Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Başarılı Bir Girişimci Olmanın Sırrı! Yapılmaması Gerekilen 8 Ölümcül Hata

Cebinde sermayesi olan herkes ustalık belgesi gerektirmeyen işler dahilinde iş yerini kolaylıkla açabilir. Ustalık belgeniz olması durumunda da yine sermaye sıkıntınız yok ise kolayca dükkan açabilirsiniz. Peki, ya daha sonrası? Açmış olduğunuz iş yeri ne kadar süre ayakta kalabilecek? Bu soruyu hiç kendinize sordunuz mu? Ben eminim ki, bir çok sıfırdan iş yeri kuranlar gibi sizin de bu noktada tereddütleriniz var. Olması da oldukça doğal. Gelin şimdi sizlerin bu tereddütlerinizi ortadan kaldıralım. Nasıl mı?

Başarılı Bir Girişimci Olmanın Sırrı! Yapılmaması Gerekilen 8 Ölümcül Hata

Tabi ki de 2022 yılında nasıl başaralı bir girişimci olmanın sırrını paylaşarak. Şayet, ülkemizde ve Dünyada bu sırla zengin olmuş iş adamlarını dinlerseniz, bizce kesinlikle siz de yeni açacağınız iş yeriniz de çok başaralı olacaksınız. İşte zengin bir iş adamı olmanın o sırrı ve işletmeniz için kesinlikle yapılmaması gerekilen 8 ölümcül hata.

Neler Var?

Girişimcilik (Girişimci) Nedir?

Girişimcilik ile girişimci terimlerin anlamları farklıdır. Bu sebeple sizlere hem girişimcilik nedir? Hem de ayrıca girişimci nedir? Olarak iki ayrı bir şekilde kısaca cevap verdik. Bu cevaplarımız sonrasında ise iyi bir girişimci nasıl olunur? Sorusunun yanıtı vereceğiz. Böylece, kuracağız iş yeriniz de uzun soluklu olarak gelir elde edebilirsiniz. Şimdi ilk olarak girişimcilik nedir?

  • Girişimcilik Nedir? Kazanç elde etmek amacı ile hizmet yada mal üretmek için yeni kurulan işletmelere denilir.
  • Girişimci Nedir? Risk alarak yeni bir iş kuran kişiye denir.

Bu tanımlamaya uygunsanız, başarılı yada başarısız olun girişimci olursunuz. Tabi başarılı olmak varken, başarısız olmak hiç bir girişimci istemez dimi?

Peki, başarılı bir girişimci nasıl olunur? Başarıya giden sır nedir? İşte, ticarette başarılı olmak için yapmanız ve yapmanız gerekenler.

Başarılı İyi Bir Girişimci Nasıl Olunur?

Yapacağınız girişimcilik faaliyetinde başarılı olmakta, olmamakta tamamen sizin elinizdedir. Bunu hepimiz aslında görüyoruz. Çünkü, her yıl Dünya genelinde milyonlar yeni iş yeri açılırken, bir o kadarda iş yerleri ne yazık ki kepenk indiriyor. Bu işletmeler de başarılı ve başarısız olan örneklere baktığımızda, başarıyı belirleyen, birden fazla iş ve dış etken karşımıza çıkmaktadır. Dış etken olarak;

  1. Ekonomideki gelişmeler
  2. Sektördeki yada tüketicilerin tercihleri
  3. Rakiplerin hareketlerini

saya biliriz. İç etkenlere gelirsek, en önemli özellik olarak karşımıza ‘Girişimci Özellikleri‘ gelmektedir. Başarılı girişimcilerin çoğunda bazı ortak tutum ve özelliklere olduğunu görüyoruz. Bu ortak özellik ve tutumlara sahip olmasanız da başarılı bir iş yeri kurup yürütmeniz mümkün mü? Elbette mümkün ama başarı şansınız zayıflayacaktır. Peki, bu ortak tutu ve özellikler sizde yok! Ne yapmalısınız? Hiç düşünmeyin. Çünkü bu özellikler geliştirile bilir. Çünkü bunlar aslına bakılırsa bir kişilik özelliğinden daha çok bir davranış şeklidir, yani tutumdur. Ama bunun için ilk olarak bunların farkına varmak gerekir. Gelin şimdi başarılı girişimcilerin bu ortak tutum özellikleri neler? Birlikte bir bakalım.

  1. Kendi Nedenini Belirle: İlk olarak neden bir iş kurmak istiyorsunuz? Sizin açacağınız iş yerinin anlamı ne? İlk olarak bunun üzerinde düşünmeniz çok önemli. Çünkü bu sizin itici gücünüz olacak. İş hayatının zorlu tüm virajlarını dönerken bu itici güce çok ihtiyacınız muhakkak olacaktır. İtici güç olarak akla gelen ilk neden PARA KAZANMAK tır. Evet, bu doğrudur. Ama neden para kazanmak istiyorsunuz? İstediğiniz parayı kazandığınız da ne olacak? Bir kademe daha derine inin lütfen. Bu nedenler şunlar olabilir.
    1. Çocuğumu çok iyi bir üniversitede okutmak istiyorum.
    2. Ailemin geçimini sağlamak istiyorum.
    3. Hayatta kalmam lazım.
    4. Kendimi iyi bir esnaf olarak kanıtlamak istiyorum.
    5. Başkasının yanında çalışmak bana göre değil. Kendi kendimin patronu olmak istiyorum. Yada kendi işimi yapmak aslında çok riskli ama heyecanlı bir yolculuğa çıkmak istiyorum. Gibi, kendi nedeninizi bulun ve bunu her gün kendinize hatırlatın. Hatta yapa biliyorsanız bu nedenin resmini her gün kalkarken ilk göre bileceğiniz yere asın. blank
  2. Hayal Kurun: Neden iş yeri kurma nedeninizi belirledikten sonra başarılı girişimciler hayal kurar. Buna vizyon da denilmektedir. Kendi, kendinize zamanda adeta bir nevi yolculuk yaparak bir sene sonrasına gidin. Kendinize bu süre içinde şu soruları sorabilirsiniz. Bir sene içinde kaç çalışana sahip olabilirim. Ne kadar ciro yapabilirim. Müşterilerimle bunun için nasıl bir ilişki kurmalıyım. Günlük iş yerinde nasıl zaman geçireyim gibi hayaller kurun. Çünkü her şey sizin için anlam ifade eden bir hayatını olgunlaştırmakla başlamaktadır. Başarılı girişimcilerin çoğu hayal bu şekilde hayaller kurar. Çünkü, başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran şey, kendi oluşturdukları bu hayaller yani VİZYON gelir.
  3. Gerçekçi Olun: Az önce hayal kurun dediniz. Şimdi ise gerçekçi olun. Baktığınız da her ikisi de bir birine zıt olarak gözükmektedir. Aslında bu böyle değildir. Çünkü anlamlı bir vizyona sahibi olabilmeniz için şansınızı artırmanın yolu gerçekçi bir yol belirlemeniz den geçmektedir. Buna iş planı da denilmektedir. Tabi sadece gerçekçi bir iş planı yapmanız da yetmediğini bilmeniz gerekiyor. Bunları uygulamaya alırken de gerçekçi olmanız şarttır. Buna bir örnek vermem gerekir ise de size şu şekilde açıklama yapabilir.
    • Yıllar boyunca bir lokantada şef garsonluk olarak çalıştınız. Artık kendi restoranınızı açmaya karar verdiniz. Bunun için iş planımızı da yaptık, sonrasında işe başladık. Fakat günler geçtikçe görüyoruz ki, restoranımıza umduğumuz kadar müşteri gelmiyor. Bundan dolayı da para kazanamıyoruz. Oysa ki lokantamızı son derece muazzam bir şekilde dekora ettik. Yemekler harika, servis çok hızlı. Fiyatlar ise çok makul. Bunlardan dolayı gelen müşterilerimiz de son derece memnun ayrılıyor. Hatta iş yerimizi tanıtmak için çok ciddi bir bütçe ile tanıtım dahi yaptınız. Bunca şeye rağmen kendi kendinize ne yapalım, şansımız yokmuş. Ya da bizim millet zaten ağzının