Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Eve Haciz Gelirse Ne Olur Hangi Hallerde İcra Gelir?

Birçok vatandaşımız son yıllarda zamanında borcunu ödeyememekten şikayetçidir. Büyük bir nedeni ise, art ardına gelen zamlar yüzünden geçim sıkıntısı çekmiş olmalarıdır. İnsanlar çoğunlukla ihtiyaç olarak yada bir ev, araç almak için kredi çekmektedirler. Bu çektikleri krediyi düzenli ödeyemediklerinde ise icra ve haciz işlemlerine maruz kalmaktadırlar. Borçlu kimsenin vadeyi aksatması ya da hiç ödeme yapmaması haczin tek sebebidir. Bu işleme mağdur tarafından ceza gözüyle bakılsa da, alacaklı kimseler için bu uygulama borcun tahsil edilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Eve Haciz Gelirse Ne Olur Hangi Hallerde İcra Gelir?

Bugün haciz işlemi nedir? Hangi durumlarda eve haciz gelir? Eşlerin borçlarından dolayı evlere icra gelir mi? İcra memuru ev geldiğinde eşya alabilir mi? Emeklinin evine haciz gelir mi? gibi sorularınızı tüm yönleriyle araştırıp, 2022 güncel olarak kaleme aldık. Eğer sizlerde bu işlemler hakkında pek bilgi sahibi değilseniz, mutlaka konunun tamamını inceleyiniz.

Neler Var?

Haciz ve İcra Nedir?

2022 şartlarından dolayı borçlanmayan bireyimiz yok denecek kadar azdır. Bu yoğunluğun 10 da 3ü ne yazık ki haciz ile mal kaybına uğramaktadır. Sizce de öyle değil mi? arkadaşlar. Arka arkaya gelen zamlar yüzünden insanların bırakın borçlarını ödemeyi, karınlarını gün içerisinde doyurabildiklerine şükrediyorlar. Hele birde böyle bir zamanda geçmiş yıllarda araba, araç yada her hangi bir ihtiyaç doğrultusunda bankalardan çekilen krediler ödenmez ise ne olur? Eve haciz gelir mi? Bu sorularınızdan önce haciz nedir? sizlere bunu açıklamak istiyorum.

  • Haciz: Borcu olan vatandaşın ödeyeceği miktar bedelince taşınır veya taşınmaz gayrı menkul, mal, iki ve üçüncü şahıslarda ki hak ve alacaklarına kanuni bir yolla el konulması olayıdır.

Bu işlem icra müdürlüklerince denetlenir. Emir ve kararlar kurumun talebi üzerine şekillenir. Borçlu vatandaşa banka ödemelerini yapması için 90 gün müsaade verilir. 90 günün ardından alacaklı banka veya kişinin talimatıyla icra müdürlüğü işlemi incelemeye alır. Uyarı bildirisi gönderilir. Süreç bu şekilde işler. Ödeme sağlanamadığında mallara el konulur. İcraya gelecek olur isek,

  • İcra:  Kelime anlamında da olduğu üzere herhangi bir alacaklı kişinin, alacağını tahsil etmek için yürütmüş olduğu yasal işlemlere denir.

Bir alacağın vatandaştan tahsili için avukat yoluyla dava açılarak, karar üzerine yerine getirilmesidir. Burada da yasal işlemleri yürüten kurum yine İcra müdürlüğü olmaktadır. Borçlu olan kişi hakkında tüm işlemler uzman kişiler tarafından yürütülür. Konuyu daha açıklayıcı bir şekilde anlatmak gerekirse, bir örnek ile yola çıkmak istiyorum.

Kredi kullandığınızı varsayalım. Ödeme gününüz geçmesine rağmen hiç bir şekilde ödeme yapamadınız. Yapamayacaksınız da. Alacaklı kişi sizden alacağını tahsil etmek için öncelik olarak anlaşma yoluna gider. Yani yeni ödeme planı falan oluşturur. Sırf bunu yapma sebebi de yasal işlemler ile çok fazla zaman kaybetmek yerine böyle bir imkan sunar. Şayet bunlara rağmen borçlu olan kişi halen borcunu ödemez yada ileriki bir tarihte ödeme konusunda herhangi bir  taahhütte bulunmaz işe işte o zaman avukatı ile iletişime geçerek tüm alacağını tahsil etmek olacaktır. İşte buda bir nevi halkımız için avukatlara sıcak bakmama sebeplerinden birisi de haciz, icra işleri olmaktadır. Peki ya şimdi icra ile haciz işlemlerinin ne olduğunu öğrendiğimize göre, Bu haciz işlemleri nasıl gerçekleşir birde ona bakalım.

Haciz İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir? İşlemler Kaç Günde Başlar?

Haciz ve icra işlemi gerçekleşmeden önce borçlu kimse taşınır, taşınmaz malları alacaklı kişinin talebi ile adli makamlarca belirlenir. Kısacası icra takibi başlatılmadan önce etraflı bir araştırma yapılır. Memurlar icra dairesi aracılığı ile  borçlunun mallarına el koyar. Adım adım bu işlem nasıl gerçekleşir? bahsetmek gerekirse, haczin başlaması için üç tane koşul vardır;

  1. Alacaklının talebiyle kesinleşmiş olması şarttır.
  2. Avukatın da dikkatle incelediği üzere borcun ödenmemiş olduğu kesinleşmeli tir.
  3. İlan edildiği,( bildiri geldiğinden itibaren) bir hafta içerisinde itiraz edilmemiş olması şartı aranır.

Tüm bu şartların arasında borçlu kimsenin itiraz hakkının bulunduğunu da belirtmeliyiz. İtiraz hakkını değerlendirmek isteyen kimseler bu işi icra dairesine başvurabilir. Ya da bildiriyi gönderen avukatla bire bir görüşerek ilk beyanda bulunmalıdır. Sonrasın da kendi avukatı aracılığıyla  karşı bir dilekçe yazılıp icra memurluğuna resmen bildirilmelidir. Bu hak da değerlendirilmemiş ise  talep doğrultusunda borçlu kimsenin  adresine gidilerek ilk önce mal tespiti yapılır. Yani para edecek mallar belirlenir. Borç bu süreçte de yine ödenmezse , hacizli olarak belirlenen mallara el konulur.

İşlemlerin kaç günde başlayacağına değinecek olursak; Anlaşma olmadı alacaklı kişiler avukatları aracılığı ile işlemlerin başlatılmasına karar aldı. Bu şekilde yapılan işlemin sonunda İcra Müdürlükleri ödeme emri hazırlayarak borçlu olan kişiye bildirim göndermektedir. Yapılan bu bildirimden sonra ise borçlu olan kişinin 7 gün itiraz süresi bulunmaktadır. Bu 7 gün içerisinde icra Müdürlüklerine bir dilekçe vererek icra takibinin kaldırılmasını isteyebilir. Şayet bir itirazda bulunmaz ise borç kesinleşmiş olur. Borçlu olan kişi tarafından borç tahsil edilmesi gerekir. Bunun için de 7 gün içerisinde mal beyanında bulunulması gerekmektedir. Yani kısacası sonuç olarak sadece 7 iş günü içerisinden tüm işlemler başlatılmış olur. Bu bilgilerden sonra hangi durumlarda icra gelindiğine bakmaya ne dersiniz.

Hangi Durumlarda İcra Gelir? Emeklinin Evine Haciz Gelir Mi?

Herhangi bir borcun alacaklının tahsil edeceği zamanda ödememesi ve adli işlem başlatılmasına rağmen borç ödenmezse cebr i icra adı altında borcun tahsili mallara el konularak gerçekleştirilir. Yani durumları geniş kapsamlı ele almaktansa ödenmeyen her bir borç karşısında icra işlemi başlatılmaktadır. Bazı durumlar da hapis cezası bile borçlular için mümkün olmaktadır. Hapis cezası da şu şekilde gerçekleşiyor.

  • İcra memurlarıyla anlaşmaya varıp bir sözleşme ile borcunu ödemeyi kabul edip fakat sonrasın da cayıp ödemeyi yapmayan kimseler 90 gün hapis cezasına çarptırılmaktadır.

Emeklinin evine yada maaşına icra gelir? diye soran vatandaşlarımız için işte cevabımız. Tabi ki gelir?  Borcu olan her vatandaşımız için haciz ve icra işlemleri gerçekleştirilebilir. Emekli Maaşına Haciz Konulabilir Mi? 5 Dakikada Haciz Nasıl Kalkar? tüm sorularınıza vermiş olduğumuz adresin içeriğinde daha detaylı cevaplar bulabilirsiniz. Hangi malların haczedileceği ise yazımızın devamında mevcuttur.

Hangi Mallar Haczedilir? Haczedilmeyen Mallar Hangileridir?

El konulacak mallarda, aynı kurallar gibi kanunlara bağlı olmaktadır. 82. ci maddesi dışında  kalan taşınır- taşınmaz tüm mallardır. Haczi yapılamayan mallar nelerdir? sorusuna değinmek gerekir ise;

  • Yaptığı iş dolayısıyla sermayesi, beden gücü olan bir kimse işini devam ettirmesi için gerekli olan tüm eşyaya haciz yapılamaz.
  • Devlet malları ile kanun hükmünde  haczi caiz olmayan mallar.
  • Para, altın, ziynet eşyası, antika gibi değerli eşyalar hariç borçlunun evinde gerekli olan (buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ) gibi eşyaların haczi yasaktır. Birden fazla olması durumunda saydıklarımız haczedilir.

    Haciz işlemi Nasıl Durdurulur

    Haciz işlemi Nasıl Durdurulur

  •  Borçlu kişinin aile geçimini sağladığı hayvanı , vasıtası, araç ve gereçleri, makinelerine el konulamaz. Örneğin tel geliri süt satmak olan adamın ineğine el konulamaz. Kısacası kişinin ekmek yediği mala haciz koyulamaz.
  • Borçlu kimse çiftçi ise ekeceği tarla için tuttuğu tohumluk mahsule ,
  • Borçlar kanununa göre kanun hükmünün 510.cu maddesine göre haciz olunamaz adıyla tesis edilen araçlara
  • Kolluk kuvvetlerinden emekli olmuş hava ve deniz altı mensuplarının tazminat ve ikramiyelerine, şehit yakınlarına verilen maaşlara askeri olarak malulen emekli olan kimselerin ikramiyelerine dokunulamaz.
  • Bir cemiyet desteğince hastalık, zaruret, ölüm tarzı durumlarda bağlanmış olan maaşa,
  • Vücut sağlığı için ameliyat, ilaç, hastalık için toplanmış veya biri yardımıyla verilmiş olan paralara,
  • Borçlunun durumuna göre münasip eve, (kanser hastası çalışamayacak birinin evine) konulamaz.
  • Ayrıca öğrenci bursları da haczedilemeyen maaşlar arasındadır.

Haczedilemeyecek olan mallar bunlar olmaktadır. Peki ya yapılan haciz işlemleri durdurulur mu? Durdurulur ise nasıl olur? Bu sorularınızı yanıtlayalım.

Haciz işlemi Nasıl Durdurulur?

İcra işleminiz kesinleştiğinde kanunlara göre yasal olan mallarınız belirlenir. Gelen memurlar ödeme durumunuzu sorar, ödeyemeyeceğiniz  kesinleşirse mallar teslim alınır. İki durumda daha haciz düşebilir.

  1. İlk birincisi belirlenen taşınır malın satışı 1 yıl içerisinde talep olunmadı ise.
  2. İkicisi haciz olan taşınmaz malların satışı 2 sene içinde talep edilmediyse haciz kendiliğinden durur.

Aynı zamanda ödeme yapmanızın  sebebi  kanunun belirlediği durumlarsa belgeleyerek bir süreliğine haczi durdurabilirsiniz. Bu işlemlerle hiç karşılaşmamanız dileğiyle inşallah. Böylelikle konumuzun sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bizlere sormak istediğiniz sorularınızı hiç çekinmeden aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Sizlere gün içerisinde muhakkak dönüş sağlamış olacağız.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın