Devlet Memuru Alımı Şartları Nelerdir? 657 Tabi Nasıl Olur?
Sivil hayattan 657 tabi memur yaşantısına geçmek isteyenler. Devlet personel başkanlığı dahil olmak üzere bir çok kamu kurumu KPSS'siz memur alımı yapmaktadır.

Adliye katipliği dahil olmak üzere, lise mezunu devlet memur alımları peki kurumlar için ne zaman başlıyor biliyor musunuz? İşte, İŞKUR dahil olmak üzere 2022 yılında tüm memur alımı yapan bu kamu kurumları.
Neler Var?
Memurluk Nedir? 657 Tabi Devlet Memuru Nasıl Olur?
Devletin kurumlarında, devlet hizmetinde bulunan, idari bir sisteme bağlı olarak, verilen işleri yapıp maaşlı olarak çalışmaya memurluk denir. Özellikle Türkiye şartlarında, güvenilir ve garantili meslek olarak ön plandadır. Bir çok insanın hayalinde memurluk vardır. Bu hayallerini kurmaların en geçerli nedenleri ise başlıca şunlardır.
- Düzenli bir şekilde gelirlerinin olması
- Her ay maaşlarının sorunsuz yatacağını bilmeleri
- Sabit çalışma sistemleri ve saatleri olması
- Mesai yapma derdi olmaması
- Hafta tatillerinin hafta sonu kullana bilme imkanlarının bulunması.
Sizlerin de görmüş olduğu gibi bu 5 madde bile memur olmak için bir hayli geçerli sebep. Sizlerde bu imkanlarsa sahip bir yaşantı kurma hayallindeyseniz peki devlet memuru o zaman nasıl olunur?
Aslında bunun bir çok yolu var. Ancak bu yolların neler olduğuna geçmeden, bilmenizi istediğim bir husus var. Bu ise, memur olabilmek için okul tahsilinizin ön planda olduğudur. Böylece, memur olmaya karar verdi iseniz ve ortaokul mezunu iseniz çok yüksek puanlara ihtiyacınız olacaktır.
Orta okul mezunu olsanız bile ortalama bir puan ile gardiyan ve mahalle bekçisi rahatlıkla olabilmektesiniz. Bununla birlikte yine Kamu kurumlarında memur olarak çalışmak isteyen kişiler ise; ‘Kamu Personeli Seçme Sınavına’ girmeleri ve istenilen puanı almaları yeterlidir. Lise veya yüksek okul mezunu iseniz de, ön lisans kamu personeli seçme sınavına girdiğiniz taktirde, sağlık kurumlarında çalışmak için başvuru da bulabilmektesiniz.
Bu bahsetmiş olduğumuz tüm bu kamu kurumlarına girmek için elbette sadece okul tahsiliniz yeterli değildir. Bununla birlikte gireceğiniz kuruma göre bazı şartları da yerine getirmeniz gerekir. Memur olacağınız kurumlara göre bu şartlar peki nelerdir? Nasıl, istediğiniz kuruma şartları yerine getirmeniz durumunda ayrıca memur da olabilirsiniz. Hadi, şimdi bunlara bakalım.
Sıkça Sorulan Sorular:
657’ye Tabi Devlet Memuru Olma Şartları Nelerdir?
Devlet memurluğuna baş vuran kişilerin belirli şartları sağlamaları gerekmektedir. Eğer bu şartlar yerine getirilmez ise başvuruları geçersiz sayılmaktadır. Devlet memuru olabilmek için 657 sayılı (Devlet Memuru Kanunu devlet kurumlarında, kamu personeli olarak, çalışan kişileri ilgilendiren kanun) 48. maddesindeki şartları https://bit.ly/3fNv30w taşımaları gerekmektedir. Bu kanuna göre yapmamız gerekenler ise şu şekildedir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur.
- 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- Akıl sağlığı ve sağlık koşullarının iyi olması gerekir. Kişilerin vücutlarında mesleklerini yapmaya engel bir durumları olmaması gerekmektedir.
- Devletin güvenliğine karşı suç işlememiş olması, yasa dışı suçlarında bulunmaması (hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık) yüz kızartıcı hiç bir suçu olmaması gerekir.
- Erkek adaylarında askerliğini yapmış olması.
- Gerekli öğrenim ve mezuniyet şartlarının sağlanması gerekmektedir.
- Devlet memuru olabilmek için geçerli sınav KPSS tir. Bu sınav birinci ön lisans ve ortaöğretim olarak ikiye ayrılır. Ön lisans ve orta öğretim KPSS sınavları iki yılda bir yapılmaktadır. Lisans mezunları için ise, her yıl yapılmaktadır. Bu sınavlardan en az 70 puan alınması gerekiyor.
Bu şartların dışında, her kamu kuruluşlarının kendine ait özel şartları da olabilmektedir. Bu şartları kurumlar kendileri belirler. Belirlenmiş olan şartların yerine getirilesi halinde, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilmesi durumunda, istenilen puanı aldıklarında, gerekli olan evraklarla kamu kuruluşlarına başvurabilirler.
Devlet memuru olmak her yönden avantajlıdır. Bu avantajların bir tanesi de bankacılık imkanlarından ayrıcalıklı olarak yararlana bilemenizdir. 657 Devlet Memur Kredisi (Kamuya Özel 4 Harika Banka) sitemizi ziyaret ederek, sizlerde bu imkanların neler olduğunu göre bilirsiniz.
Bunun haricinde sınavsız memur alımları da oluyor. Bu nasıl oluyor şimdi biraz onlardan bahsedelim.
2022 KPSS’siz Sınavsız Memur Alımı Nasıl Olur?
Türkiye’de yaşanan bazı üzücü olaylardan sonra, devlet memurlarının kamu kurumlarından ihraç edilmesi durumunda, kurumlarda büyük bir personel açıklı lığına neden oldu. Bu yüzden alınmış kararlar değişti.
- KPSS ye girme zorunluluğu olmadan, başvuru yapmış olduğunuz kurum ve kuruluşlar, kendi personellerini seçerek onlara devlet memuru olmalarına hak vermektedir.
- Başvuru şartları arasında bazı kurumlar tarafından istenilen, alınacak olan personelin en az ilköğretim ve lise dengi okullar, ön lisans ve lisans mezunu şartı aranıyor. Ayrıca adaylardan ilgili meslek kolu için sertifikalar isteniyor.
- 2022 yılında İŞKUR üzerinden personel alım ilanları arasında başvuru şartları lise ve ilköğretim mezunu işçi alımları olacaktır. İŞKUR üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.
- Sınavsız başvuru şartları arasında dikkat edilmesi gereken, ilanlarda belirtilen eğitim düzeyini tamamlanmış olmasıdır.
- İnternet üzerinden sınavsız memur alımı ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Memur adayları hangi kuruma başvurduysa kurumun şartlarını göz önünde bulundurmaları gerekir.
- Sınavsız bir şekilde devlet memuru olmak isteyenlerin açılan kadroda istenilen pozisyonda çalışma şekillerini, kabul etmiş olması şartı aranmaktadır.
Son başvuru tarihlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bazı kurumlar sınavsız olarak memur alımı yapabilmektedir. Bu kurumlarda kendilerinin belirlediği mülakatlar vardır. Yazılı sınav olmasa bile sözlü olarak mülakattan geçmeleri gerekmektedir. Aşağıda belirtmiş olduğumuz kurum ve kuruluşlar sınavsız personel alımı yapacaktır.
Memur olduktan sonra başka bir iş imkanı ile uğraşabilir misiniz? Eğer merak ediyorsanız Devlet Memuru Tarım Hayvancılık Yapabilir Mi? sitesinden bilgiler alabilirsiniz.
Peki, sınavsız memur alımı yapacak olan bu kurum ve kuruluşlar hangileridir?
Sınavlı memur alımı yapan kurumlar gibi aramayan bir çok kuruluşlar da ülkemiz de mevcuttur. Bu kuruluşlar orta derecede okul tahsiline dahi sahip olsanız sınavsız olarak memur alımı yapmaktadır. Sizler için araştırmış olduğumuz, sınavsız memur alımı yapacak olan peki bu kurumlar hangileridir?
- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Memurları
- Bakan Yardımcı Kadroları
- Başbakan Baş Müşaviri Alımları
- Başbakan Müşavir Kadroları
- Başbakanlık Basın Müşaviri Kadroları
- Avukat ve Şube Müdürü Uzmanları
- Bakanlar Kurulu Sekreterliği Kadrosu
- Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi
Başvuru formunu doldurarak talebinizi gerçekleştirebilirsiniz. Devlet memuru olmak istediniz ve oldunuz. Peki bu işin görev ve sorumlulukları nedir? Şimdi biraz onlara değinelim.
”Eğer PTT de personel olarak çalışmayı düşünür iseniz bilgi almak için PTT Personel Alımı Ne Zaman Ve Nasıl Olur? Başvuru Şartları Nelerdir? sitemizi ziyaret edebilirsiniz.” 😉
Sizlerle bu önemli bilgiyi de paylaştıktan sonra konumuza devam edebiliriz.
Devlet Memurlarının Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?
Devlet memurları, kanunlarda belirtilen görevleri, bağlı bulundukları kurum ve kuruluşlarda, zamanında ve eksiksiz bir şekilde, yapmakla yükümlüdür. Verilen görevleri iyi ve doğru bir şekilde yerine getirmektir. Ve sorumlulukları şöyledir.
- Yetkili amir tarafından verilen görevleri, kanuna uygun bir şekilde, sorumluluklarını yerine getirerek çalışmaktır.
- 657 sayılı devlet memurları kanununa göre, başlarında sorumlu oldukları, amirlerden aldığı görevde, kanun ve anayasa yönetmenliklerine, aykırı görürse, görevi yerine getirmez ve amirine bildirir. Amiri bunu kabul etmeyip, itiraz edip, yazılı olarak verirse, o zaman bu emri yapmaya mecburdur. Eğer sonrasında, bir sorunla karşılaşılırsa sorumluluk emri verene aittir.
- Konusu suç teşkil edilen, hiç bir emir yerine getirilemez. Eğer getir ise, vereceği sorumluluklarından kaçamaz. Kusur, kasıt, ihmal veya tedbirsizlikten dolayı, idare zarara uğratılmışsa, zarar ilgili memur tarafından ödenir.
- Verilen görevleri, yerine getirirken dil, din ,ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan çalışmak.
- Eğer yurt dışında görevli iseniz, devlet itibarını zedeleyecek bir davranışta bulunmamak.
- Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına sadık kalmak.
- Görev arkadaşların ile, iş birliği içinde çalışmak.
- Memurlar, kamu görevleri hakkında, hiçbir şekilde basına bilgi veremezler. Ancak, bakanın yetkili kılacağı illerde valiler veya yetkili olarak belirlediği kişiler, bilgi verebilir.
- Kanunda belirtilen kılık kıyafet kurallarına uymak.
- Kamu hizmetinde kullanılan, resmi araç ve gereçleri, şahsi hizmetinde kullanmamak. Belirlenen alan dışına çıkmamak.
- Görevlerinde kullanmak için verilen, devlet malını korumak. Sahip çıkmak.
657 sayılı devlet memurları kanunu, ile belirlenen sorumluluklar https://bit.ly/3s5Be2J bağlantıyı tıklayarak daha çok bilgi alabilirsiniz. Tabi ki bu kadar sorumluluk altında çalışırken, memur olmanın avantajları da var. Şimdi bu avantajlar nelermiş onlardan bahsedelim.
Devlet Memuru Olmanın Avantajları Nelerdir?
Memur olmak kimi insanlar için sıkıcı görünse de, oldukça avantajlı bir meslektir. Diğer özel iş imkanlarına göre rahat bir iş olanağına sahiptir. İş hayatınızla alakalı sıkıntı yaşama ve belirsizlik durumları olamaz.
- Devlet memuru olarak işe başladığınızda, yüz kızartıcı, işinizi ihlal etme durumu olmadıktan sonra, işten atılma, çıkartılma, kovulma gibi ihtimaliniz asla olmaz. Memuriyet hayatınız emekli olana kadar devam eder. Uzun süreli bir iş imkanınız olur. Özel sektörlerde çalışmış olsanız, iş verenin kal dediği müddetçe çalışma imkanınız olacaktır. Bugün çıkartmak isterse çıkartır.
- Devlet memurlarının çalışma saatleri düzenlidir. Bu yüzden özel hayatınızla ilgili planlar yapmak daha kolaydır. Öğle molalarınızı kendiniz için kullanabilirsiniz. Hayatınızda bu iş imkanı sayesinde kolaylaşır. Mesai saatleri sabit ve belirli olduğu için, beslenme ihtiyacınız düzenli olacaktır. Akşamları kendinize ve ailenize vakit ayırıp güzel zamanlar geçirebilirsiniz. Normal bir uyku düzenizin olur. Özel sektörde çalıştığınızda uzayan mesai saatleri olabilir. Devlet memuru olduğunuzda ise işe giriş ve çıkış saatleriniz belli olacaktır.
- Devlet memurları hafta sonları çalışmadığı için, hafta sonları tatil yapıp, rahatlıkla dinlenip eğlenebileceksiniz.
- İzin imkanınız çok fazladır. Mesai saatlerinde izin alma şansınız oldukça yüksek olur. Yıllık izinlerinizi istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Özel sektörde olmuş olsanız iş verenin belirlediği zaman içerisinde yıllık izninizi kullanabileceksiniz.
