ÇKS Belgesi Nasıl Alınır, Alma Şartları Nedir? (Forumlar)
Tarım veyahut ta hayvancılık desteklemeleri için devletten teşvik alacak olan çiftçilerin alması şart olan ÇKS belgesi nasıl alınıyor biliyor musunuz. ? Çiftçi Kayıt Sistemi olarak da bilinen ÇKS belgesinin alma şartları nedir? sorusu dahil olmak üzere başvuru için ihtiyacınız olacak tüm formlar ile gerekli evrak ve belgeleri sizler için listeledik. 2019 ile 2021 senelerinde bu belgeyi almak isteyen çiftçilerimiz başvuru tarihleri başlaması ile birlikte müracaatlarını bu form ve belgeler ile adresini vereceğim kurum ve İnternet sitesine yapabilirler.
Neler Var?
ÇKS Belgesinin Size Sağladığı Muazzam İmkanlarını Bir Bilseniz
Çiftçi Kayıt Sisteminin kısaltılmış ismi olan ÇKS belgesi tarım ile her türlü hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımızın aslında bir nevi kimlik belgesidir. Her ne kadarda resmi kurumlar tarafından kimlik belgesi olarak kabul görmese de sizi özellik ile finansal anlamda çok rahat ettirecek bir aracı belge diyebiliriz. Bu belge ile bir çok yapacağınız başvurular için avantajlar yakalayabilirsiniz. ÇKS belgesinin sizlere sağladığı bu muazzam imkanları sıralar isek şunları rahatlık ile söyleyebiliriz sanırım.
- Özel ve kamu bankalar tarafından çiftçilere özel olarak hazırlanmış olan kredi kartlarından alabilirsiniz. Böylece kredi kartı aidatı ödemez, nakit para ihtiyaçlarınızı en düşük faiz oranları ile anında kullanabilirsiniz.
- Başta Ziraat bankası olmak üzere Türkiye de yer alan katılım bankaları dahil olmak üzere tüm finansmanlar dan çok düşük faiz oranları ve yüksek meblağlarda tarımsal ile hayvancılık kredilerini kullanabilirsiniz.
- Özellikle devletimizin bir kaç senedir artık geleneksel hale getirmiş olduğu ” Genç Çiftçi Projesi ” başvurularını yapabilir. Hayvancılık ile bitkisel yatırımlarda hibe alabilirsiniz.
- BAĞ-KUR sınıfına dahil olarak aylık ödemelerinizi yapabilir hem emekli olabilir hemde tüm devlet hastanelerinden bedavaya yararlanabilirsiniz.
- Üretmiş olduğunuz sebze ve meyveler dahil olmak üzere şehirler arası nakliyesi için istenilen müstahsil yol belgesini çıkarttırabilir siniz.
Özellik ile belirtmiş olduğum bu 6 maddelik muazzam imkanlardan yararlanmak için yapmanız gereken aşağıdaki başvuru işlemlerini başlatmanız dır.
ÇKS Hayvancılık Belgesi Nasıl Alınır ?
ÇKS belgesini artık İnternet üzerinden kolaylık ile başvurusunu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden ÇKS diğer adı ile ” Hayvancılık Belgesi ” yada ” Çiftçi Belgesi ” almak ile uğraşmak istemeyenler T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görevli İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruda buluna bilirler. İnternet üzerinden ÇKS başvurusunda bulunacak olan çiftçilerimizin bazı belgeleri daha önceden hazır etmeleri gerekmektedir. Bu belgeler ise şunlardır.
- E-devlet girişi için PTT’ den alınmış olan şifre
- Ziraat odasından alınmış olan ” Çiftçi Belgesi ” ( Belgeyi alacakları yıla ait ÇKS başvurusu için geçerlidir ibaresi yazılı olması gerekir )
- Hayvancılık yada tarımsal faaliyet göstereceğiniz araziye ait kira sözleşmesi
- Arazi formu ( İndirmek için tıklayın )
- Muvafakatname ( Boş suretini indirmek için tıklayın )
- Döner sermaye makbuzu ( IBAN numaraları bu adreste yer almaktadır )
Bu belgeleri şayet önceden hazırladı iseniz şimdi başvuru işlemini İnternet üzerinden yapabiliriz.
📝 Başvuru için doğrudan https://edevlet.tarbil.gov.tr/basvuru#/form/140/ifti-kayt-sistemi-ks-bavurusu adresine giriş yapalım. Muhtemelen e-devlet şifrenizi girmediğiniz için sistem sizi doğrudan e-Devlet şifresi giriş alanına yönlendirir. e-Devlet şifrenizi girdikten sonra site ÇKS kayıt formunun doldurulacağı alana yönlenir siniz. İlgili alanları doldurup ” GÖNDER ” demeniz ile birlikte başvurunuz alınmış olur.
İl Tarım Müdürlüğü ÇKS Kayıt Belgeleri
Öncelik ile Tarım İl/İlçe Müdürlüklerini sizin bir çiftçi olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Ayrıca bu ispatı yapar iken de bazı şartları da yerine getirmeniz gerekmektedir. Örneğin, kiralık dahil olsa ekip biçtiğiniz bir tarlanız yok ise siz üzgünüz ki çiftçi olarak sistemde yer alamaz sadece sektörde yer alan bir çalışan olarak gözükürsünüz. Bu ve bunun gibi taleplerin katlanılabilmesi için aşağıdaki formaları da tanzim edip ilgili mevkilere imzalatıp getirmeniz şarttır. Nedir bu formlar ve belgeler ?
- ÇKS belgesi almak istediğinizi belirten başvuru dilekçesi oluşturun.
- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan nüfuz cüzdanının fotokopisini çektirin.
- Şayet mevcut ise SGK güvenlik numarasını gösteren belgenin fotokopisini hazırlayın.
- Tapu kadastrodan ekip biçtiğiniz tarların güncel olacak şekilde tapu sicil kaydının çıktılarını isteyiniz.
- Ekmiş olduğunu tarlarının ekili olduğunu kanıtlamak için C Formu Doldurma işlemini yapınız ve bağlı olduğunuz muhtarlığa imzalatınız.
- Size verine döner sermaye ödemesini sağlayarak makbuzunuzu alınız.
- Ziraat odasına başvurarak çiftçi belgenizi talep ediniz.
- Çiftçi kayıt ile tarımsal faaliyet formlarını doldurunuz.
- Arazi bilgi formunu tanzim ediniz.Arazi Keşif Raporu EK-2
- Şayet ekim yapacağınız araziler birinci derece anne, baba yada eşiniz gibi akrabalarınıza ait ise muvafakatname 2 Formu formunu tanzim ediniz.
- Tarım arazisi şayet ortaklık üzerine kurulu ise bu kez de Muvafakatname 1 Formu doldurmanız gerekecektir.
- Şayet arası ne eşinizin ne de ortağınızın veya sizin değil ise o zaman Arazi Kira Sözleşmesi formunu doldurup mülkiyet sahibine imzalatınız.
- Son olarak ise Taahhütname doldurunuz.
Hepsi bu kadar 🙂
ÇKS Belgesi Güncellenmesi İstenilen Belgeler Nedir ?
Bazı hallerde sizden kurumlar ÇKS belgenizi güncellemenizi isterler. Özellik ile kira kontratı ile tarımcılık yapan çiftçilerden senelik olarak bu güncelleme işlemlerinin yapılması talep edilir. Bu ve bunun gibi hallerde yine tarım ilçe müdürlüklerine aşağıdaki formlar ile müracaat edebilirsiniz.
- Güncelleme yapacağınıza ilişkin dilekçe
- C formu
- Kira kontrat namesi
- Döner sermaye makbuzu
istenilmektedir. Bu işlemeler sonrasından da ÇKS güncelleme ortalama 5 iş günü almaktadır.
Mersin’de devlet memuru olarak görev yapıyorum. Eskişehir’de 10 dönüm ve 3 dönüm olmak üzere toplam 13 dönümlük iki ayrı tarla alacağım. Memur olmam nedeniyle Çiftçilik Belgesi almamda herhangi bir sıkıntı olur mu? Zaten 4c kapsamında memur olduğumdan sigorta bedeli alırlar mı? Ayrıca belge için Mersin’den mi yoksa Eskişehir’den mi müracaat etmem gerekiyor? Teşekkürler.