Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

Aniden Kendi İsteğiyle İşi Bırakan Nasıl Kıdem Tazminatı Alabilir?

Kendi isteğiyle 2022 yılında çalıştığı işyerinden istifa eden kıdem tazminatı alabilir mi? Evet, ama alabilmesi için tam 4 tane şartın oluşması gerekir. Bu şarta sahip olmayanların aniden kendilerinin çıkışlarını isteyerek olabilmesi için de 2 tane ihtimal vardır. Bunlardan bir tanesi performans düşüklüğüne giren çeşitli hastalıkları göstererek emekli olabilmesidir. Bir diğeri ise zorunlu olarak bölüm değişikliğinden doğan kıdem tazminatı hakkını alabilme hakkının doğmasıdır.

Aniden Kendi İsteğiyle İşi Bırakan Nasıl Kıdem Tazminatı Alabilir?

8, 10 yada 15 yıl çalışmanıza gerek dahi kalmadan bu şartlardan yararlanarak kendi isteğinizle işi bırakarak böylece kıdem tazminatı da alabilirsiniz. Kıdem tazminatı alma hakkı doğanların nasıl ve nereye başvuru yapması gerektiğini ise de videolu olarak sayfamızın devamında anlattım.

Neler Var?

Kendi İstifa Eden 2022 Yılında Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

SGK yani yeni adı ile 4/A olarak çalışan bir kişi 2022 yılında yasalar kapsamında kendi istifa etmesi halinde alabilir mi? Bu sorunuzun cevabını sizlere müjdeli bir haber vererek EVET alabileceğini söyleyebilirim. Şuan için halende almak için yasal boyutlarda hakları bulunmaktadır. Diyelim ki, 8 yıllık çalıştığınız yerden ayrılmak istiyorsunuz. İş veren tarafından tazminatınızı sizlere vermek istemese dahi yasalar işin içine girerse vermek zorunda kalacaktır. Tabi şartlara uygunluk taşıyor iseler. Şu bilgiyi de vermek istiyorum. Şayet yasalar kapsamında size tanınan tazminat alabilme hakkı içinde şartlara uyum sağlamamanız halinde de ne yazık ki tazminatınızı alamamaktasınız. Bu durumda kendiniz istifa edip çıkışınızı almanız halinde, kıdem tazminatını iş veren istemediği taktirde almanız mümkün olmamaktadır.

Buraya kadar anladık evet. Peki ya kanunlar kapsamında kendi isteğiyle çıkışını alan yani istifa eden kişi, tazminat alabilmesi için istenilen şart ne olmaktadır? Bu sorunuzun cevabını sizlere aşağıda daha detaylı bir şekilde ele aldık. Önemli olarak şunu söyleyebilirim ki, tek şartın tamamı sizin prim ödemelerinize ve çalışmalarınıza bağlı olarak belirlenen şartlar olmaktadır.

blank

Kendi-İstifa-Eden-2022-Yılında-Kıdem-Tazminatı-Alabilir-Mi

Bu durumda kendi isteğiniz ile işi bırakıp tazminat alabilmeniz için, çalışmış olduğunuz iş yerinden hariç olarak 2 şarta da uygun olmanız gerekmektedir. Şimdi yasal hakkınız ile aranan bu 2 şartın detaylarının neler olduğunu sizler ile açık açık paylaşacağım. Fakat bu şartlara uygun olmamanız halinde, çalıştığım iş yerinden kendim istifa ederek kıdem tazminatını nasıl aldım. Sizler için burada paylaşacağım. Şuan öncelik olarak şartları görelim.

Kendisi İşini Bırakanların Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

Belli bir yıllarınızı verip, bazı nedenlerden dolayı çalışmakta olduğunuz işyerinizden, kendi isteğiniz ile işten ayrılmayı düşünüyor iseniz. Kıdem tazminatınızı alabilmeniz için istenilen şartlar nelerdir? Bu sonunuza cevap olarak, ilk bilmeniz gereken önemli bir bilgiyi aktarmak istiyorum. Çalışmakta olduğunuz iş yerinizde en az 1 yılı doldurmuş olmanız gerekmektedir. Yani daha detaylı bir örnek ile anlatacak olursak;

  • 5 yıl başka bir iş yerinde çalıştınız. Sonrasında farklı bir işletmede 3 yıl çalıştınız. Şuan çalışmakta olduğunuz yerde en az 1 yıl yani 12 ayı doldurmuş olmanız gerekecektir.

Kendi isteğiniz ile işten ayrılanların, kıdem tazminatı alabilme şartları, sadece en son çalışmış olduğu iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması da yeterli olmamaktadır. Bununla birlikte tazminat alabilmeniz için aşağıdaki diğer şartlara da uygun olmanız gerekmektedir. Haydi şimdi gelin istenilen diğer şartları görelim.

  1. İlk bilmeniz gereken önemli konu 8 Eylül 1999 tarihi öncesinden sigortası olan kişiler. Bu kişilerin en az 15 sene çalışma hayatının olmuş olması gerekmektedir. Bu süre geçtiğinin farkındayım. Sadece kanunen yazıldığı için sizlerle paylaşmak istedim.
  2. İkincisi ise 3600 gün prim gününü doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Yasalara göre bu 2 şarta uygun iseniz, En son yani şuan çalışmakta olduğunuz iş yerinizden kıdem tazminatı alarak kendiniz işe istifa edebilirsiniz. Belirlenen bu şartlara uygun olmayan kişiler ise işveren tarafından işten çıkarılmadığı sürece ne yazık ki yasal olarak kıdem tazminatı almaları mümkün olmamaktadır. Ben şartlara uygunum. Kendi isteğim ile işi bırakmak istiyorum. Kıdem tazminatımı alabilmek için başvurumu nasıl yapabilirim? diyen arkadaşlarımız için bilgiler aşağıda bulunmaktadır.

Kendi İsteğiyle İş Bırakanlar Kıdem Tazminatı Alma Başvurusunu Nasıl Yapabilir?

Kendi isteğiyle çalışmış olduğu işi bırakan kişiler bazı şartları taşımaları karşısında kıdem tazminatı alabileceklerini gördük. Peki ya bunun için başvuruyu nereye ve nasıl yapacaklarını  görelim. Tabi önemli bir konuyu es geçemem üzerine basa basa tekrar hatırlatıyorum. Kendi isteği ile işi bırakan kişilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için 1 gün dahi olsa 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta priminiz yatmış olması germektedir. Şayet o dönemlerde staj yapmış iseniz bu prim ödemesini maalesef ki halen staj dahil olmamaktadır. En fazla çalışmış olduğunuz iş yerinizde 1 yıl yani 12 ay da çalıştıysanız, 3600 gün prim süresine de sahip iseniz. Şimdi kedi isteğinizle işi bırakabilir ve kıdem tazminatı alabilirsiniz. Başvuruyu nasıl yapacağınıza gelecek olursak;

  1. İlk olarak ikametgah etmiş olduğunuz İl yada İlçenizde bulunan SGK binasına bizzat şahsen gitmeniz gerekecektir.
  2. İkinci olarak ise gitmiş olduğunuz SGK’dan 3600 gün yazısının çıktısını almanız gerekecektir.

SGK tarafından almış olduğunuz 3600 gün yazısının olduğu çıktıyı şuan son 1 yıl çalışmakta olduğunuz iş yerinizin personel hizmetler bölümüne kendiniz elden teslim etmeniz gerekecektir. Sonrasında çalışmış olduğunuz iş yerinizdeki, size iş veren kişiler son çalıştığınız süreye göre kıdem tazminatınızın hesaplamasını yapar. Sonrasında yapmış olduğu hesaplamada çıkan miktarı tek bir seferde ödemek kaydı ile işinize son vermektedir.

  • 3600 prim gün sayınız ile emekli olacağınızı da biliyor muydunuz?3600 Gün Prim Ödemeyle Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama tablosu ile birlikte bilgiler içeriğimizde mevcuttur. Bakmışsınız emekli olmaya hak kazanmışsınız. Kim bilir? Hem tazminatınızı alıp hem de emekli olma hakkına sahip olabilmeniz için araştırmanızı iyi yapmanızı tavsiye ederiz.

Son 12 çalışmış olduğunu iş yerinden kıdem tazminatı alarak 3600 gün prim ödeme ile emekli olmak isteyen arkadaşlarımızın dikkat etmeleri gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunlar nedir? diye soranlar için, Çalışmakta olduğunuz işi tazminat almak için bırakan kişiler saha sonraki zamanlarda başka bir yerde çalışacak olanları kapsamamaktadır. Fakat aklınızda ben nede olsa 3600 prim gün sayımı doldurdum. Sigorta primimde 8 Eylül 1999 tarihi öncesinden var. Hakkım varken tazminatımı alayım çalışma hayatıma başka bir yerde yine devam edeyim. Diye düşünüyorsanız.

blankİşte burada bence kıdem tazminatı başvurusu yapmadan önce bir durun derim. Neden mi? 9’uncu hukuk dairesi 5 Kasım 2020 tarihinde almış olduğu karara göre; 3600 gün prim süresini dolduran, 1 yıl yani 12 ay son çalışmakta olduğu iş yerinden SGK’dan almış olduğu yazının çıktısı ile işten ayrılan başka bir yerde çalışamaz hükmü verilmiştir. Buna istinaden daha sonra işçinin bu kararı Yargıtay’a taşıyarak itiraz etmesi ile alınan bu karar bozulmuş olmaktadır. Şahsi fikrim bana soracak olursanız eğer hiç bu sürece girmeye gerek yok derim. Bu nedenle işinizi bırakıp başka bir yerde çalışmayı düşünüyor iseniz. Bu düşüncenizi sessiz sedasız halledin derim.😉

8, 10 Yada 15 Yıl Çalışanlar Kıdem Tazminatlarını Kendileri İşi Bırakıp Alabilir Mi?

8,10 yada 15 yıl çalışan kişiler kıdem tazminatını kendileri işi bırakmış olsalar dahi alabilirler mi? Aslında bu sorunuzun cevabını yukarıda detayları ile sizlere anlattık. Yani 1 sene dahi çalışmış olan kişi kendi isteği ile işini bırakıp istifa ederse tazminat alabilmektedir. Bunu alabilmeniz için sürekli söylediğimiz ilk şartı taşıyor olması gerekmektedir. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde 1 gün dahi olsa sigorta prim ödemenizin yapılmış olması gerekmektedir. Belirlenmiş olan bu tarih yada öncesinden benim sigortam var. İstifamı vererek tazminat almak istiyorum diyorsanız. Sizlerden 2. bir şart daha talep edilmiş olacaktır. Buda 3600 gün prim gününü eksiksiz tamamlamış olmanız olacaktır. Şayet bu şarta da sahip iseniz, en son çalıştığınız yerden 1 sene çalışmayla kendiniz istifa etseniz dahi kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu şartlar ile kıdem tazminatı alabilmek için ise aşağıda sizlere vereceğimiz yolu izlemeniz gerekecektir.

  • Kendiniz bizzat SGK ya gidip başvuruda bulunmanız gerekecektir.
  • SGK’ dan 3600 prim gün sayınızı doldurduğunuza dair ve halen çalıştığını gösteren yazısını almanız gerekecektir.

Almış olduğunuz bu yazıyı çalışmış olduğunuz iş yerinin personel görevlisine teslim etmeniz gerekecektir. Daha sonra çalışmış olduğunuz süre zarfında almaya hak kazandığınız tazminatınızın miktarı hesaplanacaktır. Hesaplama yapıldıktan sonra işinize son verilerek çıkışınız yapılır. Sizlere vermiş oldukları tarihlerde maaşınızı çekmiş olduğunuz karta kıdem tazminatınız yatmış olur.

1 yıl, 8 yıl, 10 yıl veya 15 yıl çalışanların kanunlar kapsamında kıdem tazminatı alabilmenizin ilk yolu bu olmaktadır. Başka bir yolu daha var mıdır? diye sorarsanız. Elbette var. Aşağıda paylaşacağımız diğer yöntemleri de denemenizi öneririz.

Aniden İşten Ayrılan (Askerli, Doğum) Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Çalışmakta olduğunuz iş yerinizden, kendi isteğiniz ile istifa ederek ayrılmak isteyenlerin, kıdem tazminatını kanunlar yolunda nasıl alacağınızı yukarıda tüm detayları ile ele aldık. 3600 prim gün esasına dayılı olarak istifa ederek tazminat alma yollarını anlattık. Bu yol haricinde 2 seçenek daha kıdem tazminatı alabilmeniz için yöntemler bulunmaktadır. Özellikle bu yöntemlerden bir tanesini ben şahsen kendim kullandım. Çalışmakta olduğum fabrikadan her ne kadar ihbarımı alamadıysam da kıdem tazminatım alarak istifa ettim. Tabi sizler ile paylaşmış olacağım bu yöntem ile aniden işten ayrılarak kıdem tazminatı alacaklar için paylaşacağım. Bu yöntem ile işletme sendikası ve daha da ziyadesi işletmenin tutumu son derece önemli olmaktadır. Aksi taktirde aniden işten çıkmak için 3600 gün prim haricinde bu bahsi geçen yöntemle kıdem tazminatı almanı mümkün olmamaktadır. Peki, benim kullanmış olduğum bu yöntem nedir? Şimdi sizlere sırası ile anlatacağım.

  • Çalışmakta olduğunuz iş yerinizde ki, sorumlu kişiye gerçekten işten çıkmak için çok iyi neden sunmanız gerekmektedir.
  • Ben biz kaza geçirdim. ve bu kazadan sonra bacağımdaki rahatsızdan dolayı, performansımın düştüğünü anlattım.
  • Tabi sadece anlatmak yetmiyor. Doktor tarafından almış olduğum rapor ile kanıtlamış oldum.
  • Ayrıca iş yerinde bulunan doktora giderek te bunu teyit ettirdim.
  • Bu esnada sizin çalışmakta olduğunuz iş yerinde sendika varsa eğer hemen devreye sokun derim.

Ben aynen bu yolu izleyerek kıdem tazminatımı aldım. Sizler de çok büyük olasılıkla işveren tarafından sizinle bir anlaşma olacaktır. Çalışmak istemediğiniz için sizinle uzlaşıp tazminatınızı verecektir. Fakat sözleşmenizi ”Performans Düşüklüğü” olarak gösterip fes etmiş olacaktır. Tabi böyle bir durumda iş veren ile aranız biraz da olsun açılmış olacaktır. Bu şekilde bir durumda ise muhtemelen işveren tarafından yer değişikliği dahi olabilir. Hatta sizi istemediğiniz bir bölüme dahi transfer edebilir. Şayet böyle bir durum ile karşılaşır iseniz, 4857 sayılı kanunun 22. maddesin de bizlere tanınmış olan haklar ile de tazminat alarak sözleşmenizi iptal edebilirsiniz.

Kendim bizzat yaşamış olduğum olayı anlatarak sizlere bir örnek verdim. Yukarıda vermiş olduğum bu olasılıklar haricinde kendiniz istifa etmeniz halinde, çalışmakta olduğunuz iş yerinden, kıdem tazminatınızı almanız ne yazık ki üzülerek söylüyorum imkansız olmaktadır. Fakat yine de bazı hallerin olması halinde işçilerin kanunen yasal yollara başvuru yapmaları halinde, kıdem tazminatı alabilme hakları da doğmuş olur. Bu haller nelerdir? Gelin şimdi hep birlikte görelim.

  • Çalışmakta olduğunuz iş yerinde alacağınız maaşınız 2, 3 yada daha fazla süre tekrarlanmış olarak 15, 20 gün geç ödeme yapılması halinde,
  • İş veren tarafından bayram ve resmi tatillerinizde çalıştınız diyelim. Bir güne tekabül eden bayram mesailerinizi sizlere ödeme yapmadığı hallerde,
  • Herhangi bir sebepten dolayı yapmış olduğunuz işi yapamayacağınızı gösteren bir doktor raporuna sahip olmanız halinde,
  • İş veren tarafından çalıştığınız halde, sigorta primleriniz yatırılmıyor veya eksik olarak yatırılıyor olması halinde,
  • Size zoraki olarak 270 saatten fazla mesai yaptırması halinde,
  • Çalışmakta olduğunuz işyerinde tacize mahuruz kalmanız halinde,
  • Askerlik için işten ayrılmanız halinde,
  • Kadın işçiler resmi nikah kıldıkları tarih itibarı ile 365 gün yani 1 yıl sonra işten ayrılmaları halinde,
  • Şayet çalışmakta iken işçi yaşamını kaybetti ise 1. derece akrabası tazminatını alma hakkına sahip olmaktadır.
  • Toplumu etkileyecek olan bulaşıcı bir hastalığınız olması halinde,
  • İşveren tarafından işçiye veya aile fertlerine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yine hukuki olarak tazminat alma hakkına sahip olmuş olursunuz.
  • İş veren tarafından hakaret ve tehdit içerici sözler alıyor olmanız halinde,
  • Çalışıyorsunuz fakat iş veren tarafından haftalık yada yıllık izin haklarınız verilmediği hallerde,
  • Çalışmakta olduğunuz iş yerinizde bir haftadan fazla iş durması halinde, bu durumda size de ücretsiz olarak izin kullandırılıyorsa iş sözleşmenizi tek taraflı olarak fesih etme hakkına sahip olmaktasınız.
  • Sözleşmenizde işveren maaşınıza zam yapacağınızı beyan etmiş. Ama buna rağmen bir zam yapmadıysa yine sözleşmenizi siz fesih edebilirsiniz. Bu durumda da kıdem tazminatı alma hakkına sahip olursunuz.
  • Çalışmakta olduğunuz iş yerinde yaptığınız iş diğer çalışanlarla aynı olmasına rağmen siz hariç diğer çalışanlara zam yapılması halinde,
  • Asgari ücretin altın da ücret ödenen, keyfi olarak kesinti uygulanan işçiler kıdem tazminatı alabilmek adına yasal yollara başvuru yapabilir ve hukuki süreci başlatabilir.

Yukarıda belirtilen tüm hususlarda kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Son olarak konumuzla alakalı olan daha detaylı bir anlatım ile sizler için aşağıya bir video bırakıyorum. Muhakkak dikkatlice izleyip bilgi almanızı öneririm.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın