1 Etçi Büyükbaş Irk Düve 1 Günde Ne Yer Ne Kadar Kazandırır?
Büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenler işe koyulmadan önce bir çok araştırmayı hali ile yaparlar. Özellikle ilk defa büyükbaş hayvan alıp bakacaklar konuya hakim olmadıkları için araştırma konusunda çok daha titiz olurlar. Çiftçiliğe etçi büyükbaş dana düve alarak dahil olacakların araştırdıkları en fazla konulardan bir ise şudur.

1 Büyükbaş düve alsam 1 günde ne kadar yem maliyeti bana çıkarır. Merak ettikleri ise senede bana aylığa bölündüğü zaman kazancı kaç TL olur? Bizler bu çok merak edilen iki konuyu Türkiye’de özellikle 2022 yılında en çok tercih edilen Şarole, Angus, Limuzin ve Hereford cinslerine göre sizler için hesapladık.
Neler Var?
Şarole, Angus, Limuzin, Hereford 1 Sende Kaç TL Kazandırır?
Türkiye’de bir çok büyükbaş hayvan ırkı vardır. Bunların içlerinde çiftçilerimiz için en çok tercih edileni ise başlıkta da görmüş olduğunuz gibi Şarole, Angus, Limuzin ve Hereford cinsleri olanlardır. Avrupadan ithal edilen ve çiftçilerimiz tarafından da oldukça rağbet gören bu cins büyükbaş hayvanların 1 senede kaç TL kazandırdığı hep merak konusu olmuştur. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Fransa’dan daha çok ithal edilen bu büyükbaşların canlı ağırlıkları ortalama olarak 600 kğ olmaktadır. Ülkemiz tarafından en çok tercih edilen bu cins büyükbaş hayvanların sizlere 1 tanesi 1 yılda kaç TL kazandıracağının hesaplamasını yapmadan önce bilmenizi istediğim bir husus var. Bu ise hesaplamamızı sağlıklı bir şekilde yapa bilmek için;
- İlk olarak etçil büyükbaş hayvanın günlük tüketeceği yemin maliyeti
- İkinci olarak ise bize yıllık bırakacağı kazancın kaç TL olacağı dır.
En son verilere göre yapacağımız bu maliyet hesaplamasına geçmeden önce size konumuz ile alakalı olarak bir haberden bahsetmek istiyorum. O da 50 Baş Süt İnek Çiftliği Ahır Projesi Ölçüleri, Maliyet Hesaplaması sizler için inşaat ve makine alımlarına kadar yaptığımdır. Bu hatırlatmaları da yaptıktan sonra şimdi konumuza 1 etçi büyükbaş hayvanın 1 günde ne kadar yem tükettiğini hesaplamakla devam edebiliriz.
1 Etçil Büyükbaş Hayvan 1 Günde Ne Kadar Yem Yer?
Hereford, Angus, Limuzun yada Şarole gibi büyükbaş hayvanlarımızın 1 yılda bize kaç TL kazandıracağını hesaplamamız için önce 1 günde ne kadar yem yer onu bilmemiz gerekir. Damızlık olarak 1 etçil büyükbaş hayvanın ne kadar yem yiyeceğini hesaplamadan önce hesaplamasını yapacağımız hayvanın ortalama 600 kg olduğunu bilmenizi isterim. En az 500 en fazla ise 600 kg canlı ağırlıkta olduğunu var saydığımız etçi büyükbaş hayvanın günlük ne kadar yem yer? sorusunun yanıtını ise daha net hesaplanması için maddeli olarak aşağıda veriyorum.
- Canlı ağırlığının %2 oranı kadar bir büyükbaş hayvan kuru yem tüketmesi gerekir. Buda 600 kg için 12 kg olmaktadır.
12 kg kuru yem tüketecek olan bir büyükbaş hayvana bunu tamamını saman olarak veremezsiniz. O şekilde yaparsanız şayet hayvan hem zayıflar hemde yavru alamazsınız.
Peki, hem canlı ağırlığını korusun hemde yavrusunu beslesin diyorsanız 12 kg yemimizin içeriği ne olması gerekir? Bu içeriğin maliyeti ne kaç TL?
- 5 Kg saman yemesi gerekiyor kg ortalama olarak 40 kuruş dersek 2 TL yapar
- 8 Kg mısır silajı yemesi gerekiyor. Fiyatı 0.25*8=2 TL
- 2 Kg tahıl tüketmesi gerekiyor. (Mısır, buğday, arpa, yulaf gibi tahıllardan herhangi birinin kırılmış yada ezilmiş versiyonu) Fiyat: 1.5 TL*2=3 TL
- 4 Kg karışık ot yemesi gerekir. (Yemlik bezelye, arpa yulaf hasılı, reygras otu, Macar fiği, adi fiği yada yöresel otlar gibi.) Fiyatı: 0.80*4=3.20 TL
- İşçilik (Bekçisi, traktör yakacağı, hayvanları ortalama vermiş olduğu tahribat, su, elektrik ve tamir bakım ile veteriner gibi maliyetler.) 5 TL
Böylece ortalama olarak ahırda bakılan bir büyükbaş hayvanın bize maliyet hesaplaması günlük olarak 15.20 TL olmaktadır. Bu hesaplamasını yapmış olduğumuz maliyet hesaplaması yöresine göre 13 TL ile 20 TL kadar çıkabilmektedir. Ama, ortalama olarak 1 büyükbaş hayvanın 1 günde maliyeti 15.20 TL olmaktadır. Günlük olarak tüketilen yem miktarını bulduktan sonra şimdi bir etçil büyükbaşın bize senelik kazancının ne kadar olduğunu hesaplamasına geçebiliriz.
