Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Çalışan, Çalışmayan Annelere Verilen Süt Doğum Yardım Parası Nasıl Alınır?

2022 de süt yardım parası halen verilmektedir. Üstelik, çalışan yada çalışmayan anneler de bu parayı Devletten alabilmektedirler. Devlet tarafından süt yardım parası başvuru nasıl yapılır? anlatacağız elbet. Ama bundan önce çalışan ve çalışmayan annelere bir müjdemiz daha var. Bu ise doğum yardım parası da aynı şekilde alabilmektesiniz.

Çalışan, Çalışmayan Annelere Verilen Süt Doğum Yardım Parası Nasıl Alınır?

Hatta doğum yapan anne çalışan ise bununla birlikte kreş ve yarım gün desteği de 2022 de almaya devam etmektedir. Ödeme miktarları kaç lira diyorsanız bu oranlar destek başvurusuna göre değişmektedir. Bunun için tüm desteklerin ne kadar olduğunu da aşağıdaki başlıklarda yer verdik.

Neler Var?

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Ne Kadar Alabilir?

Devlet tarafından farklı dallarda birçok yardım ve destekler verilmektedir. Bu destekler arasında, doğum yapan çalışan yada çalışmayan annelere yönelik yardımlarda bulunmaktadır. Verilen bu destek 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ve doğacak olan tüm bebekler için geçerli olmaktadır. 2015 yılından bu zamana kadar, doğum yapan bütün annelere bu desteler ulaşmıştır. Çocuk sayısına göre annelerimize farklı miktarlarda yardım paraları verilmektedir. Çalışan, çalışmayan ev hanımı annelerimiz devletin vermiş olduğu bu destekten yararlanmaktadır. Doğum yapan annelerimiz 2022 yılında alacak oldukları miktarlar şu şekildedir.

  • Çalışmayan annelerimiz dünyaya getirdiği ilk bebek için 300 TL
  • 2. bebek için 400 TL
  • 3. bebek ve daha fazlası için 600 TL
  • ilk doğumlarında İkiz bebek dünyaya getiren anneler için 700 TL

olarak doğum yapmış olan annelerimize verilmektedir. 2. doğumlarında da ikiz bebek dünyaya getirdiklerinden ise çocuk başına 150 TL daha verilerek 1000 TL çocuk parası verilmektedir. Verilmiş olan bu desteği nereden ve nasıl alacağız dediğinizi duyar gibiyim.😉 EEE o zaman şimdi gelelim başvurunun nasıl yapıldığına.

Devlet yardım ve destekleri arasında Boşanmış Dul Kadınlara Devlet Destekleri Ve Sosyal Yardımı Verilmektedir destekleri de bulunmaktadır. Daha fazla ayrıntılı bilgi almak için, vermiş olduğumuz adresten tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.

Ev hanımı alan annelerimizin eşi sigortalı olduğu taktirde emzirme ödeneği ve süt parası olan devlet yardımlarında da yararlanabilmektedir. Doğum parası için başvuruda bulunduğunuz halde, devletin sağlamış olduğu emzirme ödeneği yani süt parasından da otomatik olarak yararlanabilecekler.

Emekli olan anneler süt parası alabilir mi?
BAĞ-KUR borcu bulunan emekli olan anneler bu yardımlardan yararlanamaz. SGK dan emekli olan anneler bu verilmiş olan devlet desteklerinden yararlanabilirler

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Nasıl Alabilir? Nereye Başvurmalılar?

Torba yasası ile 2015 tarihinde başlatılmış olan, çalışmayan doğum yapan annelere devlet yardımı, günümüze kadar gelerek yardım parası  olarak uygulanmaktadır. Bu destek ile bir çok anne canlı olarak yapmış oldukları çocukları için devletimizden para yardımı alabilmektedir. Halk arasından çocuk  parası olarak bilinen bu parayı devletimiz annelere dünyaya getirmiş oldukları bebekler için hediye etmektedir.

blank

Çalışmayan-Anneler-Doğum-Parası-Nasıl-Alabilir

Devlet memuru olan, özel sektör de çalışan annelerimiz ve ev hanımı olan annelerimizin yararlana bildiği bu imkanlara başvuru yapmanız mutlaka şarttır. Doğum sonrasında çocuğunuzun nüfus cüzdanı, kendi nüfus cüzdanınız ve doğum kağıdı ile aşağıdaki kurumlara kendiniz yada eşiniz müracaatta bulunabilir.

  • Öncelik olarak yeni doğan bebeğin Nüfus Müdürlüğüne kayıt işlemleri yapılarak kimlik kartı çıkarttırmak gereklidir.
  • Büyük şehirlerde veya illerde bulunan annelerimiz dünyaya canlı bir bebek getirdiklerinde başvurularını aşağıda vermiş olduğumuz dilekçe ile Aile Bakanlığı İl Müdürlüklerine veya Sosyal İşler Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.
  • Kasabalarda ikametgah eden dünyaya canlı bebek getiren annelerimiz veya eşleri başvuruları için kaymakamlık binaları içinde bulunan” Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ” bölümlerine yapabilirler.
  • Ülke dışında doğum yapan Türk annelerimiz başvurularını konsolosluk yada büyük elçiliklere yapabilirler.

Başvuru dilekçesini vermiş olduğumuz BURADAKİ adres üzerinden yapabilirsiniz. Dilekçeyi posta yolu ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüklerine  kargo yaparak gönderebilirsiniz. Dilekçeyi  doğru bilgiler ile doldurmanız gerekmektedir. Eğer doğum yapan kişinin eşi başvuruda buluyorsa dilekçeye kendi bilgilerini yazması gerekmektedir. Sonrasında internet üzerinden başvuru sonucunu öğrenebilirsiniz. Gerekli sorgulama bilgilerine aşağıda yer vermiş bulunmaktayız.

Geçim problemi yaşıyor iseniz, durumunuz kötü ise Dar Gelirli Ailelere 80 TL Elektrik Devlet Desteği (Başvuru Şartları) şartları karşıladığınız taktirde, devlet desteklerinden yararlanabilirsiniz. Bütün bilgiler vermiş olduğumuz adres üzerinde mevcuttur.

Çalışan Anneler Doğum Parası Nasıl Alır?

Öncelikle devletimizin sunmuş olduğu bu imkan hakkında biraz bilgi verelim. Doğum parası sigortalı olarak çalışan anne adaylarımıza devlet tarafından sağlanan bir olanaktır. Bu konuyu doğum yardımı ile karıştıran kişiler maalesef ki çoğunlukta. Bu sebeple ilk önce sizi bu hususta aydınlatmak isteriz. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca her canlı bebek dünyaya getiren anneye tek seferliğe mahsus ve çocuk sayısına göre verilen bir yardımdır.

blank

Doğum-Parası-Almak-İçin-Belirlenen-Şartlar-Nelerdir

Ancak bugün bahsedeceğimiz doğum parası, doğum öncesinde çalışan annenin 4A kapsamında SGK’ya kayıtlı, sigortalı olarak çalışan annelere verilen devlet yardımıdır. Devletimiz çalışan annelerin istihdamda kalmaları için bir çok destek sağlamaktadır. Bu sağlamış olduğu desteklerin arasında,

  • Çocuk parası
  • Doğum desteği
  • Emzirme ve süt parası
  • Süt izni
  • Yarım gün çalışma ödeneği
  • Doğum yapmış annenin geçici iş göremezlik ödemesi
  • Devlet bakıcı desteği

Çalışan annelere 100 Avro Çalışan Anneye Devlet Kreş Desteği (2022 Desteklenen İller) için de verildiğini biliyor muydunuz?

gibi çeşitli destekler vermektedir. Doğum yapmış annelerin raporlu olduğu süreçte SGK tarafından maaş olarak her ay verilmektedir. Bu yardımı alabilmek için aşağıda belirteceğimiz şartları sağlamanız gerekmektedir. Şayet koşullar uygun ise doğum yaptığınıza dair hastaneden verilen

  • doğum raporu,
  • kimlik belgenizin fotokopisi,
  • İş yerinizden 90 günlük prim ödemenizin yapıldığı ve izne ayrıldığınızı onaylayan belge ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız gereklidir.

Müracaatınız onaylanması halinde bir ay içerisinde maaşınızı PTT şubelerine yatırılmaktadır. Şubeye gidip kimliğinizi gösterdiğiniz taktirde paranızı çekebilirsiniz.

Doğum Parası Almak İçin Belirlenen Şartlar Nelerdir?

SGK’dan doğum parası alabilmek için başvuran hanımların bir kısmı gereken koşulları sağlayamadığı için bu haktan muaf oluyorlar. Çalışan bir anne adayı iseniz size bahsedeceğimiz şartları önceden hazırlayıp sunmanız halinde sorunsuz olarak maaşınızı alabilirsiniz. Peki doğum parası alabilmek belirlenmiş olan şartlar nelerdir?

  • Doğum parası başvurusu için en az 90 gündür aynı işletmede çalışıyor olmak ve 90 günlük priminizin aynı işletme tarafından yatırılmış olması
  • Doğum yapmış olmak. (Canlı bir bebek dünyaya getirmiş olmak.) Ölü olarak yapılan doğumlarda bu verilen destekten yararlanılmamaktadır.
  • Raporun başlangıcından itibaren çalışmıyor olmak.
  • Sigortanızın izne ayrılmadan önce duraklamaya uğratılmaması gereklidir.
  • İzinli olduğunuz süreçte de kesinlikle başka bir yerde çalışmamalısınız. Bu durum sizin maaşınızın kesintiye uğramasına neden olacaktır.
  • e-Devlet üzerinden  başvuru yaptığınızda şartlar orada da belirtilmektedir.
blank

Doğum parası ve süt parası alma şartları

Bu şartları taşıyan anneler  SGK’ya başvuruda bulunabilir. Devletin doğum yapmış olan annelerimize vermiş olduğu tüm imkanlardan yararlanabilir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere yeni doğan bebeğinizin muhakkak TC kimlik kartını çıkarttırmanız gerekmektedir.

Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çalışma hayatınızda ki tüm resmi işlemleri SGK yürütmektedir. Doğum parası ödeneğini siz çalışan bayanlara veren kurumda bu nedenle SGK’dır. Bu sebeple doğum parasıyla alakalı sorgulama ve sorularınızı bizzat müdürlüklere giderek yapabilirsiniz. Bunun dışında işlemleri kolay yoldan halletmek içinde bir seçeneğiniz mümkün. Bu seçenekle de böylece doğum parası sorgulama nasıl yapılır? kolaylıkla sağlaya bilmektesiniz.

  • Her resmi işlemin İnternet üzerinden yürütülebildiği E- devlet kapısı yine bize birkaç dakika da yatan doğum yardım parasını görme imkanı sağlamaktadır. Bunun için de doğal olarak önce e-Devlet girişi yapmamız gerekir. Giriş için https://www.turkiye.gov.tr/ bu bağlantıyı kullana bilirsiniz.
  • Kimlik doğrulama bilgilerini, (TC kimlik numarası ve E- devlet şifreniz) girerek adım adım işlemleri sıralayınız.
  • Sonrasında açılacak ana sayfadaki arama bölümüne DOĞUM yazınız.
blank

Doğum-Parası-Sorgulama-Nasıl-Yapılır

  • Karşınıza yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz gibi ‘DOĞUM YARDIMI BAŞVURU SONUCU SORGULAMA’ ekranı çıkacaktır. Şimdide bu bağlantıya tıklayalım.

Karşımıza şimdi ise bu güne kadar SGK dan aldığımız bütün ödemeler çıkmış olacaktır. Bu ödemeler için de açıklaması doğrum parası olan ödemeyi görüyorsanız, doğum yardım paranız yatmıştır demektir. Şimdi gelelim doğum yardım paralarının nasıl hesaplandığına

Doğum Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Doğum parası sigortalı çalışan veya kamuda çalışan bayanların her birinin farklı miktardadır. Ancak bu miktarlar arasında uçurum bir fark bulunmamaktır. Kaba bir şekilde doğum yardım parası hesaplaması nasıl yapılır diyorsanız? Bunun için formül de şudur. Normal bir kimsenin brüt maaşının 3/2 ‘si doğum parasının günlük bedeline denk gelir. Şimdi gelelim doğum parasının ne kadar alındığına,

  • En düşük asgari ücreti göz önüne aldığımızda, doğum yapmış olan bir bayanın alacağı  brüt maaş 2 bin 825. 90 kuruştur. Raporlu olduğu süreç içerisinde toplamda alacağı para miktarı ise, en az 7 bin 827 lira olarak belirlenir.
  • Kamuya bağlı bir kişinin doğum parası alması durumunda aylık brüt maaşının 4 bin 100 lira olduğunu farz edersek toplamda 11 bin 550 lira raporlu olduğunuz sürede alacağınız doğum parasıdır.
blank

Doğum-Parası-Hesaplaması-Nasıl-Yapılır

Verilmiş olan miktarlar kişiye sabit olmamakla birlikte alınan maaşın bürüt net ortalamasına bakılarak hesaplanmaktadır. Ayrıca kamuya bağlı olarak çalışan annelerimiz için faizsiz kredi imkanları da bulunmaktadır. Bebeğiniz için, herhangi bir sebepten dolayı maddi para gerektiğinde 657 Devlet Memur Kredisi faizsiz kredi imkanına sahip olabilirsiniz. Sizlere gerekli olan tüm bilgiler vermiş olduğumuz adreste bulunmaktadır. Şimdi sıra geldi doğum yaptınız, gerekli olan başvurularda da bulundunuz. Peki doğum parasını ne zaman alabilirsiniz?

Doğum Parası Ne Zaman Alınır?

Çalışan bir bayan doğum yapmasına 8 hafta kala kendi isteğiyle izne ayrılabilir. Öyle ki kendini iyi hissediyorsanız, sağlıklı bir gebelik geçiriyor iseniz doğum haftasına dek izninizi isterseniz kullanmaya da bilirsiniz. Doğum sonrasında ki izninize de böylece bu 8 haftalık süreci ekleyebilirsiniz. İzinli olarak görüneceğiniz süreç toplam 4 aydır. Ancak ikiz gebelik gibi bir durum söz konusu ise bu süre 5 aya kadar da uzar. Mazeret izinlerinizi de bu raporlu günlere dahil etmeniz halinde maksimum 6 aya kadar uzatabilirsiniz. Bu izinler haricinde doğum yapan her anneye aşağıdaki ödenekte yapılır.

  • Doğum parası dışında ilk çocuk için doğum yardımı 300 lira,
  • ikinci çocuk için 400lira
  • üçüncü çocuk için ise 600 lira bir seferliğe mahsus yardım alacaktır.

Ayrıca emzirme desteği olarak da bir kerelik 202 lira devletimiz yardım sağlamaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz başvuruları yaptığınız taktirde, başvurunuz onaylandı ise en geç iki ay içerisinde PTT şubelerinden TC kimlik kartınız ile doğum paralarınızı alabilirsiniz.

Süt Parası Nedir? Kimlere Verilir?

Süt parası doğum yapan annenin yada eşinin sigortalı bir işte çalışıyor olması şartı aranmaktadır. Annelerimizin dünyaya getirdiği her canlı bebeği için devlet tarafından geri ödemesiz olarak anneye verilen yardıma süt parası denir. Emzirme desteği ile süt parasını karıştırmamak gerekir. Destek sadece 1 kereliğine mahsus olarak her anneye verilmektedir. Süt parası ise, SSK (4A) yada BAĞ-KUR (4B) sigorta kollarında çalışmakta olan annelerimize verilmektedir.

blank

Süt-Parası-Nedir-Kimlere-Verilir.

SSK yada BAĞ-KUR tarafından en az 4 ay (120 gün) kesintisiz piriminim ödenmesi gerekmektedir. 2022 yılı için süt parası 242 TL olmaktadır. Bu yardım ödeneği 2 yıl yani 24 ay boyunca verilmektedir. Anne çalışıyor ise anneye çalışmıyor ise yeni doğmuş bebeğin babası SSK yada BAĞ-KUR’ lu ise babanın hesabına yatırılmaktadır. Süt parasını almak için nasıl bir yol izleyeceğinizi aşağıda sizlere anlatmış bulunmaktayız.

  • Öncelik olarak süt parası başvuru dilekçesini doldurmanız gerekmektedir.
  • SSK’ ya doğum raporunuzun aslını ve fotokopisini götürmeniz gerekmektedir.
  • Çalışan anneye ait 4 ay (120gün) kesintisiz vizite kağıdının çıkarttırmanız gereklidir.

belgeleri tamamladıktan sonra süt parası başvurusunda bulunmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gitmelisiniz. Ayrıca yeni dünyaya gelmiş olan bebeğinizin TC kimlik kartını da çıkarttırmanız gereklidir. Süt paranız  Ziraat Bankasın da hesabınız varsa hesap numaralarınızı verdiğiniz taktirde oraya yatar. Eğer hesabınız yok ve çıkarttırmak istemiyorsanız PTT şubelerine yatırılmaktadır. Başvurunuzu yaptığınız halinde, doğum yaptığınız tarihten en geç 2 ay içerisinde yatırılmaktadır.

Doğum Yapmış Annelere Yarım Gün Çalışma Desteği

Yeni doğum yapmış olan anneler için bebeğinden ayrılmak çokta zor olacaktır. Ama hayat şartlarına göre çalışmakta zorundadırlar. Devletimiz yine anne ve bebeklerimizi düşünerek bir destek daha oluşturmuştur. Annelerimize bazı şartlar altında yarım gün çalışma desteği vermiştir.  Yalnız annelerimizin yarım günlü ücretli çalışma desteğinden yararlanabilmeleri için çocuklarının 3 yaşını geçmemiş olması gereklidir.

  • Doğum iznine ayrılmış olduğunuz aydan itibaren ilk bebeğiniz için 60 gün
  • ikinci bebeğiniz için 120 gün
  • üç ve üzeri doğum yapmış iseniz 180 gün

iş yerinizde yarım gün çalışıp tam maaş alma hakkına sahipsiniz. Bu maaşın yarısını çalışmış olduğunuz kurum karşılamaktadır. Diğer yarısını ise İŞ-KUR tarafından ödenmektedir. Allah korusun ama çocuğunuz doğuştan hasta yada özürlü ise, 1 yıl boyunca yarı zamanlı çalışma imkanına sahipsiniz. Yalnız bu konuda önemli bir bilgiyi sizlere vermem gerekir ki,

Devletimizin sağlamış olduğu yarım gün çalışma desteğinden yararlanmayı düşündüğünüzde, günlük verilmiş olan süt izninizden yararlanamamaktasınız. Yani çalışmış olduğunuz süre süt izninizden kesilmiş olmaktadır.

Doğum Yapmış Annelere İş Görmezlik Ödeneği

Birim kurum yada kuruluşta SSK’lı olarak çalışan annelerimiz, doğum yaptıklarında izine çıkmış olduğu dönem boyunca iş görmezlik parası alabilmektedir. Bu ödenekten yararlanabilmek için doğum yapmış olan annenin en az 3 ay (90gün) sigorta priminin karşılanmış olması gerekmektedir. Bunun karşılığında alınacak miktar ise, o belirlenmiş olan 3 ayın yani 90 günün günlük almış olduğu ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

blank

Doğum-Yapmış-Annelere-İş-Görmezlik-Ödeneği

Almış olduğu günlük bürüt ücretin 3/2 si anneye iş göremezlik ödeneği olarak verilmektedir. Bu sağlanmış olan ödenek  doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplanda 16 hafta ücretli izin verilmektedir. Bu ücret bu süre zarfında verilmeye devam etmektedir. Eğer dünyaya ikiz bebek getirdi iseniz bu süre doğum sonrası 10 hafta, yani toplamda 18 hafta olarak annelerimize ücretli izin verilmektedir.

Bu durum sonucunda asgari ücret altında çalışan anne üzerinden hesaplar isek, is görmezlik ödeneği olarak toplamda 4.424 TL yardım desteği verilmektedir.

Belirlenen miktar 16 hafta boyunca çalışan annelerimize verilmektedir. Verilmiş olan miktar son 3 ayın brüt maaşına göre hesaplandığından dolayı her annenin alacağı miktarda değişiklik göstermektedir. Biz sizlere 2022 yılı için en düşük asgari ücretten hesaplamasını yaparak örnek olarak verdik. Toplam devletten alacağınız destekler 8.000 TL ile 12.000 TL arasında  çalışan annenin bürüt maaşına ve çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Çalışan Annelerimize Devletten Bakıcı Parası

Devlet tarafından bu yardım çalışan kadınlarımızın iş hayatının devam edebilmesi için verilmektedir. Bu sayede kadınlarımızın iş istihdamı düşünülerek çalışma hayatlarına devam etmeleri hedeflenmektedir. Sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır sloganı ile 2018 yılında hayata geçen eğitimli bakıcı desteği hala devam etmektedir. 0-24 ay bebekleri olan  SSK 4A hizmetinde çalışan annelerimiz bu yardımdan yararlanabilmektedir. Yalnız bu uygulama şuan için sadece pilot şehirlerde geçerlidir.

blank

Çalışan-Annelerimize-Devletten-Bakıcı-Parası-1

En yakın zamanda inşallah diğer şehirlerimiz içinde uygulamaya geçilecektir. 2022 yılı için bu miktar 1.500 TL olarak destek verilmektedir. Belirttiğimiz üzere aranan tek şart Bursa, Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara’da ikametgahları bulunması gereklidir. Bunun yanı sıra kreş yardımı da verilmektedir. Devlet tarafından aylık olarak gönderilen kreş yardımı bebeklik döneminden itibaren oyun çağına gelen çocuklarımız için verilmektedir. Maddi durumları yerinde olmayan ailelerin, annesi çalışmak zorunda kalan bebeklerimizin, kreşe gönderilmesi için bu destek verilmektedir. Bakıcı parası desteğini yine Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuruda bulunduğunuz taktirde faydalanabilmektesiniz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. Mavi dedi ki:

    Merhaba,işkur işbası eğitim programı kapsamında işe giren kadın doğum parası alabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Her ikisi farklı şeyler, şartlara uygun iseniz yararlana bilirsiniz.

  2. Saadet dedi ki:

    Son 1 yıl içinde 4 aydır sigortalı çalışıyorum aynı iş yerindeyim yeni doğum yaptım doğum yardım parası alabilir miyim.

  3. Naz dedi ki:

    Merhaba,1 sene 1 ay bi yerde calistiktan sonra sirketin kapanmasiyla baska bir yerde ise basladim su anda yeni basladigim yerde 43 gunluk sigorta prim odemem var bu yeni basladigim yerde mi 90 gunu doldurmam gerekli yoksa ondan once çalıştığım sigortam etkili olur mu

Bir Yorum Yazın