- Sağlık sigortanız kesinti olmadan, sürekli devam etmektedir.
- Hastalık ve benzeri durumlarda maaşınızda hiç bir şekilde kesintiye uğramaz net alırsınız.
- Devlet memurusunuz bir ay boyunca çalıştınız emek verdiniz, karşılığını gününde alırsınız. Rahatlıkla hesaplarınızı bu tarihe göre yapıp, dilediğiniz gibi harcamalar yapabilirsiniz. Hiç bir aksatılmaya uğramadan devlet memurları, her ayın 15 de gününde ve zamanında banka hesaplarına yatar.
Çalışma saatleri, günleri, memura tanınan haklar, izin günleri, resmi tatiller, alacağınız maaşa kadar, çoğu kriter memur olmayı istemeye yeterlidir. Artık siz düşünün bütün bunlardan daha güzel iş imkanı ne olabilir ki. Ama siz yine de farklı iş imkanları isterseniz buradan bilgi alabilirsiniz.
Düz Memurluk Nedir? Adliyeye Alımı Nasıl Olur?
Düz memurluk kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS ile mesleki olarak atandığı sırada belirli bir görev ve görev tanımı olmayan, amirleri ve diğer üstleri tarafından görevler verilen kadrolu kişilerdir.
Birçok kişinin, düz memurluk tercih etmesinin temel sebebi ise, rahat ve masa başı iş olmasıdır. Her yıl milyonlarca kişi KPSS sınavlarına girerek devlet garantisi altında çalışmak için, düz memur olmak isterler. Çünkü düz memurların işleri diğer kadrolara ve unvanlara göre daha kolaydır. Sınavlara girerek yaptığı tercihlerden memurluk kazanan kişiler, öncelikle ilgili kurumun amiri tarafından görüşmelerde bulunur. Atanan kişinin dış görünüşü, mezun olduğu okul, yabancı dil ve diksiyon özeliklerine, bilgisine ve deneyimlerine göre uygun bir bölüm bulunarak, o bölümde çalışmasına karar verilir. Düz memurluk atamaları, adliyeye alımlarında 2001, 3001, 4001 nitelik kodları uygulanır. Peki bu nitelik kodları nedir? sorusuna cevap verecek olursak.
- 2001 Orta öğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak
- 3001 Herhangi bir ön lisans programından mezun olmak
- 4001 Herhangi bir lisans programından mezun olmak
Kısacası bu kodlar, herhangi bir mesleğe bağlı olmadan kurumdaki asgari işleri yürütecek, memurluk ihtiyacını belirten nitelik kodlarıdır.
Düz Memur Ne İş Yapar?
Düz memur ne iş yapar sorusu aslında, memurun atandığı kurum ve kuruluşa göre farklılıklar gösterebilir. Kamuda amir kavramı çok önemlidir. Çünkü memurlar başlarındaki amirlerin verdiği görevleri yasalara uygun bir şekilde yerine getirmek zorundadırlar. Düz memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel İdari Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yaparlar ancak memurun çalışacağı bölüme idari amirleri karar verir. Bazı kurumlarda ataması olan düz memurlar, öncelikle büro işlerine yönlendirilerek masa başı işleri yapmaları istenir. Teknisyen, mühendis, tekniker, sosyolog gibi unvanlar kadar zor işleri yoktur aslında. Bilgisayar başında kurumun kendisinden istenen görevleri yerine getirirler. Bazı kurumlarda yeni memurlar ilk etapta, sadece kurumlar arası iletişim, yazışmalar ve dosya hazırlamak için görevlendirilirler. Düz memurlara verilen görevler başlıca şu şekildedir.
- Başındaki amirin iş haricinde verdiği, diğer görevleri yasaya ve mevzuata uygun bir şekilde yürütmesi,
- Çalıştığı bölümdeki işlere ait mevzuata hakim olması,
- Çalıştığı bölümdeki iş ve yazışmaları yürüterek, evrak takibini yapması,
- Yazışmaların dosyalanması ve elektronik ortamda arşivlenmesini sağlaması,
- Çalıştığı bölümdeki bilgisayar ve çevre birimlerine hakim olması,
- Çalıştığı kurumda iletişim ve diksiyonuna özen göstermesi.
gibi işler yapması istenilebilir. Bu görevler temek görev olarak adlandırılır. Yazımızın başın dada belirttiğimiz gibi, bu görevler kurumdan kuruma farklılık gösterebilir.