Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

100 Koyun Çoban Desteği 12.000 TL Nasıl Alınır?

Çoban desteği 20/10/2022 tarifinde yayımlanan resmi gazeteye göre miktarı belli olmuştur. Yayımlanan bu gazete ile birlikte 4488 sayılı Tarım Kanunun 19. maddesi gereğince çoban desteği yani halk arasında sürü yönetici istihdamı olarak da bilinen bu destek tam 12.000 TL çıkarılmış olmaktadır. Verilen bu çoban desteğinden yararlanmak isteyenler 100 baş ve üzeri anaç keçi ve koyun besicileri için aranan başvuru şartlarında bir değişiklik olmamıştır.

100 Koyun Çoban Desteği 12.000 TL Nasıl Alınır?

Çoban desteği yani sürü yönetici istihdamı şartları bu durumda yine aynı şekilde devam etmektedir. Başvuru şartlarında hiç bir değişiklik olmadığı gibi yine aynı şekilde çoban desteği için nasıl başvuru yapılacağında değişmeden devam etmektedir. Yıllık olarak en az 100 keçi ile koyun için 12.000 TL olarak verilen çoban desteği başvuru şartları nelerdir? Nasıl başvuruda bulunabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını bilmeyen kişiler için gerekli olan tüm bilgileri yazımızın içeriğinde paylaştık. Aşağıda aklınızda olan çoban desteği ile ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Neler Var?

Çoban Desteği (Sürü Yönetici İstihdamı) Şartları Nelerdir?

İlk kez 2018 senesinde 21/2/2018 tarihli RESMİ GAZETE de yayımlanan tebliğe göre canlı hayvan alımları ile tarım desteklemeleri verildiğini hepimiz biliyoruz. Bu destekler nasıl devam ediyorsa birde bunun yanı sıra iş gücü olarak yer verilen, sürü yönetici istihdamı yani çoban desteği de bulunmaktadır. Coğrafi yapı bakılmaksızın Türkiye genelinde hayvancılık ile uğraşan tüm çiftçilerimiz bu destekten yararlanabilmektedir. Çoban ücretlerinin karşılanabilmesi amacı ile başlatılan bu destekleme ile siz çiftçilerimiz bir nebzede olsun rahat bir nefes alabileceksiniz.

Biliyoruz ki bu durum ciddi boyutta maddi olarak çiftçilerimizin belini bükmektedir. Bu sebepten dolayı da çoban ücretlerinin büyük bir çoğunluğu devlet tarafından karşılanmış olacaktır. Tabi ki belirlenen bazı şartlara uygun bir şekilde sürüye sahip olmanız halinde istifade edebilirsiniz. Yine şartlara uygun çoban istihdamı sağlanması durumunda bütün çiftçilerimiz verilen bu destekten yararlanabilmektedir. Desteklemeden yararlanmak isteyen sürü sahibi çiftçilerimizden ve tüm çobanlarda aranan şartlar ise resmi gazeteye göre şu şekildedir.

  1. Çoban desteğinden yararlanmak isteyen çiftçimizin kendilerine ait en az 100 ve üzeri anaç küçükbaş sürüye sahip olunması gerekmektedir. (100 baş üzerinde anaç küçükbaş olması ve TÜRKVET sisteminde yer alması halinde ortak küçükbaş için çoban tutmuş olan çiftçilerimizde bu destekten istifade edebileceklerdir.)
  2. Çoban desteği başvurusunda bulunmak isteyen çiftçilerimizin en az 6 ay boyunca SGK pirimi 30 gün tam olarak yatırılmış olması gerekmektedir.
  3. Destek için başvuruda bulunacak olan çobanın 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Birde bununla birlikte köy muhtarı yada devlet memuru veya emekli statüsünde bulunmaması gerekir.
  4. İşletmede yer alan tüm küçükbaş hayvanlar ve işletmesi olan TÜRKVET yani hayvan bilgi sistemin de yer alması gerekmektedir.
  5. Çoban istihdamından yani destekten yararlanacak olan çiftçimizin hayvanları için bakıcı olarak tutmuş olduğu çoban 1. derece eş ve akrabası olabilir.

Çoban desteği, sürü yönetici istihdamında başvuru şartları bu şekilde olmaktadır. Eğer ki siz değerli çiftçilerimiz görmüş olduğunuz bu 5 maddeye sahip iseniz şimdi gelelim başvuruyu nereye yapacağınıza.

Sürü Yönetici İstihdamı Çoban Desteği Başvuruları Nereye, Nasıl Yapılır?

Hayvancılığın bizler için nasıl değerli olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi de kalkındırmanın o kadar önemli olduğunu da bilmeliyiz. Hayvancılık da oldukça önem arz eden çobanların devletimizin sağladığı bu destekten yararlanmaları gerekmektedir. Peki ya yararlana bilmeleri için başvurularını ne zaman yapmaları gerekiyor? Cevap: Başvurular en geç 31/12/2023 tarihine kadar yapması gerekmektedir. Başvuru işlemlerini işletme sahibi veya ortak alanda şartlara uygun şekilde çobanlık yapan çiftçilerimiz bizzat kendileri de yapabilmektedir. Peki ya bu yolda ne yapmanız gerekiyor. Haydi gelin hep birlikte adımlarımızı atalım.

  1. Öncelikle bir dilekçe yazmanız gerekecektir. Bu Dilekçe Örneğini de sizler için buraya bırakıyorum. Vermiş olduğum bağlantıya tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmaya özen göstermelisiniz.
  2. Doldurmuş olduğunuz dilekçeyi işletmenin bağlı olduğu Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine elden teslim etmeniz gerekecektir.

Tabi sadece bu kadarla sınırlı olmamaktadır. Bu işlemin yanı sıra doldurulan dilekçe ile birlikte birde sizlerden bazı belgeler talep edilecektir. Talep edilen bu belgeler ise şu şekilde olmaktadır.

  1. Çobana ait olan ve ayrıca birde işletme sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı.
  2. MEB ile Halk Eğitim Merkezlerinde düzenlenmiş olan 104 saatlik eğitim sonrası alınan sürü yöneticiliği sertifikası aslı ve fotokopisi.
  3. İşletme sahibinden alınacak olan iş sözleşmesi aslı ve fotokopisi.
  4. Sürünüzün başında olmasını istediğiniz çobanın en az 6 ay boyunca sigorta pirimin yattığını gösteren belge gerekmektedir. Bu belgeyi e-devlet üzerinden de alabilirsiniz. Yada arzu ederseniz sizlere en yakın olan SGK binasına giderek çıkarttırabilirsiniz.
  5. Başvuruya ait olan döner sermaye makbuzu istenmektedir.

İstenilen belgelerde bu kadar olmaktadır. Şartlara uyum sağladınız. Belgeleri de tamamlayıp başvuruda bulundunuz. EE şimdi sıra neye geldi. Tabi ki şayet başvurunuz kabul edilecek olursa ne kadar yardım parası alabileceğinize sıra geldi. Haydi gelin bakalım bu destek miktarını hep birlikte öğrenelim.

Çoban Desteği Başvurusu Kabul Edilenlere 2022 Yılında Yapılacak Olan Yardım Parası Ne Kadar?

Siz değerli vatandaşlarımıza ilk olarak şunu belirtmem gerekirse çiftçilerimiz burada Ziraat Bankası Hayvan Kredisi (2 Yıl Ödemesiz 7 Yıl Vadeli) başvurusunda olduğu gibi bir kredi çekme işleminde bulunmamaktadırlar. Çoban desteği için verilecek olan yardım parası tam anlamıyla şartlara uygun olarak küçükbaş hayvan besiciliği yapan çiftçilerimize verilen bir hibe yani geri ödemesiz para yardımı olmaktadır. 2022 senesi için çoban istihdamı kapsamında verilecek olan yardım parası yani bu hibe miktarı ise 12 ay boyunca tam 12.000 TL olmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı kendi sitesinde de bu ücretin bedelini aşağıda belirtmiş olduğumuz şekilde duyurusunu yapmıştır.

Başvuru işlemlerinizi gerçekleştirdiniz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ödenecek olan 12 bin TL müracaatta bulunan kişiye hibe olarak verile bilmesi yapılacak olan işlemler şu şekilde olmaktadır.

  1. İl/İlçe Müdürlükleri tarafından görevliler gelerek çobanın taahhüt edilen sürünün başında olup olmadığı incelemeye alınmaktadır.
  2. Bakmakta olduğunuz hayvanların HAYBİS de yer alıp almadığının görevliler tarafından kontrolleri yapılmaktadır.

En son olarak baktılar gerekli kontroller sağlandı şayet her şey usullere uygun yapılıyor ise başvuru yapan işletme çoban desteğinden yararlanmış olur. Evet arkadaşlar çoban desteğinin şartlarını, başvuru yapacağınız yeri ve ne kadar ücret alacağınızı sizler için yazımızda paylaştık. Konu hakkında bizlere sormak istedikleriniz yada kafanızı karıştıran sorularınız varsa aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Sizlere en kısa süre içerisinde dönüş sağlamış oluruz.

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın