Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır (2021 Başvuru Sayfası)
Geçtiğimiz yıllarda çiftçilere verilmiş olan hibe desteği 2020 ile 2021 yılları itibaren verilmeye yine başlıyor. Başvuru işlemlerinde en önemli işlem olan çiftçi kayıt sistemi nedir? Bu sistemle ÇKS belgesi nasıl alınır? Genç çiftçi belgesi ve başvuru formu ile ilgili tüm detayları bugün ki yazımızda bulabilirsiniz.
Neler Var?
Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir?
Çiftçilerin devlet desteklerinden faydalanmaları için ÇKS belgesi yani (çiftçi kayıt sistemine abonelik) gereklidir. Eğer bu işte yeni iseniz ve bu hibelerden faydalanmak istiyorsanız. Gelin birlikte nasıl kayıt olunur inceleyelim. Öncelikle bu sisteme başvuruda bulunmak için istenen evrakları tamamlamanız gerekli. Bu belgeler;
- Çiftçi kayıt başvuru formu
- Kimlik fotokopisi
- Tapu sicil müdürlüğünden onaylı tapu fotokopileri
- Tapu sicil müdürlüğüne ait C formu (bu formda tarlaların bilgileri ve ekilecek ürünlerin bilgilerini belirtmelisiniz)
- Araziler kiralık ise arazi sahipleriyle yapılan sözleşme fotokopisi gereklidir.
- Yapılan iş ayrıntısına göre B formu
- Muvafakatname 1
- Muvafakatname 2
Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır
Bu sistem için gerekli evrakları tamamladıktan sonra ” tapu sicil müdürlüğünden onaylanmıştır” izni almalısınız. Yine aynı müdürlükten arazilerin tapu bilgileri ve ürün bilgilerin yer aldığı C formunu bulunduğunuz köy veya ilçede ki muhtarlıktan imzalatarak, onay almalısınız. Şayet araziniz merkezde ise Tarım il müdürlüğünden imza almalısınız. Ayrıca yapılan tüm bu işlemlerin hepsini E-devlet sayfasından gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden ”çiftçi kayıt sistemi” için e- devlet sayfasından Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı sayfasına giriş yapınız. Daha sonra e- devlet kapısı üzerinden verilen hizmetler listesinden tarım hizmetleri bölümünden çiftçi kayıt sistemine tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Çiftçi kayıt formu için BURAYI TIKLAYINIZ.
ÇKS Belgesi Kullanım Alanları
- Tarımsal devlet hibelerinden yararlanmak için
- Çiftçi olarak tarım bağ-kuru yapabilmek için
- Tarımsal krediye müracaat edebilmek için
- Yol müstehsil evraklarına başvuruda bulunmak için gereklidir.
Genç Çiftçi Hibe Şartları 2021
Projeden faydalanabilmek için başvuruları Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının resmi adresinden yapmalısınız. Başvuru şartlarına bakacak olursak, başvurular için;
- T.C vatandaşı olmak
- Başvuru yapan kişinin 18-41 yaş aralığında olması gereklidir.
- Projeye başvuran çiftçinin başvuru tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaması şarttır. (Sigortasız serbest çalışabilirsiniz, lakin kayıt altında tutulmamanız gerekir.)
- Hazırlamış olduğunuz proje üzerinden devlet hibelerinin hiçbirinden destek almamış olmanız gereklidir. (TKDK ve IPARD destekleri gibi)
- Başvuru yapan çiftçinin okur yazarlığının olması gereklidir.
- Ticari anlamda iş yapan işletmesinin olmaması mecburiyeti bulunmaktadır.
- Örgün eğitimde okumamalısınız.
- 15 adet büyükbaş, 50 adet küçükbaş ve 50 den fazla arı kovanına sahip olmayan çiftçiler başvuru hakkına sahiptirler.
- 20 bin nüfusun altında ki ilçelerde ikamet eden çiftçiler bu destekten faydalanabilecekler.
Konu videomuz
Projeye Nasıl Başvurulur?
Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığınca kırsal kalkınmayı destekleme programı kapsamında açıklanan bu proje 31 mart 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Genç çiftçi projesi için yapılacak ön başvurular BURADAN YAPILACAKTIR. Asil başvurular ise yukarıda bahsettiğimiz şartlar ve evraklar tamamlandığında bağlı olduğunuz Gıda Tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacaktır. Ödemeler Ziraat bankası şubelerinden yapılacaktır.
Genç Çiftçi Başvuruları 2021’da Var mı? Devam Edecek Mi?
Projeniz ile birlikte başvuracağınız bu hibe desteği 2019 da başlayıp, 2021 tarihinde bitecek. Ön başvuru sonra yapılan asıl başvurular il valisi ve vali yardımcısının yönetiminde ki komisyonlarca değerlendirilecek. Yapılacak değerlendirme sonucu onaylanan projeler GTMH müdürlüklerince sözleşmeleri imzalanacak. Proje desteği alımı sonrası uygulamalara hemen başlanılması gereklidir. Projeyle ilgili yönetmelik şartları kurulan birimlerce takip edilecek. Haksız destek aldığı tespit edilen çiftçiler esaslara göre 5 sene hiçbir hibe, devlet desteğinden faydalanamazlar. 2016 Yılında 15 bin çiftçiye 450 milyon liralık hibe verilmişti. Bu desteğin 337 milyonu büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri için kullandırmıştı. Kanatlı hayvan ve arıcılık projeleri için ise 68 milyonluk bütçe ayrılmıştı. Bitkisel üretim için 45 milyon hibe kullandırıldı. Bu yıl dağıtılacak hibelerde de büyük payın yine büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa ayrılması bekleniyor. Sizlerde Genç çiftçi projesinden faydalanmak istiyorsanız, bahsettiğimiz şekilde başvurulara başlayabilirsiniz.