1 Yılda Bir Etçil Büyükbaş Kaç TL Kazandırır?
Angus, Limuzin, Şarole yada Hereford cinsi bir büyükbaş hayvanın günlük ne kadar bize maliyeti olduğunu biliyoruz. Bu maliyet hesaplamasını biz yavru almamıza göre hesaplamamız gerekiyor. Normalde yavru alma süremiz en az 400 gündür. Ama hesaplama işlemimiz çok daha iyi anlaşıla bilmesi için biz bu işlemi 1 sene yani 365 güne göre yapacağız. Şimdi, yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi bir büyükbaş günlük olarak 15.20 TL bize maliyeti bulunmaktadır. Bu da 365*15.20 denildiği zaman 5.548 TL bize maliyeti vardır anlamına gelir. Yavru satılacak vakte gelene kadar yani buda 250, 300 kg için en az 7 ay geçmesi gerekir. Yavru 300 kg ağırlığa geldiğinde şuan anki şartlarda satmaya kalkarsanız 5.500 ile 6.000 TL olacaktır. Madde olarak konuyu toplarsak
- 1 yılda bir büyükbaş hayvan yem maliyeti ortalama 5.548 TL olacaktır.
- Yavrusunun satış bedeli ise 5.500 ile 6.000 TL arasında olacaktır.
Hesaplama işlemi bu şekilde olunca sizinde görmüş olduğunuz gibi AHIR da sürekli bakılan bir büyükbaş dan para kazanılması oldukça zordur. Peki, büyükbaş hayvancılık için ne yapmamız gerekir ki! para kazanılım? Bu konuya geçmeden Büyükbaş Hayvan Hibe Kredisi Desteği Şartları sağlamanız durumunda ahır da bile üretim yapsanız para kazana bileceğinizi söylemek isterim. Şimdi geçelim nasıl büyükbaş etçi ırkla para kazana bileceğimiz konusuna. Bu hesaplamamızı da yine yukarıdaki gibi 12 ay üzerinden yaptığımızı bilmenizi isterim.
- Hayvanlarınızı en az 8 ay merada bakmanızı öneririz. Bunun için gerekir ise mera dahi kiralamanız sizin menfaatinize olacaktır. Bu şekilde olursa hayvan başına yem maliyet oranınız hayvan başına 3 TL düşecektir. 8 Ay için yani 8*30=240 gün için toplam mera kiralasak bile maliyeti 720 TL olur.
- Çoban için maliyet ise günlük olarak 2 TL desek 240*2= 480 TL olur
- Yılın geri kalan 4 ay için ahırda kalırlarsa 4*30=120 gün olur ve 120*15.20=1.824 TL olacaktır.
Merada bakıldığı zaman 720*480*1.824=3.024 TL kadar bu maliyet düşecektir. Bu şekilde bakıldığı zaman bize bir büyükbaş 5.500 TL yavrusunu satarsak 5.500-3.000 TL=2.500 TL yılda kazanç sağlar. 100 baş ile bu işi meralı bir şekilde yaparsanız senelik geliriniz 250.000 TL aylık ise /12=20.833 TL olacaktır. Gerçekten harika bir para. Bu paraları kazanmak istiyorsanız değerli çiftçilerimiz merasız kapalı olarak hayvan besiciliği yapmayın. Hatta maliyetlerinizi daha da düşürmek için Afgan Özbek Suriyeli Çoban Arıyorum Diyenlere İlanlar! da mesaj bırakarak daha ucuza çoban ihtiyacınızı sağlayın derim.
İçerikte bahsetmiş olduğumuz tüm hesaplama işlemleri tablo olarak bu şekildedir..
Not: Maliyet oranları yıllara göre değişmiş olsa da kazanç planı mantıken çok fazla değişmeyeceğini bilmeniz isterim.
Buzagların bakım ve beslenmesine girmediniz sadece süt verme ile 300 kg nasıl gelecek bu olan buzagların hic biri ölmeyecek mutlaka yılda bir buza alınacak her kayıp cepten gidecek bir anac ineklerin maliyeti var bunların komple maliyeti hepsini üst üste koy tam bu şekilde yaparsan 10 yıl da kendini amorte eder hesaba bunlarında maliyete bunlarında ekleyelim lütfen bu iş sevilerek yapılacak sevmeden olmuyor iki gün sonra usanıp hayvanları telef etmeyelim oda milli servet