tadını bilmez. Dur bakalım işler belki ilerleyen zamanlarda açılır. Bu gibi şeyler tamamen duygusal yorumlardır. Çünkü tüm başarılı girişimciler, gerçekçi planlar yapar. Ancak, şunu da bilir ki, her şey planlandığı gibi de gitmeye bilir. Böylece de duygusal yorumlar yapmak yerine, uygulamadı sorunun kaynağını bulur ve ÇÖZERLER. Örnekte bahsetmiş olduğum restoran örneğin de bir sorunun olduğu apaçık belli. Belki de siz her şey tam deseniz de restoranın yeri yanlış! Bir üst cadde yaya trafiği çok yoğun. İşletmenizi oraya taşıyarak sorun olan müşteri sayısını çoğalta bilirsiniz.
  4. Dirençli Olun ve Sıkı Çalışın: Başarılı girişimcilerin hepsi, herkes pes ettiğinde hala dayanabilen kişilerdir. Asla önlerine çıkacak ilk zorlu virajda hayallerinden vaz geçmezler. Hata yaptılarsa da ısrar etmezler, kabullenirler. Unutmayın, hayaliniz ne kadar güçlü ise bir o kadarda dirençli olursunuz. Ne kadar da gerçekçi çözümler üretirseniz o kadarda dayanma gücünüz artar. Dirençli olmanın yanı sıra iş hayatında başarılı olmanın diğer sırrı ise sıkı çalışmaktan geçer. Bundan dolayı sabah kalktığınız da çalışma planını mutlaka yapın. Yoksa, o günü verimsiz bir şekilde geçirmeniz kaçınılmaz olur. Çalışma takviminizi işinizin gereksinimi ne göre isterseniz, günlük yerine haftalık dahi planlaya bilirsiniz.
  5. Dinle, Öğren Ama Bildiğini Yap: Yeni iş kuran bir çok girişimci bir belirsizlik içinde yer alır. İşini kurarken ve büyütürken de bu belirsizlik içinde halen olurlar. Örneğin: Restoran açacağız ama ne kadar sermaye gerek olur. Malzemelerimi nereden almak gerekiyor. Hiç aklıma gelmeyen ne gibi zorluklar benim önüme çıkabilir. Diye düşüncelere girersiniz ve en iyisi bu işi iyi bilen biri ile konuşmalı derseniz. Sonra Ahmet abiye sorsam yıllardır kendi lokantası var. Ayşe hanım bile bu işlerden anlar aslında. Çünkü o da restoranlara yiyecek tedarik eden biri. Evet, bu doğru yöntem. Ama, şunu bilmelisiniz ki size yardımcı olacak tüm bu kişiler kendi deneyimlerini sizlere aktarırlar. Mesela birisi aman bu işe girme derken, başka biri kesinlikle bu işi kaçırma, çok iyi kazançlı bir iş diye bilir. Böyle durumda mutlaka şunu yapın. Size yardımcı olacağını düşündüğünüz herkesle konuşun. Yapmış olduğunuz görüşmeleri de bir yere not alın, sonra değerlendirin. Son olarak ise kendi görüşünüzü oluşturun. Sonra oluşturmuş olduğunuz bu kendi görüşünüz ile yol alın.
  6. Risk Alın, Aldığınız Riskleri Yönetin: Zamanınızı, paranızı ve emeğinizi kaybetmeye göze alamıyorsanız, girişimci olmanız nerede ise mümkün değildir. Yada göze alıyorsunuz ama işinizi kurarken almış olduğunuz riskler sizi içten içten yiyip bitiyorsa, sağlığınızı kaybediyor ve yapmanız gereken işleri yapamaz hale gelip, kilitlenip kalıyorsanız girişimizin başarısız olma ihtimali muhtemeldir. Bundan dolayı risk almak yetmiyor. Almış olduğunuz riskleri de yönetmeniz gerekiyor. Bunun içinde en baştan etkili bir plan yapmak, riskleri önceden ön görmek ve nasıl aşabileceğinizi düşünmek önemlidir.

Başarılı girişimcilerin çoğunun genel özellikleri bunlardır. Peki, başarılı bir girişimcinin sahip olduğu özellikler nelerdir? Kısaca, bunları da sizlere bahsetmek istiyorum.

5 Kuruş Sermayem Yok Sermayesiz Parasız İş Nasıl Kurarım? diyorsanız size harika yollardan bağlantımdaki içeriğimde bahsettim.

Sonra ticarette başarısız olmamak için yapmamanız gereken 8 hatanın ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

Başarılı Bir Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken temel bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özelliklere sahip olmaması halinde yukarıda bahsetmiş olduğumuz iyi bir girişimci nasıl olurdaki 6 faktörü uygulasanız dahi iş hayatınız da başarısız olabilirsiniz.

blank

Peki, başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken bu özellikler nelerdir?

  1. İşinizi sevmek, yada sevdiğiniz işi yapan
  2. Kısa öz ve etkili bir iş planı hazırlayan
  3. Farklı fikir ve çözümlere açık olan
  4. Belli bir işe odaklanmak, yani aynı anda bir den fazla farklı işlere girişmeyen
  5. Kendini sürekli olarak geliştirme

Başarılı girişimcilerin ortak sahip olması gereken en temel özellikleridir. Yazımızın en başında bu yana başarılı girişimci nasıl olur? Temel özellikleri nelerdir den hep bahsettik.

5 10 Bin TL KOSGEB Hibe Kredisi Nasıl Alınır? da yer alan imkanlardan sizlerde yararlana bilirsiniz. Böylece, Devletimizden hibe alarak işini kurabilirsiniz.

Peki ya kuracağınız girişimcilik için hangi hatalara düşmemeniz gerekiyor? Bunları biliyor musunuz?

Ticarette Başarısız Olmamak İçin Bu 8 Hataya Düşmeyin!

Başarılı bir girişimci olmak için ne yapmanız gerektiği kadar ne yapmamanız gerektiğini de bilmeniz çok önemlidir. Böylece ticarette çok daha başarılı olursunuz. Ticarette başarısız olmamak için yapmamanız gereken bu hatalar ise 8 başlıktan oluşur. Geleceği parlak, iyi bir esnaf olmak için düşmemeniz gereken bu 8 hata peki nedir?

blank

Gelin şimdide bunlara hep birlikte bir bakalım.

  1. Asla Vazgeçen Olmayın: Hayatında ilk defa yeni bir iş kuran girişimcilerin ilk seneleri en zor geçen dönemleridir. 12 ay içinde çünkü çoğu şey planladığınız gibi gitmeyebilir. Bunların en başında nakit sıkışıkları gelir. Daha sonra ise ürün ve müşteri problemleri bunları takip eder. Bu tür aksilikler sizi pes etme noktasına kadar getirecektir. İşte bu durumda iken bu iş olmayacak düşüncesine girmenin yerine bu işin olması için başka ne yapmak gerekiyor arayışına girin. Bunun içinde faklı yollar denemekten çekinmeyin ve asla vazgeçen bir girişimci olmayın.
  2. Bütün Sermayenizi İlk Seferde Tamamen Kullanmayın: Açacağınız iş yeri için belli bir sermaye ayırdınız. Hayatınızda ilk defa böyle bir yola çıktınız. İlk olarak istediğiniz çok iddialı bir şekilde dekorasyon yapmak ama bundan dolayı da tüm sermayenizi harcamanız gerekecek. İkinci düşünceniz ise yine iyi bir dekorasyonla işe girmek, bundan dolayı da sermayenizin bir kısmı yedek olarak kalacak. İlk istediğiniz belki başarı için şansınızı arttırıyor ama başarısız olma durumunda gerekli değişimleri yapmanız için size maddi imkan tanımayacaktır. Bu hataya düşmeyin. Çoğu girişimci ilk defa kuracakları iş için genelde bu hataya düşer. Düşüncesi ise ilk defa kuracağım işimin her şeyi en iyisi olsun tur. Bundan dolayı da bütün sermayesinin işin en başında tüketir, sonrasında çıkacak olan ilk virajda devrilirler.
  3. Patron Havasına Kesinlikle Girmeyin: İşini kuran girişimcilerin çoğu işletmelerin ilk yıllarında çok çalışırlar. Bununda meyvesini zamanla alırlar. İşlerini büyütür ve buna bağlı olarak çalışan sayısını arttırlar. Artık, geçen ilk yıl sonunda kendilerine mükâfat verirler. Atık biraz dinlenmek benimde hakkım derler. Böylece, sabahlar daha geç gelir, akşam da olmadan işletmelerinden çıkmaya başlarlar. Artık nede olsa patronum diye de bu süreçte başka bir havaya girerler. Müşteriler bu durumda sizleri soralar ama siz neyse ki çocuklar var. Onlar benim yerime müşterilerle ilgilenir dersiniz. Ama şunu unutmayın ki hiç bir çalışan sizin gibi işinize sahip çıkmaz. Örneğin: Sürekli yaşanan müşteri şikayetlerini hiç bir çalışanız sizin gibi kısa bir sürede çözmeyecektir. Çözse dahi bunun tekrarının olmaması için önlem asla almayacaktır. Böylece zaman içinde yakalamış olduğunuz başarı yerini başarısızlığa bırakacaktır. Bunun için asla patron havasına girmeyin!
  4. Kısa Vadeye Odaklanıp, Uzun Vadeyi Gözden Kaçırmayın: Bir çoğumuzun hayali kendi işini kurmaktır. Bu hayale sahip olduğunuz ve işinizi de kurdunuz. Evet, bu hiçte dışarıdan bakıldığı kadar kolay olmadı. Bu zorlukları çektiğiniz için her gün ilk günkü hevesle çalışıyorsunuz. Vakit nasıl geçiyor hiçte anlamıyorsunuz. Bunun hep bu şekilde gideceğini de düşünüyorsanız işte bu noktada yanılıyorsunuz. Çünkü iş hayatı çok dinamiktir. Bugünün başarı formülleri gelecekte para etmeye bilir. Bunun içinde ileride başarısız olmamak için günde en az yarım saatinizi geçecekte nasıl bir işiniz olacağınızı düşmeye ayırın. Bunun içinde bu ayırdığınız süre zarfını yapacağınız araştırmalar ile geçirin.
  5. Her Şeyi Kendiniz Yapmaya Kalkmayın: İş yerinizi zamanla iyice büyüttünüz. Hatta iki tane daha şube açtınız. Ama siz hale her üretim de satıştasınız. Bunun üstüne tüm mali işlerde üstünüze yıkıldı. Bundan dolayı da artık hiç bir şeye yetişemez olursunuz. Bunun için HERŞEY HAKKINDA BİLGİNİZ OLSUN AMA HER ŞEYİ KENDİNİZ YAPMAYA KALKMAYIN. Çözüm olarak da doğru çalışanları işe alın. Onları iyi eğitin ve kendilerini geliştirdiklerinde de yetki ve sorumluluk verin.
  6. Yeni Trendleri Göz Ardı Etmeyin: Her gün gündelik iş yeriniz de satış politikası üzerinden işletmenizin çarkını çeviriyorsunuz. Akşam eve geç saatte geliyorsunuz ve kızınızın elinde sürekli cep telefonu. Kızınız size tavsiyelerde bulunuyor. Diyor ki! Baba, ürettiğin ürünlerin gel tanıtımını instagram, facebook gibi sosyal sayfalardan yapalım. Size bu tür terimler yabancı gelebilir. Ama çoğu zaman işten güçten bu tür gelişmelerden haberdar olamaya bilirsiniz. Bundan dolayı size yapılan bu tür tavsiyeleri kulak ardı lütfen etmeyin. Siz şayet bu tür önerileri dikkate almazsanız, mutlaka rakiplerinizden biri alacaktır. Böylece sizin zamanla önünüze geçecektir.
  7. Odağınızı Kaybetmeyin: Başarılı bir girişimci olma sırlarını uyguladınız. Bununda meyvesini zamanla almaya başladınız. Elde etmiş olduğunuz gelirlerle de çeşitli yatırımlar yapmaya başladınız. Bu yatırımlar içinde varsayalım ki arazi aldınız. Yine birikim yaptınız ve daha önce satın aldığınız araziye bir inşaata mı girsem diye düşünmeye başladınız. Bu nokta da durun! Çünkü her işi yapamazsınız. Kendi işinize olan odağınızı kaybetmeyin. Bunun yerine odaklandığınız kendi işinizi büyütmenin planını yapınız.
  8. Hata Yapacağım Diye Korkmayın, Risk Alın: Ticarette başarısız olanların çoğunun yaptığı en büyük hata, hata yapacağım diye korkmalarıdır. Hata yapmamak içinde girişimciler risk almak istemezler. Alsalar dahi çok az alırlar. Risk almamak yada çok az risk almakta ticarette karşımıza çıkan fırsatları yeterince değerlendiremememize sebep olur.

Ticarette başarısız olmamak için bu 8 en sık yapılan hatanın hangileri olduğunu sizler için yer verdik. Bura da yer alan bu bilgilerin tamamı HALKBANK girişimcilik videolarından derlenerek sizlere servis edildiğini de söylemek istiyorum.

Devlet Girişimci Kredileri Nasıl Alınır içinde sizlere aynı hassasiyetle içerik hazırladığımızı bilmenizi isterim. İlgilinizi çekiyorsa da sayfamıza ziyaretiniz bizi çok mutlu edecektir.

Bundan ötürü de Türkiye Halk Bankası girişimci eğitmeni Çağlayan Çavuşoğlu beye çok müteşekkiriz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın