Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

4A SGK 4B BAĞKUR Sigorta Prim Ödemem Yatıyor Mu? Sorgulama

4A SSK sigorta prim ödemeniz yattı mı? Yatıyor ise kaç lira olarak yattığını nasıl öğrenebilirsiniz. Bunun cevabını sizlere 4B BAĞKUR prim ödemelerinizle birlikte 3 yöntem üzerinden cevapladım. Böylelikle her iki sigorta prim ödemelerinizin yatıp yatmadığınızı sizlerde kolaylıkla izleyebileceksiniz.

4A SGK 4B BAĞKUR Sigorta Prim Ödemem Yatıyor Mu? Sorgulama

Sigorta prim ödemelerinizi sorgulama yapmak için bahsedeceğim yöntemlerden bir tanesinin de e-Devlet üzerinden geçtiğini de belirtmek isterim. e-Devlet aracılığıyla SGK ve BAĞKUR primde ödemesi takip edeceklerinde sıklıkla sordukları 3 soruyu da bu nedenle yanıtlama gereği duydum. Bunlar ise; sorgulama sayfasında yer alan AKTİF ne demek? Sigorta prim ödeme alanında yer alan rakamlara göre asgari ücret altında mı yoksa üstünde mi ödeme yapıldığını nasıl anlayabileceğinizdir.

Neler Var?

4/A 4/B Sigorta Prim Ödemesi Nedir? Yatmazsa Ne Olur?

Bir çoğumuz paradan ziyade sırf sigortamız yatsın diye çalışmaktayız. Öyle değil mi? Sizce de arkadaşlar. Kimimiz 3 vardiyalı işte çalışarak, kimimizde hafta sonlarımızı dahi heba ederek sırf sigortamız yatsın diye çalışıyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen sigortamızın yatıp yatmadığını takip etmiyorsanız. İler ki zamanlarda çok ciddi kayıplara mal olabilir. Bu durumda sigortamızın yatıp yatmadığı da çok önemli olmaktadır.

  • Sigorta prim ödemesi çalışan kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması ve emeklilik hakkına sahip olabilmeleri için çalışan kişi adına devlete ödenen belli bir miktar ücrettir. Bu ödeme iş veren tarafından aylık olarak, bürüt maaş üzerinden hesaplama yapılarak, çalışan kişi adına ödemiş olduğu ödeneğe SGK prim ödemesi denir.

Bildiğiniz üzere 8 Eylül 1999 tarihinde 5510 sayılı kanun ile sigortalık kanunda çok ciddi değişiklikler yapılarak düzenleme oldu. Bu düzenleme sonucunda ise 3600 gün 10 yıl prim ödemesi yapıldığında erken yaşta emekli olma hakkına sahip olmaktayız. Buna göre şayet sizlerin de 8 Eylül 1999 yılı öncesinden sadece 1 gün dahi prim ödemeniz varsa, araştırma yaptığınız taktirde belki  de şuan emekli olabileceksiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgilere size vereceğimiz adres üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu linke tıklamanız halinde 3600 Gün Prim Ödemeyle Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama dahi yaparak hangi şartlarda ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca bizlerle yorumlar kısmında ilk sigorta gününüzü ve çalışma yılınızı bırakırsanız. Sizlere ücretsiz olarak hesaplamasını yaparak yardımcı olabiliriz.

  • 4/A 4/B Sigorta prim ödemesinin ne kadar önemli olduğun sizlere kendimden bir örnek vererek anlatacağım. Ben 1980 doğumluyum ve 1998 tarihinde bir lokantada ilk iş hayatıma adım attım. Günde 12 saat çalışmama rağmen, çalışmış olduğum lokanta SGK yani şuan ki adı ile 4/A prim ödememi yapmamış. Tabi o zamanlar bende takip etmiyorum. Sadece sigortalı olarak çalıştığımı biliyorum. Eğer o zaman benim sigorta primim yatmış olsaydı şuan 5 yıl daha erken emekli olma hakkına sahiptim. Ama ne yazık ki 5 yıl daha geç emekli olacağım.

Sizlerde benim yaptığım hatayı yapmayın ve priminizin yatıp yatmadığını devamlı takip edin. Şayet sigortanızın yatıp yatmadığını takibini yapmazsanız benim gibi sizin de başınıza gelecek olan bazı hususlar olabilir. Muhtemelen başınıza gelecek hususlar ise;

  1. Devlete ait olan hastanelerden kesinlikle ücretsiz olarak faydalanamazsınız.
  2. Yine devlete ait olan hastanelerde ücretsiz muayene yada ameliyat olamazsınız. Maliyeti epey bir yüksek çıkar.
  3. Diğer özel hastanelerde de sigortalıların yararlanmış olduğu indirim uygulamasından sizler yararlanamazsınız.
  4. Belli bir ücret karşılığında özel yada devlet hastanesine gittiniz muayene oldunuz diyelim. Doktorun yazmış olduğu reçete karşılığındaki ilaçları düşük maliyet ile alamazsınız. Yani alacağınız ilaçlar için bir indirim uygulanmış olmaz.
  5. Herkesin hayalinde ileride rahat bir yaşam sürdürebilmek adına emeklilik vardır. Sizin sigortanız geç başladığı için çok geç zamanda yaşınızın epey bir ileride olduğu zaman emekli olabilirsiniz. Yada hiç olamazsınız sadece hayalinde kalır.

Tüm bu olumsuzluklarla sizlerde karşılaşmamak adına muhakkak sigortanızın yatıp yatmadığının takibini yapın lütfen. Yatmazsa neler olacağını kısaca gördük. İş veren kişi, işçisinin sigorta prim ödemesini hiç yapmazsa, yada eksik ödeme yaparsa, karşılığında idari para cezası verilmektedir. Verilen bu idari para cezası da neye göre nasıl hesaplanır derseniz. İşte hesaplaması;

  • Çalıştırmış olduğu elemanın yarım yada hiç yatmayan aylar için sigorta prim günü 2 ile çarpılır. Eksik olan yada yatırılmamış olan çıkan ayların toplamı ise güncel asgari ücretin 2 katı ile çarpılır.
  • Yani şu şekilde bir örnek verecek olursak: Diyelim ki, 10 ay sigorta primi ödenmemiş bir işçi var. Bunun için işverene kesilen ceza tutarı:
    • 10 * 2 = 20 bu çıkan ay oluyor. Cezasının hesaplaması ise;
    • Asgari ücretin 2 katı : 8.506 TL
    • 20 * 8.506 = 170.120 TL  olacak şekilde ceza hesaplaması yapılmaktadır.

Şimdi sizlerde gördünüz sigorta prim ödemesi yatmazsa ne olacağını. O yüzden bu durum hem çalışan, hem de iş veren tarafından çok önemli olmaktadır.

Sigorta prim ödemesini iş verenler zaten biliyor. Bu durumda dikkat etmesi gerekenler işçi kardeşlerimiz oluyor. Sizlerde sigortanızın yatırılıp yatırılmadığını nasıl takip edebilirsiniz. Yazımızı dikkatlice okumaya devam edin tüm cevaplar aşağıda.

Sigortamın Yatıp Yatmadığını Nasıl Öğrene Bilirim? (Nereden İçin 3 Yol)

Sigorta prim ödemelerinin ne kadar önemli olduğunu yukarıdaki açıklamalardan da anlamış olduğunuzu düşünüyorum. Evet çok doğru bu yolda sigortamın yatıp yatmadığını nasıl öğrenebilirim? diyorsanız. İşte öğrenmeniz için tüm bilgiler burada! İlk olarak paylaşmak istediğim

  • ” ALO 170” numaralı hattı 7/24 arayabilirsiniz. T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan adınıza tüm ait olan hizmetleri sizleri bilgilendirir. Ve çözüm yolu üretir. Bu hizmete ”Çalışma Hayatı İletişim Merkezi” adı verilmektedir.
  • İkincisi ise ben destek hattı ile iletişime geçemedim. Sıra bekleyemem diyorsanız E-devlet üzerinden çok kısa bir süre içerisinde ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı yazımızın devamında sizlerle paylaşacağım.
  • Son olarak ise ben kendim şahsen bire bir öğrenmek istiyorum teknoloji kullanmak istemiyorum diyorsanız. O zaman sizlere en yakın olan SGK gitmek olacaktır.

Bana kalırsa tavsiyem sizler için en basit yöntem e-devlet üzerinden sorgulama yapmanızdır. İkincisi ise ALO 170 hattını arayarak ”2” tuşuna basıp. T.C kimlik numaranızı vererek müşteri hizmetlerine her türlü sorularınızı sorup cevap alabilirsiniz. Bunu seçeneği de size kısaca bahsettiğime göre şimdi geçelim. Diğer yönteme, e-devlet üzerinden sigortanızın yatıp yatmadığını nasıl öğrenebilirsiniz?

e-Devlet Üzerinden Sigortanızın Yatıp Yatmadığını Nasıl Sorgulama Yapabilirsiniz?

Biliyorsunuz ki, teknolojinin gelişmesi ile birlikte zorluklar kurtulduk. Hayatımız epey bir kolaylaştı. Özelliklede e-devlet sistemi sayesinde hakkımızda yapılacak olan her bilgiye anında ulaşım sağlayabiliyoruz. Sizler hala bu rahatlığı varamadınız mı ? yoksa. Şayet benim hala bir e- devlet şifrem yok. Bu hizmetten yararlanamıyorum diyorsanız. Bunun içinde sizlere yardımcı olabiliriz. Bizim zamanımızda e-devlet şifresi alabilmek için saatlerce PTT kuyruğu bekleyerek, belli bir ücret karşılığında şifre alabiliyorduk. Fakat şimdi sizin bu zorlukları çekmenize ve zaman harcamanıza hiç gerek yok. PTT Gitmeden İnternet’ten Bedava İlk Defa e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? üstelik hiç bir ücret ödemeden. Vermiş olduğumuz linke tıklamanız halinde sizlerde kolaylıkla e-devlet şifresi alabilirsiniz. Bu önemli bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra şimdi sıra geldi  BAĞKUR 4/B ve SSK 4/A ile ilgili olan tüm hizmet dokümanlarınıza e-devlet üzerinden nasıl ulaşabilirsiniz. Buda aslına bakılırsa şu demek oluyor ki, e-Devlet üzerinden sigortanızın yatıp yada yatmadığını kolaylıkla takip edebileceksiniz. 4/A yada 4/B sigortanızın yatıp yatmadığını öğrenmek için e-devlet üzerinden nasıl bir yol izlemeniz gerekecek şimdi baştan sonra hep birlikte ilerleyelim.

  • İlk olarak dediğim gibi https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu bu bağlantıya giriş yapalım.

    blank

    e-devlet-giriş

  • Vermiş olduğumuz bağlantıya giriş yaptığımızda karşımıza kimlik bilgilerimiz çıkmış olacak. Bizlerden istenilen ”T.C kimlik numaramız ve e-devlet şifremiz” ile sisteme giriş yapalım.

    blank

    e-devlet-giriş-bilgileri

  • Bağlantıyı sizlere otomatik olarak vermiş olduğumuz için açılan ekranda karşımıza ”Sigorta Tescil Bilgilerimiz” gelmiş olacak. Bu sayfada ilk işe giriş tarihimiz ve durumumuzun aktif olup olmadığı gözükecektir. Bu sayede de da sigorta prim ödemelerinizin yatıp yatmadığını en basitinden görebilir ve takip edebiliriz.
  • Menüyü aşağı doğru indirmeniz halinde daha detaylı olarak kaç TL sigorta prim ödemesi yattığını görebilirsiniz. Detayları ile birlikte hizmet dökümünüzü görebilmek için de en altta sol tarafta ”4A Detaylı Hizmet Dökümü” sekmesinde yer almaktadır. Aşağıda resimde de göstermiş olduğumuz bağlantıya tıklamanız halinde, bilgileriniz karşınıza çıkmış olacaktır.

    blank

    4A-detaylı-hizmet-dökümü

  • Ok ile göstermiş olduğum butona basmanız halinde, aşağıdaki resimde sizlerin de görmüş olduğunuz gibi adıma olan sigortanın detaylı dökümü çıktı.

    blank

    4A-detaylı-hizmet-dökümü-hakkında-daha-detaylı-bilgiler

Resimde de sizlerin de görmüş olduğu üzere benim kendime ait en son 2020 yılında sigorta prim ödemem gerçekleşmiş. İçeriğinde aylık olarak kaç TL ödeme yapıldığına ait tüm bilgiler bulunuyor. Sizlerle aynı yolu izlemeniz halinde kendi adınıza ait olan bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.

4/A Sigorta prim ödemesinin e-devlet üzerinden üzerinden nasıl sorgulandığını hep birlikte gördük. Şimdi sıra geldi BAĞKUR ödemesi olanlar için sistemin nasıl ilerlediğine. Yine e-devlet uygulamasından hiç çıkmadan sizlere nasıl yapılacağını göstereceğim.

Yine aynı ekranın sol tarafta yer alan menüden ”4B Hizmet Bilgisi” butonuna tıklayın.

blank

4B-hizmet-dökümü

  • Ok ile göstermiş olduğumuz butona tıklamanız halinde BAĞKUR’ lu olarak hangi tarih aralıklarda ne zaman prim ödemesi yapıldığının takibini yapabilirsiniz.
blank

BAĞKUR-PRİM-ÖDEMESİ

  • Eğer BAĞKUR ödemeniz bulunmuyorsa da yine aşağıda görmüş olduğunuz üzere sizlere bilgi verilmektedir.

    blank

    BAĞKUR

Sizlerin de görmüş olduğu üzere SSK 4/A ve BAĞKUR 4/B prim ödemelerinizi kolaylıkla bu şekilde yol izlerseniz e-devlet üzerinden sorgulamasını yapabilirsiniz. Hazır konumuz e-devlet iken sizlere 4/A ve 4/B prim ödemeleri hakkında aydınlatıcı bir kaç bilgi daha vermek istiyorum.

E-devlette Aktif Gözüküyor Ne Demek Oluyor?

Yukarıda e-devlet üzerinden 4/A SGK ve 4/B BAĞKUR prim ödemelerimizi nasıl yapılacağınız ayrıntıları ile birlikte resimlerle anlattık. Sizin de eminim ki burada bir konu dikkatinizi çekmiştir diye düşünüyorum. Şuan ki durumunuzun ”AKTİF” ibaresi olması sizleri düşündürmedi mi? Beni ilk etapta düşünceye soktuğundan dolayı sizleri aydınlatmak adına e-devlet SGK aktif ne demek oluyor bunu açıklayacağım. Bunun sonunda da yine önemli bir konu sağlık sigortam var mı? yok mu? Bunu nereden ve nasıl öğrenebilirim. Bunları sizle paylaşacağım.

  • İlk olarak SGK durumunuz AKTİF ne demek? Bunu cevaplayalım. Eşinizin üzerinden yada iş vereniniz tarafından, ölüm aylığı dahil olmak üzere 4/A primlerinizin halen ödemediği anlamına gelmektedir.
  • İkincisi ise sağlık sigortam var mı? sorusunu Genel Sağlık Sigortası yani GSS olarak açıklamak istiyorum. Diğer SGK prim ödemelerine göre yine sağlık sigortanızın var olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama adresinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

    blank

    Genel-Sağlık-Sigortası

  • Bu sayfada sizin de gördüğünüz gibi Durum: Müstehaktır, provizyon alabilir. İbaresi bulunmaktadır. Bu ibareye karşın Genel Sağlık Hizmetlerinden faydalanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Sizlere söylemiştim dimi e-devlet üzerinden bir çok işleminizi kolaylıkla yapabileceğinizi. Ve hakkınızda tüm bilgilere saniyeler içerisinde ulaşabileceğinizi. Yine buna örnek olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? (e-Devlet) üzerinden nasıl yapacağınızı detayları ile ele aldık. Faydalanacağınızı düşündüğümden dolayı sizler için buraya linkini bırakıyorum. Böylelikle SGK Aktif ne demek? Sağlık sigortam var mı? Sorularınızı yanıtladığımı düşünüyorum Son olarak ve en çok merak edilen  diğer bir konuyu ele alacak olursak. Sigortanızın asgari ücret üzerinden yatırılıp yatırılmadığını nasıl öğrenebiliriz. Haydi gelin hep birlikte şimdi bunu görelim.

Sigorta Ödemem Asgari Ücret Üzerinden Mi Yatıyor? Nasıl Öğrenebilirim?

Bir iş yerinde çalışıyorsunuz. Maaşınız da epey bir yüksek. Fakat iş veren tarafından sigorta prim ödemeniz hangi şartlarda nasıl ödeniyor. Sigortanızın asgari ücret üzerinden mi? yoksa almış olduğunuz ücretten daha fazla mı? olarak ödendiğini öğrenmeniz mümkün. Öğrenebilmeniz 3 yol bulunmaktadır. Bu yolların neler olduğuna geçmeden önce önemli bir bilgi vermek istiyorum. Sizlerin de bunu bilmeniz gerekiyor. Bu yıl için asgari ücret sigorta primi ne kadar gelin hep birlikte görelim.

  • 2022 yılında İşveren tarafından ödenecek olan SGK Primi %20.5 olarak şekilde en az 1.025.00 TL üzeri olmaktadır.
  • Buna göre sigortanızın asgari ücret üzerinden mi yatırılıyor yoksa daha fazlamı yatırılıyor. Bunu öğrenmek için yapacağınız sorgulamalarda prim ödemesi olarak en az 1.025.00 TL üzerinde bir rakam gözükmesi gerekmektedir.

Bunu da yine sorgulama işlemi yaparak öğrenebilirsiniz. Yukarıda da söylediğim gibi sorgulamasını yapacağınız 3 yol bulunmaktadır. Bu 3 yol;

  1. İlk olarak ALO 170 hattını aramak,
  2. ikincisi bulunmuş olduğunuz il yada ilçedeki sizlere en yakın olan SGK İlçe Müdürlüğüne gitmek.
  3. Son olarak üçüncüsü ise yine e-Devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Diğer konuları e-devlet üzerinden resimlerle nasıl ele aldıysak. Bu konuyu da yine sizlere resim üzerinden göstermek istiyorum. E-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümünüzü sorgulama için buradan giriş yapabilirsiniz. Yine yukarıdaki yolu izleyerek sisteme giriş sağlamalısınız. Sonrasında menüde bulunan ”4/A Detaylı Hizmet Dökümü” bölümüne giriş yapın.

blank

detaylı-hizmet-dökümü

Resimde de görmüş olduğunuz üzere P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg bölümünden adınıza yatan miktarı görebilirsiniz.

blank

Sigortanızın-asgari-ücret-üzerinden-yatırılıp-yatırılmadığını-öğrenme

Konu hakkında bizlere sormak istediğiniz sorularınızı aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşım yapabilirsiniz. Sizlere en kısa süre içerisinde dönüş yapmış oluruz. Daha fazla bilgi almak adına bizleri takip etmeye devam edin.😉

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın