Boşanmış Dul Kadınlara Devlet Destekleri Ve Sosyal Yardımı Verilmektedir
Devlet tarafından verilmekte olan bir çok farklı yönlerde vatandaşlarımıza destek yardımları bulunmaktadır. Günümüzde geçimsizlik durumundan, boşanma oranları artarken, mahkeme kararı ile boşanmış, veya eşi vefat etmiş, dul kalan kadınlara da devlet kucağını açmaktadır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan Vakıflar Müdürlükleri ile ev, maaş, yakacak ve iş yardımı sağlanmaktadır. Bu yardımlar sadece dul kalan kadına sağlanmak ile kalmayıp bu ayrılık durumunda dolayı mağdur olan çocukları da kapsamaktadır. 2022 yılında devletimiz tarafından yapılan yardım ve destekleri de adreslerini vererek sizler için yazımızda paylaşmış bulunmaktayız.
Neler Var?
Boşanmış Kadına Devlet Maaş Yardımı 2022
Bildiğiniz gibi ülkemizin nüfus çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Maalesef ki hayatına ölüm, ayrılık gibi sebeplerden yalnız devam etmek zorunda kalan kadınlarımızın yükü daha ağır. Hele ki ev geçimi sağlayan maaşı olmayan, çocuk okutan annelerimiz için bilhassa ek bir yardım oldukça gereklidir. İşte bu vasıfları taşıyan hanımlarımıza yardım elini uzatan devletimiz dul maaşı ödemektedir. Devletimiz bunu kendi bünyesinden karşılarken sosyal yardımlaşma kurumları, kaymakamlıklar ve Vakıflar genel müdürlükleri de bir takım yardımlarda bulunmaktadır.
- Dul aylığı adı altında verilen aylık maaş tutarı evde ikamet eden çocuk sayısına bağlı olarak 650.00 TL ile 1.100.00 TL arasında değişiklik göstermektedir. Diğer kurumların verdikleri yardımları ve aranılan koşullara da aşağıda yer verdik.
ŞARTLARI:
- Remi eşinin vefat etmiş olması
- Ölen kişinin en az 5 senelik sigortalık süresi
- 900 gün ödenmiş prim günü
- 5 yıl ve 900 gün pirimi olmayan askerlik, (analık borçlanma ile 1800 güne tamamlaması halinde yine dul aylığı almak hakkında sahip olur)
gerekmektedir. Sizlere söylemek istediğim önemli bir kon daha bulunmaktadır. İstanbul gibi büyük şehirlerimizde ikametgah eden mağdur durumda olan ailelerimiz için İBB yardımlarda bulunmaktadır. Bu yardımlara nasıl başvurabileceğiniz ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yardım Kartı Başvurusu adresinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra boşanmış olanlar dul maaşından istifade edemez.! Bu arada Ali TEZEL bey efendinin de dediği gibi dul aylığında sadece eşini kaybeden kadınlar değil erkeklerde yararlana bilirler.
Videoda da izlemiş olduğunuz üzere dul aylığından bay bayan her birey yararlanmaktadır. Bunun yanı sırada öksüz ve yetim kalan çocuklarımız için devletimiz onlar için de el uzatmaktadır. Tabi ki bazı şartlara uyum sağlamanız halında alabilmektesiniz. Peki bu Öksüz ve Yetimlere Devlet Yardımları Nelerdir? (Tüm Yardımlar) diye merak eden arkadaşlarımız için gerekli olan tüm bilgiler vermiş olduğumuz lingin içeriğinde mevcuttur.
Boşanmış Kadınlara İş İmkanı
Boşanmış dul kalmış kadınlara Belediyeler sadece kendi inisiyatifi dahilinde iş imkanı sağlamaktadır. Bunun haricinde İŞKUR üzerinden boşanmış dul kalan kadınlar iş imkanlarından istifade edebilir. Boşanmış dul kadınlar da iş açısında en büyük sorun bakmak ile yükümlü çocuklardır. Çocuklarını herhangi bir yere bırakamayan dul kadınlar, herhangi bir işletmede çalışmakta zorlanmaktadırlar. Bu durumun önemini bilen devletimiz bu sorunu 100 Avro Çalışan Anneye Devlet Kreş Desteği vererek çözmüştür.
Bunun haricinde bizlerin boşanıp dul kalan kadınlara tavsiyemiz Kargo İle Evlere Verilen İş İmkanları gibi olanaklara başvuruda bulunmaları olacaktır. Bu imkanlar sayesinde 2022 yılında belirlenmiş olan asgari ücret tutarında paralar kazanmanız da mümkün olmaktadır. Dolayısıyla zorluk çekmeden rahat bir nefes almanıza da yardımcı olacaktır. Hem evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz bir çok paketleme iş imkanları da bulunmaktadır. Bunun içinde sayfamızı sürekli olarak takip etmenizi öneririm.
Boşanmış Kadına Kaymakamlık Yardımı
İhtiyaçlarına yetişemeyen maddi bir desteğe ihtiyacı olan dul hanımların ilk başvurması gereken kurumlar belediyeler ve kaymakamlıklarının binalarına bizzat gidilerek müracaat edilmelidir. Ancak başvuruda bulunmadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir faktör var. Sosyal yardımlaşma bünyesinden sizin gerçekten ihtiyaç sahibi olduğunuzu belirleyen rapor ile tüm yardımlaşma kurumlarına başvurabilirsiniz. Bu belgenin hazırlanması için aylık kira, yakıt, okul giderlerini belirten raporları hazırlamalısınız. Bunlar;
- Kira sözleşmesi,
- Elektrik-su-doğal gaz faturası ve çocuk sayısını belirten nüfus kaydı belgesi gereklidir. Bunlarla birlikte eşiniz vefat etmişse ölüm raporu, boşanmış iseniz mahkeme sonucunuz ve kimlik fotokopiniz ile başvuruda bulunmalısınız.
Tüm bu işlemlerin sonucunda görevli kişilerce eviniz ziyaret edilir. Durumunuz incelenir ve nakdi yardım izni verilir. Bu izin sonucunda Kaymakamlık sosyal yardımlaşma bürosundan aylık minimum 250.00 TL yardım alabilirsiniz. Bunun dışında kışın yakıt yardımı olarak hane başı 2 parça halinde 40 torba kömür yardımı da yapılmaktadır. Ayrıca Kaymakamlıklarımızın yapmış olduğu diğer yardım ve desteklerden yararlanmak için bazı şartlara uyum sağlamanız gerekmektedir. Yapılan bu yardımların ve şartlarının neler olduğunu Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? 2022 Sosyal Yardımlar adresinden öğrenebilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumunca Bağlanan Ölüm Veya Nafaka Maaşı
SGK bir kişinin yaşamı boyunca sigortalı çalıştığı günlerin raporunu tutmakla birlikte, kişinin vefatından sonra geride kalan eş ve çocuklara da maaş bağlayarak desteğini sağlamaktadır. Bu maaşlardan en önemlisi ölüm maaşıdır. Çalışanın 1800 günlük sigortasının bulunması halinde, yaşlılık ve malulen emeklisinin de bulunması durumunda geride kalan mağdur eşe ve çocuklara maaş bağlanır.
Örneğin emekli maaşı 2 bin olan birisi vefat ettiğinde maaşının % 50 si eşe bağlanır. Bin liralık gelir eşe devredilir. Eğer geride çocuklar kalmışsa onlara da ayriyeten minimum 300 lira yetim maaşı bağlanır. Boşanmış olan eşin de hala sigortalı çalışması durumunda mahkemenin beyan ettiği kadar nafaka bağlanır. Yine ayrılan eş emekli ise maaşı belirlenerek çocuk sayısına göre maaş pay edilir. Ayrılan kadın mağdur edilmez. Bunun yanı sıra kadının vefat etmiş anne veya babası var ise onların sahip oldukları emekli maaşlarından da % 50 lik bir kısım dul kalan kız çocuğa maaş olarak bağlanır.
Eşinden Boşanan Kadına Babadan Maaş Bağlanması
Eşinden ayrılmış, dul kalmış kadınlar, öncelik olarak anne yada babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanabilirler. Arıca belirlenmiş olan şartları karşıladıkları taktirde vefat etmiş olan babalarının maaşlarını da alabilirler. Anne ve babası ikisi de vefat etmiş durumda ise yetim aylığı da alabilmesi söz konusudur. Eğer ailede maaş alacak olan annenin başka bir çocuğu yoksa maaşının %75 ini alabilir. Annesi vefat etmemiş hayatta ise %50 sini alır. Boşanan kadın ise, babasının maaşının % 25 ini alır. Annesi vefat etmiş yaşamıyor ise maaşın %50 sini alır. Peki babasının maaşını alabilmek için aranan şartlar nelerdir şimdi onları görelim.
- Düzenli ve sabit bir gelirinin olmaması,
- SGK, BAĞKUR veya herhangi başka bir sosyal güvencesinin olmaması,
- Devlet kurumlarında memur olarak çalışmış olmamalı, yani devlet memuru olmamalı,
- Vefat etmiş babanın sosyal bir güvencesinin olması,
- Boşandıktan sonra tekrar evlilik yapmış olmaması,
Dul kalmış kadınlar anne yada babaları vefat etmiş oldukları halinde, Sağlık problemi yaşadıklarında Genel Sağlık Sigortasından da faydalanmış olacaklar. Bunun yanı sıra vakıflardan da aylık alabilme hakları var.
Vakıflar Genel Müdürlüğünden Muhtaçlık Aylığı Nasıl Alınır?
Genellikle öksüz, yetim, dul kalmış maddi durumu zayıf kimselerin ilk başvurduğu kurum Vakıflar Genel Müdürlüğüdür. Bunun ana sebebi detaylı bir inceleme yapılarak gerçek fakirlere ulaşmak ve yardım etmektir. Bu sebeple güçlü bir bütçeye sahiptir. Gerçekten ihtiyacı olan yetim ve dullara muhtaçlık aylığı adı altında aylık ödenek sağlar. Özellikle anne babası olmayan yetim ve öksüzlere destek sağlanır. 2019 yılı kapsamında ödenen bu miktar 817 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu aylık için başvuru esnasında istenilen belgeler şunlardır;
- Kimlik belgeniz,
- Başvuran kişi engelli ise engel raporu, (Engelli muhtaç aylığı başvuru formu)
- İkametgah belgesi,
- Yoksulluğunu kanıtlayan onaylı heyet raporu gereklidir. Tüm bunların yanı sıra bir gelir var ise bunun miktarı belirtilmeli verilecek olan aylık bu rakamı ( 817 lira) geçmeyecek şekilde olmalıdır.
3924 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu kapsamında yardıma muhtaç olan kişilere, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde kurulmuş olan bir çok farklı alanlarda da yardımlar bulunmaktadır.
Boşandım gelirim ve sosyal güvencem yok 1 çocuğum var çocuğum için maaşa bağlanmak istiyorum
Devlet maaş veriyor mu ? benim annemle babamda boşanacak.ama nereden yardım alınması gerek bilmiyoruz.
Bn eşimden boşandım 4 çocuğum var evim kira kiramı öğütemiyorum ne olur bana yardımcı olun allah rızası için