Günümüzde artık evlenmek kadar boşanmalarda aldı başını gidiyor. Özellikle 2022 yılında fazlası ile boşanmaların yaşandığı bir yıl olduğunun haberi her yerde verilmekte. Peki boşanmalar bu kadar normalleşti, geri de kalanlar ne yapmalı. Tabi ki eşlerden karşılıklı olarak tedbir nafakası talep etmesi gerekmektedir. Geçim zorluğu çeken taraf bunu talep etmelidir. Bu tedbir nafakası dediğimiz bay yada bayan her ikisi için geçerli olmaktadır. Yani iki tarafta ayrılma aşamasında talepte bulunabilir.

Fakat tedbir nafakası bağlatabilmeniz için de bazı şartlara uyum sağlamanız gerekmektedir. Bugünkü yazımızda sizler için tedbir nafakasının ne kadar süre ile kimlere verildiğinin bilgilerini paylaştık. Bunlarla da kalmayıp, boşanmadan dahi alabileceğiniz tedbir nafakası nasıl hesaplanır? Ödenmezse ne olur. Tüm bilgileri yazımızın içeriğinde paylaşmış bulunmaktayız. Dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.
Neler Var?
Tedbir Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir?
Dediğim gibi günümüzde artık boşanmalar epey bir aldı başını gidiyor. EEE tabi geride mağdur kalanlarda kendilerine bir çözüm yolu arıyor. Konumuza başlamadan önce sizlerle paylaşmak istediğim önemli bir konu var. Devletimiz her bakımda mağdur durumda bulunan öğrencilerimize ve bayanlarımıza yardım elini uzatmaktadır. Bunların en başında da, okumak isteyen ama maddi durumu iyi olmayan çocuklarımız için SED Yardımı bulunmaktadır. Şayet sizlerde bu yardımlardan yararlanmak isterseniz vermiş olduğumuz linge tıklayarak gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz.
Gelelim şuan ki, konumuza arkadaşlar, herkesin bildiği gibi nafaka mahkeme kararı ile verilen ödenmesi gereken zorunlu bir aylık olmaktadır. Bağlanan bu nafakanın çeşitleri de bulunmaktadır. 4 Ayrı çeşitleri ile görecek olursak,
- İştirak Nafakası,
- Yoksulluk Nafakası,
- Tedbir Nafakası,
- Yardım Nafakası
olarak ayrılmaktadır. Verilen bu nafakaların her birinin ayrı bir şartı bulunmaktadır. Bizler şimdi tedbir nafakasının ne demek olduğunu ve hangi şartlarda verildiğini yazımızda sizler için paylaşacağız.
Tedbir Nafakası: Boşanma davası açılmadan önce, eşlerin aynı evi paylaşmamaları, birlikte yaşamamaya karar verdiklerinde bağlanan nafakadır. Boşanma davası ile beraber yani çekişmeli ve uzun süreli bir dava ise o aşamada maddi açıdan ihtiyacı bulunan eş ve çocukları korumak amacı ile düzenleniş bir nafaka olmaktadır. Bay veya bayan hiç fark etmeden eşlerin birbirlerinden ve 18 yaş altı çocuklarının geçimleri için talep edilmektedir. Yani tedbir nafakası görüldüğü üzere 2 ye ayrılmaktadır.
- Eşlerin birlikte yaşamalarına ara vermeleri sebebi ile boşanma davasından tamamen bağımsız olarak açılan nafakadır.
- İkincisi ise yukarıda da söylediğim gibi boşanma davası ile birlikte, geçici önlem alabilmek için mahkemeden talep edilen bir nafakadır.
Tedbir nafakasının ne demek olduğunu öğrendik. Peki şimdi bu nafakadan yararlanabilmek için bizlerden istenilen şartlar nelerdir. Bunları görelim.
- Tedbir nafakası bağlanacak çocuğun reşit olmaması gerekir. Yani 18 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
- Eşlerin ayrı yaşadıklarının ispat edilmesi gerekir.
Bunlar haricinde diğer nafaka türlerinde olduğu gibi önemli bir şart istenmemektedir. Eğer tedbir nafakasını kadın açtı ise bir işte çalışıyor olması yada işte çalışıyor olmasa dahi düzenli bir maddi gelirinin olması durumunda dahi tedbir nafakası talep edilebilir.
Bu süre zarfında bulunmuş olduğunuz il yada ilçelerde bulunan kaymakamlık yardımlarında da yararlanabilirsiniz. Bu yardımların neler olduğunu da Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? 2022 Sosyal Yardımlar adresimizde detayları ile ala aldık.
Mahkeme tedbir nafakasına ilişkin bir değerlendirme yaparken, diğer nafaka türlerinde ki gibi kusur incelemesi yapmamaktadır. Yani boşanmada yada ayrı kalma süre içerisinde kusurlu olan taraf dahi tedbir nafakası alabilmektedir.
Tedbir Nafakası Alabilmek İçin Dilekçe Örneği
Tedbir nafakası için talepte bulunmanız halinde muhakkak dilekçe yazmanız gerekmektedir. Bizler sizin için gerekli olacak bir dilekçe örneği hazırladık. Bu dilekçeden yola çıkarak sizde kendinize ait dilekçe yazabilirsiniz.
NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ
ANKARA
DAVACI : (ADI, SOYADI, T.C KİMLİK NUMARASI, ADRESİ)
DAVALI : (ADI, SOYADI, T.C KİMLİK NUMARASI, ADRESİ)
DAVA KONUSU : Koruma Kararı ve Tedbir Nafakası
AÇIKLAMALAR :
Davalı eşim ile 16.05.2010 tarihinden bu yana evliyiz. Bu evlilikten 10.05.2011 doğumlu müşterek 10 yaşında ortaöğretim 5. Sınıfa giden bir kızımız var.
Eşim ile yaklaşık 9 aydır ayrı evlerde ikametgâh etmekteyiz. Eşim bu süre zarfında ne bana nede kızımıza maddi ve manevi olarak destek vermemektedir. Herhangi bir yerden başka bir gelirim olmadığından dolay zor günler geçiriyoruz. Kızımızın eğitim bakım beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorum. Eşim ise maaşlı çalışan ve aylık 6.000 TL para almaktadır. Eşimin üzerine kayıtlı 2 ayrı taşınmaz ve 1 araç bulunmaktadır. Maddi durumu iyi olduğu halde ne kızıma nede bana ekonomik anlamda yardım da bulunmamaktadır.
Tüm bu nedenler ile ailemin korunmasına dair kanun çerçevesinde koruma kararı verilerek. Bu karar çerçevesinde gerekli olan tedbirlerin alınmasını ve koruma kararı süresince geçerli olmak üzere aylık 3.000 TL TEDBİR NAFAKASI alabilmeyi talep ediyorum.
DELİLLER : Tanık, nüfus kayıt örneği, banka kayıtları, bilirkişi, tapu kayıtları ve ilgili her türlü yasal delil.
HUKUKİ NEDENLER: 4320 sayılı kanunun 1. Maddesi ile ilgili olan mevzuat
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda anlatmış olduğum nedenlerle, haklı davanın kabulüne yargılama yapılarak, koruma kararının verilmesine, bu kapsamda gerekli olan tüm tedbirlerin alınmasına koruma kararı süresince adıma aylık ….. TL ve müşterek çocuk adına için aylık ..… TL olmak üzere toplam ….. TL tedbir nafakasının davalı tarafından ödenmesine, yargılama giderlerinin davalı tarafınca ödenmesi yönünde karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
TARİH: DAVACI
ADI SOYADI İMZASI
avukat tutmadan kendiniz bu şekilde dilekçe yazabilirsiniz. Ve bu dilekçe ile de bulunmuş olduğunuz il veya ilçedeki Aile Mahkemesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Peki tedbir nafakasını alabilmek için dava açmak gerekli mi?
Tedbir Nafakası Almak İçin Dava Açmak Gerekli mi?
Evlilik bizler için nedir? Sevgi, saygı içeren ortak bir beraberlik yaşamak değil midir? Fakat hayatımızda yolunda gitmeyen, olağan üstü bir şeyler olduğunda eşler karar alarak birbirlerinden ayrı yaşar duruma gelirler. Bu durumda da geçimini sağlamak amacı ile bir eşin diğer eşten kendisi ve çocuğu için nafaka talebinde bulunması gerekir. Öyle değil mi? arkadaşlar. Yoksa nasıl geçim olacak. Genel olarak böyle durumlarda ne yapılıyor,
- İlk olarak kendinize ait olan ortak konutumuz kilidini değiştiriyoruz.
- Sonrasında böylelikle diğer eşin eve girmemesini sağlıyoruz.
Böyle bir durumda tedbir nafakası talep edilebilir. Tabi ki ayrı yaşadıklarını kanıtlaması da gerekmektedir. Yukarıda gördüğünüz üzere tedbir nafakası alabilmek için sizleri zorlayacak zoraki bir şart koşmamaktadırlar. Şimdi aklınızdan birçok soru geçiyor değil mi?
Mesela tedbir nafakası alabilmek için boşanma davası açmak zorunlu mu? Sorusuna hemen cevap verelim. HAYIR tedbir nafakası açmak için açmış olduğunuz bir boşanma davası da olmak zorunda değildir. Tedbir nafakası talebinde bulunmayı düşündüğünüz taktirde boşanma ve ayrılık davasından hariç olarak, müstakil bir dava açmanız gerekmektedir. Sonrasında ise boşama davası açıldığında 2 dosya birleştirilir ve kararlar ona göre alınır. Bu durumda
- Yerleşim yerinizde bulunan Aile Mahkemesinde, Aile Mahkemesi Kurulmamış olan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesinde tedbir nafakası için Tedbir Nafaka Talepli Dava Dilekçe Örneği yazarak dava açmak zorundasınız.
Asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi yerine de davalara bakmaktadır. Açılan bu davanın kabul edilmesi sonucunda tedbir nafakanız bağlanmış olur. Bunun yanı sıra gerçekten durumunuz kötü ve dava süresini bekleyebilecek kadar kötü ise, belediyelerin yapmış olduğu yardımlardan da yararlanabilirsiniz. Bu yardımları da sizlere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yardım Kartı Başvurusu nasıl yapılır. Tüm detayları ile birlikte ela aldık. En azından bu süre zarfında bu şekilde yardım alarak kendinizin ve çocuğunuzun gıda ihtiyaçlarını karşılamış olursunuz.
Peki karar çıktı. Tedbir nafakası sizlere bağlanacak. Bu bağlanan miktar neye göre ve nasıl hesaplanmaktadır.
Tedbir Nafakası Bağlandığında Miktar Nasıl Belirlenir?
Nafaka miktarının belirlenmesi yapılırken her iki tarafında sosyal ve ekonomik durumu incelenir. Sonrasında nafaka bağlanacak gerek eşin, gerekse de çocuğun sosyal ve ekonomik şartları değerlendirilir. Ve buna göre miktar belirlenmesi yapılmaktadır. Dolayısıyla eşlerin maddi durumları ve sosyal yaşantıları dikkate alınmalı, çocuk için verilecek tedbir nafakasında da çocuğun tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.
- Burada önemli bir bilgi, yoksulluk yada iştirak nafakasında olduğu gibi detaylı bir inceleme yapılmadığından dolayı, sadece ihtiyaçları ve elinizde olanlar değerlendirilerek bağlanaktadır. Yapılmama sebebi de mahkeme boşanmanızın ilk celsesinde tedbir nafakası ile ilgili bir karar vermesi gerekmektedir. Bundan dolayı da sadece elinizdeki deliller belgelendiğinde değerlendirmeye alınır ve miktar ona göre hesaplanır.
Fakat şunu da bilmelisiniz ki, sizler için belirlenmiş olan tedbir nafaka miktarı sonrasında mahkeme aşamasında tekrar değerlendirmeye alınıp, miktar arttırılabilir yada azaltılabilir.
Hatta bu yönde iki tarafında bir iddiası yada talebi olmasa dahi, dosyaya gelen bilgiler, delileler doğrultusunda eğer tedbir nafakası düşük kaldı ise sizler istemeseniz dahi tedbir nafakasının arttırılmasına karar verilmektedir. Yani mahkemenin vermiş olduğu karara göre tekrar değerlendirmeye alınır. Yükseltilir yada düşürülebilir.
- Ankara da ikametgah eden arkadaşlarımız için büyük şehir belediyesinin yapmış olduğu nakdi yardımlar bulunmaktadır. Şayet sizlerde bu yardımlardan faydalanmak isterseniz Ankara Büyükşehir Belediyesi Nakdi Yardım Başvurusu Formunu buradan doldurabilirsiniz.
Tedbir nafakası için alacağınız miktar neye göre nasıl belirlenir. Hep beraber gördük. Şimdi sıra geldi. Karar çıktı tedbir nafakası almaya hak kazandınız? Peki ne zaman almaya başlarsınız. Şimdi bu sorunuzu cevaplayalım.
Tedbir Nafakası Bağlandığında Ne Zaman, Ne Kadar Süre Alınır?
Tedbir nafakasını ne zaman ve ne kadar süre almaya başlayacağınızın cevabı açmış olduğunuz davaya bağlı olmaktadır. Yani tedbir nafakası davası olarak ayrı dava açmayıp, boşanma davası süresince talep ediyorsanız. Bu sebepten dolayı belli bir süre sınırı konulmamaktadır. Boşanma davası açtınız, bu süre zarfında herhangi bir aşamada talepte bulunabilirsiniz. İlk ödemeyi ne zaman alırım sorusuna gelecek olursak. Siz boşanma davası sürecinde talepte bulundunuz diyelim. Karar dava açılma tarihinden itibaren başlamış olacaktır. Bu sebepten dolay da dava açılma tarihinden itibaren tedbir nafakasını alabileceksiniz.
- Tedbir nafakasının sizlere verilecek olan başlangıç tarihi dava açılış tarihi olmaktadır.
Şunu bilmelisiniz ki, tedbir nafakasında faiz işlememektedir. Sizlere bağlanmış olan bu nafakanın sona erme tarihi ise davanın sona erip kesinleşme tarihi olmaktadır. Dava kesinleşene kadar tedbir nafakası alma hakkına sahipsiniz. Tedbir nafakası ödeyecek olan karşı tarafın ölümü gerçekleştiğinde, tedbir nafakası sona ermiş olacaktır. Diğer davalarda olduğu gibi tedbir nafakası ödeyen kişi öldüğü taktirde bu yükümlülük mirasçılarına kalmayacaktır. O an bitecektir.
- Sonuç olarak boşanma davası sonunda verilen kararın kesinleşmesi durumunda tedbir nafakası sona ermiş bulunmaktadır.
Kısacası tedbir nafakası boşanma talebinin reddi veya kabul edilmesi yönündeki verilen kararın kesinleşmesiyle birlikte sona ermiş olacaktır. Peki hakkınız olan tedbir nafakasını alamadığınızda yani karşı taraf ödemediğinde ne olur?
Tedbir Nafakası Ödenmediğinde Ne Olur?
Evet arkadaşım size tedbir nafakası bağladı. Ayrı yaşamakta olduğunuz eşiniz belli bir süre size bağlanan tedbir nafakasını ödedi, daha sonra ödememeye başladı. Yada hiç ödemedi. Bu durumda ne yapmalısınız. Tabi ki hemen daha fazla vakit kaybeden bu duruda direk şikayet edip icra takibi başlatmanız gerekecektir. Sizi ve evlatlarınızı düşünmeyeni siz mi düşüneceksiniz bu saatten sonra. Bu yolda sizlerin yapması gereke direk
- İcra Ceza Mahkemesine şikayet yoluna gitmek.
- Ardından gerekli takibin yapılıp, işlemlerin başlatılmasını istemek olacaktır.
Yaptığınız şikayet sonrasında, tedbir nafakasının ödenmemesi halinde icra kanalı aracılığıyla bu nafakanın ödenmesini sağlamak olacaktır. Eğer hala ödememekte ısrarcı ise sonrasında olacaklar şu şekildedir.
- Sizlere tedbir nafakası bağlandı. Hakimin karar verip belirlemiş olduğu nafaka ücretini ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen eşinizden nafaka miktarı icra takibi ile alınır.
- İcra iflas hukuku çerçevesinde başlatılan icra takiplerinde, normal şartlarda maaşlarının 1/4 oranından daha fazla bir kesinti yapılamamaktadır. Ama nafaka için bu kural geçerli olmamaktadır. Nafaka için alınan maaşın oranına bakmadan nafakanın tamamı maaştan kesilmektedir. Bu uygulanan kural emekli vatandaşlarımız için de geçerli olmaktadır.
- Tabi ki tüm bunlarla sınırlı kalınmamaktadır. İcra takibi başlatıldı halen bir ödeme yapılmadı. Aradan 3 ay geçti İcra Ceza Mahkemesine Nafaka Yükümlülüğünü ihlal nedeni ile nafakasını ödemeyen eş hakkında şikayet yoluna başvurulur. Ve gerekli şikayet yapılır.
- Hala nafakasını ödemeyen eş İcra Ceza Mahkemesi’nce diğer koşulların bulunması halinde şikayetin varlığı ve devamı halinde 3aya kadar hapis cezası istemi ile şikayet yoluna başvurulur.
- Karara rağmen halen tedbir nafakası ödemeyen eş 3 ay hapis cezası ile cezaevine alınır.
Üç aylık tazyik hapsi verilen eşe, nafaka borcunu ödediği taktirde ceza iptal olup düşecektir. Yada hapse alındı. Oradayken ödeme yaptı o zamanda tahliye edilmiş olacaktır. Dediğimiz gibi tedbir nafakası boşanma süresi boyunca eşlerin ve geride kalan çocuklarının bulunmuş olduğu durumlarının korunmasına yönelik bir nafakadır. Tedbir niteliğini taşıdığından dolayı da bu nafakaya dair kararların çok çabuk hızlı bir şekilde alınarak. Oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilmektedir. Tüm gerekli olan bu işlemleri bir avukat aracılığı ile de yapmanız mümkündür. Bu sayede hızlı ve etkili bir takip avantajına sahip olabilirsiniz. Kafanızda oluşan sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Lütfen paylaşım yapmaktan çekinmeyiniz.