Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? (e-Devlet)
Genel Sağlık Sigortası ile devlet tüm vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermektedir. GSS 1 Ocak 2012 yılından 2022 yılına yani bu yıla kadar zorunlu olarak tüm vatandaşlarımızı kapsamaktadır. Bu durum hemen hemen birçok kişi tarafından eleştirilmekte ve karşı çıkılmaktaydı. Yalnız gün geçtikçe de alışılan uygulamalar arasına girdi ve vatandaşlarımız bu durumu kabullendi. Şayet sizlerde çalışmıyorsanız ödenmeyen prim borçlarınız için gelir testi yaptırmalısınız. Aksi taktirde yaptırmadığınız her ay için ödenmeyen Genel Sağlık Sigortası olarak prim borçlarınız çıkabilir.

Bu uygulamayı öğrenmek için internet aracılığıyla e-Devlet üzerinden TC kimlik numaranız ile GSS prim borcu sorgulama işlemlerini hızlı bir şekilde zaman harcamadan yapabilirsiniz. Peki Genel Sağlık Sigortası nedir? Başvuruları ve borç ödemeleri nasıl yapılır? Adınıza çıkan GSS borçları silinir mi? 2022 yılına ait olan, merak etmiş olduğunuz tüm soruların cevapları ayrıntılı bir şekilde yazımızın içeriğinde bulunmaktadır.
Neler Var?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir? Ne İşe Yarar?
01.10 2008′ de uygulamaya geçen halk arasında GSS diye bilinen Genel Sağlık Sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu tutulan bir sağlık güvence uygulamasıdır. Ülke çapında vatandaşlarımızın sağlık hakkından yararlanmama gibi durumu kalmamaktadır. Vatandaşların ekonomik durumuna ve sigorta durumuna bakılmaksızın bütün herkesin aynı derecede yararlanmasını sağlamaktadır. Bu sayede Ülkemizdeki tüm vatandaşlarımızın kamu kurumları tarafından verilen sağlık hizmetlerinden, eşit şartlar altında yararlanabilmeleri için, özel olarak oluşturulmuş bir sistem olmaktadır.
Sigortalı olarak çalışan bir bireyin kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bu sigorta primi her ay devlete belli bir miktarda ödenmektedir. Hastalık yada herhangi bir sağlık problemleri yaşamış olduğumuzda harcamaların finansmanlarını sigorta karşılamaktadır. Genel Sağlık Sigortası yani GSS kısacası ülke genelinde tüm vatandaşlarımızı sağlık güvencesi içine alan bir sigorta sistemi olmaktadır. Peki Genel Sağlık Sigortası kimleri kapsar diye merak edenler için bilgiler aşağıda mevcuttur.
e-devlet üzerinden bir çok işlemler yapılmaktadır. Yapılan bu işlemler sayesinde ihtiyacımız olan yerlere zaman kaybetmeden başvuru da bulunabiliyoruz. Başvuruda bulunduğumuz bölümlerin hakkımızda istemiş oldukları bir çok dokümanı da çıkarttırabiliyoruz. Üstelik 11 Haneli TC Kimlik No İle Kredi Notu Sorgulama e-Devlet üstelik tüm sorgulama işlemlerini dahi yaptırabiliyoruz. Hatta GSS borç sorgulama işlemi de buna dahil olmaktadır. Ayrıntılı bilgiler yazımızın alt kısmında bulunmaktadır.
Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar
Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar dediğimizde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 60. maddesine göre genel sağlık sigortamı kapsamına dahil olan kişiler aşağıda vermiş olduğumuz kişilerdir. Ayrıca sizler için önemli bir bilgi vermem gerekir ise, GSS sigortasından yararlanamayan vatandaşlarımız yeşil kart çıkarttırabilirler. Peki Yeşil Kart Nereden Nasıl Çıkarılır? Başvuru Şartları Nelerdir? diye merak edenler için vermiş olduğumuz adres üzerinden tüm bilgilere sahip olabilirsiniz. Bence sizler için, eğer şartları taşıyor iseniz mükemmel bir fırsat olabilir. Muhakkak bilgi edinmenizi tavsiye ederim.
- Genel Sağlık Sigortasından sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler yararlanmaktadır.
- Vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortalı olabilmesi için Türkiye sınırları içerisinde ikametgah etmesi gerekmektedir.
- Memur yada işçi olarak çalışıp düzenli gelire sahip olanlar
- İsteğe bağlı olan sigortalılar
- Özel durumları nedeni ile sağlık yardımı alması gerekenler
- Başka ülkelere çalışmak için giden, gittikleri yerde sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayanlar
- Kurumların belirlemiş olduğu gelir testinden aile bireyleri arasında kazanılan tüm para miktarı kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin 3/1’den fazla olan vatandaşlar
- Kanunlarda belirlenmiş olan evlenme ödeneği alan kız çocuklarından, eşleri tarafından bakmakla yükümlü olmayanlar. 2 yıl içerisinde eşlerinden boşanan kız çocuklarının aylıklarının kesilmiş olduğu tarihten itibaren, 2 yıl sürenin sonuna kadar Genel Sağlık Sigortalı olarak sayılmaktadır.
Sizlerin de yukarıda görmüş olduğunuz üzere genel olarak baz alırsak eğer, bu durumda herkes yani her Türk vatandaşı genel sağlık sigortası kapsamı içinde bulunmaktadır. GSS kimleri kapsadığını öğrendiğimize göre simdi gelelim GSS borç çıkma sebeplerinin neler olduğuna.
GSS Borç Çıkma Sebepleri Nelerdir?
Normal şartlarda çalışan kişiler işe girdikleri tarihten itibaren 1 ay sağlıktan yararlanamazlar. Çalışmış oldukları iş yerlerinde 30 günü doldurduklarında sağlık haklarından yararlanabilmektedirler. Fakat eşi ve çocuklarımız için durum farklı olmaktadır. Bakmakla yükümlü olduğumuz eşimiz ve çocuklarımız verilen bu sağlık hakkından yararlanabilmek için geriye dönük 1 yıl içinde 90 günlük priminizin yatması gerekmektedir. İşi bıraktığınızda 10 gün daha bedava sağlık imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Eğer işten çıktığımız tarihten itibaren geriye doğru 1 yıl içinde 90 günümüz varsa 100 gün bedava sağlıktan yararlanabilmekteyiz. Yüzüncü günün sonunda bir işe girmedi isek, emekli değilsek yada yada birilerine bakmak zorunda değilsek. Yani annemiz, babamız, eşimiz, çocuklarımız gibi bireylere bakma zorunluluğumuz olmadığı taktirde bizim gelir testi yaptırmamız gerekmektedir. Muhakkak zorunlu olan Genel Sağlık Sigortasına kaç para pirim ödeyeceğimizi hesaplatmamız gerekmektedir. Gelir testi sonucunda ailenin toplam geliri, kişi sayısına bölündüğünde eğer asgari ücretin 3/1′ den az çıkarsa gelirimiz prim ödememekteyiz. Eski hali ile yeşil kartlı gibi olmaktayız. Yalnız bu durumda sadece kamu hastanelerinden faydalanabiliriz. Özel sektördeki hastanelerden yararlanamamaktayız. Yapılan gelir testinde gelirimiz asgari ücretin 3/1’den çok ama normal asgari ücretten azsa eğer sadece aylık 90 TL tutarında prim ödeyerek sağlıktan faydalanmış olacağız. Eğer gelirimiz 1 asgari ücret tutarında ise 210 TL ödemek zorundayız. Toplam gelirimiz asgari ücretten çok fazla yani 2 katı ise 420 TL ödeyeceğiz.
Bu konu hakkında öğrenciler üzerinden örnek verecek olursak eğer. Üniversiteyi bitiren bir kişi 25 yaşını doldurdu ama iş bulamamakta. Çalışamıyor ve gelir testi yaptırması gerekiyor. Gelir testi sonucunda eğer anne ve babası emekli ise kişiye ait gelir olmadığı halinde dahi, 210 TL pirim ödemek zorundadır. Ama kişi çalışmıyor bir geliri yok ne yapacak. Tabi ki emekli olan anne ve babası ödemek zorunda kalacak. Yada diğer bir yol kimse ödemeyecek ama sağlıktan da hiç bir şekilde yararlanılamayacak. Bu durumda bu kişinin kesinlikle hasta olamaması gerekmektedir. Haksız mıyım sizce. Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel’in söylemiş olduğu gibi, eğer evladınız işsizse evlat vergisi ödemek zorundasınız yani iş bulana kadar her ay 210 TL çocuğunuzun sağlığı için bunu yapmak zorundasınız. Farklı bir örnek daha verecek olursak eğer, karı, koca ikiniz birden sigortalı bir işte çalışıyordunuz ve bıraktınız. Sonucunda 100 gün bedava Genel Sağlık Sigortasından yararlandınız. 100. gün sonunda ne olacak diye merak edenler. Eğer gelir testine girmemişseniz ve GSS ödemenizi yapmıyorsanız. Tabi ki sağlıktan hiçbir şekilde faydalanamayacaksınız. Hatta bu imkandan yararlanamadığınız halde sağlık pirim ödemeleriniz yükselmeye devam edecektir. Ve ödemediğiniz primleri fazlası ile ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için aileden biri gelir testine girmesi ve çıkan ücreti aylık olarak ödemesi gerekmektedir. Hem bu sayede o kişinin eşi ve çocukları sağlıktan yararlanabilmiş olacaktır.
Sizlerin de yukarıda görmüş olduğunuz üzere emekli iseniz GSS prim borcunuz bulunmamaktadır. Emekli vatandaşlarımız için e-devlet üzerinden kolaylıkla Emekli Maaşını Başka Bir Bankaya Hızlı bir şekilde taşıyabilirsiniz. Gerekli olan bilgiler vermiş olduğumuz içerikte mevcuttur. Adrese girip araştırma yapmanızı tavsiye ederim.
GSS Borcu Nedir? Neye Göre Hesaplanır?
Yeni yıl ile birlikte GSS prim borçlarını ödeyemeyen BAĞ-KUR’ lular yani esnaflar, işverenler artık sağlık yardımından yararlanamayacaklardır.
- Vergi mükellefi esnaf olan vatandaşlarımız
- Esnaflık yapan vatandaşları
- Limited Şirketi olan ve ortaklık yapan vatandaşlarımız
- Anonim Şirketi olan yönetim kurulunda ortaklık yapan vatandaşlarımızın
tamamı BAĞ-KUR’lu olmaktadır. Bu kişiler hem emeklilik pirimi ödemektedir. Hem de bunun yanında sağlık pirimi öderler. Bir süre uygulanan yasaya göre esnafların yani BAĞ-KUR’ların prim borçları olsa dahi sağlıktan yararlanabilmekteydiler. Ama bu kanun fazla sürmeyip 2020 yılında bitmiştir. Artık yeni kanuna göre esnaflar, şirket ortakları BAĞKUR’lu olan vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası borcu ve bunun yanında artı olarak emeklilik borcu varsa eğer, sağlıktan faydalanamayacaklardır.
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanalar yani SSK’lı, BAĞKUR’lu yada memur olmayan vatandaşlarımız, her ay devlete 90 TL Genel Sağlık Sigortası ödemek zorundadırlar. Bu konu hakkında yine bir örnek verecek olursak eğer, 1 kız çocuğu 1 Ekim 2008 öncesi doğmuşsa, evli değilse, hiçbir yerde çalışmıyorsa anne ve babası üzerinden ömrünün sonuna kadar sağlık yardımından faydalanabilmektedir. Peki 1 ekim 2008 tarihinden sonra doğan kız çocukları için sonuç ne olmaktadır derseniz.
- 18 yaşına girene kadar anne ve babanın üzerinden sağlık yardımlarından yararlanmaktadır.
- 18 yaşından sonra o kız çocuğu lise ve dengi okullar da okuyorsa 22 yaşına kadar
- Eğer o kız çocuğu üniversiteyi okuyor ise 25 yaşına kadar
anne ve babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı bulunmaktadır. Ama 25 yaşından sonra bu haktan faydalanamamaktadır. Tekrar faydalanabilmesi için, kendinin ya çalışması gerekiyor yada sigortası olan biri ile evlenmesi gerekmektedir. Her ikisini de yapmıyorsa eğer, zorunlu olan Genel Sağlık Sigortasını ödemek zorundadır. Ödemesi gereken para miktarı da ayda 90 TL olmaktadır.
2022 yılı yaşamış olduğumuz hayat şartlarından dolayı çektiğimiz zorluklar yetmezmiş gibi, birde üzerine her yerden borç yada aidat ödemesi çıkmaktadır. Haksız mıyım sizce bu konuda. Etrafımıza dönüp baktığımızda bir çok arkadaşımız, dostumuz işsiz herkes bir arayış içinde. Karnımızı bugün nasıl doyuracağız düşüncesinde olan bir sürü insan var. Bu durumda bir çoğumuz kredi kartlarına yüklenmekteyiz. Bunun sonuncunda da karşımıza çıkan yine bizleri üzen durum ile karşı karşıya kalıyoruz. Yıllık aidat ödemesi bankalara bu parayı bizde bırakmıyor nasıl nasıl alıyor. Ama şuan 5 Dakikada Kredi Kartı Aidatını E-Devlet Üzerinden Geri Alma imkanımız bulunmaktadır. Bu imkandan hemen bütün vatandaşlarımız faydalanmalıdırlar.
Hiç bir yerde SSK’lı olarak çalışmayan vatandaşlarımızın ödemek zorunda olduğu aylık miktarı öğrenmek için yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere ”Gelir Testi” yaptırmaları onların yararına olmaktadır. Peki bu gelir testi nasıl yapılır n işe yarar diye merak edenler için tüm bilgiler yazımızın devamın mevcuttur.
GSS Gelir Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
Genel sağlık sigortası kapsamına dâhil edilmeyen yani herhangi bir işte SSK’lı olarak çalışmayan vatandaşlarımız. Aile bireylerinin, hane gelirlerinin tespit edilmesi sonucu sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamak amacı ile uygulanan teste ‘‘Gelir Testi” denir. Ayrıca vatandaşlarımızın GGS primini ödeyip ödemeyeceğini, ödeyeceklerse aylık miktarın ne kadar olduğunu belirleyen bir testtir. Bu test nerde ve nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak. Vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası başladığı tarihten itibaren ikametgahlarının bulunmuş olduğu il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek. Gelir testi yaptırmak için müracaatta bulunmaları gerekmektedir.
Gelir testi 6824 sayılı torba yasasından önce bu kapsamdaki kişiler için yaptırılmak zorundaydı. Primleri devlet tarafından karşılanması için 4 seviye bulunmaktaydı. SSK’lı olarak çalışan kişilerin bu belirlenen 4 seviyenin hangisinde olduğunun tespiti gerekiyordu. Ona göre prim ödemesi yapılmaktaydı. Torba yasası sonrası sonrası bu zorunluluk kalkmış bulunmaktadır. Şu an için bu kapsamda olan vatandaşlarımız gelirlerinin düşük olduğunu düşünüyorlarsa, GSS için kendilerine gönderilmiş olan tebligat tarihinden itibaren 1 ay, içerisinde gelir testine müracaata bulunmaları gerekmektedir. Önemli bir konuyu unutmamanız gerekir ise Gelir testi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na değil, kaymakamlıklar ve valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafına müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Gelir testi yaptırmak için,
- Başvuruda bulunmuş olduğunuz kurum tarafından kendilerine verilen formları eksiksiz tam olarak doldurmaları istenir.
- TC numaranızın bulunmuş olduğu nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi gerekmektedir.
- Ayrıca son 6 ay içerisinde çektirmiş olduğunuz 2 adet vesikalık fotoğrafınızı mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.
Başvuru esnasından sizlerden talep edilebilmektedir. Başvuruyu yaptınız şimdi gelelim, bu testin yani gelir testinin nasıl yapıldığına. Bu testin amacı, hane içinde kişi başına düşen gelirin tespiti olduğundan dolayı, aile bireylerinin harcamaları, varsa eğer taşınır ve taşınmaz malları dikkate alınarak hesaplaması yapılır.
Gelir testi aşağıda vermiş olduğumuz tespitlerin toplanması sonucunda oluşur. Gelir testine giren kişinin öncelikle yaşamış olduğu hanedeki, annesi, babası, eşi eğer varsa evlenmemiş çocuğunun gelirlerinin toplamı hesaplanarak yapılmaktadır. Hesaplama sonrasında çıkan miktar, hane içerisinde yaşayan kişi sayısına bölünür. Ve kişi başı düşen miktar hesaplanır. Aile gelirlerine bakıldığında ise,
- Başvuruda bulunan kişinin toplam aile içindeki aylık geliri
- Kirada oturuyor ise, aylık kira bedeli
- Üzerine kayıtlı mal varlığı varsa, ev, araba, arsa is yeri gibi,
- Üzerine kayıtlı olduğu mal varlıklarını kiraya vermişse eğer almış olduğu kira miktarı
- Hayvancılıkla uğraşıyor ise, büyük veya küçük baş hayvanların İl yada İlçeden bulunan Tarım Müdürlüklerince tespiti yapılan aylık kazanç miktarları
- Varsa bankada mevduat hesaplarınız,
- Ailene içinden birine, dışarıdan verilmiş olan yardım yada burs ödemelerinin aylık ortalamaları
dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Yapılan hesaplama sonucunda ev halkının giderleri de göz önüne alınarak yani yiyecek, içecek, eğitim, barınma, kıyafet, ulaşım gibi tüm giderlerin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Çıkan sonuç ailede yaşayan bireylerin kişi başına düşen miktardır. Gelir testinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını da öğrendiğimize göre şimdi gelelim GSS için başvuruların nasıl yapıldığına.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?
Eğer hiç bir yerde çalışmıyor iseniz, Genel Sağlık Sigortasını kendiniz ödeyecek iseniz yapmanız gerekenler. İkametgah etmiş olduğunuz il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sizlerden yapmış olduğunuz başvuru esnasında bazı evraklarda talep edeceklerdir. Bu evraklar ise şu şekilde olmaktadır.
- Genel Sağlık Sigortası başvuru formu ile birlikte dilekçe yazmanız gerekmektedir.
- Başvuruda bulunan kişilerin nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Muhtarlıktan alınmış olan güncel fakirlik yoksulluk belgesi. Fakirlik Belgesi şeklinde görülmüş olduğu gibi
- Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak isteyen diğer aile fertlerinin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmış olan güncel gelir testi
- GSS başvurusu yapacak olan kişinin ikametgah kayıt belgesi
- SGK hizmet dokümanları
- Hane içinde aylık gelir durumlarını gösteren belgeler
- Başvuruda bulunan kişiler üzerinde mal varlığı varsa eğer hepsinin kayıtlı belgeleri
- Harp malulü olan kişilerin kendisin ve birinci derece de olan yakınlarına ait olan tüm evrak ve belgeler
- Varsa 65 yaş üzere aylık alan kişilere ait belgeler
- Varsa engelli raporunuz yada ailede biri engelli ise engelli kimlik kartı yada engelli raporları
gibi evraklar istenmektedir. Bu evrakları hazırladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Müdürlüğüne teslim edilmektedir. Teslim alınan bu evraklar direk sisteme girip kayıtları oluşturulmaktadır. Peki 2022 yılına kadar GSS borcunuzun olduğunu düşünüyorsanız bunun sorgulamasını e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.
2022 GSS Borç Sorgulaması e-devletten Nasıl Yapılır?
Teknolojinin ilerlemesiyle artık her şey çok basit hale gelmektedir. Tüm merak ettiklerimiz 5 dakika içinde parmaklarımızın arasından bizlere ulaşmaktadır. Yapacağımız herhangi başvurular, hakkımızdaki işlemler, sorgulamalar artık çok kolay.
Sadece 5 dakikada bütün bilgiler elimizde olmaktadır. GSS borç sorgulama işlemleri de buna dahil olmaktadır. Ve hemen anında öğrenebilmemiz mümkün olmaktadır. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemleri 2022 yılında e-devlet üzerinden de yapılmaktadır. Yapmanız gereken işlem sırasıyla aşağıda resimleri ile birlikte verilmektedir. İlk olarak
- E-DEVLET sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.
