Engelli iş yeri açma Devlet desteği 2 kurum üzerinden verilmektedir. Bunlardan bir tanesi KOSGEB bir diğeri ise İŞKUR üzerinden sağlanmaktadır. KOSGEB için yılın 365 günü her zaman hibe desteklerine başvuru olanağında bulunulmaktadır. İŞKUR ise yıl içinde sadece 2 dönem halinde iş yeri açacak olan girişimci engelli arkadaşlarımıza hibe sağlamaktadır. İŞKUR tarafından sağlanan hibe imkanları 65 bin TL kadar çıkmaktadır.
Başvuruları ne zaman derseniz bu tarihleri sizler için sürekli olarak buradan paylaşmaktayız. En son olarak verilen iş yeri ve hayvancılık için hibe başvuruları 28 kasım 202o de başlamıştır. Son başvuru tarihi ise 18 aralık 2021 olmaktadır. KOSGEB ve İŞKUR üzerinden hibe desteklerin ne zaman verileceğini artık biliyoruz. Peki, nasıl ve nereye başvuru yapacağınızı biliyor musunuz. Şayet sizlerde verilen bu desteklerden yararlanmak isterseniz. Girişimcilik kursu alarak, başvuru formu doldurmaksızın, yapacağınız iki kurumun başvurularını, bu nedenle sizler için burada açıklık getirdik.
Neler Var?
Engellilere İş Kurma Desteği 2023 Hibe Olanakları Nelerdir?
Güzel bir iş fikriniz mi var! Bunu kendi başınıza yada bir sevdiğinizle birlikte yapmak istiyorsanız size hibe imkanı sağlayacak olan iki güzel kurumumuz var. Bunlardan biri KOSGEB diğeri ise İŞKUR’dur. Sizlere sağlanan bu avantajlar ile çir çok girişimciye oran ile işletmeniz için %20 varan hibeler alabilirsiniz. Şayet hiç bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor iseniz ve daha önce devletten iş kurmak için hibe almadı iseniz. O zaman gelin beraber işinizi kuralım. Gönlünüzün ve aklınızın yatmış olduğu çalışanlar işe işletmenizi işletip büyütelim. Peki, iş yerimizi devlet desteği ile kurmak için İŞ-KUR mu? yoksa KOSGEB mi? tercih etmelisiniz? Şimdi ilk olarak ikisini bir karşılaştıralım. Daha sonra nasıl başvuru yapılacak onlara değinip, kurumlar arasındaki tercihi de en güzeli siz engelli kardeşlerimize bırakım.
- KOSGEB: Engellilere 60.000 TL kadar hibe imkanı sağlamaktadır. Ayrıca iş fikri ”İMALAT” sektöründe yer alıyor ise bu destek 225.000 TL kadar ilaveten çıkmaktadır. Hibeler 2023 yılı itibarı ile çalıştırmış olduğunuz eleman sayısının ödenmiş prim gün sayısı ile iş fikrine göre belirlenmektedir.
- İŞKUR: 65 Bin TL hibe vermektedir. Ödemelerin belirlenmesinde asıl olan yapılan harcamalardır.
Kabaca her iki kurumunda sizlere sağlamış olduğu yeni iş yeri için hibe imkanlarından bahsettim. Ancak her ikisinin de bir ortak noktası var. İki kurumda bu hibeler ala bilmeni için sizden ”Girişimcilik Belgesi” almanızı istemektedir. Bu belgenin nasıl alınacağını bahsedip, iki kurumun hibe başvuruları için yol haritasına değindikten sonra. Hiç sermayesi olamayan engellilerimiz için 5 Yerden Faizsiz İşyeri Açma Kredisi Alabilirsiniz konusuna değineceğimi belirtmek isterim.
Yeni eklenen bir hibe oranı ile iş fikriniz tehlikeli işler sınıfında ise +5.000 TL ada hibe alabilmekte siniz.
bilginiz olsun. Sizler için gerçekten avantaj sağlayan imkanlar bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız. Bu nedenle aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Engelliler Girişimcilik Sertifikasını En Kolay Nasıl Alabilir?
2023 de artık girişimcilik sertifikası almak çok ama çok kolay. Özellik ile bu yenilik engelli kardeşlerimize çok fazla yaradığını düşünüyorum. Artık girişimcilik belgesi almak için;
- Evinizden çıkmanıza gerek yok!
- Herhangi bir tarih beklemenize gerek yok!
- Kontenjan derdi yok!
Tüm bu avantajlar ile İnternet üzerinden ister bilgisayarınız dan isterseniz de cep telefonu hatta tablet üzerinden dahi bu eğitimleri online olarak alabilirsiniz. Bu işlemi yaparak girişimcilik belgesi almanız için ihtiyacınız olacak 2 şey ise;
- PTT’den alacağınız 2 TL ile e-devlet şifreniz.
- İnternet’te bağlı herhangi bir teknolojik cihaz
Onun haricinde hiç bir şeye ihtiyacınız yoktur. Peki, bu belgeyi bahsetmiş olduğum şekilde nasıl alabilirsiniz. İşte, adımlar halinde girişimcilik belgesini İnternet üzerinden alma.
- İlk olarak https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş yapalım.
- Daha sonra sağ üst köşede yer alan ”GİRİŞ YAP” butonuna basalım.
- Karşınıza çıkan sayfanın altında yer alan ”e-Devlet ile Giriş” butonuna basalım
- Açılan sayfada T.C. kimlik numaramız ve e-Devlet şifremiz ile giriş işlemimizi sağlayalım.
- Sayfanın altında ”Öne Çıkan Eğitimler” bölümünden eğitimini almak istediğimiz eğitim programı için ”EĞİTİME BAŞLA” diyelim.
Peki, siz hangi eğitimi almalısınız. Bakın işte burası gerçekten çok önemli. Bu eğitimler 2 şekilde yer almaktadır. Onu sizlere şu şekilde net olarak açıklayayım.
- Eğer ki ”İMALAT” sektörüne ait bir NACE kodu adı altında bir işletme kuracaksanız. O zaman almanız gereken eğitim ”İleri Girişimcilik Eğitimi” olması gerekmektedir. İleri girişimcilik eğitimi NACE kodları ise tam liste burada yer alır.
- Eğer ki iş fikriniz ”İleri Girişimcilik Sektörü NACE kodları içerisinde yer almıyor ve KOSGEB Desteklenen Sektörler Nelerdir? içerisinde yer alıyor ise o zaman almanız gereken eğitim ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi ‘tir.
Şimdi hangi eğitimi almanız gerektiğini bildiğimize göre ilgili eğitime ait ”EĞİTİME BAŞLA” butonuna basalım. Karşımıza 9 tane kadar eğitim videosu çıkacaktır. Bütün bu videoları SIRASI ile izlememiz ve derslere ait videolar bittikten sonrada test sorulana doğru bir şekilde cevap vermemiz gerekmektedir.
Bu süreci tamamladık sonra yine sertifikamızı İnternet üzerinden çıktısını alabiliriz.
- Girişimcilik Belgesi Çıktısını alabilmek için ise doğrudan https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Certificates bu adrese giriş yaparak.
”KATILIM BELGESİ” sekmesini tıklaması ile hak etmiş oldukları belgeyi PDF formatın da alabilirler. Şimdi hem İŞKUR hem ise KOSGEB’den iş yeri açma için hibe almanın önündeki en büyük engel olan girişimcilik belgemizi aldık. Peki şimdi ne yapmamız gerekiyor? Bunun için gelin isterseniz hem KOSGEB hem de İŞKUR tarafından sizlere tanınan olanaklara bir göz atalım. Daha sonra hangi devlet destek programına başvuru yapacaksınız, bunu kararını da size bırakalım.
KOSGEB Engelli Desteği 2023 Hibe Olanakları Nedir?
2023 senesinde KOSGEB destekleri nerede ise sil baştan yeniden inşa edildi. Ben hiç eski desteklerin neler olduğuna girmeden mevcut olan desteklerden bahsedeceğim. Değişmeyen tek şey ise engelli girişimcilere halen verilen imtiyaz. KOSGEB ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” ana adı altında 2 şekilde yeni iş yeri kuracaklara hibe desteği vermektedir. Bunlar;
- Geleneksel Girişimcilik Destek Programı ile 65.000 Lira
- İleri Girişimci Destek Programı ile 225.000 TL kadar destek vermektedir. Bu oran yerli üretim makine alımlarından 290 bin TL kadar çıkmaktadır.
Siz hangi programa ait NACE kodu ile iş yeri kuracak ve buna göre hangi eğitimi aldı iseniz o programa başvuru yapmanız gerekmektedir. Şimdi ben her iki destek programına da başvuru yapacağınızı var sayarak bunlara ait hibe olanaklarını en anlaşılır şekilde sizlere anlatacağım.
Geleneksel Girişimci Destek Programı
Program daha öncede bahsetmiş olduğum gibi ”İMALAT” sektöründe yer almayan girişimcileri kapsamaktadır. Şayet herhangi bir ürün imal etmeyecek iseniz ve iş fikriniz buradaki iş fikirlerin içerisinde yer almıyor ama KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde yer alıyor ise bu program sizin için oluşturuldu. Programın sizlere ”Gerçek Kişi Statüsünde İş Yeri Açmanız Halinde” sağladığı imkanlar ise şöyledir.
- İşletmenin açılış giderleri için verilen hibe 5.000 TL tir.
- İşletmenizde şayet 1 sene içinde 1 sigortalı çalıştır iseniz pirim gün sayısı da 180 ile 539 arasında olur ise o zaman 5.000 TL daha hibe alırsınız. Ama 1 sene ortalama 2 kişi çalıştırır ve pirim sayısı olarak 540 ile 1079 arasını yakalarsanız o zaman 10.000 lira hibe alırsınız. Yada yine işletmenizin birinci yılında ortalama 3 çalışan ile 1080 üzerinde herhangi bir prim gününü yakalar iseniz o zaman ilk yıl 20.000 lira hibe alırsınız.
İlk yıl 5.000 TL + en üst pirim gününe göre 20.000 lira hibe ile toplam 25.000 TL buna ilaveten 5.000 TL de engelli girişimci olduğunuz için toplamda 30.000 TL hibe alırsınız. Aynı performansı işletmenizin 1 senesi bittikten sonra aşağıdaki şekilde sergiler iseniz.
- 5.000 TL kuruluş desteği
- 360 – ile 1079 pirim ödemeniz halinde 5.000 TL
- 1080 ile 1439 pirim gününü şayet yakalar iseniz o zaman 15.000 TL
- 1440 puanın üzerine çıkarsanız da 20.000 TL hibe alacaksınız.
İkinci yıl ise en fazla 20.000 TL hibe + 5.000 TL de engelli girişimci olduğunuz için hibe 5.000 TL de açılış desteği olmak üzere 30.000 TL de böyle alırsınız toplam 60.000 TL hibe almış olursunuz. Bu diğer girişimcilere göre + 10.000 TL daha fazla hibe demektir!
Yukarıdaki tabloda sizin de gördüğünüz gibi şayet işletmeniz ”Sermaye Şirketler Statüsünde” yer alıyor ise o zaman her iki dönemde 5.000 TL yerine 10.000 TL hibe alacaksınız. Şimdi gelelim bu destek başvurusunu nasıl yapabileceğimize. Daha sonra ise İŞKUR imkanlarından bahsedeceğiz.
Engellilere İş Yeri Açma İmkanı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şayet KOSGEB destekleri ile iş yeri açmaya karar verdi isek o zaman yapmamız gereken bir kaç işlem daha geriye kalıyor. Ama ilk olarak iş yerinizi kendi imkanlarınız ile kurmanız gerekiyor. Bu süreçte şayet dükkanınızı tutunuz ise sizi bekleyen yasal prosedürler şunlar olacaktır.
- Vergi dairesine kayıt olma
- Belediye’den ruhsatınızı çıkarma
- Kendi meslek odanıza kayıt işlemleri
bu işlemleri de halledip artık işletmeniz faaliyete geçti ise artık açtığınız iş yeri için hibe almak adına KOSGEB’e başvuruda buluna bilirsiniz. Başvuru işlemleri kabaca şu adımlardan oluşmaktadır.
- KOSGEB veri tabanına işletme kaydını oluşturmalısınız. Bunu KBS yani KOBİ Bilgi Sistemi adı verilen siteden BURADAN yapabilirsiniz.
- Daha sonra KOBİ beyannamesi doldurmanız gerekir.
- En son olarak e-Devlet üzerinden ”Geleneksel Girişimcilik Destek” program başvuru işlemini bu adres aracılığı yapabilirsiniz.
Başvurunuz kurum tarafından incelenir. Şayet uygun görülürse sizden bir KOSGEB iş planı projesi hazırlanması istenilecek tir. Sizlere verilen boş iş planı projesine işletmenize ve geleceğe yönelik finansal adımlarınızı belirtip bunu da sunup yaparsanız büyük ihtimal ile hibe başvurunuz onay alacaktır.
- 444-1-567
- 0-312-595-28-00
Çağrı merkezlerinden de konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Yada aklınıza takılanları bize de sorabilirsiniz.
İŞKUR Engelli Hibe Desteği 2023 Ne Kadar?
Hibe ile iş yeri kuracak olan engellilere bir destekte İŞKUR üzerinden sağlanmaktadır. İŞKUR bu kapsamda işini kuracak olan engellilere 50.000 TL hibe vermektedir. Hemen yeri gelmiş iken belirtmek isterim ki hem KOSGEB hem de İŞKUR için hibe başvurusunda bulunamazsınız. Şayet bu hibe miktarı için İŞKUR başvurusu yapmak istiyorsanız, daha öncede belirmiş olduğum gibi ”Girişimcilik Sertifikası” olması gerekmektedir. Bu belge sahibi iseniz.
- İş yeri kuruluş işlemlerindeki resmi giderler için 3.000 TL hibe
- İşletme giderleri için 12 ay süre boyunca işletmenin ısınma, elektrik, su ve kira için 11.000 TL
- Kuruluş desteği olarak işletmenize ihtiyaç duyulan makine ve teçhizat alımları içinde en fazla 36.000 lira hibe alabilirsiniz.
İŞKUR hibe başvuruları için KOSGEB gibi belli bir prim sayısına ulaşmanız gerekmez. Hali ile herhangi bir çalışana şayet ihtiyaç duymuyor iseniz çalıştırmakta zorunda değilsiniz.
Güncel olarak bu desteği Eski Hükümlüye İŞKUR KOSGEB Hibe Projesi den takip edebilirsiniz.
Mutlaka bir göz atın!
İŞKUR engelli hibe desteğinin 2023 yılında ne kadar olduğunu hep birlikte gördük şimdi sıra geldi İŞKUR engelli hibe desteğinde bulunmak isteyenler için belirlenmiş aranan başvuru şartlarının neler olduğuna.
İŞKUR Engelli Hibe Desteği Başvuru Şartları 2023
Şimdi gelelim İŞKUR engelli hibesine kimler nasıl başvuru yapabilir. Öncelik ile bazı şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartlar ve başvuru için yapmanız gereken işlemler sırası ile şu şekildedir.
- İş gücünden en az %40 kayıp yaşamış olmanız (Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal). Bu kapsamda sağlık kurulundan rapor almış olmanız gerekir.
- İŞKUR kayıtlı olmak
- En az %40 engelli olduğunu gösteren belge
- 18 yaşını tamamlamış olmanız
- Hangi sebepten olur iseniz olun emekli olamamış olmanız.!
- Kendi üzerine iş yeri olmaması gerekir. Ayrıca en az 1 yıl içerisinde terk vergi mükellefi olarak gözükmemesi gerekmektedir.
- İş yerini kuracağı il içerisinde ikametgah ediyor olması
- KOSGEB’den girişimcilik belgesi sahibi olması
- Kuracağı işe yönelik sertifika veya diploma sahibi olması gerekmektedir.
- Herhangi bir icra dosyasına sahip olmaması gerekmektedir.
Engelli Emeklilik Hesaplama Robotu da ne zaman emekli olacakları bilmeyenler için verileri güncelleme yaptığımı duyurmak isterim.
İŞKUR Engelli Hibe Desteği Başvuru Formu
Belirtilen şartlara uygun iseniz ve İŞKUR tarafından size verilecek olan 65.000 lira hibeyi almak istiyorsanız aşağıdaki evrakları başvuru formu ile teslim etmeniz gerekmektedir.
- Hibe talep dilekçesi
- Proje başvuru formu
- Kimlik fotokopisi
- Kuracağın iş için mevzuatlar gerekmesi halinde bu iş dalı için gerekli olan sertifika veya diploma
- KOSGEB girişimcilik sertifikası fotokopisi
- Şayet varsa proje kapsamında iş birliği içerisindeki kurum yada kuruluşlara ait belgeler
- Başvuru formu EK-1/A da yer alan bütçe tablosu
- Aslı gibi yapılmış engelli sağlık raporu
- Vergi dairesinden alınmış olan son bir ay içerisini gösteren vergi mükellefiyet durumunu gösteren belge
- Tarım il/ilçe Müdürlüklerinden alınacak olan ”işletme belgesi”
- Herhangi bir icrası olmadığını gösteren taahhütname
İstenilmektedir.
Engellilere İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Yukarıdaki desteklerden istifade edebilmek için ilk olarak işletmenizi kendiniz kurmanız gerekmektedir. Şayet hiç sermayeniz yok ise sakın üzülmeyin, karamsarlığa da düşmeyin. Çünkü emin olun ki bir çok engelli girişimci sermayesi olmadı için bankalardan kredi kullanarak işletmesini kurmakta daha sonra ise aldıkları hibe ile borçlarını kapamaktadır. Sizlerde bu tekniği kullana bilirsiniz. Üstelik 2023 engelli maaşına dahi sahip olmasanız bile artık bir çok bankadan kredi kullana biliyorsunuz. Kredi kullanmanız için sizlere tavsiye edeceğim bankalar sırası ile şunlardır.
- Ziraat bankası
- Halk Bankası
- Vakıfbank
- Akbank
- QNB Finansbank
- Denizbank
Bu bankaları sizlere tavsiye etmemin neden kredi faiz oranların bir çok bankaya nazaran daha düşük olmasıdır. Ayrıca bu bankaların içerisinde yer alan Türkiye Halk Bankası şartlara uygun olmanız halinde sizlere düşük hatta faizsiz dahi iş yeri açmak için kredi olanağını 4 paket halinde sağlamaktadır. Bu pakette yer alan krediler ve ödeme koşulları şöyledir.
- Genç Girişimci Kredisi: 50.000 TL 1 yıl ödemesiz 48 ay vadeli. Kurduğun iş kolunda yüksek okul okumuş olmanız yeterlidir.
- Cesur Girişimci Kredisi: Kurmak istediği iş için 2 yıl yüksek okul okuyan en az 2 yıl deneyimi olanlara verilir. Kredinin üst limiti 75.000 TL tir. 12 ay ödemesiz olarak bu krediden yararlana bilirsiniz.
- Usta Girişimci Kredisi: 30 yaşını aşmamış en az açacağı iş yeri için 5 yıl deneyime sahip engelli girişimcilere verilmektedir. 1 yıl ödemesiz 30.000 TL 36 ay vadeli olarak verilir.
- Mucit Girişimci Kredisi: KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV gibi kurumlar üzerinden hibe almaya hak sahibi olmuş. 30 yaşını aşmamış. Açacağı iş yeri için patent almış girişimcilere verilir. 75.000 TL 12 ay hiç ödemesiz tam 48 ay vadeli olarak verilmektedir.
Bu krediler ile de işiniz olmuyor ise o zaman size aynın en düşük faizli bireysel ihtiyaç kredisi veren bankayı taktim edeyim.
ŞUBAT 2023 yılı içerisinde sizlere iş yeri açmak için kredi kullanmanızı tavsiye edeceğim banka dijital bankacılığın kralı olan ENPARA tır. 36 ay vadeye kadar farklı faiz oranları uygulayan ENPARA’ nın güncel faiz ve kredi geri ödeme tablosu şu şekildedir.
ENPARA | 12 Ay | 24 Ay | 36 Ay |
%1.99 | %2.09 | %2.39 |
Diyelim ki, ENPARA‘ dan 34.500 ihtiyaç kredisi çektiniz. Geri ödemeleri ise aşağıdaki tablomuzda mevcuttur.
34.500 TL Geri Ödeme Planı | ||
Vade | Taksit | Maliyet |
12 | 3.360,76 TL | 40.329,14 TL |
14 | 2.948,46 TL | 41.278,37 TL |
16 | 2.640,10 TL | 42.241,52 TL |
18 | 2.401,03 TL | 43.218,54 TL |
20 | 2.210,46 TL | 44.209,27 TL |
22 | 2.055,17 TL | 45.213,86 TL |
24 | 1.953,05 TL | 46.873,18 TL |
28 | 1.752,60 TL | 49.072,67 TL |
30 | 1.673,15 TL | 50.194,69 TL |
33 | 1.572,87 TL | 51.904,71 TL |
35 | 1.516,08 TL | 53.063,04 TL |
36 | 1.577,28 TL | 56.782,41 TL |
Geri ödeme takviminiz;
Değerli engelliler yeni bir iş yeri açmanız için devletten hibe bankalardan da kredinizi bulduk. ENPARA sahibi iseniz uygulamayı Google Play üzerinden indirmeniz durumunda başvuru işlemlerinizi çok daha hızlı yapabilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olduğunda aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşırsanız bizleri de bilgilendirmiş olursunuz.
%90 engelli raporum var tavuk çiftliği açmayı düşünüyorum yumurta imalatı yapmak istiyorum kosgeb ne kadar bütçe veriyor bir de geri ödemesi nasıl oluyor
KOSGEB den bu desteği alamazsınız, İŞKUR üzerinden en son 15 bin TL olarak verildi. Yerinizde olsam, Tarım İl Müdürlük hibe desteklerini değerlendirme yapardım
Neden kosgeb den desteği alamıyoruz
KOSGEB den de alırsınız ama perakende için çok fazla bir destek alamazsınız. İŞKUR perakende satışı yapacak olanlara daha yüksek hibe desteği sağlıyor
İyi günler benim %90 raporum var çiğköfteci dükkannı açmayı düşünüyorum kosgeb yardımcı olur mu
Evet, destek alabilirsiniz. Ama size tavsiyem İŞKUR hibe desteklerine başvuru yapmanız olacak. Çünkü çok daha fazla hibe desteği alabilirsinzi.
çok teşekkür ederim
Kolay gelsin elektrik elektronik mühendisiyim %60 engelli raporum var ve elektrik taahhüt şirketi kurmak istiyorum nasıl destek alabilirim ne kadar alabilirim
%47 engeli raporum var alkolü cafe açmak istiyorum ne kadar desktek alabilirim ?
İŞKUR asgari ücretin 15 katı kadar veriyor. KOSGEB den sadece 10 bin TL alabilirsiniz. (Pirim için sağlanan hibe hariç)
Yüzde 41 engelli raporum var yaşlı bakıcı istihdam şirketi kurmak istiyorum kosgeb,den destek alabilirmiyim.
Destek kapsamında yer almamaktadır. Yine de bir KOSGEB e sorabilirsiniz.
5,5 dönüm bir bahçem ver ve buraya kahvaltı ve Alabalık restaurantı ile düğün ve özel organizasyonlarda kullanılmak üzerine bir hizmet işletmesi kurmak istiyorum. % 90 engelli raporum var. ne yapmam gerekiyor.
Sektörünüz KOSGEB için geleneksel girişimcilik desteğinde yer almaktadır. İŞKUR için ise 55 bin TL kadar hibe alabilirsiniz. Bana kalırsa İŞKUR üzerinden hibeye yürümeniz olacak. Her ikisi için de ilk olarak yapmanız geleneksel girişimcilik eğitimi almanızdır.
Merhaba, 70 oranında engelli raporum var.
Çay puaça kurabiye satan bir cafe açmak istiyorum nereye başvurmam daha mantıklı olur sizce ?
İyi günler %44 engelliyim .vergi muvafakatinden de faydalanarak erken emekli oldum.yaşım 44. İmalat üzerine küçük çaplı bir iş yeri kurmak istiyorum.kosgep veya işkur üzerinden destek ve hilelerden faydalanabiliyormuyum.teşekkürler
Hızar atölyesi açmak istiyorum
İşyeri açmak istiyorum hızar atölyesi açmak istiyorum