200 300 Başlık Modern Damızlık Koyun Keçi Çiftlik Projesi
2022 yılında en az 200 yada 300 başlık damızlık küçükbaş koyun ve keçi ahır projesinin nasıl olması gerektiğini burada siz çiftçilerimiz için açıklık getireceğiz. 8 ayda 1 tane kuzu alacak şekilde tasarlayacağınız bu ahır projesinin ayrıca güncel maliyet oranını da yine sizler için hesaplama yapacağız.
Damızlık koyun keçi ahır çiftlik projemiz üzerinden arzu ederseniz. TKDK IPARD-2 ve KKYPD den en az %50 varan hibe imkanlarından da yararlana bileceğinizi müjdelemek isterim. Merasız koyun keçi yetiştiriciliği için en ekonomik olarak tasarlanan bu proje bir nevi küçükbaş hayvan üretim fabrikası olacağını da bilmenizi isterim.
Neler Var?
200 300 Başlık Koyun Keçi Hayvan Çiftliği Ağıl Dış Ebatları
Çoğunlukla küçükbaş hayvancılığa yeni başlayan yada amatör olarak ilk etap da 50 baş koyun veya keçi ile başlayanların sonrada ihtiyacı olan ağır kapasitesi en az 200 ile 300 baş arası olaması gerekmektedir. 200 300 baş modern küçükbaş hayvan çiftliği projesinin ebatlarının kaç m2 olması gerektiğine geçmeden önce sizlere önemli bir hatırlatmam olacak. Sizler için paylaşacağımız bu projeyle TKDK ve KKYPD üzerinden %65 kadar hibe alabilirsiniz. Nasıl hibe alacağınızı ise yine bu içeriğin sonlarında sizlere anlatacağımı belirtmek isterim. Şimdi hibe desteği de alabileceğiniz 200 300 başlılık koyun keçi kapalı hayvan çiftliğinin ebatlarının kaç metre olması gerektiğine geçmek istiyorum. Ölçüleri sizlere 3 farklı alt başlıkta vereceğim.
Daha iyi anlatım için vereceğim bu üç başlık da dış, iç ve çiftleştirme alanların boyutları yer almaktadır. Şimdi ilk olarak modern küçükbaş hayvan çiftliğimizin dış ölçülerinin kaç metre olacağına yer veriyorum
Dış Yapı Ölçüleri:
- İnce uzun bir yapıya sahip olan çiftliğimizin uzunluğu en az 40 metre olması gerekir.
- Genişliği ise 16 metre olmalıdır.
- Kenar yer yüksekliği en az 4 metre olması gerekir. Bu bölümün 3 metresi duvar olarak kapanması gerekir. Kalan 1 metresi ise pencere yada açılır kapanır branda sistemi ile sağlana bilir.
- Orta yüksekliği ise 6.5 ile 7 metre arasında olması gerekir. (çatıda orta büyüklükte bir fenerin olması tavsiye edilir)
Evet, bu başlık altında 200 300 başlık koyun, keçi küçükbaş kapalı hayvan besiciliği çiftçiliğin ebatlarının kaç metre olması gerektiğinden bahsettik. Şimdi sıra geldi bu projemizin iç yapısının ölçülerinin ne kadar olması gerektiğine. Konuya geçmeden bu arada 7 Yıl Vadeli Ziraat Bankası Faizsiz Koyun Kredisi! burada bahsetmiş olduğum şekilde halen verdiğini bilmenizi isterim.
300 Başa Kadar Küçükbaş Hayvan Çiftliği Projesinin İç Yapı Ölçüleri
200 300 küçükbaş betonarme bir kapalı merasız hayvan çiftliğinin dış ölçülerin kaç metre olduğunu yukarıda yer verdik. Şimdi iç yapısının nasıl olması gerektiğine geçiyoruz. Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki biraz sonra sizlerle paylaşacağım 200 300 küçükbaş hayvan ağılının iç yapı dizaynın sizlere sağlayacağı mükemmel bir özelliğe sahip olacaktır. O da iş yükünüzü en aza inmesinin sağlanması ve kuzu kayıplarının önüne geçilmesidir. Tabi projemizin sizlere sağlayacağı avantajlar sadece bunlar ile de kalmamaktadır. Haricinde bu proje sayesinde ekiz doğumlar da gözle görülen bir artış göreceksiniz. Bu önemli bilgilendirmeleri de yaptıktan sonra şimdi kayıtlarınızın da çok daha sağlıklı bir şekilde tuta bileceğiniz bu bahsetmiş olduğum 200 300 başlık koyun keçi çiftliğinin iç yapı ölçülerine geçmek istiyorum.
- 200 300 küçükbaş hayvan projemizin içini 4 bölüme ayırmamız gerekmektedir.
- Podok olarak isimlendirmiş olduğumuz bu 4 bölümün ölçüleri ise 9.5 mt uzunluğunda 8 metre genişliğinde olması gerekir. Bu ölçülere göre toplamda her padok 76 m2 bir alana sahip olacaktır.
- 76 m2 olan her bir alana rahatlıkla 50 küçükbaş koyun yada keçi sığa bilmektedir.
- Oluşturulan 76 m2 padokların etrafına yemlik konulduğunda bile aralarında kolaylıkla hareket edebileceğiniz mesafe kalacaktır.
Yukarıda bahsetmiş olduğum ölçülerdeki alanlar küçükbaş hayvan üretim fabrikamızın bir kısmını oluşturmaktadır. Bu kısımda küçükbaş hayvanlarımız gebelik aylıklarına göre sınıflandırılarak konulması gerekir. Böylelikle doğumu yaklaşan küçükbaş hayvanlarımız aşağıda ölçülerini belirtmiş olduğum alanlara dahil edilir.
- Besi alanı ile doğumhane ile kuzuların duracağı bölüm arası en az 2 metre mesafede olmalıdır
- Doğumhane ölçüleri ise 15*6 metre olması gerekir. İçlerinde ise 1.5 m2 ızgaralı doğum padokları olması gerekir.
- Doğum sonrası için 25 başlık iki tane kuzu bakım bölümü olması gerekir. Bu bölümlerin bir tanesin ölçüsü 8*6 metredir. Bu bölümlerde de kuzuların yer alacağı ama annelerinin giremeyeceği ızgaralı bir bölüm oluşturulması önerilir. Bu bölümlerin amacı kuzunun büyükte yemine alışması ve annelerini sürekli olarak emmek için rahatsız etmemelerini sağlanmasıdır. Sütten 30 gün kadar sonra kesilince kuzular 4.5*6 metre olan iki tane kuzu bölümüne geçebilir. Anneler ise yeniden aşağıda yer vermiş olduğum ölçülere sahip olan çiftleşme bölümüne geçmesi gerekir.
Küçükbaş Çiftleştirme Bölümün Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?
Çiftleştirme bölümün ağıldan ayrı olması gerekmektedir. Çiftleştirme bölümlerin avantajı ise şudur. Eğer ki ölçülerini ve projesini sizler için vermiş olduğum şekilde dizayn ederseniz, hangi koyuna hangi koçun katıldığını bilmiş olursunuz. Ayrıca, ölçülerini vermiş olduğum şekilde çiftleştirme bölümü oluştursanız hayvanlarının kırkım ve aşılama işlemlerini de kolaylıkla bu bölümde yapabilirsiniz. 200 300 başlık bir küçükbaş hayvan çiftliği için ihtiyacınız olan çiftleştirme alanının ölçüleri şu şekildedir.
- Toplam olarak 150 m2 kapalı alan
- 4 odalı ve odaların ölçüleri 25 ile 30 m2 olabilir
Odalar da 12 koyuna 1 koç düşecek şekilde ölçüler verdiğinizi bilmenizi isterim. Şekil olarak ise çiftleştirme bölümümüz aşağıdaki görselde olduğu gibidir.
Evet, değerli çiftçilerimiz modern bir 200 ile 300 küçükbaş kapasiteli üretim fabrikamızın ölçüleri ve projesi bu şekilde olması gerekir. 50 100 Başlık Koyun Besleme Yıllık Maliyeti de sizler için besicilik için hesaplama işlemini yaptığımızı söylemek istiyorum. Kuracağınız bu sistemle kuzu kayıplarını %5 kadar düşüre bilirsiniz. Ayrıca, ekiz doğum oranı da artıra bilirsiniz. Şimdi bu projenin maliyetinin ne kadar olduğuna geçebiliriz.
200 300 Küçükbaş Hayvan Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?
Evet değerli çiftçilerimiz, 200 300 başlık bir koyun keçi besihanesi nasıl olması gerektiğini ölçüleri ile birlikte sizler için paylaştık. Şimdi sizlere ebatlarını vermiş olduğumuz bu çiftliğin kurulum maliyetlerinin ne kadar olacağından bahsetmek istiyoruz. Bu hesaplamamız da sadece ağılın maliyetini sizlerle paylaşmakla kalmayacağız. Haricinde besicilik için ihtiyacımız olan gübre çukuru, kaba yem deposu, bakıcı evi, yemlik, suluk ve doğum padoklarının da maliyetlerine yer vereceğiz. Bütün inşaat ve makine güncel maliyetlerini daha iyi anlaşıla bilmesi için de kalemler şeklinde ele alacağız.
- Ağıl: 40*16=640 m2 için toplam maliyeti 352.000 TL (m2 fiyatı 500 ile 600 TL)
- Gübre Çukuru: 75 m2 için 30.000 TL
- Kaba Yem Deposu: 200 m2 alan için 80.000 TL
- Bakıcı Evi: 75.000 TL
- Yemlik: 35 adet için 26.250 TL
- Otomatik Yemlik: 6 adet 8.400 TL
- Suluk: 15 adet 1.500 TL
- Doğum Padokları: 25 adet 25.000 TL
- Çit: 54 metre için 4.300 TL
- Gezinti Alanı: 150 metre 15.000 TL
Olmaktadır. Tüm bu giderlerin inşaat maliyeti 537.000 TL makine maliyeti ise 80.450 TL olmaktadır. Toplamda ise 617.450 TL size maliyet çıkacaktır. Bu yapmış olduğunuz maliyetin en az %50 oranını Tarım İl Müdürlük üzerinden TKDK dan hibe olarak alabilirsiniz. Böylece 308.725 TL cebinizde kalacaktır. Peki, bu hibeyi nasıl alabilirsiniz.
TKDK’dan 200 300 Başlık Küçükbaş Hayvan Çiftliği Projesine Nasıl Hibe Alabilirsiniz?
TKDK IPARD programları kapsamında yukarıda maliyetlerini ve ölçüleriyle birlikte paylaşmış olduğumuz küçükbaş hayvan projeniz için en az %50 hibe alabilirsiniz. TKDK bu desteklerini süt ve kırmızı et üreten tarımsal işletmeler adı altında sağlamaktadır. 101-1 ve 101-2 tedbir kodlarıyla sağlamış olduğu hibe desteğinden nasıl yararlanacağız diyorsanız ilk olarak TKDK tarafından desteklenen 42 içinde bu projeyi hayata geçiriyor olmanız gerekir. TKDK tarafından desteklenen bütün iller ve koordinatörlüklerine ait telefon numaralarını https://www.tkdk.gov.tr/IlKoordinatorlukleri bu bağlantıda bulabilirsiniz. Daha sonra IPARD-2 çağrı ilanları sonrasında aşağıdaki videomuz da bahsetmiş olduğum şekilde hibe başvurunuzu yapabilirsiniz.
Programa ait başvuru rehberi ve gerekli forum ve dokümanlar:
- Süt Üreten Tarımsal İşletmeler İçin: https://www.tkdk.gov.tr/AltTedbir/sut-ureten-tarimsal-isletmeler-1
- Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler İçin: https://www.tkdk.gov.tr/AltTedbir/kirmizi-et-ureten-tarimsal-isletmeler-2
Danışmalık desteği almak isteyenler ise sitemizde yer alan firmalara başvuruda buluna bilirler. Konu anlatım videomuz aşağıdadır.