Yıllardır çalışıp emekli olduktan sonra hep yapmak istediğiniz o işi yapmanın vakti geldi diyorsanız. Bunu devlet desteği almadan başlamayın derim. Emekliye kuracakları iş yeri için KOSGEB hibe desteği ile bir çok alanda işletme sahibi olmalarını sağlamaktadır. SSK yada BAĞKUR veya Emekli Sandığından gününüzü ve yaşınızı tamamlayıp emekli oldu iseniz iş kurma kredisi kullanmadan önce bu fırsatlara bir göz atmanızı tavsiye ederim. İş modelinize göre 60.000 TL den başlayıp net 225.000 TL kadar teşvik almak için şartlar ise 2022 da oldukça basit hale gelmiştir.
Neler Var?
Emekliye İş Kurma Desteği KOSGEB’den!
Bankalar İşyeri Açma Kredisi sağladığını bilmeyenimiz yoktur sanırım! Ancak geri ödemesiz olarak hibe alarak kendi işini emeklinin kolaylık ile kurabileceğini ne yazık ki bir çoğumuz bilmiyor. Devlet tarafından sağlanan hibe desteği ile emekliye iş kurmaları durumunda 60.000 TL den başlayan teşvikler KOSGEB aracılığı verilmektedir. 2020 senesinde de devam eden bu desteğe başvurular ise artık çok daha basit hale gelmiştir. Bir çok işlemi İnternet üzerinden yapabileceğiniz KOSGEB desteği başvuruları için nasıl bir yol izlemeniz gerekeceğini burada doğru bir şekilde bulabilirsiniz. Açmak istediğiniz iş fikrine yönelin NACE kodları dahilinde sizlerde hem ”Geleneksel Girişimcilik Desteği” kapsamında 60.000 TL hem de devamında ”İleri Girişimcilik Desteği” kapsamında 225.000 TL hibe alabilirsiniz. Şartlara haiz olmanız durumunda siz emeklilere verilecek olan devlet desteği başvuruları ise şu şekilde yapılır.
Emekliye Devlet Desteği Başvurusu 2022
2022 yılında emekliye kendi kuracağı iş için verilecek olan Devlet desteği başvuruları için iş fikriniz çok önemlidir. Çünkü KOSGEB aracılığı ile verilecek olan bu desteğe başvuru yapmanın en büyük şartı iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde yer almasıdır. NACE kodları dahilinde iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini kolaylık ile sizde öğrene bilirsiniz.
- KOSGEB Desteklenen Sektörler Nelerdir? de iş fikrinizin yer alıp almadığını ilk olarak öğrenmenizi rica ediyorum.
Ayrıca ilgili bağlantıda da yine belirtmiş olduğum gibi iş fikrinizin ”Geleneksel Girişimcilik” mi yok sa ”İleri Girişimcilik” sektöründe bulunduğuna da lütfen detaylı bir şekilde bakalım. Çünkü KOSGEB iş fikrinizin NACE kodunun bulunduğu kategoriye göre hibe miktarını 225.000 TL kadar bu NACE kodu dahilinde çıkarmaktadır. Eğer ki iş fikriniz NACE kodları içerisinde yer alıyor ise kendi işini kuracak olan emekliye verilecek olan hibe miktarı programları şu şekilde yer alır.
Emekliye KOSGEB Kredisi Miktarları Ne Kadar?
Şayet iş fikriniz yukarıda da belirtmiş olduğum gibi KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde yer alıyor ise devletten hibe almak için şanslı kişiler içerisinde yer alıyorsunuz demektesiniz. Banka kredisi kullanmadan önce mutlaka size hibe yani geri ödemesiz olarak verilecek olan destek miktarlarını görmeniz çok önemlidir. Az evvel bahsetmiş olduğum gibi bu hibe miktarları iş fikrinizin yer almış olduğu NACE koduna göre belirlenir. ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” dahilinde verilen bu 2 destek programı şu şekilde yer alır.
- Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 60.000 TL hibe
- İleri Girişimcilik Destek Programı 225.000 TL
Programlar dahilinde verilen KOSGEB hibesini gösteren tablomuz ise açıklamaları ile şu şekilde yer almaktadır.
- Geleneksel Girişimcilik Destek Programı
İş fikri ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” içerisinde yer alan emekliye işletmesini kurması ile birlikte KOSGEB şayet gerçek kişi statüsünde ise 5.000 TL sermaye ise 10.000 TL hibe vermektedir. Bunun haricinde ise;
- Emekli işletmesinin 1 ile 12 arasında 1080 puan pirim ödeme yaparsa 20.000 TL hibe alır.
- 12 ay sonrasında ise 1440 puan ve üzerinde bir pirim ödemesi yaparsa yine 20.000 TL hibe alır.
Bunların yanı sıra emekli iş yerinin 2. yılında yine gerçek kişi ise 5.000 TL sermaye şirketi ise 10.000 TL hibe alır. Toplamda ise 2 yıllık ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” kapsamında 60.000 TL hibe alabilir!
- İleri Girişimcilik Destek Programı
İş fikri ”İleri Girişimcilik Destek Programı” içerisine olan emekliler yukarıda yer alan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” hibe miktarlarına ilaveten bir de tabloda görülen hibelerden istifade ederler.
- Eğer iş fikriniz eğer ki ”Orta-Düşük Teknoloji düzeyinde ise 100.000 TL harcamanıza 75.000 TL hibe alırsınız.
- Şayet iş fikriniz ”Orta Yüksek” düzeydi ise bu kez 200.000 TL için 150.000 TL harcamanıza hibe alırsınız.
- Eğer ki iş fikriniz ”Yüksek Teknoloji” düzeyinde ise bu kez 300.000 TL harcamanıza tam 225.000 TL hibe alırsınız.
Bu programdan yararlanmaya hak edenler emekliler alacakları makinelerin yalnız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının resmi gazetede yayımladığı ”YERLİ MALI TEBLİGATI” uygun olması gerekmektedir!
Emekliler Devlet Destekli İş Yeri Açma Hibe Kredisi Şartları
Değerli emekliler, sizler için KOSGEB tarafından verilen hibe destek miktarlarını gördünüz. Bu destek programları ile iş yerinizi açmanız için bazı şartları yerine getirmeniz aynı zamanda sağlamanız gerekir. Bu şartları sağlamanız ve yerine getirmeniz taktirde sizlerde Devlet bütçesi gözetilmeksizin hibe imkanları ile açacağınız iş yeri için destek alabilirsiniz. Sırası ile bu şartların neler olduğunu belirtmemiz gerekir ise;
- Daha önce KOSGEB den istifade etmiyor olmalısınız.
- Herhangi bir yasa dışı suç örgütü mensubu üyesi olmamanız gerekir.
- İşletmenizi kurmadan önce mutlaka ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” almalısınız!
Şartlara uygun olan emekliler ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” nasıl ”Uzaktan Eğitim Sistemi” ile anında alabileceğini ufak bir video ile anlattım. Lütfen videomuzu sonuna kadar izleyelim!
Girişimcilik sertifikasını alan emeklilerimiz daha sonra ”İşletmesini Kurduktan Sonra” aşağıdaki adımları takip ederek KOSGEB hibe desteklerine başvuruda buluna bilir!
- İlk olarak KOSGEB’e kayıt olmanız gerekir
- Daha sonra KOBİ beyannamesi doldurmalısınız
- Son olarak ise e-Devlet üzerinden giriş yaparak. Destek programı ”TÜM HİZMETLER” bölümün altında yer alan ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” alındaki ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” başvurusunu yapmanız gerekir.
Tüm bu işlemler sonrasında çıktılarını aldığınız belgeler ile bağlı olduğunuz KOSGEB İl Müdürlüğü’ne işletme evraklarınız ile gitmeniz gerekiyor. Tanzim etmiş olduğunuz evraklarınız tam ise kurum size bir gün verecek. O gün geldiğin de ise iş yerinize ait KOSGEB İş Planı Projenizi sunum yaprak onaylatır iseniz gelsin hibeler😉
Detaylı bir şekilde emekliler nasıl KOSGEB’den yararlanarak hibe alabilir anlattım. Buna rağmen sormanız gereken sorularınızı lütfen hiç çekinmeden bize yorumlarda sorunuz!
İcrası olan emekliler iş kurma
Desteklemeden yararlanabiliyormu
Vergi borcu değil ise yararlana bilir.
Merhaba. Emekliye destek de kefil isteniyor mu acaba
Devlet desteklerinin hiç biri için kefil istenilmez.
Peki Cafe, çay bahçesi gibi biryer açıp işletmek istiyorum. Bunun için tam olarak ne yapmam gerekiyor. Yönlendirebilir misiniz rica etsem
Geleneksel girişimcilik eğitimi almanız şimdilik işletmenizi kurana kadar yeterlidir.
Çok güzel yaklaşim emekliler için
Hayırlısı
KOSGEB tarafından emeklilere sağlanan bu imkan hakkında takıldığınız nokta olursa lütfen bize sorunuz.
Merhaba koskeb girisimcilik uygulamalı eyitim aldım ancak emekli hibe desteyi alarak solucan gübre üretimi için tesisimiz yerimiz hazır deyil bunun sıfırdan başlamam için nasıl bir hibe desteyi nasıl destek alabilirim yani bu koşullarda işimi hibe desteyi alarak nasıl kurabilirim
Hayvancılık alanına destekleri Tarım İlçe Müdürlükleri vermektedir. Başvurunuzu oraya yapabilirsiniz.
Merhaba engelli emeklisiyim parakende işletmem ve eğitim sektörü faaliyetim var bu destekten nasıl faydalanırım
İşletmenizi daha önce kurduğunuz için destekten yararlanamazsınız.
Merhaba ben eski hükümlüyüm kendi işimi kurmak istiyorum hibe desteğinden nasıl faydalanabilirim
Bilal bey şayet kuracağınız iş fikriniz perakende satış üzerine ise kesinlikle size önerim İŞKUR hibe desteklerinden yararlanmanız olacaktır. Sitemizde bu konu hakkında detaylı bilgilendirmeleri yaptım. Yine ilgili makalede isterseniz takıldığını konuları bizlere ilete bilirsiniz.
Esimden dul maaşı alıyorum
Hibe desteği nasıl alabilirim
İşyeri gözleme poğaça döner işi gibi küçük lokanta,
İşletme destek alabilir. Geleneksel girişimcilik desteklerinden yararlana bilirsiniz. Yaş gözetilmeksizin kadın girişimci üzerinden açarsanız bir çok avantajı yakalarsınız. Bunların içinde 5 bin TL fazladan hibe almakta yer almaktadır. İlk olarak yapılması gereken ise işletmeyi kuracak olan kişi uzaktan eğitimle geleneksel girişimcilik belgesi almasıdır.
Mrb yeni emekli olucam turizm için bungalov apart işletmesi açmak istiyorum yeri Antalya Adrasan hibe için nasıl bir yol izlemeliyim
Geleneksel Girişimcilik Belgesi almanız şimdilik yeterli.
Merhaba,
iki ay sonra emekli olacağım. Emekli olduktan sonra gübre üretim tesisi kurmak istiyorum. Öncelikle işletmeyi kurup sonra mı müracaat etmem gerek yoksa önce müracaat edip sertifika aldıktan sonra mı kurmam gerek teşekkürler
Önce sertifika alınız. Sonra işletmenizi kurun ve başvuru yapınız.