- Sonrasında açılan sayfa üzerinde arama butonuna tıklamalısınız.
- Genel Sağlık Sigortası yazmalısınız
- Sorgulama yapacağınız bölüm resimde de görmüş olduğunuz üzere karşınıza çıkmış olacaktır.
Giriş yaparak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. E-devlet sorgulama ekranında Genel Sağlık Sigortası kapsamında yararlanacak iseniz sayfa üzerinde tüm bilgiler sizlere verilmiş olacaktır. GSS prim ödemelerinin başvuruda bulunan bireyin kendisi ya da devlet tarafından yapılıp yapılmayacağı e-devlet soğulama ekranında detaylı şekilde açıklanmaktadır. 2022 yılında e-devlet üzerinden sorgulamayı da öğrendiğimize göre şimdi sıra geldi GSS pirim borcu olanların ne yapacağına.
GSS sorgulama işlemini nasıl e-Devlet üzerinden yapıyorsanız. Birçok işlemleri de e-devlet uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Örnek verecek olursak eğer ÇKS Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? (e-Devlet Üzerinden)bilgiler vermiş olduğumuz adres üzerinde mevcut bulunmaktadır.
GSS Pirim Borcu Olanlar Ne Yapmalı
Genel Sağlık Sigortasından sizlerin adına nasıl borç çıktığını yukarıda tüm detayları ile anlattığımı düşünüyorum. Umarım kafanıza takılan soru işaretlerine cevap bulmuşsunuzdur. Şimdi sizlere borç çıktı bundan sonra ne yapmalıyım diyenler için bir kaç yöntem bulunmaktadır.. Kısaca bunların bilgisini yazımızın devamında sizlere aktarmış olacağız inşallah.
- İlk birinci yöntem olarak sizlere söyleyebileceğimiz sizlere gelen borcun tebliğ edilmiş olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne dilekçe yazarak itirazda bulunmak olabilir.
- Diğer bir yöntem araştırma sonucu çıkartmış olduğunuz gelir testine başvurmak
- Son olarak vereceğimiz yöntem ise hakkınızda çıkan borcu peşin veya taksit imkanı ile ödemek olacaktır.
Verdiğimiz bu yöntemleri ayrıntılı bir şekilde açıklayacak olursak eğer. 1. yöntemden başlayalım hakkınızda çıkan GSS prim borcuna karşı SGK müdürlüklerine itiraz dilekçesi yazarak başvuruda bulunmaktır. Yalnız bu konuda haklı bir gerekçeniz yoksa itirazda bulunmanızın bir anlamı olmamaktadır.
- Şimdiye kadar hiçbir sağlık hizmeti almadım
- Ben Genel Sağlık Sigortası istemiyorum
- Hakkımda yapılan Genel Sağlık Sigortam iptal edilmesini istiyorum
- Genel Sağlık Sigortası kapsamında tescil edildiğimden hiç bir şekilde haberim yoktu
gibi itirazlarda bulunursanız eğer şimdiden kaybetmiş olursunuz. Çünkü bu itirazların hiçbir şekilde bir anlamı olmamaktadır. Bu mazeretler ile kendinizi boşuna yorup itirazda bulunmayın, baştan söylemeliyim kesinlikle kabul edilmeyecektir. SSK bu gibi itirazları dikkate dahi almamaktadır.
Sebebi ise 5510 sayılın kanunun 60. maddesine göre mevcut kanuni düzenlemeler değişmedikçe, yukarıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmış olduğu üzere hiç bir sosyal güvencesi olmayan bireyler, kendileri ister istesin, ister istemesin GSS olarak sayılmakta ve hiçbir sağlık hizmetlerinden yararlanmış olmasalar dahi, yatırılacak miktar har ay adlarına tahakkuk etmektedir. Yani hakkınızda çıkan borç ödemediğiniz taktirde silinmesi mümkün değildir. Ayrıca ileriki zamanlarda sigortalı bir işe girseniz yada emekli olmuş olsanız dahi önceki dönemlere ait borcunuz her halükarda karşınıza çıkmaktadır. Peki hangi durumda itiraz dilekçesi yazabiliriz diyorsanız. Sadece kanun kapsamında olan kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında olduğu halde GSS sigorta tescili yapıldı ise o kişiler itiraz edebilir. Yani örnek verecek olursak eğer,
- Sizlere borç çıktı. Ama bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz, çocuğunuz, anneniz yada babanız üzerinden sağlık yardımı almanız halinde itiraz edebilirsiniz.
- Başka bir örnek daha verecek olursak eğer, öğrencisiniz, anne ve babanız üzerinden sağlık yardımından yararlanmaktasınız. Ve böyle bir hakkınız varda zaten SGK sistemi bunu atlamış, sizi sosyal güvenceniz yok sayarak, adınıza borç çıkartmış ise itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
- Yada sizlere borç çıkarılan dönemde askerdeydiniz ama yine de adınıza borç çıkıyor ise itiraz edebilirsiniz. Çünkü askerde olduğunuz müddetçe genel sağlık sigortanız devlet tarafından ödenmektedir.
- Aynı şekilde adınıza borç çıkarıldığı dönemlerde işsizlik maaşı alıyorsanız. O halde size borç çıktı ise itiraz dilekçesinde bulunabilirsiniz. Çünkü o dönemde GSS priminiz işsizlik maaşı aldığınız süre içinde İŞKUR tarafından ödenmektedir.
- Adınıza borç çıkarılan dönem içerisinde yurt dışında bulunup orada ikametgah ediyor olmanız halinde, Nüfus Kayıt Sistemine göre Türkiye’ de ikametgah ediyor görünmeniz ve bu yüzden gelen GSS borcu dahilinde itirazda bulunabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda olan vatandaşlarımız, SGK’ ya itirazda bulunabilirler. Yani kısacası sistem hatası yaşayanlar yada belirttiği halde borç çıkarılan kişiler itiraz etme hakkına sahip olmaktadır. Peki ikinci bir yöntem gelir testi yaptırarak borcunuzun silinmesi nasıl olmaktadır sorusunun cevabı ise, bu yöntem daha önce hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız için geçerli olmaktadır. Hakkınızda yapılan gelir testi sonucunda almış olduğunuz aylık gelir tutarınız kişi başına düşen, asgari ücretin üçte birinden az çıkması halinde hakkında çıkan borç silinmiş olmaktadır.
Diğer som yöntem ise, yukarıda verilen yönteminde hiçbiri işe yaramayan, ve borcunu hiç bir şekilde sildirme imkanı olmayan kişiler için son çözüm olarak tek seçenek borcu ödemek olmaktadır. Sizlere çıkan borç yüklü miktarda olup bir defada ödeyemeyecek durumda iseniz, taksitle ödeme yöntemine başvurmanız gerekmektedir. Şuan ki kanunlara göre böyle bir imkan bulunmamaktadır. Yalnız takipte olmanız gerekmektedir çünkü ara ara yeni çıkan kanunlara göre taksitlendirme yada yapılandırma imkanları verilmektedir.
GSS Prim Borcu Olanlar Kredi Kartı İle Ödeme Yapabilir mi?
GSS Prim borcu olan arkadaşlarımıza müjdeli bir haber! Artık borçlarınızı kredi kartı ile ödeme imkanınız bulunmaktadır. Evet doğru duydunuz. SGK’nın anlaşmış olduğu bankalar üzerinden bu uygulamaya sizlerde dahil olabilirsiniz. Üstelik evinizden çıkmadan, saatlerce banka kuyruğu beklemeden kolaylıkla basit adımlarla tüm borçlarınızı kredi kartı ile ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İster e-devlet üzerinden giriş sağlayarak ödeyin, ister mobil internet üzerinden tercih sizlere kalmış. Uygulamayı nasıl kullanacağınıza dair tüm bilgiler aşama aşama siz değerli okuyucularımız için Kredi Kartı ile SGK Prim Ödeme Nasıl Yapılır? adresinde bulunmaktadır. Aynı yöntemleri kullanarak GSS prim borçlarınızı kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.