Zübeyde Hanım Caddesi, Numara: 14 Bozüyük/Bilecik
trende

10 20 30 Günlük Rapor Parası Öğrenme (Nereye Ne Kadar Yatar Hesaplama)

Çalışmakta olduğunuz iş yerinize, herhangi bir rahatsızlıktan dolayı işe gitmediğinizde ve rapor aldığınızda maaşınızdan kesinti yapılmaktadır. Eğer sigortalı olarak çalışıyorsanız, maaşınızdan kesilen miktarın bir kısmını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamaktadır. Rapor parası hastalık, iş kazası, hamilelik gibi durumlarda verilmektedir.

10 20 30 Günlük Rapor Parası Öğrenme (Nereye Ne Kadar Yatar Hesaplama)

Almış olduğunuz 10, 20, 30 günlük rapor parası hesaplaması ise maaşınıza göre yapılmaktadır. Sizlerde rapor aldıysanız rapor paranızın ne zaman ve nereye yatırılacağının bilgisini yazımızdan öğrenebilirsiniz. Üstelik 2022 yılında T.C kimlik numaranız ile kolaylıkla rapor paranızın sorgulamasını yapabilirsiniz. Hem de PTT, e-devlet gibi bir kaç yöntem ile sorgulayabilirsiniz.

Neler Var?

SGK Rapor Parası Nedir? Kimler Alabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerin rahatsızlık dönemlerinde mağdur kalmaması adına belli bir miktar ödeme yapmaktadır. SGK ya bağlı olan SSK, BAĞKUR kapsamı altında sigortalı olarak çalışan kişilerin

  • rahatsızlandığında,
  • meslek hastalığına yakalandığında,
  • iş kazası geçirdiğinde,
  • hamilelik

gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş olan sağlık kuruluşlarında iş görmemezlik tespitinin yapılmasıdır. Doktorun belirlemiş olduğu istirahat süresince, geçici bir süreliğine iş yapmaması için verilen bir iş görmemezlik raporudur. Doktorun bu vermiş olduğu rapor karşılığında SGK’nın ödemiş olduğu paraya rapor parası denmektedir. Rapor parasını kimler alabilir sorusuna gelecek olursak, sigortalı olarak çalışan kişilerin,

  1. Ciddi derecede bir rahatsızlığı olup, doktorun teşhisi sonucunda istirahat gerektiren bir rahatsızlık yaşıyor ise uzun süreli 5, 10, 20, günlük rapor verilen kişiler,
  2. 4/A sigortalık kapsamı içinde olan sigortalı olarak çalışan kişiler,
  3. Bir iş yerinden stajyer yada çırak olarak çalışan kişiler,
  4. Çalışmış olduğu iş yerinde iş kazası geçiren kişiler,
  5. Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelere çalışmaya giden Türk işçileri
  6. Ev hizmetlerinde, gündelik olarak çalışan işçilerin ay içerisinde çalışma günleri 10 gün ve daha fazlası olan kişiler,
  7. Yine çalışmış olduğu iş yerinden kaynaklı olan meslek hastalığı tespit edildi ise ve bu nedenle rapor verilen kişiler,
  8. Hamile olup çalışan bayanlarımıza, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrasındaki 8 haftada verilmiş olan raporlar karşılığında, doğum parası olarak, rapor parası alabilmektedirler.

Çoğul hamileliklerde alacakları rapor sürelerinde farklılıklar olabilmektedir. Hastalık sigortası kapsamında bulunan kişiler iş göremezlik raporu alabilirler. Aynı işlemleri uygulayarak SGK dan rapor parası alabilirler. Yalnız 4/b kapsamında olan sigortalı çalışanlar, geçici iş göremezlik parasından faydalanamazlar.

Yukarıda bahsedilen kişiler, 30 günü geçtiğinde ise heyet raporu almaları gerekmektedir. Bu raporu almak için gerekli olan tüm bilgilere Heyet Raporu Nedir? Nasıl Alınır? adresinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Yukarıda belirlenmiş olan bu kişiler SGK tarafından ödenen rapor parasından yararlanabilmektedirler. Peki ama bu Sosyal Güvenlik Kurumunun vermiş olduğu rapor parası neye göre ve nasıl hesaplanır.

Rapor Parası Nasıl Alınır?

Rapor parası nedir ve kimlere verildiğini öğrendiğimize göre şimdi sıra geldi rapor parası nasıl alınır sorusunu cevaplamaya. Öncelik olarak tam teşekküllü bir devlet hastanesi yada sağlık ocaklarında bulunan aile hekimlerimize muayene olunması gerekmektedir.

blank

Rapor-Parası-Nasıl-Alınır

  • Doktorunuzun rahatsızlığınızdan dolayı, sizlere gerekli gördüğü kadar rapor alınır.
  • Verilen raporlara Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan merkezi bir program, medula sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kolayca ulaşım sağlamaktadır.
  • Doktor tarafından verilen rapor muhakkak iş verene teslim edilmesi gerekmektedir.
  • İş veren teslim almış olduğu raporu en geç 5 iş günü içerisinden e-rapor sistemi aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeleri gerekmektedir.
  • Eğer iş veren yada işçi 5 iş günü içerisinde bildirimde bulunmadığı taktirde, hakkında cezai işlem uygulaması başlatılmaktadır.
  • Mutlaka belirtilen süre içerisinden e-rapor sistemine girilmelidir. İş veren yada sorumlu olan muhasebeci e-rapor sistemine girişi yaptıktan hemen sonra işlemler başlamış olmaktadır.
  • SGK ya ulaştırılan rapor değerlendirmeye alınmış olacaktır.
  • Sigortalı olarak çalışan kişinin rapor parasından faydalanabilmek için şartlara uyum sağlamış olup olmadığının değerlendirilmesi yapılmaktadır.
  • Sonrasında kişi eğer rapor parası almaya hak kazandı ise alacakları ödeme miktarının hesaplanması yapılmaktadır.
  • Son olarak yapılan hesaplamadan, çıkan miktar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, sizlerin belirlemiş olduğu hesaba yatırılmaktadır.

Rapor parasını almak için sigortalı olarak çalışan kişinin son 3 aylık bürüt maaşı toplanır. Sonrasında rapor alma nedenine bakılır. Tedavi yönteminin nasıl ne şekilde ilerlediği ve verilen raporun gün sayısı da bu noktada önemlidir. Önemli bir bilgi vermek gerekirsek eğer, almış olduğunuz rapor en az 3 gün olmalıdır. 1 ve 2 günlük raporlarda ödeme yapılmamaktadır.

Sürekli rapor alıp, iş yerinde sorun yaşıyorsanız. Sağlığınızda çalışmaya el vermiyorsa. Hangi Hastalıklardan Malulen Emekli Olabilirim? Şartları Nedir? öğrenip emekli olabilirsiniz. Siz iş yerinde çalışıyor gözüktüğünüz için, iş veren yeni bir işçi alımı yapamıyor. Ama vermiş olduğumuz adres üzerinden bilgi alıp malulen emekli olma hakkınız varsa eğer, ne iş veren nede sizler zor durumda kalmış olursunuz. Bilgi alıp araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Verilen rapor yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi muhakkak çalışmış olduğunuz iş yerine teslim edilmesi gerekmektedir. Çünkü iş veren alınan raporu SGK ya bildirmesi gerekir. Yapılan bildirge sonunda en geç 15 gün içerisinde PTT üzerinden verilen hesaplara rapor paranız yatmış oluyor. Hesaba yatırılan ücret en geç 2 ay içerisinde çekilmesi gerekiyor. Eğer rapor paranızı hesabınızdan 2 ay içerisinden almazsanız SGK tarafından geri alınmaktadır. Tabi ki de rapor parası almak için gerekli görülen bazı şartlarda bulunmaktadır.

Rapor Parası Alabilmek İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Rahatsızsınız, hatta çalışamayacak haldesiniz. Hastaneye gitseniz belki de doktor rapor verecek, bunu biliyorsunuz. Ama siz ısrarla gitmemeyi tercih ediyorsunuz? Neden? Çünkü size gitmiş olduğunuz doktor, rapor verdiğinde, iş görmemezlik ödeneğinden yararlanamayacağınızı biliyorsunuz. Peki hangi durumlarda olsaydınız. Sosyal Güvenlik Kurumun sağlamış olduğu rapor parasından faydalanabilirdiniz. İşte şimdi bu sorunuzun cevabı. Sizlerden istenilen  gerekli görülen şartlar nelerdir?

  1. Öncelik olarak rapor parasından faydalanabilmek için, rapor aldığınız tarihten itibaren 1 yıl içerisinde en az 90 günlük yani 3 aylı prim gününüzün ödenmiş olması gerekmektedir.
  2. Sizlere verilen raporun uzman doktor tarafından verilmesi, ve kabul edilmesi için gerekli olan şartları sağlaması gerekir.
  3. 3 günden daha az, 1 yada 2 gün gibi kısa süre için verilen raporlara Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ödememektedir.
  4. Geçici süre ile iş göremezlik olarak sayılan rahatsızlıklardan dolayı, belirlenen hastalıklar tespit edildi ise raporun bu yüzden verilmesi gereklidir.
  5. Verilen rapor üzerinden mutlaka bir hastalık teşhisinin konulduğuna dair, doktorun yazmış olduğu teşhis yazısı gerekli olmaktadır. Eğer raporunuzun üzerinden bir teşhis yoksa SGK sizlere rapor parası ödemesinde bulunmaz.
  6. Bağımsız olarak çalışan kişilerin rapor parası alabilmeleri için, geçirmiş oldukları rahatsızlıkların yatarak tedavisinin mümkün olduğu istenmektedir.

Verilen bu şartlar doğum nedeni ile rapor parası alacak olan bayanlarımız için geçerli olmamaktadır. Prim borçlarının da olmaması talep edilmemektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgilere Çalışan, Çalışmayan Annelere Verilen Süt Doğum Yardım Parası Nasıl Alınır? adresinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca ev hanımı olan Çalışmayan Anneye Devlet Doğum Yardım Parası da vermektedir. Annelerimiz devletin sağlamış olduğu yardımlardan her şekilde faydalanabilirler. Almış olduğunuz iş göremezlik rapor parası hangi zaman içerisinde ve nereye yattığını merak edeneler. Bilgiler yazımızın devamında mevcuttur.

Rapor Parası Ne Zaman, Nereye Yatar?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen rapor paraları ne zaman verilir sorusuna  cevap olarak. Öncelik ile rapor olan kişinin, almış olduğu raporu iş verene teslim etmesi gerekmektedir. İş veren raporu en geç 5 iş günü içerisinde e-rapor sistemine giriş yapar. SGK ya ulaşan rapor incelendikten sonra onay verir ise PTT ye ödemem talimatı verir. Bu süre zarfında kişiye bilgilendirme SMS si yapılır. Tüm bu aşamalar sonrasında 15 gün içerisine para aktarımı sizlerin vermiş olduğu hesaplara yapılır. Kısacası rapor parası için sürecin hızlı işleyişine bağlı olmaktadır. Rapor parası ödemeleri daha önceki yıllarda her ayın 5 ila 15 arasında yapılmaktaydı. 2022 yılında artık bu uygulama kaldırılmış ve istediğiniz zaman içerisinde, yani ayın her gününde yatırılmaktadır.

Önemli bir konu, rapor parasını hak eden ve alacak olan kişilerin en önemli dikkat etmesi gereken, rapor parasının yatırılmış olduğu tarih itibari ile 2 ay süreyi geçirmemeleri gerekmektedir. Yani 2 ay içerisinden muhakkak rapor parasını çekmeleri gerekir.

Rapor parası nereye yatar sorusuna gelecek olursak, genel olarak PTT‘den alınmaktadır. Yalnız sizlerin belirlemiş olduğu hesaplara da yatırılmaktadır.

blank

Rapor-Parası-Ne-Zaman,-Nereye-Yatar

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan bankalar aracılığı ile de rapor parası yatırılmaktadır. Bu bankalar ise,

  • Halk Bankası
  • Vakıf Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Ekonomi Bankası
  • Garanti Bankası
  • AKBANK
  • FİBABANK

gibi bankalara da yatırılmaktadır. Sizlerin bunu öğrenmedeki tek yolunuz işlem hakkında aşağıda vereceğimiz gibi kolaylıkla sorgulama yapmak olacaktır. Ama tabi daha öncesinde Rapor parasının hesaplaması nasıl yapılır. Haydi gelin hep birlikte şimdi onu görelim.

Engelli vatandaşlarımızın almış oldukları rapor sayesinden Yüzde 40 90 Özürlü Engelli Raporu İle ÖTV İndirimli Araba Alabilir mi adresinden gerekli bilgilere ulaşım sağlayabilirler.

Rapor Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Evet arkadaşım şimdi geldik en can alıcı noktaya. Tabi ki bu da rapor parasının nasıl ne şekilde hesaplama yapıldığına. Sizlere aşağıda 2022 yılında en düşük miktarlarda alınacak rapor parasının tablosunu hazırlamış bulunmaktayız. Bundan önce rapor parasının nasıl ve ne şekilde hesaplandığını hep birlikte görelim.

  • Rapor parası hesaplaması yapılırken, almış olduğunuz son 3 ayın bürüt maaşına bakılmaktadır.
  • Yine son 3 ay içinde eğer varsa, almış olduğunuz ikramiye, prim gibi ek ödemeler varsa onlara da bakılmaktadır.
  • Raporu alma nedeniniz ve rahatsızlığınız,
  • Sizlere uygulanacak olan tedavi yöntemi
  • Sizlere verilen raporun süreliği yani rapor gün sayısının ne kadar oluğuna bakılmaktadır.

    blank

    Rapor-Parası-Hesaplaması-Nasıl-Yapılır

Aranan bu özellikler doğrultusunda hesaplama yapılırken, son 3 ayda almış olduğunuz net bürüt maaşınız hesaplanır. Daha sonra çıkan sonucu son 3 ayda çalıştığınız toplan gün sayısına bölmelisiniz. Çıkan sonuç sizin almış olduğunuz günlük bürüt maaş ücretinizdir. Bundan sonraki aşama tedaviniz ayakta mı yoksa yatakta mı ona bakılmaktadır.

blank

Rapor-Parası-Hesaplaması-Nasıl-Yapılır-TABLO

Ayrıca 2 gün için iş göremezlik parası verilmediğinden dolayı hesaplamada 2 gün için yapamıyoruz.3 ve daha fazlası için hesaplama yapılabiliyor. Örnek olarak 2022 yılında bürüt asgari ücret 5.004,00 TL net ise 4.253.40 kuruş olarak belirlenmiştir. Bundan yola çıkarak tablo üzerinde sizlere daha net bir şekilde gösterelim.

2022 yılı asgari bürüt aylık ücret miktarı Esas günlük kazanç 1 ayda 30 gün
5.004.00 TL 166,80 TL
  • Ayakta tedavi için günlük bürük maaşınızın 2/3’ü yani üçte ikisi verilmektedir. Bu yolla hesaplamaya çıkarsak almış olduğunuz günlük maaşınızın 3/2 ile rapor gün sayınız çarpılır. Ve alacağınız miktar ortaya çıkar.

166,80 X 3 = 500,40 TL

500,40 / 3 =  166,80 TL

  • Yatarak tedavi için ise tam tersi olarak hesaplama yapılmaktadır.

166,80 X 3 = 500,40 TL

500,40 / 2 = 250,02 TL

olarak hesaplanmaktadır. Şimdi bu sonuçlardan yola çıkarak alacak olduğunuz günlük raporların hesaplamasını hep birlikte yapalım.

Ayakta Tedavi İçin Günlük Alınan Raporların Hesaplaması

Alınan Rapor Günleri  166,80 TL Üzerinden Hesaplama
3 gün  500,40 TL
5 gün 834,15 TL
10 gün 1.668,3 TL
15 gün 2.502,45 TL
20 gün 3.336,6 TL
25 gün 4.170,75 TL
30 gün 5.004,00 TL

Yatarak Tedavi İçin Günlük Alınan Raporların Hesaplaması

Alınan Rapor Günleri  250,02 TL Üzerinden Hesaplama
3 gün  750,06 TL
5 gün 1.250,10 TL
10 gün 2.500,20 TL
15 gün 3.750,30 TL
20 gün 5.000,40 TL
25 gün 6.250,50 TL
30 gün 7.500,60 TL

Rapor Parası Sorgulama Yöntemleri

Rapor alan kişiler, rapor parası olarak yatırılan paraların miktarını, ne zaman yatırılacağını ve nereye yatırıldığını sorgulama işlemi yaparak öğrenebilirler. Bu işlemler bir çok yöntem ile yapılmaktadır. Şimdi sizlere sırası ile rapor parası sorgulama yöntemlerini çok basit adımlar ile aşama aşama göstereceğiz.

E-Devlet Üzerinden Rapor Parası Sorgulama İşlemleri

Sizlere verecek olduğumuz ilk 1. yolumuz. E-devlet üzerinden almış olduğunuz raporun parasının sorgulama işlemini yapmak olacaktır. Bu yolda yapmanız gerekenleri aşağıda sizler için sırasıyla resimler ile anlatarak vermiş bulunmaktayız.

  • Öncelikle vermiş olduğumuz https://www.turkiye.gov.tr/bu adrese giriş yapmalısınız.
  • Karşınıza çıkan ekran üzerindeki Giriş Yap butonuna tıklamanız gerekmektedir.

    blank

    Rapor-parası-e-devlet-giriş-yap-butonu

  • Sonrasında aşağıdaki resimde de görmüş olduğunuz üzeri sizlerden istenilen TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş sağlamalısınız. Şimdi herkesin bir e-devlet şifresi olduğunu düşünüyorum. Eğer sizlerin yoksa en yakın PTT şubelerine giderek 5 TL karşılığında e-devlet şifresine sahip olabilirsiniz.

    blank

    e-devlet-giriş-bilgileri

  • Giriş  sağladıktan açılan ekran üzerinde merhaba size nasıl yardımcı olabilirim yazan kısma

    blank

    Sosyal-Güvenlik-Kurumu

  • Sosyal Güvenlik Kurumu yazmalısınız. Yazdığınızda aşağıda Sosyal Güvenlik Kurumu butonu açıldığını göreceksiniz. Ve üzerine tıklayarak işleme devam edebilirsiniz.

    blank

    Sosyal-Güvenlik-Kurumu-rapor-parası

  • Şimdi aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi bir sürü seçenek karşınıza çıkacak sizler 4A/4B iş göremezlik ödemesi seçeneğine tıklamalısınız.

    blank

    iş-göremezlik-ödeneği

  • Görmüş olduğunuz üzeri açılan sayfada sizin hakkınızda tüm bilgiler ve rapora ait ödemelerin ne şekilde hangi kuruma ve hangi tarihte yatırılacağının bilgisi verilmektedir.

    blank

    rapor-günleri-parası-ve-yatırılacak-kurum

E-devlet üzerinden yapacağınız işlem sadece bu kadar. Şimdi telefon ile ALO170 i arayarak sorgulama nasıl yapılıyor onu öğrenelim.

Telefon ile ALO 170 Hattı Üzerinden Rapor Parası Sorgulama İşlemleri

2. yol olarak sizlere verecek olduğumuz yöntem telefon ile sorgulama işlemi yapmak olacaktır. Bunu da Sosyal Güvenlik Başkanlığı tarafından vatandaşlarımıza hizmet için kurulan ALO 170 hattını arama yaparak sağlayabilirsiniz. Görüşme esnasında karşınıza çıkan görevli kişilerden her türlü bilgiye sorarak alabilirsiniz. Örnek olarak,

  • İş hayatınıza yönelik olan tüm bilgiler
  • Ne kadar priminizin olması
  • Emeklilik hakkınızın ne zaman doğduğu
  • SSK tarafından prosedürün nasıl işlemiş olduğunu
  • Rapor parası sorgulama işlemleri

gibi sizlere gerekli olan tüm bilgileri sormanız mümkündür. Görüşme esnasında sorularınıza cevap bulabilmeniz için sizlerden gerekli bazı bilgiler istenmektedir.

  • TC kimlik numaranız
  • İsim Soy isim
  • Annenizin kızlık soy ismi

gibi bazı sorular yöneteceklerdir. Bunlara cevap verdiğiniz taktirde, rapor parasını sorgulamak istediğinizi, ne zaman nereye, hangi tarihte yatacak gibi sorularınıza karşılık alabilirsiniz. Diğer yönteme geçecek olursak TC kimlik numaranız ile PTT aracılığıyla sorgulama işleminin nasıl yapıldığını görelim.

PTT Aracılığı İle Rapor Parası Sorgulama İşlemleri

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemler sonrasında, son olarak PTT aracılığı ile rapor parası sorgulama işlemini de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ise,

  • Sizlere en yakın olan PTT şubesine gitmek TC kimlik kartınızı görevlilere vererek. Rapor parası sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Hatta paranız yatmış ise,  o esnada paranızı çekebilirsiniz.

Konu ile alakalı olduğunu düşünerek. Sizlerin bilgi almasını düşündüğüm Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? (e-Devlet üzerinden kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Evet arkadaşlar geldik yazımızın sonuna. Umarım vermiş olduğumuz bilgilerden yararlanabilmişsinizdir. Bizlere sormak istediğiniz sorularınız varsa eğer, aşağıda bulunan yorumlar kısmında paylaşım yapabilirisiniz. Sizlere en kısa süre içerisinden cevaplarımızla dönüş sağlayabiliriz. Sağlıcakla kalın arkadaşlar.😉

LÜTFEN BİZİ DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 0 Ortalamamız: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın