Eskilerden beri iş gücünün zorluğunu hafifletmek amacıyla traktör tarım ve hayvancılık alanın da mutlaka kullanılmaktadır. Özellikle tarımcılığın göz bebeği olan traktör; biçer, döver, pulluk gibi birçok aksesuarıyla yüzlerce kişinin bir haftada yapabileceği işi saatler içerisinde bitirebilir. İşte bu yüzden her çiftçinin hayalidir. Ancak son yıllarda azalan hayvancılık ve tarımcılığa karşı bir önlem almak isteyen bakanlık traktör alım ve satımın da teşvik amaçlı birkaç karar aldı. Buna göre devlet destekli traktör almak isteyen çiftçiler traktör kredisine başvurarak yarısını devletin ödediği traktörü alabilir. Hatta hemen borç ödeme kapasitesi olmayanlar için ise 5 yıl sonra geri ödeme imkanıyla kredi çekme şansına da sahiptirler. Öyleyse devlet destekli traktör markaları hangileridir? Kredi başvuru şartları neler? Yazımızda tek tek yer verdik. Eğer sizde traktörümü yenileme zamanım geldi. Ya da bana artık traktör lazım iş gücüm yetersiz diyorsanız makalemizi mutlaka inceleyin.
Neler Var?
Traktör Alımı İçin Devlet Hangi Markaları Destekliyor?
İhtiyacınız üzerine traktör almaya karar verdiniz. Ama nereye başvuracağınızı bilmiyorsanız size nasıl uygun traktör kredisi alınır biraz bahsedeceğiz. Alacağınız traktörün sıfır veya ikinci el olması mutlaka alım fiyatını etkiler. Öyle ki sıfır veya beş senelik traktörler için devlet kredi desteği sağlamaktadır. İlk etapta kırsal kalkınma programlarına dahil olan çiftçilerimiz, tarımsal işletmelerin kurulum ve modernizasyonları için IPARD-2 kapsamına dahil olanlar ve TKDK ya sunulan projelerin onaylanması halinde devlet traktör alımı için %50 yani yarı yarıya hibe desteği sağlayacaktır. Bu programlar kapsamında devletin destek verdiği traktör markaları şu şekildedir;
- Fiat, Ford, BMC, hattat, iş bora,john deere, massey, ferguson, super star, Tümosan, Universal, Türk traktör, new holland, same, steyr, majör kredi verilen markalardır.
Aynı zamanda bu markalar yerli çiftçilerimiz tarafından daha çok tercih edilip kullanımından memnun kalınmaktadır. Bunun dışında;
- Leyland, agrifarm, agripower, AGT, başak, carraro, superline, bolinder, class, başket, erkunt, belarus ,farmtrac, david brown gibi markalarda kredi kullanımına uygun olsa da ülkemizde pek kullanılmamaktadır.
Devlet Destekli Traktör Alımı İçin Kredi Şartları Neler?
- IPARD-2 ve TKDK projenizle kredi başvurusunda bulunmak istiyorsanız. İlk önce onay görebilecek detaylı bir proje hazırlamak. Hazırladığınız projeden onay almış olmak gereklidir. Bu programlara başvurmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Çifte vatandaşlık taşıyorsanız, Türkiye ye dönüş yapmış olmanız ve vatandaşlığınızın aktif olması gereklidir.
- 18 yaşından büyük olmak şartı aranır.
- Geçmiş bankacılık işlemlerinizde kötü bir sicile sahip olmamak, icra işlemi yaşamamış olmanız gereklidir.
- TKDK tarafından desteklenen iller içerisinde yer almanız gerekmektedir.
- IPARD-2 çağrı ilanları geldiği zaman proje hazırlayarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Traktör Kredisi İçin Hibe Verilen İllerimiz
Tarım alanı projelerin de pilot bölge seçilen illerimiz olduğu gibi traktör alımı için hibe sağlanan illerimizde belirli sayıdadır. Bu illerimiz TKDK tarafından desteklenen illerimizdir. 2021 yılı itibarı ile TKDK tarafından desteklenen il sayımız Türkiye genelinde tam 42 tanedir. Şayet bu illerimiz içerisinde tarımsal alanda IPARD-2 programları kapsamında yatırım yaparsanız ” tarım aletleri alımı kapsamında ” alacağınız traktör için %70 varan hibe olanaklarından yararlana bilirsiniz.
Ziraat Bankası Traktör Kredisi Nasıl Alınır?
Düşük kredi imkanları dahilinde Ziraat bankası üzerinden de Traktör alabilirsiniz. 60 ay vadeli olarak tüm çiftçilerimiz 5 yaşını aşmamış olan 2. el traktör alımlarını da yine bu bankamız üzerinden uygun faizler ile alabilmektedir. Ayrıca Ziraat bankası çiftçilerimizin kullanacakları traktör kredisi için de geri ödemeler de esnek koşullar sağlamaktadır. Bunlar senede 1 ödemeli ve 3 ayda 1 geri ödeme imkanlarıdır. Traktör Kredisi 72 Ay Vadeli Nasıl Alınır? da bütün detayları rahatlık ile bulabilirsiniz.