Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

2022 Fitre Miktarı Ne Kadar? Kimlere Ve Ne Zaman Verilir?

Bizleri yaratana, var edene,  şükretmek ve sevap kazanmak için, kazancımızdan verdiğimiz bir miktar para ile bir insanın karnını doyurmaya sebep oldu isek ne mutlu bizlere. Ramazan orucumuzu sağlıklı bir şekilde tutup, bayrama ulaştığımızın şükrüdür fitre vermek.

2022 Fitre Miktarı Ne Kadar? Kimlere Ve Ne Zaman Verilir?

Her Müslümanın Ramazan ayında vermesi vacip olan fitre (fıtır sadakası) ne kadar ve kime vereceğimizi bilmemiz gerekir. Fitremizi ne zaman vermeliyiz. 2022 yılında fitre miktarı ne kadar? Bütün bunların cevabı yazımızın içeriğinde bulunmaktadır.

Neler Var?

Fitre Nedir? Ve Nasıl Hesaplanır?

Filtre nedir? kısaca sizlere açıklamak istiyorum. Asıl adı Fıtır sadakası olan ama bizlerin fitre diye bildiği, aslında Ramazan ayı ile bağlantılı mal ile yapılan bir ibadettir. İnsan olarak yaratılmanın, bu dünyaya gelmenin ve sağlıklı bir şekilde ramazan orucumuzu tutup, bayrama ulaşmanın bir şükrüdür. Dinen zengin olup, Ramazan ayının sonunu gören, mal varlığı olan, zengin Müslümanın belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

blank

Fitre-Nedir-Ve-Nasıl-Hesaplanır

Zengin insan dediğimizde ise yanlış anlaşılmasın, kendi ihtiyaçlarını karşılayıp ufakta olsa bir miktar paraları var olan kişiler denilir.  Bu kişiler de dinen fitre vermek zorundadır. Bu fitreyi ailesindeki diğer bireyler ve kendi adına ayrı ayrı vermekle yükümlüdür.

Kimler fıtır sadakası (fitre) vermekle yükümlüdür?
Ramazanı geçirip, Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında, nisap miktarı (80.18 gr altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve ailesindeki diğer bireyler için, (eşi ve çocukları) fıtır sadakası (fitre) vermekle yükümlüdür.

Aslında fitre Peygamber efendimizin (sav) zamanında buğday, arpa, üzüm, hurma gibi gıdalar üzerinden birim kullanılarak, verilecek malzeme olarak belirleniyordu. Şimdi ise gelişen teknoloji sayesinde, şehir müftülüklerimiz fitre hesaplamasını yapmaktadır. Müftülüklerin ilan ettikleri rakamlar ise, buğday üzerinden, bir yemeklik masraf ile ölçümü yapılarak miktar belirlenmiş oluyor. Bu miktarın hesaplamasını şu şekilde yapmış oluyorlar.

Bir insanın gün içerisinde 2 öğün tam anlamı ile karnını doyuracak gıda üzerinden hesaplanır. Fitrenin ölçüsüne örnekler verecek olursak eğer, bir ekmek, 50 gram peynir, 50 gram zeytin, 200 gram ayran, gibi algılayabiliriz.

Fitremizi verirken dikkat etmemiz gereken şey ise belirlenen miktardan düşük verilmemesidir. Kişinin isteğine bağlı rakamı yükseltebilir. Ama az veremez. Allah’ın rızası için her Müslüman bu ibadeti yerine layığı ile getirmelidir.

Devletimizin verdiği yardımlar arasında, kömür yardımı da bulunmaktadır. Bilgi almak isteyen, yardıma muhtaç  vatandaşlarımız  Devletten Yakacak Kömür Yardımı Başvurusu sitemizi ziyaret ederek gerekli bilgilere ulaşabilirler.

Belirtilen miktar, para olarak verileceği gibi gıda yardımı yaparak ta verilebilir. Fitre verecek kişi kendi isteğine göre, yapacağı sadakayı, ister para olarak ister gıda yardımı olarak verir. Peki bu verilecek fitre miktarı 2021 yılında ne kadardır?

2022 Fitre Miktarı Ne Kadardır? Günlük Hesaplama

Her yıl verilen fitre miktarları, sosyal ekonomik hayat şartlarına göre değişiklik göstermektedir. İslam dininin temel kaynaklarında, zikredilen deliller göz önüne alınarak hesaplanır. Ve günümüz şartlarında bir kişinin, günlük gıda ihtiyacının ortalaması alınarak, 2022 fitre miktarı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 28 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. 1 Kişi Kendisi için en az 28 TL fitre olarak vermesi gerekmektedir.

SENELERE GÖRE FİLTRE MİKTARA
1 KİŞİ 2 KİŞİ 3 KİŞİ 4 KİŞİ 5 KİŞİ
2017 16.00 TL 32.00 TL 48.00 TL 64.00 TL 80.00 TL
2018 19.00 TL 38.00 TL 57.00 TL 76.00 TL 95.00 TL
2019 23.00 TL 46.00 TL 69.00 TL 92.00 TL 115.00 TL
2020 27.00 TL 54.00 TL 81.00 TL 108.00 TL 135.00 TL
2022 28.00TL 56.00 TL 84.00 TL 112.00 TL 140,00 TL

Yukarıdaki tablomuzda da belirttiğimiz gibi verilecek olan fitre miktarı ve kişi sayıları 2022 yılına göre hazırlanmıştır. Bu verilmiş olan miktarlar en az olacak şekildedir. Miktarın üzerine çıkmak fitreyi verecek kişinin kendi düşüncesine kalmıştır. Peki bu fitre sadakalarımızı, kimlere verip, kimlere vermeyeceğimizi görmek istersek aşağıdaki yazımızda bilgileri mevcuttur.

Fitre Kimlere Verilir? Kimlere Verilmez?

Size öncelikle beni çok etkileyen bir sözden bahsetmek istiyorum. Günümüz şartlarında herkes pazara gidiyor. Pazara gidip te boş dönen, bizim bilmediğimiz ama var olan, yoksullar etrafımızda var. O kişiler pazardan boş döndüklerinde, o pazar millete zehir olur. Aldığın her şey zehir olur. diye bir söz var. İşte bizimde bu durumda o fakiri bulmamız gerekiyor. Eğer o garibi aç bırakırsak, o mahallede oturan herkes vebal altındadır. O  yüzden etrafımıza iyi bakmalı, araştırmalıyız. Gerekirse muhtara gidip bilgi alıp sormalıyız. İhtiyacı olan durumu kötü olan biri var mı diye. Ayrıca bir bilgiyi de sizler paylaşmak isterim. Yakın çevrenizde bulunan, boşanmış durumu iyi olmayan bayanlar varsa eğer Boşanmış Dul Kadınlara Devlet Sosyal Yardımı Verilmektedir sitemizden bilgiler alıp başvuruda bulunabilirler.

Fıtır sadakası (fitre) yoksul olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, katkıda bulunarak kendimiz ve ailemizde olan diğer fertler adına sadaka vermektir. Bu sadakayı vermemiz, karşılıklı sevgi ve saygı bağlarının gelişmesini de sağlamaktır. Fitremizi verirken öncelik olarak, yaşamış olduğumuz çevreye bakarak gerçekten ihtiyaç sahibi olan insanları bulmamız gerekir. Yoksul insanları bularak onları sevindirmeliyiz.

Zenginler fakirlere fitrelerini vermelidir. Fakirler ise fitre vermezler. Fitre fakir Müslümanın yoksulların hakkıdır. Fitreyi sadece bir kişiye değil, durumu olmayan bir çok kişilere de bölünebilir. Sadece dikkat etmemiz gereken verilen miktarın günlük gıda ihtiyacına yetiyor olmasıdır.

Fitre bakmakla yükümlü olmadığımız, akrabalarımızdan durumu kötü olduğunu bildiğimiz, teyze, dayı, amca, hala, gelin, damat ve bunların çocuklarına da verilebilir. Vermiş olduğunuz sadakayı gıda olarak değil de para olarak veriyor iseniz.  Yaşamış olduğumuz şartlarda göz önünde bulundurularak verilmelidir. Fitrenizi vermemeniz gereken kişiler şu şekildedir.

  • Anne, baba, anneanne, babaanne, dede,
  • Kız ve erkek çocuklarına,
  • Çocuklarından olan torunlarına,
  • Eşine,
  • Zengin olan kişilere yani ihtiyaç sahibi olmayan, nisap miktarı kadar mala sahip olan kişiler,
  • Babasının mal varlığı olan, ergenlik çağına girmeyen çocuğa

Bu saymış olduğumuz kişilere fıtır sadakası (fitre) verilmez. Fitrenin asıl amacı durumu olmayan, fakir sayılan Müslümanların bir günlük gıda ihtiyaçlarını gidermek için verilen sadakadır. Böylece bayram mutluluğu tüm Müslüman alemleri tarafından paylaşılmış olur. Peki vermekle yükümlü olduğumuz bu sadakanın zamanı var mıdır?

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fitrenin hedefi bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması ve böylece bayram sevincinde katkıda bulunmaktır. Fıtır sadakasının (fitrenin) bir vacip olan vakti birde müstehap olan vakti vardır. Vacip olan vakit, illa da verilmesi olan vakit, ramazan bayramının birinci günü olan, sabah namazının vaktinin girişiyle beraber, sadakayı fıtrı vermek imkan sahibi olan her kişi için vaciptir. Birde müstehap vakti vardır. Bayram günü gelmeden ihtiyaç sahibi insanlara, ramazanın içinde de vermektir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamak için, bayramdan önce verilmesi daha iyi olur. Bu kişinin kendi isteğine kalmış bir durum. Bayramı geçirmemek şartıyla, dilediği ve istediği zaman verebilir.

Vaktinde fitresini ödemeyen bir insan daha sonraki yıllarda ödeyebilir mi?
Fıtır sadakası vacip olduğu için, kişinin ölene kadar üzerinden düşmeyecek bir vaciptir. Bundan dolayı geçmiş dönemlerde fitresini veremeyen kişiler. İlerleyen zaman içerisinde verebilirler. Ömrünüzün sonuna kadar vermeniz gereken bir borçtur, vaciptir.
Bir insan ramazan ayında var ama arife gecesi öldü, buna fitre vermesi gerekir mi?
Hayır gerekmez. Çünkü fitrenin amacı, ramazanı yaşayacak ve bayrama ulaşmasıdır vacip olan.
LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın