emekli olmak istiyorsak görevimize son vermemiz gerekmektedir.
Bütün bu verilen şartlara uyum sağladığımız taktirde malulen emekli olabilmek için başvuruda bulunabiliriz. Verilen tüm sosyal haklardan ve ayrıcalıklardan yararlanabiliriz. Ayrıca bazı bankalarında emeklilere uygulamış oldukları düşük faiz imkanları da bulunmaktadır. Garanti Bankası Emekliye En Düşük Faizli Kredi Müjdesi tıp ki garanti bankasının yapmış olduğu gibi. Diğer bankalarda dahil olmak üzere emeklilerimize bir çok avantaj sağlanmaktadır. Peki malulen emekli aylığı bağlatmak için başvuru sırasında bizlerden farklı belgeler talep edebilirler mi? sorunun cevabı aşağıda bulunmaktadır.
Malulen Emekli Maaşı Alabilmek İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Evet arkadaşlar yukarıda sizler için malulen emekliliğin ne olduğunu, kimlerin hangi şartlarda yararlanabileceğini, açık ve net bir şekilde anlattığımı düşünüyorum. Sizlere bir konu hakkında daha bilgi veremem gerekir ise, engelli emekliliği ile malulen emekliliği karıştıran bir çok vatandaşımız bulunmaktadır. Aslında ikisi de çok ayrı bir sistemdir. Engelli emekliliği, kişinin iş, çalışma hayatına başlamadan önce, engelli durumda olması yada doğuştan bir engelinin bulunması dahilinde tanınan bir emeklilik hakkı olmaktadır. Engelli emekliliği demişken Engelli Emeklilik Hesaplama Robotu 2022 (Ne Zaman Emekli Olacaksınız)adres üzerinde ne zaman emekli olacağınızı ve alacağınız maaş miktarının hesaplamasını yapabilirsiniz.
Malulen emekliliğe dönecek olursak, yukarıda tüm ayrıntıları ile bahsetmiş olduğumuz üzere çalıştığı anda yaşanılan talihsiz olaylar karşısında bizlerin düşmüş olduğumuz mağduriyeti gidermek adına tanınan bir haktır. Peki şimdi malulen emekli aylığı başvurusunda bulunmak için, bizlerden talep ettikleri evrakların neler olduğunu hep birlikte görelim.
- Başvuru yapmaya karar verdiğimizde bizlerden istedikleri ilk şey, başvuru için maluliyet talep dilekçesini ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde yazmamızı isteyeceklerdir.
- Kimlik kartımızın aslı ve fotokopisini vermemiz gerekmektedir.
- Bizlerin son 6 ay içerisinde çektirmiş olduğumuz 4 adet vesikalık fotoğrafımızı vermemiz gerekmektedir.
- Tahsis Talep ve Taahhüt Belgesini almamız gerekecektir. Yani gelir ve aylıklar karşılığında yapılacak olan toptan ödeme bilgilerini içeren formdur.
- İlk işe giriş bildirgesini almamız gerekmektedir.
- Erkek sigortalılarımız için askerlik beyanı istenmektedir
- Askerlikten muaf tutulan sigortalılar için, asgari hastaneden alınması gereken ayrıntılı muayene sonuçlarını gösteren sağlık kurulu raporu.
- İlk işe girdiğimizde hazırlamış olduğumuz evraklar arasında bulunan sağlık raporumuz gerekmektedir.
- Vermiş oldukları sev sonucunda çıkan tıbbi belgeler ve sağlık kurulu raporu
- Eğer bir hastalık sonucu malulen emekli olmak istiyorsak, daha önce bu rahatsızlıktan dolayı almış olduğumuz raporların çıktılarını almalıyız. Bu raporlar e-devlette mevcuttur. E-DEVLET sayfasına giriş yaparak tüm raporların çıktılara ulaşabiliriz.
- Sağlık kurulu tarafından daha önce bizlere verilen maluliyet kararı varsa eğer raporun çıktısını vermemiz gerekmektedir.
- İşi bıraktıktan 10 gün içerisinde başvuruda bulunabilmek için sigorta işten ayrılış belgemizi almamız gerekmektedir.
- 4a SSK, 4b BAĞKUR, 4c EMEKLİ SANDIĞI tarafınca çalıştığımıza dair, hizmet döküm belgelini çıkartmamamız gerekmektedir.
- Maluliyet tespitimizin sonucunu gösteren onaylanmış olan Sağlık Kurul Raporu
ile aşağıda vermiş olduğumuz kurumlara müracaat başvurusu yapmamız gerekmektedir. Ayrıca eğer malulen emekli olmaya karar verdiğimizde başvurumuz onaylanır ise HALKBANK Emekli Kredilerinden yararlanabilmekteyiz. Bu konu hakkındaki tüm bilgiler adres üzerinde mevcut bulanmaktadır.
Malulen Emekli Olma Başvurusu Nereye Ve Nasıl Yapılır?
Malulen emekli olmak istiyoruz. Ve yukarıda belirtilen tüm şartları taşımaktayız. İstenilen evrakları da hazırladık, Peki şimdi nereye başvuruda bulunmamız gerekmektedir. Çalışmış olduğumuz iş yerine bağlı olan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine gitmemiz gerekmektedir. Hazırlamış olduğumuz belgeleri teslim etmemiz gerekmektedir. Malulen emekli maaşının tüm işlemlerini birim kendi tarafından yapmaktadır. Tüm istenilen evrakları teslim ettiğimizde başvuru sürecimiz başlamış olmaktadır.
Bu süreç içerisinde 1800 prim gününü doldurmuş olmak zorundayız. Eğer istenilen günü doldurmamış isek, işlemler yine de başlamış olur. Yalnızca emekli olabilmemiz için bizlerden prim borçlandırması yaptırırlar. Eksik kalan prim gün sayımızın borcunu ödediğimiz taktirde malulen emekli olabilmekteyiz. Peki işlemleri nasıl ilerleteceğimize gelirsek,
- Sağlık Güvenlik Merkezine giderek gerekli olan evrakları ve başvuru dilekçemizi teslim ettik.
- Bizi sağlık raporumuzu almak için Sağlık Kuruluna sevkimizi verecekler
- Sonrasında kurul tarafından düzenlenmiş olan raporumuzu incelemeye alacaklardır.
- İnceleme sonucunda Sağlık Kurulu Bizim şartlara uyum sağlayıp sağlamadığımıza yönelik olarak kurul tarafından toplu halde karar verilecektir.
- Daha sonrasında sonucu bizlere bildirmektedirler.
- Eğer malulen emeklilik talebimizi kabul görmediler ve ret cevabını aldı isek, Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesi için tekrar dilekçe yazarak itiraz etmemiz gerekmektedir.
Verilen yol üzerinden bütün işlemleri tam anlamıyla yaptığımız taktirde malulen emekli olabilme hakkına sahip olmaktayız. Peki malulen emekliliğin kapsamış olduğu diğer hastalıkların ne olduğuna bakacak olursak bilgilerin devamı bizler için aşağıda bulunmaktadır.
Malulen Emekliliğin Kapsadığı Hastalıklar Nelerdir?
Malulen emekli olabilmek için yukarıda da en başta belirmiş olduğumuz üzere sadece iş yerinde geçirmiş olduğumuz iş kazaları veya meslek hastalıklarını içermemektedir.
Bunlarla birlikte çalışmamızı engelleyecek iş kaybına neden olan bazı hastalıklarda bulunmaktadır. Bu hastalıkların neler olduğunu hep birlikte görelim.
1- Beyin hasarı olanlar, bayin işlev bozukluğuna bağlı olan davranış bozuklukları | |
2-Kanser hastalıkları İnce bağırsak, kalın bağırsak, karaciğeri akciğer, lenfoma, cilt lösemi, sinir sistemi, meme mide, tükürük bezleri, safra kesesi, böbrek, safra yolları, mesane, genital, prostat, testis, penis, baş yumuşak doku, multipl myelom, boyun yumuşak doku gibi. | |
3- Beyin tümörü, | |
4- Şizofreni rahatsızlıklar | |
5-Epilepsi sara hastalığı | |
6- Parkinson sendromu | |
7- Atipik ve psikozlar | |
8- Alzheimer hastalığı | |
9- Serabral palsi hastalıkları | |
10- Demans bunama hastalıkları | |
11- Bibolar bozuklukları | |
12- Anemi rahatsızlıklar | |
13- Organ ve uzuv kayıpları (bacak, el, parmak, kol gibi) | |
14- Multiple skleroz hastalıkları | |
15- Retina kanamaları | |
16- Görme azlığı | |
17- Psikotik özellikli kronik, obsesif, kompulsif bozuklukları | |
18- Behçet hastalıkları | |
19- Kalp nakli | |
20- Kalp kapak hastalıkları | |
21- Kalp yetmezliği | |
22- Akciğer nakli | |
23- Böbrek nakli | |
24- Karaciğer nakli | |
25- Karaciğer sirozu | |
26- Zeka geriliği | |
27- Tüberküloz verem hastalığı | |
28- AIDS | |
29- Endokrinolaji ve metabolizma hastalıkları | |
30- Uyku abnesi yüksek seviyede olanlar için | |
31- İşitme kaybı | |
32- Solunum sistemi hastalıkları | |
33- Gastrotestinal kanamalar | |
34- Yardım olmadan ayakta durmaya engel olan denge bozuklukları | |
35- Yaygın olan gelişimsel bozukluklar | |
36- Sanrısal bozukluklar | |
37- Şizofektif bozukluklar |
Belirlenen bu hastalıkları taşıyan kişilerin emekli olabilmeleri için öncelikle Sağlık Kurulu tarafından verilmiş olan %60 heyet tarafından onaylı raporlarının olması gerekmektedir. Heyet raporu nasıl alınacağını bilmeyenler için ayrıntılı tüm bilgiler Heyet Raporu Nedir? Nasıl Alınır? adresin içeriğinde sizler için bulunmaktadır. Bu raporu alan kişiler malulen emekli olabilmek için SGK’ ya yukarıda da belirtmiş olduğumuz yolları izleyerek başvuruda bulunabilirler.
2022 Yılı Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar? Ne Zaman Alınır?
Malulen emekli aylığı 2022 yılı itibari ile SGK tarafından yapılan yeni açıklamalar ile birlikte malulen emekli şartlarında ve bağlanan maaşlarda değişiklikler oluştu. Belirlenen ve istenilen şartları yukarıda detayları ile birlikte paylaşımını yapmıştık. Şimdi yukarıda belirtilen hastalıkların en az 1 tanesini taşıyan kişilerin maaşına zam yapılacak olmasının bildirimini yapmış bulunmaktadırlar.
Kanser hastalığı olan kişilerde yada kronik haslığı taşıyan kişiler malulen emeklilik kapsamına alındığını açıklayan SGK kurumu, şartlara uyum sağlayan kişilerin emekli olacağının açıklamasını yaptı. 115.500 olarak açıklanan malulen emekli olan kişi sayısının bu şartlar altında daha da artacağı bekleniyor. Malulen emekli maaş hesaplaması sigorta sigorta günü ve sigorta prim ödeneği dikkate alınarak hesaplanmaktadır. 2022 yılında malulen emekli olacak kişilerin ne kadar maaş alacağına gelecek olursak
SSK 4A kapsamında çalışan kişilerin malulen emekli olduklarında alacakları en düşük maaş ücreti | 2.000.00 TL |
BAĞKUR 4B kapsamında çalışanlar için malulen emekli olduklarında alacakları en düşük maaş ücreti | 1.500.00 TL |
EMEKLİ SANDIĞI kamasında çalışan memurlarımız için alacakları en düşük maaş ücreti | 2.200.00 TL |
Malulen emekli olan kişilerin maaş bağlandığında alacakları ücretler, prim ödemelerine göre değişiklik göstermektedir. Malulen maaş bağlanan kişilerin maaş miktarları aynı olmamaktadır. Çalışmış oldukları gün sayısına ve ödenen pirimin karşılığında almış oldukları net maaş miktarına göre ve malullük oranına göre bağlanacak maaş miktarında değişiklikler olmaktadır. Malulen emeklilik başvurunuz kabul edildiğinde başvuru tarihini takip eden ay içerisinde maaş ödeneğini almaya başlayabilirsiniz. Her ay düzenli olarak belirlenen günler içinde alabilirsiniz.
Malulen Emekli Aylığının Kesilmesinin Sebepleri Nelerdir?
Malulen emekli aylığı başvurusu yaptınız. Başvurunuz onaylandı ve aylığınızı almaya başladınız. Bilin ki bağlanmış olan bu maaşı kaybetme ihtimalinizde çok yüksek olmaktadır. Yani bağlanan mamullük emekliliği aylığı bazı sebeplerden dolayı kesilmektedir. Belli zaman zarfında maluliyet seviyenizin değişeceği düşünülerek, devlet tarafından sizlere bir takım kontrol muayeneleri yapılmaktadır. Peki sebeplerine gelecek olursak,
- Yapılan herhangi bir muayene sonucunda, bir problemle karşılaşılmadığı durumlarda yani sağlam çıkmanız halinde almış olduğunuz maaş kesilir.
- Malulen emekli olan kişiler, yurt dışına çıkarak orada çalışmaya başlarlar ise bağlanmış olan maaş kesilmektedir.
- Malulen emekli olan kişilerden istenilmesi halinde, sağlık raporunu almak için bi takım tahlil ve tetkikler yaptırmak zorundadır.
- Maluliyet durumu tedavi sonuçlarına cevap verdi ve ortadan kalktı ise hiç bir rahatsızlığı olmadığı halinde iş gücü kayıp oranı %60’ın altına düştü ise bağlanmış olan emekli aylığı kesilmektedir.
- Sağlık kurulu tarafınca kişinin maluliyet durumu yükseldi ise bağlanan maaş yeniden hesaplanır ve zam olarak kişiye yansımaktadır.
Bu maaş kesilme durumları 5510 kanun mevzuatında bulunan şartlara göre kesilmektedir. Malulen emekli aylığınız sağlık kurulu tarafından olumsuz dönüş yapılarak maaş kesilmeniz oldu ama sizin rahatsızlıklarınız hala devam ediyorsa, Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz dilekçesi yazarak tekrar başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat bilmeniz gereken önemli bir konu ise, devlet tarafından sizlerden istenilen belli zamanla aralıklarında kontrol muayene sonucunuzda hiç bir şey çıkmadı. Yani böyle bir rahatsızlığa rastlanılmadı. Malul durumda olmadığınız halde malul emekli aylığı bağlanması tespit edildi.
İşte o zaman sizi kötü bir son bekliyor demektir. Hakkınızda yasal işlemler başlatılarak o zamana kadar almış olduğunuz maaş geri talep edilir. Ayrıca faizi ile birlikte ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu sonuç ile karşı karşıya gelmemek için asla evrakta sahteciliğe başvurmayın. Sonuç olarak bir yerde patlak veriyor ve sizin zararınıza sebepler doğuyor.
Kontrol Muayenesi Nedir?
SGK tarafından malulen emekli olan kişiler, belli zaman aralıklarında kontrol muayenelerine tabi tutulmaktadırlar. Kontrol muayene sonucunda düzenlenen yeni malullük durumuna esas tutulan, rapor tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak bağlanan aylık arttırılabileceği gibi kesilmesi yada azaltılması da meydana gelebilmektedir.
SGK’nın kontrol muayenesi için sizleri bilgilendirdiği gün içerisinde mutlaka gitmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde gitmediğiniz ve bildirimini yapmadığınızda direk bağlanan maaş kesilmektedir. Kurum Sağlık Kurulu Tarafından yapılan incelemeler sonrasında ve muayenelerle birlikte malullüğün devam ettiğine karar verilen kişiler aynı şekilde maaş ödeneğini almaya devam edebilirler.