Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

3600 Gün Prim Ödemeyle Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama

3600 gün yani 10 yıl prim ödeme yaparak emekli olabilirsiniz. Doğum askerlik yada yurt dışı pirim borçlanmaları neleri kapsamaktadır. 3600 gün pirim ile emekli olabilmeniz içinde  toplamda 5 şartı vardır. Bu şartların neler olduğunu kimlerin başvuru yapabileceklerini aşağıda sizler için listeledik. Bununla birlikte ilk işe giriş tarihine göre ne zaman emekli olabileceğinizi gösteren bir de tablo oluşturduk.

3600 Gün Prim Ödemeyle Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama

Erkekler için en erken 55, kadınlar için ise 50 olan 3600 gün prim ödemesine göre ne zaman emekli olacağınızın hesaplama yapılmasın yanı sıra şu bilgileri de sizler için verdik. Emekliliği hak kazananlar başvurularını nereye yapmaları gerekiyor? Sadece istemiş oldukları 5 şartı yerine getirmeniz halinde emekli nasıl olabilirsiniz? Son olarak ise BAĞKUR’lu olanlar 5400 gün de nasıl emekliliği hak kazanıyorlar? Sosyal Güvenlik Uzmanlarımız olan başta Ali TEZEL olmak üzere tüm soru cevapları ile birlikte, işte size eksik prim ödemeyle emekli olmanın sırları.

Neler Var?

10 Yıl (3600 Gün) Prim Ödemeyle Emeklilik Nedir?

Emeklilik bir çoğumuzun hayalinde ve ilerleyen zamanlarda ise hedefinde olmaktadır. Bu sebepten dolayı da herkesin aklında 3600 günü yani 10 yılı tamamlamam halinde emekli olabiliriyim düşüncesi bulunmakta. Ve bu düşünceyi arayış hakine getirmektedirler. Biz şimdi sizlerin kafanızdaki soru işaretlerine tam anlamıyla yanıtlar vereceğiz. Dikkatlice yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

  • Emekli olmanız halinde bir çok imkanlardan yararlanabileceğinizi de biliyor muydunuz? Başta Emekliye Faizsiz Kredi Müjdesi olmak üzere bir çok banka uygun fiyatlarda dahi kredi imkanı sağlamaktadır.

Bildiğiniz üzere 8 Eylül 1999 tarihi ve sonrasındakiler için emeklilik şartları değişime uğradı. Yapılan değişiklik sonrasında ise 3600 günde emekli olabilme hakkınızda bulunmaktadır. Şayet buna göre sizin SGK prim ödemeniz 8 Eylül 1999 günü öncesinden başlamışsa ve 15 yılı doldurmuşsanız emekli olma hakkına sahip olmaktasınız. Şimdi gelelim 10 yıl 3600 gün prim ödemeyle emeklilik nedir? sorusuna. Teorik olarak bakıldığında hesaplama bu şekilde olmaktadır. Fakat teknik olarak bakacak olursak 3600 günü tamamlamanız halinde emekli olabilmeniz için sizlerden istenilen şartlara uyum sağlamanız gerekmektedir. Peki ya diyorsanız 3600 gün prim ödedim ve  belirlenmiş olan tarih itibari ile üzerinden 15 yıl geçmiş olma şartı ile nasıl emekli olabilirim? Şartları nelerdir? Cevaplar yazımızın devamında👇

Kimler 3600 Gün Prim Ödeyerek Emekli Olabilir? Şartları Nelerdir?

Yukarıda 10 yıl prim ödemeyle emeklilik nedir? sizlere ayrıntıları ile anlattık. Konumuza sırası ile devam edecek olursak, kimler 3600 gün prim ödeyerek emekli olabilir? Şartları nelerdir? Merak etmiş olduğunuz bu sorularınızın cevaplarına geçelim. İlk olarak 5 şart arandığını yazımızın giriş kısmında paylaşmıştık. Şayet sizlerde 3600 yani 10 yıl prim ödeyerek emekli olma hakkına sahip olmak istiyorsanız istemiş oldukları bu 5 şartı tamamlamış olmanız gerekmektedir. Erkek yada kadınlarımı için 5400 gün 15 yıl ve 3600 gün 10 yıl işe başlamış olduğunuz tarih itibari ile istenen şartları hep birlikte görelim.

  • Özellikle ilk olarak istenilen şart SGK prim ödemeniz yukarıda da söylediğimiz gibi 8 Eylül 1999 tarihi öncesinden 1 gün dahi olsa yatırılmış olması gerekmektedir.
  • İkinci sıradaki en az olarak 3600 gün prim ödemeniz olması gerekmektedir.
  • Üçüncüsü işe başlangıç tarihi itibari ile üzerinden en az 15 yıl geçmiş olması gerekmektedir.
  • Kadınlarımız için 50 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Erkek vatandaşlarımız içinse de 55 yaş olmaları gerekmektedir.

Belirlenmiş olan bu şartları taşımanız halinde düşük maaş ödemeli fakat erken olarak 3600 gün prim ödemesiyle emekli olabilirsiniz. Farz edelim ki bu koşuları taşıyorsunuz. Artık emekli olmak istiyorsunuz. Biraz emekliliğin tadını çıkarttıktan sonra kendi işinizi yapmak istediniz. Fakat elinizde ki  birikimiz yeterli gelmedi diyelim. Emekliler Bankalardan En Fazla Kaç Lira Kredi Çekebilir? bunu öğrenmek istemisiniz. Açıklaması adresin içerinde saklıdır. Peki ya şimdi 3600 gün ile emeklilik hesaplaması nasıl yapılır derseniz? Devam etmelisiniz.

3600 Gün İle Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır? (Tablo Oluşturduk)

Geldik şimdi konumuzun en can alıcı noktasına. 3600 gün ile emekli olmak istiyorsunuz? Fakat nasıl hesaplanacağı hakkında bir bilgiye sahip değilseniz. Hemen konuya açıklık getirelim. Öncelik ile bilmeniz gereken 4/A sigorta kapsamında çalışanların sadece 3600 gün prim ödemesi yaparak 15 yılı doldurmuş olması ne zaman emekli olabileceğini göstermez. Bunun haricinde önemli olan işe giriş tarihinizdir. İşe giriş tarihinize göre emeklilik hesaplaması yapılır ve belirlenir. İşe giriş tarihinizi baz alarak erkek vatandaşlarımıza göre en erken 55  bayanlarımız için ise en az 50 yaş olma şartı aranmaktadır. Buna göre;

3600 GÜN ile KADINLARIMIZIN EMEKLİLİK HESAPLAMA TABLOSU
İŞE GİRİŞ TARİH ARALIKLARINIZ EMEKLİ OLMA YAŞINIZ
23 Mayıs 2002 Öncesi  50 yaş
24 Mayıs 2002 ve 23 Mayıs 2005 52 yaş
24 Mayıs 2005 ve  23 Mayıs 2011 54 yaş
24 Mayıs 2011 sonrası için  58 yaş

Tablo üzerinde göstermiş olduğumuz kadınlarımız için işe giriş tarihi ve yaş hesaplaması olmaktadır. Peki ya erkeklerimiz için bu durum nasıl hesaplanır. Şimdi bunu görelim.

3600 GÜN ile ERKEK VATNADAŞALRIMIZ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMA TABLOSU
İŞE GİRİŞ TARİH ARALIKLARINIZ EMEKLİ OLMA YAŞINIZ
23 Mayıs 2020 Öncesi 55 yaş
24 Mayıs 2002 ve 23 Mayıs 2005 56 yaş
24 Mayıs 2005 ve 23 Mayıs 2008 57 yaş
24 Mayıs 2008 ve 23 Mayıs 2011 58 yaş
24 Mayıs 2011 ve 23 Mayıs 2014 59 yaş
24 Mayıs 2014 sonrası 60 yaş

Kadınlarımız ve erkek vatandaşlarımız için iş başı tarihine göre 3600 gün prim ödemesi halinde 15 yıllık çalışmaya göre emekli olma yaş tablosu yukarıdaki gibidir. Bu tabloya göre sigorta başlangıç tarihine ve doğum tarihine göre şartlara uygun olanlar için bir emekli olma tarihi hesaplamasını sizlere yapmak istiyorum.

  • Bireysel emeklilik yaptırdınız ve daha sonra vazgeçip iptal ettirmek istiyorsunuz. Sizlere bu konuda yardımcı olabilmek adına Bireysel Emeklilik BES İptali Nasıl Yapılır? adresinde tüm detayları ile anlattım. Verdiğimiz yöntemleri uygulayarak en kısa sürede iptalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kademeli olarak ta ne zaman emekli olacağınızı sorduğunuzda bu yaşın üzerine konularak tabloda da görmüş olduğunuz üzere artış göstermektedir. Ortalama olarak bizim yapmış olduğumuz hesaplamalara göre işe giriş tarihiniz ve prim gün sayısı ödemeniz dahilinde emekli olmak isteyen erkek vatandaşlarımız için yaş 60, kadınlarımız için ise 58 yaşa kadar artmaktadır. Peki ya şimdi gelelim 3600 gün prim ödemeniz var ve işe giriş tarihinize göre emekli olma hakkınıza ne zaman sahip olabilirsiniz. Bunun hesaplamasını sizler için ilk işe başlangıç tarihine göre hesaplaması nasıl yapıldığını örnek vererek anlattım. Gelin şimdi hep birlikte bu örneği inceleyelim.

Örnek olarak,

  • Diyelim ki; 05 Ekim 1964 tarihinde doğdunuz.
  • İlk sigortasınız ise 15 Temmuz 1987 tarihinde başlamış oluyor.
  • Burada ilk olarak sizlerde aranacak şart 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olma şartı olmaktadır.
  • Sonrasında ise 10 yıl boyunca da yani 15 Temmuz 1997 tarihine kadar da çalışıyor olmanız gerekiyor.
  • Dolayısıyla burada ikinci aranan 3600 gün prim ödeme şartınızı tamamlamış oluyorsunuz.
  • 15 Temmuz 2002 tarihinde ise diğer belirlenen şart yani 15 yıllık sigortalık tarihiniz oluşmuş oluyor.
  • 2019 tarihinde ise 55 yaşına girmiş oluyorsunuz.
  • Yani buda ne demek oluyor son şartın gerçekleştiği anlamına geliyor.
  • Belirlenmiş olan o tarihe göre 55 yaşın da emekli olabilme hakkına sahip oluyorsunuz.

Bu örneğe biraz daha açıklık getirecek olursak eğer. Şuan 1999 tarihi öncesi prim ödemesi olan arkadaşlarımız zaten 15 yıllı tamamlamış oluyor. Öyle değil mi? Arkadaşlar.

blank

10-Yıl-(3600-Gün)-Prim-Ödemeyle-Emeklilik-Nedir

Buna hiç bakmamıza dahi gerek yok. Sonuç olarak ise istenilen 3600 prim gününü de bu süre içinde doldurmanız halinde artık son olarak sadece yaş şartını beklemeniz gerekmektedir. Bunu da yine sizlere daha açık olması için bir kaç örnekle anlatabiliriz.

  • Erkek vatandaşlarımız 2002 ila 2005 arasında tamamlaması halinde 56 yaşında emekli olma hakkına sahip olmaktadır.
  • Kadınlarımız ise 2002 ila 2005 arasında tamamlaması halinde 52 yaşında emekli olabilmeye hak kazanmış olacaklardır.

Evet arkadaşım sonuç olarak sizler şuan toplamda istenmiş olan 5 şartı tamamladınız. Bütün her şey eksiksiz bir şekilde tamam. 3600 gün prim ödemeniz halinde emeklilik başvurunuzu hangi evraklar ile nereye yapabileceksiniz. Şimdi biraz bunlardan bahsedelim. Ne dersiniz.

3600 Gün Prim Ödeyenler Emeklilik Başvurusunu Nereye Yapabilirler? Evraklar Nelerdir?

Görüyorum ki hedeflemiş olduğunuz hayalinize ulaştınız. Sizlere şimdiden hayırlı olsun diyorum. İnşallah bizlerinde sizin gibi 3600 gün prim ödeme gününü ve yaş sınırını tamamladıktan sonra emekli olma hakkına sahip olabiliriz. Artık sizin bu aşamada yapmanız gerekenleri görelim. Şuan tüm şartlara sahipsiniz. Tek yapmanız gereken başvuru kaldı. Bunun için ilk olarak bazı evrakları tamamlamalısınız.  Başvuruda sizler için gerekli görülen evraklar ise

  • Emekli olmak için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna 3600 gün prim ödemenizi ve yaşınızı bildirmeniz gerekmektedir.
  • Bu bilgilendirme sonrasında emekli olmaya hak kazandığınızın tespiti yapılacak.
  • Sonucu olumlu gelirse ”Emekli Olur” yazısı sizlere iletilecektir.
  • Sonrasında sizlere ”Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” verilecektir bunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekecektir.
  • Ardından talep dilekçesini de doldurmanız halinde tüm evraklarınız tamamlanmış olacaktır.

Bu belgeler ile emeklilik başvurunuzu sigortalı olarak ikametgah ettiğiniz il veya ilçedeki ”Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine” yapmanız gerekecektir. Şuan 3600 gün yani 10 yıl prim ödemesi yaparak 15 yıllık sigortalı olmanız karşılığında erken emeklilik başvurunu yapmış olacaksınız. Daha sonrası ise beklemeye kalacaktır. Sizlere en kısa süre içerisinde ilgili kurumlar tarafından dönüş sağlanacaktır.

Yazımızın başından sonuna kadar sürekli SGK üzerinden çalışanlar için 3600 prim gün ödemesiyle emeklik nasıl olur? Şartları nelerdir? Hesaplaması ve başvurusu nereye yapılır? tamamından bahsetmiş bulunmaktayız. Peki ya bu durum BAĞKUR ödeyen çiftçi kardeşlerimiz ve esnaflarımız için nasıl ilerler. Birazda bunlardan bahsedelim. Ne dersiniz arkadaşlar.

5400 Gün BAĞKUR Prim Ödeyerek Nasıl Emekli Olunur?

BAĞKUR ödeyen esnaf ve çiftçi kardeşlerimiz. Sizler ne kadar prim ödeyerek emekli olabilirsiniz. Şimdi biraz kısaca buna değinelim. Bu sistemde de kadın ve erkeklerimiz için ayrı ayrı şartlar bulunmaktadır.

  • BAĞKUR yatıran kadınlarımız 20 yıl olacak şekilde prim gün sayısı yapmaları gerekmektedir.
  • Erkeklerimiz ise 25 yıl olmak üzere prim ödemesi yapmaları gerekir.
  • Bu durumda eksik prim ödemeyle kadınlarımızda 50 yaş sınırı,
  • Erkeklerde ise yaş sınırı 55 yaş olmaktadır. Tabi yine bununla birlikte 5400 prim gününü tamamlamak koşulu aranmaktadır.

5400 prim günü doldurmanız halinde nasıl emekli olabilirim diyorsanız. Bunun cevabı da yine sigortalılar gibi iş başı tarihinize bağlı olmaktadır. 5400 günde erken emekli olmanın tek şartı da aslında bakılırsa sadece bu olmaktadır. Yine sizler için daha detaylı açıklayacak olursak.

  • 1 Ekim 1999 tarihi itibarı ile emekliliğine 10 seneden fazla kalan BAĞKUR ödeyen kadınlarımız 56 yaş isterken,
  • Erkekler için ise 58 yaş sınırı istemektedir.
  • 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihi arasında ilk defa başlaması hallinde kadınlarda 60 yaş,
  • Erkekler ise 62 yaş sınırı aranmaktadır. Buna göre normal şartlarda 9000 gün prim ödemesi gerekir.

30 Nisan 2008 tarihi sonrası iş başı yapmış olanlar için  5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu kanun ile 4 A/B/C aralarındaki emekli olma yaş ayrımları da kaldırılmıştır. Bu kanun ile BAĞKUR eksik prim günü ile emekli olabilmek için 31 aralık 2035 tarihine kadar olan bayanlarımız 61 yaşında olmaları gerekir. Erkekler için ise 63 yaş belirlenmiştir. BAĞKUR ile eksik prim günü ödemesiyle bu şekilde emekliliğe hak kazanmış olurlar. Önemli bir uyarı: Emeklilikte genel olarak rastlanan şeyler priminizin yatırıldığını zannedip fakat son anda eksik gün ile karşılaşılmasıdır. Sizlerde bu facia ile karşılaşmak istemezseniz sürekli prim gün sayınızı takip etmenizi tavsiye ederim. Konu hakkında bizlere sormak istediğiniz soru yada görüşleriniz varsa muhakkak aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşmanızı rica ediyorum sizlere en kısa süre içerisinde dönüş yapmış olacağız.😉  Muhakkak izleyip daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.

Son olarak 3600 prim ödemeniz halinde ne zaman hangi tarihlerde emekli olabileceksiniz. Biz sizler için hesaplamasını yapmaktayız. Tek yapmanız gereken aşağıda bulunan yorumlar kısmında bizimle konu ile alakalı bilgilerinizi paylaşmanız olacaktır. Sizlere en kısa süre içerisinde hesaplama yaparak sorularınıza net cevaplar veririz. Bundan dolayı da bizi takip etmeye devam edin arkadaşlar.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın